Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ištvan po rozhodnutí ÚS o

Ištvan po rozhodnutí ÚS o "trafikách": Žádost o vydání expremiéra Nečase bude stažena. Nové obvinění je otázkou týdnů

17.07.2013 8:21, aktualizováno: 17.7. 15:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání, kterou podal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Poslanecké sněmovně, bude stažena. K jeho trestnímu stíhání ani k trestnímu stíhání kohokoliv jiného nelze přikročit, dokud se zcela jednoznačně nevyřeší otázka rozsahu poslanecké imunity, řekl večer Ištvan v České televizi. Odmítl také Nečasovu výzvu, aby rezignoval. 
 
Ištvan reagoval na včerejší rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení bývalé poslance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře a odůvodnil to tím, že poslance, kteří mají imunitu, nelze stíhat za politickou dohodu. Trojice se po rebelii proti vedení ODS vzdala poslaneckého mandátu, a umožnila tak schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce, proto požádala Sněmovnu o vydání Nečase.

"My na tuto situaci budeme reagovat tím, že žádost, kterou jsme učinili Poslanecké sněmovně, vezmeme zpět," řekl Ištvan.

Fuksa, Šnajdr i Tluchoř už byli propuštěni z vazby. Ištvan však upozornil, že trestní stíhání zastaveno není. Žalobci nyní budou podle něj zjišťovat rozsah poslanecké imunity a to, zda chrání i činy související s mandátem, které se staly mimo parlamentní půdu. Jednání, kvůli němuž policie stíhá trojici exposlanců, se totiž mělo zčásti odehrát mimo Sněmovnu. 

Nové obvinění v řádu týdnů

Skutek, z nějž žalobci viní trojici exposlanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, chce vrchní státní zástupce Ivo Ištvan nově formulovat v řádu týdnů. Zpřesní místa, na nichž údajně docházelo ke korupčnímu jednání mimo Sněmovnu. Poté požádá Nejvyšší soud o sdělení, zda i pro takové jednání jsou bývalí poslanci vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. "Jestli nám dá soud zelenou, budeme dále pokračovat," řekl ČTK. 
 
Žalobci spatřují korupční jednání obviněných exposlanců v tom, že si údajně nechali slíbit výhodné posty za to, že se vzdají mandátu. Nejvyšší soud však v úterý rozhodl, že poslanecká imunita kryje i "jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností, a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím".

Žalobce Ištvan čeká na písemné odůvodnění rozhodnutí, které stále ještě neobdržel. "Z odůvodnění musíme zjistit, jak široké vynětí z působnosti orgánů činných v trestním řízení v této kauze Nejvyšší soud zastává. My jsme na základě jeho předchozích rozhodnutí měli za to, že vynětí se vztahuje pouze na jednání poslanců v Poslanecké sněmovně, nikoliv mimo Poslaneckou sněmovnu," uvedl. 

Nečas chce kárné řízení pro státní zástupce

Nečas po výroku Nejvyššího soudu požadoval, aby byla kauza okamžitě odebrána Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci a aby ministryně spravedlnosti Marie Benešová okamžitě podala návrh na kárné řízení se státními zástupci Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. Nečas také řekl, že pokud jsou Ištvan a Bajger "čestní muži", měli by rezignovat sami. To ale Ištvan odmítl.

"Případná rezignace by měla být vázána na porušení nějakých konkrétních povinností a já se domnívám, že jsem žádnou konkrétní povinnost neporušil," prohlásil žalobce.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová dnes informovala v tiskovém prohlášení, že obdržela žádost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o zpětvzetí žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání Petra Nečase. "Žádost byla postoupena mandátovému a imunitnímu výboru," uvedla Němcová.

Reakce z domova i ze světa

Ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Právo podrobil rozhodnutí Nejvyššího soudu kritice. "To je naprosto absurdní a iracionální interpretace ústavy (...). Skoro bych si mohl myslet, že NS věc vygradovává tak, aby parlament imunitu nakonec zrušil úplně," uvedl Kysela.

