Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy jsou rozděleny jako nikdy předtím, hrozí demagogie

Spojené státy jsou rozděleny jako nikdy předtím, hrozí demagogie

20.08.2013 12:42, aktualizováno: 20.8. 15:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ani během honu na komunisty v 50. letech, v období bojů za občanská práva v 60. letech či v době vietnamské války a aféry Watergate nebyla americká společnost tak rozdělena, jako je tomu nyní. Mohli bychom se přitom domnívat, že bychom měli žít v období relativního klidu. Sovětský svaz už neexistuje, studená válka skončila. Boj za občanská práva pokračuje, ale už se vytvořila černá střední třída a máme i černého prezidenta. Války v Iráku a Afghánistánu byly kontroverzní, mladí Američané už ale nejsou nuceni jít do války přes svou vůli. I přesto ale na Američany doléhá zloba a nespokojenost jako nikdy předtím. Pohrdají snad všemi velkými institucemi, včetně vlády, médií i firem. Domnívají se, že celý národ se ubírá špatným směrem. A polarita ve společnosti neustále roste.

Podle odborníků se rozdíl mezi průměrným voličem republikánů a průměrným voličem demokratů prohloubil nejvíce od 20. let minulého století. Svůj podíl na tom určitě nesou média. Nedávno jsem v jedné televizi debatoval s republikánským ekonomem a producentka pořadu mi během přestávky řekla, že bych měl být rozzlobenější. Opáčil jsem, že nechci, ale dozvěděl jsem se, že „diváci surfují po jednotlivých kanálech a zastaví se jen u souboje gladiátorů“. Zapomněli jsme také na dobu, kdy jsme táhli za jeden provaz – Velkou depresi či druhou světovou válku. Tehdy jsme byli závislí jeden na druhém a chápali jsme, jak moc si navzájem dlužíme.

 
Kořeny problému jsou ale podle mého mínění ekonomické povahy. V období mezi druhou světovou válkou a 70. lety se ekonomika zdvojnásobila. To samé platí o příjmech široké společnosti. Během posledních třiceti let ale střední třída ztrácela, v reálném vyjádření leží nyní platy u mužské části populace níže než v roce 1980. K tomu se vyčerpaly mechanismy, které tento vývoj tlumily. Patří mezi ně hypotéky, rostoucí počet pracujících matek či delší pracovní doba. Koncentrace bohatství u jedné části společnosti je naopak nejvyšší za posledních 90 let. Lidé se domnívají, že celá hra je zmanipulovaná a jsou rozzlobení. V minulosti docházelo běžně k tomu, že z takové situace těžili demagogové. Neměli bychom zavírat oči před tím, jak nebezpečné je současné rozdělení Spojených států.

Autorem je Robert B. Reich z University of California.

(Zdroj: robertreich.org)


Čtěte více:

Čína nahradí USA na pozici světového lídra, myslí si stále víc lidí
18.07.2013 11:29
Spojené státy ztrácí výsadní politické a ekonomické postavení v meziná...
Roach: Čína má strategii a odhodlání. Spojené státy nemají ani jedno.
19.07.2013 18:35
Spojené státy jsou stále fixovány na starou Čínu, ta už je ale minulos...
Revize růstu amerického HDP od roku 1929: Jaký bude reálný dopad?
02.08.2013 18:30
Ve středu byla zveřejněna revize amerického HDP jdoucí až do roku 192...
Svět se vrací na konec 19. století
14.08.2013 18:11
Globální ekonomika se vrací k normálu. To ovšem neznamená rychlý návra...

Váš názor
  • Prdicky vasi babicky
    20.08.2013 18:02

    Svet se meni, uz je prelidneny, to je pocatek vsech problemu, bud bude min lidi, rekneme idealne tak 5 mld ( blahořečme Číně za ten vzor celému světu s kontrolou porodnosti ! ), pak lze dovest staty sveta na priblizne stejne vyspelou uroven ( svet muze uzivit i treba 10 mld lidi, ale pak bude celá světová populace chudá, bohatí už nebudou, chudí jim vše vemou... ) , nebo se budem muset neustale vybijet a samozrejme treti svetova nas nemine.
    syndi
  •  
    20.08.2013 14:49

    Faktem je, že svět (a naše země není výjimkou), prochází historickou proměnou, které si společnost z větší části není vědoma. Politologové, historici a filozofové tvrdí, že jsme svědky zrození nové civilizace. Neočekávaně se ocitáme ve zcela nové realitě. Její jedinečnost spočívá v tom, že je hlavně nepředvídatelná a stará tradiční logika už nefunguje. Vypadá to, že jsme velmi nepřipraveni na radikální, nový stav světa – globální integrální svět. Paul Gliding, autor knihy „The Great Disruption“, popisuje novou realitu velmi přesně: “Dívám se na svět jako na integrovaný systém, takže nevidím protesty, dluhové krize, nerovnost a šílené klima jako nesouvisející problémy, spíše vidím celý systém jak prochází vřavou rozpadu.”
    George
    • Faktem je že svět, světe div se prochází
      20.08.2013 15:14

      To že svět procházi proměnou každých pár let již od doby kamenné vi snad každý pát'ák. Takže se nic zas tak nového neděje. Lidé jsou stejně blbý a skáčou na stejné špeky. Jen ty špeky jsou u nás tak trochu více zeZemanštěné. Jen některé národy a národnosti se nepoučí z vlastní historie a historie se pak, podle starého rčení stále opakuje. A dobře nám tak.
      Bludný Holand'an
  •  
    20.08.2013 14:44

    Musíme přivést lidstvo k pochopení skutečnosti, že současná ekonomika se hroutí z důvodů, které jsou mimo naši kontrolu, v důsledku objektivních okolností. Nikdo není na vině, tato fáze je implantována v povaze lidské společnosti jako takové, a je určena pro to aby nás spojila a způsobila vytvoření nové společnosti, která bude žít podle zákonů vzájemných záruk.
    George
    •  
      20.08.2013 14:52

      ale hovno zakony, ty jsou dobre akorat pro nesvobodnou splecnost! staci se ridit jedinym pravidlem: nedelej jinym to, co nechces aby oni delali tobe. jedine na tomto pravidle je mozne vybudovat udrzitelnou spolecnost, protoze da dostatek prostoru na to ridit spolecnost na zaklade rozumu an e na zaklade strachu, jak se deje v politice. vse ostatni jsou predatorske cykly, jejichs mechanismus je presne znamy, proto uz ted vime, kam se ritime..
      Azb
  •  
    20.08.2013 13:16

    Nejinak je tomu i u nás a v podstatě ve většině zemí. Jedni jsou ochotni do roztrhání těla bojovat za Klause jiní za Zemana za Grebeníčka nebo Kalouska. Bohatství nejbohatších roste, chudých přibývá a střední třídě se zvyšují daně. Na změně stavu nemají zájem ani bohatí a mocní ani dotovaní chudí. Střední třída má co ztratit a tak žádná revoluce nebude a stav se bude dále zhoršovat. jen důsledky globalizace a virtuální reality nebo je za tím i něco jiného?
    ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data