Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
430 % za 10 let: Ani akcie, ani obrazy, ani zlato, ale...

430 % za 10 let: Ani akcie, ani obrazy, ani zlato, ale...

13.09.2013 22:41

Oblíbenou zábavou nás sledujících dění na finančních trzích je porovnávání návratností toho a onoho (často ve spojení s myšlenkou „kdybych byl býval...“). Pokud se pak bavíme o návratnostech hlavních skupin investičních aktiv dosažené během posledních deseti let, bývá za jasného vítěze považováno obvykle zlato. Podobnou řečí hovoří i následující obrázek, který vedle akcií zastoupených indexem FTSE 100 a zlata obsahuje i dvě záhadné položky: PCL a KFLII:  
 

s2

 

 
Ono PCL je index prémiových nemovitostí v centru Londýna a KFLII je Knight Frank’s Luxury Investment Index. Tedy index odrážející pohyb „luxusních“ investic. Ty jsou v žebříčku hned za zlatem. Jejich seznam spolu s roční, pětiletou a desetiletou návratností ukazuje tabulka. V řadě za sebou tu máme starožitný nábytek, hodinky, čínskou keramiku, klenoty, víno, umění, mince, známky a klasické automobily. A právě ty jsou se svými 430 % za deset let absolutním vítězem závodu o nejvyšší návratnost (dominují i v kategorii jeden rok a pět let). Daleko za nimi se pohybují známky a mince, tyto dvě kategorie už jsou na zhruba podobných úrovních jako zlato

s1

 

 

Místo vína si dám radši pivo, sběratelství mi nikdy neučarovalo, takže hlubší posouzení uvedeného nechám na čtenářovi. Skoro až povinností je ale při hovorech o návratnostech pohled na riziko. Proto jsem pod tabulku přilepil graf s desetiletou cenovou volatilitou. Můžeme namítnout, že nás by měla spíše zajímat nějaká beta – tedy měřítko ne celkového, ale systematického rizika (které ukazuje to, jaká je rizikovost aktiva po přidání do celého investičního portfolia). Ty bety nemám a navíc se domnívám, že silná orientace na systematické riziko je často těžko ospravedlnitelným optimismem.

Z grafu je vidět, že zdaleka nejrizikovější (cenově nejvolatilnější) jsou umělecká díla, víno a zlato. Akcie jsou až za nimi a na úplně opačném konci spektra je nábytek, hodinky, mince a známky. Korelace mezi rizikem a realizovanou návratností tak není zrovna nejsilnější. Auta s oněmi 430 % jsou pak, co se týče rizika, někde uprostřed a znatelně pod akciemi. Pokud bychom tedy spočítali o riziko upravenou návratnost, lesk nablýskaných starých vozů by byl ještě větší.

Z hlediska rizika to ale přece jen není tak jednoduché. I pokud nám cena uměleckého díla výrazně klesne, stále se můžeme utěšit pohledem na něj (pokud tedy nekupujeme něco, co se nám samotným nelíbí). Ještě lepší je to s vínem – smutek nad klesající cenou můžeme utišit právě předmětem, jehož cena klesá. Mohli bychom tak hovořit o určité formě put opce – pod určitou úroveň nemůže hodnota těchto aktiv klesnout.

Při pohledu na to, jak každým dnem klesá hodnota nově zakoupeného automobilu, pak ekonomicky uvažující jedinec musí konstatovat, že jsme svědky klasické J-křivky: Věk nejdříve škodí, pak nastává bod zlomu a od určitého bodu léta prospívají. Ovšem za předpokladu odpovídající péče (kéž by to tak bylo s námi). Doba rozpadu železa je prý kolem 1,5 milionu let, takže veteráni z počátku, či první poloviny minulého století mají před sebou ještě dlouhou „investiční“ cestu. Pokud vás to navnadilo, tak podle mostexpensive.com jsou nyní nejdražšími auty 937 Bugatti Type 57S za 4,4 milionů USD, Peter D. Williamson Bugatti Type 57S Atlantic za 30 - 40 milionů USD, 1934 “Star of India” Rolls-Royce Phantom II Continental za 13 milionů USD, 1957 Ferrari 250 Testa Rossa za 12,4 milionů USD, či 1961 Ferrari 250 GT California Spyder za 10,8 milionů USD.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • to se už ani nedá spočítat
    18.09.2013 8:46