Dnešní deníky ve svých komentářích také vyjadřují nespokojenost s rozhodnutím Nejvyššího soudu a výklad soudu, že poslance, kteří mají imunitu, nelze stíhat za politickou dohodu, považují za nedostatečný. "Zejména ve věci pro republiku tak zásadní, v níž padla vláda, čekalo by se od Nejvyššího soudu, že nenechá prostor pro právní zmatky. Že s rozhodnutím dá veřejnosti současně zcela jasný výklad," píše se v Mladé frontě Dnes listu poté, co padla vláda, mnoho lidí bylo a je ve vazbě, byla vznášena nejasná a pro laiky i sporná obvinění, ale vrchní státní zástupce Ivo Ištvan místo toho, aby veřejnost přesvědčoval o správnosti svého postoje, jen o něm zvyšoval pochybnosti.

Státní zastupitelství utrpělo těžkou porážku, napsala německá agentura DPA. Stejně jako rakouská APA a francouzská AFP připomněla pozadí a vznik celé politické krize v Česku a poukázala na skutečnost, že verdikt Nejvyššího soudu byl oznámen v předvečer dnešní schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, na níž poslanci jednají návrhu na rozpuštění Sněmovny. To by vedlo k předčasným volbám v zemi, zahraniční agentury ovšem označují tuto možnost za nepravděpodobnou.

(Zdroj: ČTK, MfDnes)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí
14.06.2013 11:48
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na...
Cena za politickou nestabilitu... Patria vydala nový Třicetník
02.07.2013 12:04
Finanční trhy zahrnují do cen aktiv kromě fundamentálních faktorů také...
Státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Petra Nečase, ta bude chtít vědět víc
08.07.2013 12:23
Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal Sněmovnu o vydání premiéra v...
Fischer a Klausovi čelí trestním oznámením kvůli údajné korupci při prezidentských volbách
10.07.2013 10:08
Nový ministr financí Jan Fischer a bývalý prezidentský pár Václav a Li...
Vrchní žalobce Ištván: Pokud naše zjištění obhájíme procesně, může to být senzace
12.07.2013 10:28
Detektivové při vyšetřování pražských lobbistů Romana Janouška a Ivo R...

Váš názor
  • Nečas
    18.07.2013 18:24

    je zamilovaný šašek...a všichni obhájci této nuly se můžete klidně posrat...včetně Kalouska a KS, kteří ho nepřímo (a samo sebe) ve svých prohlášeních obhajujete proti údajně policejní šikaně..
    el mrcoch
    • Re: Nečas
      18.07.2013 18:49

      Tak jo. http://www.youtube.com/watch?v=Pzku5GslA04
      Velkamedvědice
  •  
    17.07.2013 18:24

    í..a o řádek níže...
    el mrcoch
  • Zdá
    17.07.2013 18:23

    se že v tomto smetí a odpadu, které tu vládne jsou samí čestní, poctiví a diskriminované lidé...ta politika je ale oběť, ty vole...
    el mrcoch
  • fňukna Němcová - vzor rupheje :-))
    17.07.2013 18:16

    "Jen natvrdlý Ruphej neustále papouškuje moudra poslanců ODS o nezákonostech". - - - Tato věta dneška plně vystihuje IQ obdivovatelů kryptokomunistických hovad.
    Jesse
    • Re: fňukna Němcová - vzor rupheje :-))
      17.07.2013 18:27

      a nebohé oběti policejní zvůle jenom brečí...http://www.novinky.cz/domaci/308065-necas-kauza-nagyova-neni-mame-tu-istvangate.html
      el mrcoch
  •  
    17.07.2013 15:59

    Pokud mám brát poslaneckou imunitu jako výlučnost zajišťující poslanci v parlamentu svobodu projevu ať již rétorickou či hlasovací pak ANO! Ale dojednávat v parlamentu trafiky to NE! Pokud jde o výklad imunity nejvyšším soudem nezbývá mě než povzdech: prsty mafiánů už PODPLATILY i nejvyšší soud.
    bob
    • Bob
      17.07.2013 16:36

