Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němečtí exportéři našli náhradu za zpomalující Čínu: USA

Němečtí exportéři našli náhradu za zpomalující Čínu: USA

17.07.2013 18:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když se na východě nedaří, jdi na západ. To je nové heslo německých exportérů, kteří se snaží dopad zpomalování na důležitém odbytišti v Číně a recese v sousedních zemích eurozóny kompenzovat větším zaměřením se na Spojené státy. Největší evropské ekonomice to zatím pomáhá v udržení se nad hladinou stagnace.

Trend dokládají data o zahraničním obchodu i ekonomice jako celku. Podle údajů banky UniCredit (3,6 EUR, 1,61%) vývoz do Spojených států, které jsou pro Německo nejvýznamnějším exportním trhem po Francii, v prvních čtyřech měsících roku vzrostl meziročně o 3,5 %. Export do Francie klesl o 1,2 % a do Číny, pátého nejdůležitějšího odbytiště, o 2 %. Pokud se situace v Číně nezlepší, bude se jednat o první pokles německého vývozu do největší asijské ekonomiky od roku 1997.

„Německé firmy zažívají ve Spojených státech renesanci,“ tvrdí Andreas Rees z frankfurtské pobočky UniCredit. Asociace více než 60 tisíc německých společností BGA očekává, že letošní vývoz na americký trh vzroste o 15 % na zhruba 100 mld. EUR, čímž se Spojené státy ve významu pro Němce posunou na dosah Francie. Nejperspektivnější odvětví zahrnují automobily, chemický průmysl a energetické a hutní strojírenství.

Hodnota každoročně vyvezeného zboží a služeb odpovídá zhruba 40 % německé ekonomiky. Ta se na HDP eurozóny podílí z jedné třetiny. Výkonnost německých vývozců je proto pro Evropu jedním z klíčových faktorů napovídajících o budoucím směřování kontinentu. Posun je ale patrný i v dalších zemích eurozóny.

Celkový vývoz 17 zemí platících eurem do USA v prvních čtyřech měsících roku vzrostl podle údajů Eurostatu meziročně o 2 %. Přebytková obchodní bilance se Spojenými státy tak dosáhla 24 mld. EUR. Vývoz eurozóny do Číny ve stejném období naopak o 3 % klesl. I když euroblok vykázal celkový pokles importu i exportu, velký obchodní přebytek by měl pomoci jeho ekonomice, sužované 18 měsíci recese.

Čínská ekonomika v pondělí vykázala druhý kvartální pokles růstu v řadě. Hrubý domácí produkt nejlidnatější země světa ve druhém kvartálu letošního roku meziročně vzrostl o 7,5 procenta, v souladu s očekáváním analytiků. Údaje o růstu hrubého domácího produktu doprovodila data o průmyslové výrobě za červen, jejíž růst byl nejslabší od roku 2009. Průmysl v minulém měsíci posílil meziročně o 8,9 procenta po 9,2procentním růstu v květnu a proti očekávání 9,1procentního tempa. Nad očekávání naopak vzrostl červnový maloobchod, a to o 13,3 procenta vůči konsensu 12,9 procenta. V květnu posílil maloobchod o 12,9 procenta.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Podle některých ekonomů ale i současnému cíli pro letošní rok může stát v cestě zpomalování globální ekonomiky. Zpomalení až na 7 %, o němž někteří hovoří, by mohlo dál zbrzdit německý export do Číny, jenž loni s hodnotou 70 mld. EUR tvořil 6 % veškerého německého exportu.

Americká ekonomika nemusí dosáhnout střemhlavých růstových temp, které zatím předvádí Čína, aby německým firmám pomohla ke zvýšení odbytu. Za dostatečné je považováno pásmo 2,0-2,5 %, které zajišťuje rostoucí spotřebu a investice, obzvlášť do odvětví napojených na energetiku, která kvůli břidlicové revoluci zažívá nebývalý rozkvět a potřebuje německou strojírenskou produkci.

„Naše firmy jsou vcelku optimistické,“ komentuje vyhlídky Němců na americkém trhu Ilja Nothnagel z Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK). A netěší se jen menší a střední firmy, tzv. Mittelstand, tvořící jádro německého hospodářství. Odbyt luxusních vozů značky Mercedes-Benz koncernu Daimler (52,43 EUR, 1,02%) v USA v prvním pololetí meziročně prudce vzrostl a má našlápnuto na dosažení mety 300 tisíc vozů za celý rok. Odbyt Mercedesů v Číně se v prvním pololetí nezměnil.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, DIHK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.