    je to tu samej multinick multinick. Je to fakt jen jedn blbec nebo se tu rozmnožujou jak volové před volbama. Já jsem ten jedinej a pravej a vy ostatní jdete už do hajzlu protože my kazite reputaci. Mě se názory kalky libi tak mi to u ní nekašte howg.
    multinick multinick
  •  
    15.09.2013 8:46

    A zkusil jste dat do tabulky stribro p.Soustruznik??? Ze nerozumite drahym kovum, jejich cene a podstate jsem si vsiml jiz davno. A mimo jiné v době kolapsu men, hyperinflace apod.(2-5 let) uz vidim jak prodavate na trhu ty vase autíčka. Patria by udelala lepe, kdyby temata ohledne investic predavala nekomu vzdelanejsimu, zkusenejsimu a hlavne myslicim zdravym rozumem. O nekom bych mozna vedel..
    Investor
    •  
      15.09.2013 13:01

      Haha. Stříbrný "investor" evidentně ztratil i smysl pro humor. N.b. do roku 2003 byla poptávka po stříbru mizivá. A za nějakou dobu se můžeme dočkat něceho podobného jako splasknutí bubliny po manipulaci bratří Huntových. Nezapomínejme, že ani po dosud skrovném vzestupu se stříbro nedostalo na svou historickou cenu 50$ na jaře 1980 (OK, měli bychom započítat inflaci... ;-)
      Kalka.
      • jak typicky české.........
        15.09.2013 18:51

        jen se posmivat a chytračit. Dokonce vytahovat z archivu bratry Hunts' je asi jako se ohánět tím, že kdysi lidi taky bydleli v jeskyních. Na to může skočit jen opravdový blbec. A taky jen blbec se může snažit předpovědet budouctnost z pohledu do zpětného zrcátka. Stříbro je opět na vzestupu a mnoho daleko chytřejších odborníků, než je Kalka již ted' z toho těží. Ale stejně díky, je s tebou sranda. Nikdy nezklameš. Rád tě čtu. Ty se jen potřebuješ vypovidat co ? Doma už tě znají a nikdo tě už nebere vážně a už tě neposlouchá.
        Žoržík
        • multinick, zde "Žoržík",
          16.09.2013 9:38

          co se stydí dát si nějaký trvalý nick, protože je tak profláknutý, že musí svoje blbosti skrývat pod stále novými, evidentně neprognostikoval dnešní pokles Ag (i proti Au)... Zřejmě má za to, že může svým roztleskáváním tady na někoho zapůsobit. A btw, krach bratří Huntů se nekonal v žádném pravěku investování, anóbrž v roce 1980. Běžně se neustále připomíná Velká deprese před druhou válkou (a BB jako spocialista na ni). Já si ostatně myslím a často jsem sem dřív psala, že poučení bychom si měli brát spíš z deprese Dlouhé (1873-96).
          Kalka.
          • Re: multinick, zde "Žoržík",
            17.09.2013 8:27

            mno..... v dnešní době a v oboru kde týden staré zpravy jsou již zastaralé a k ničemu, se nás naše zdejší, svými názory známa kecalka snaží přesvědčit že události let osmdesátých jsou aktuální a máme se jimi i dnes stále řídit. Vždyt' i ti, kteří se rídí jen několik měsíců starým rčením " sell in may and go away" už dnes litují že to poslechli. Právě ona by si měla připomenout jak dopadli ti co hlásali že včera znamená už zitra, nebo jak se to tenkrát hlásalo. Chudák alka. A jak se vyzná v multi :-)) Inkvizice hadr. No na výši jako ve všem ostatním.
            multiick multinick
            •  
              17.09.2013 8:40