      Opis NS. Za projev učiněný v poslanecké sněmovně je namístě pokládat i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím, ať už v rámci jedné či více politických stran či jejich koalic. Jde tak stručně řečeno o vyjádření postojů v rámci politické soutěže probíhající nepochybně i v poslanecké sněmovně, a to i ze strany jednotlivých poslanců.
      Velkamedvědice
  • je to o hov..
    17.07.2013 15:43

    divadlo pro plebs na kolik by si přišli v doz. radách i kdyby tam dřepěli 10 let, ale že v Blance zahučí 20 mld, v DPP 10 a kdoví kolik ve VZP atd o to se nikdo ze stát.zástupců nezajímá :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: je to o hov..
      17.07.2013 18:58

      tys to napsal nááádherně
      ZUZKA
    • Re: je to o hov..
      17.07.2013 15:44

      Zdarec Mike! Souhlas.
      Velkamedvědice
      •  
        17.07.2013 15:47

        Ahoj medvěde, také zdravím, ještě jsem chtěl dodat, že základ je v gigantickém přebujelém státu a s tím spojeným přerozdělováním, a tím, že 80% populace to náramně vyhovuje, protože méně státu = více osobní odpovědnosti a o to nikdo nestojí, páč by si pak každý místo na stát a je musel nadávat sám sobě a lidi mají nejvíc rádi sami sebe. :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
  • NS
    17.07.2013 15:36

    Jen chci zdůraznit, že naše rozhodnutí rozhodně neposvěcuje beztrestnost jednání poslanců spočívající např. v krádežích, vydírání nebo třeba násilném jednání, pokud by k tomu došlo v Poslanecké sněmovně, jak se o tom v některých médiích spekulovalo. To striktně odmítáme. http://www.novinky.cz/domaci/308040-statnimu-zastupitelstvi-nikdo-nebrani-dal-setrit-rekl-mluvci-nejvyssiho-soudu.html
    Velkamedvědice
  • kmotři se smějí - konec demokracie
    17.07.2013 14:19

    http://paragraphos.pecina.cz/2013/07/nejvyssi-soud-zatloukl-dalsi-hrebik-do.html
    Jesse
    • Re: kmotři se smějí - konec demokracie
      17.07.2013 14:39

      ! tak toto jsem mel na mysli: "...a velmi se obávám, že to by už ani jinak téměř nekonečně trpělivý a shovívavý volič neunesl a než demokracii s takto disponovanými politiky, raději by zvolil diktaturu, kde vykonavatelé moci nejsou vůči vůli diktátora imunní a kde bývá zvykem čas od času uspokojit volání davu po odsouzení korupčníků, bez ohledu na to, zda ke korupci skutečně došlo a zda byla řádně prokázána." Napsal to srozumitelneji a stale veri v demokracii. Ja se velmi obavam, ze vedle ni se pozvolna vytvari totalita volicem nevolena, naplnovana v binarni soustave.
      Mudrc
      •  
        17.07.2013 15:09

        Totalita u nás od roku 1948 ještě nezmizela. Ta je tady latentní... politici pouze vyčkávají, kdy ji zde mohou bez osobní újmy opět oživit. Krysy s komunistickou minulostí z ODS a TOP nevyjímaje. Oni si tu moc dobře pamatují a chtějí zase kralovat... samozřejmě bez opozičních stran, protože s nimi se špatně kraluje. Včera to potvrdili vlivem na NS.
        Jesse
  • o))
    17.07.2013 14:07

    Janouškův advokát překvapil: Ženu mohl přejet ještě někdo jiný
    Velkamedvědice
    • Re: o))
      17.07.2013 14:21

      Skoro bych řekl, že jsi toho advokáta dělal ty s ruphejem, páč vaše logické úvahy jsou neobyčejně identické :-))
      Jesse
      • džesie
        17.07.2013 14:30

        Ne tí ti spíše podezřelá Ta spolčenskovětšinová shoda, kterou prezentuješ?
        Velkamedvědice
        • Re: džesie
          17.07.2013 15:11

          Hmn, tak pro tebe je lepší, když pár zmrdů zadlužuje zemi, rozkrádá státní kasu... a když se společnost začne ozývat, pojmenuješ to rudým povstáním? Tebe potřebovali. Takové fanatické voliče oni potřebují...
          Jesse
          • Džesie
            17.07.2013 15:23

            Blábol. Nic o rudém povstání ani obhajobu zadlužování či rozkrádání kasy nebylo řešeno. Už ti to zase všechno splývá. Byly vyplaceny vyčleněné prostředky, na to odchod poslanců neměl vliv. Přeplatek ni koruna.
            Velkamedvědice
  • už víme jak to RH a VM myslí:-)
    17.07.2013 12:02

    Oni si pod pojmem "trafika" představují, že jde o prodej cigaret a denního tisku v kiosku:-)). No tak to se pak ničemu, ale opravdu ničemu nedivím :-)))
    Jesse
  • ??
    17.07.2013 11:23

    Pokud mně soused domluví v ZD kydání hnoje a já za tuto činnost přijmu úplatu, jsem korupčník?? Nebo soused, když mu poděkuji flaškou slivovice? Propadne kráva státu? Co na to Jan Tleskač?
    Velkamedvědice
    • Re: ??
      17.07.2013 11:41

      Již jsem psal nedávno - největší nebezpečí pro národ jsou voliči sami. Tím, že bezmezně a opakovaně obdivují a hájí své politické hvězdy, aniž by si uvědomili, že jimi byli stokrát podvedeni. Prober se kémo, dokud ještě můžeš. Vůbec nemáš ponětí, jak se žije ve státě, kde vládne autoritativní režim. To sice není totalita, ale asi si to chceš vyzkoušet, že? K věci - trafika za slíbenou protihodnotu je, byla a vždy bude v civilizovaném světě jako KORUPCE !!! Naše vláda povýšila korupci na politický handl. Jsi slepý, nebo ti to musí někdo natlouct pantokem do palice, abys tomu konečně uvěřil?
      Jesse
      • Jesse
        17.07.2013 11:47

        Opět lžeš. Žádnou svou politickou hvězdu nehájím, ODS jsem od Sarajeva nevolil. Uveď tedy zemi, kdy se zavírá za trafiky. V TVé oblíbené americe jich zrovna te´d Obama opět pár přidělil. Uveď, komu byla mzdou za činnost způsobena škoda?? Politika je svinstvo, bohužel. Každá dohoda jsou placené fleky za placené fleky. Co si chceš nalhávat?
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          17.07.2013 11:49

          No tak nehájíš, ale tady v tomto vlákně se jich viditělně zastáváš? Tak si rozmysli, co chceš svými komenty říct :-)) Já umím číst, věř mi :-)
          Jesse
          • J
            17.07.2013 11:55

            Viditelně se zastávám dodržování systému. Pokud budou trafiky trestné, zavřeme všechny trafikanty. Nemůžeme vybrat jen tři, pro pobavení národa. Proč si nestěžuješ na Obamu?
            Velkamedvědice
            • Re: J
              17.07.2013 11:59

              V USA nedávno odsoudili za účelové přidělování trafik jednoho senátora na 25 let !! SENÁTORA !!! Žádná imunita mu nepomohla. Tuším za Californii... to nevím přesně.
              Jesse
  • prosim opravit v titulku z Ustavniho na Nejvyssiho
    17.07.2013 10:19

    prosim opravit v titulku z Ustavniho na Nejvyssiho
    Kolemjdouci
  •  
    17.07.2013 9:51

    Takže páni poslanci mohou krást, loupit, možná i vraždit a znásilňovat, ale nusí to být na půdě sněmovny, pokud se jedná o vládní, tedy vlivnější poslance nemusí se čekat ani na prokázání činnosti stačí prostě , že jsou ve vládnoucí vrstvě.Čim dál více obdivuju moudrou ženu, která již dříve prohlásila."Oni mají policií, my máme justici". Ják předvídavé bylo toto prohlášení, obávám se jen že se nejednalo o věštbu, jak bylo dříve prezentováno, ale o hlubokou znalost prostředí, ve kterém se táto dáma pohybuje.
    Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m