              no ale podstata u tebe je myslím někde jinde a zřejmě si jí stále nepochopil..takže jak na základce ty multinicku.....tohle je diskuze a každý si tu tak nějak tlacháme to svý.Nic nenormálního, občas se tu i pohádáme, ale i ten primitiv budkař se vyskytuje pod budkařem, když už tu něco tlachá..ty, ty si takovej, říká se tomu sráč, co se za něco schovává a ještě je při tom tak průhlednej..takže asi tak :-))
              Marty07
              • nervy v kýblu co ??????
                17.09.2013 9:24

                tak si tady tlachejte a se i hádejte. Hlavně že si všichni rozumite. Hlídací psi Patrie zde maji volné forum, kde se všichni poplácávají po ramenou a vzájemně si zpívají do taktu. Nedej bože aby se tu objevil někdo s odlišným názorem. To se pak z "dobráků" stávají hyjeny a běda tomu kdo se odvážil projevit vlastní názor. To je hned sráč. S takovými si opravdu nemám co říct a připadám si jak z jiné planety a jsem sám rád, že s takovými intelektuály nemám nic společného. Být to ve středověku už by jsi tady tancoval kolem hranice na které by jste mě pálili. Tak se tu mějte :o)) a pozdravuj ode mne Zemáka. I tady platí jaký pán takový krám.
                multinick multinick
                • "dobráku",
                  17.09.2013 11:13

                  zapamatuj si: ... už BYS tancoval, ...na které BYSTE pálili ... (vynechané čárky už ani nepočítám ;-) I ty se měj tam, odkud jsi přiíšel :o)) A SPOZ bude zas mít volební autobus? Vidím, že se v těch kruzích vyznáš...
                  Kalka.
                  • Re: "dobráku",
                    17.09.2013 18:26

                    Bych - byste - bysme. Tvé starosti a Rotchildovy peníze :o)) ale co se zajímat o něco jako "....Kriminalisté vyšetřují okolnosti týkající se financování pražského tunelového komplexu Blanka. Zabývají se podezřením ze spáchání dvou trestných činů. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici. Jde o částky v řádu miliard........"
                    multy multy
                    • multy multy
                      17.09.2013 21:45

                      nez tady zacnes poucovat tak se nauc spravne psat Rothschild, jestlize chces nekomu neco vypravet. Ale tady stejne neuspejes jsou to sami odbornici, ale na jiny veci. LOL
                      Saki
                    •  
                      17.09.2013 18:31

                      To už jsme si přečetli před čtyřmi hodinami, ale dík, dobráku...
                      Kalka.
                      • Před 4 hodinami....
                        17.09.2013 18:56

                        ....Mno, jo to jsem právě pročítal Barrons' :o)) to víš mám jiné priority, ale je od tebe moc hezké, že jsi tady na mne celou tu dobu čekala. Tak rychlou odpověd' jsem ještě tady od nikoho nikdy nedostal. Asisi měla strach abys o něco nepřišla. Díky začínáš se lepšit - jen tak dál. Taky se budu těšit a od tebe učitse učitse učitse :o)).
                        Multinick multinick
                        • Re: Před 4 hodinami....
                          17.09.2013 19:40

                          /ne/výhodou těch, kteří zde respektují/zvolili "key - locked mode" je to, že víme, co od nich/od sebe očekávat . Ale "převlékači" matou často i sami sebe, že ?!
                          AMN
                          • Převlékači a okroužkovaní
                            17.09.2013 21:11

                            Kroužkujou se nebo zaklíčuji se většinou takoví, kteří mají malou sebedůveru v sebe samé a hledaji bezpečí a jistotu uprostřed stáda. Jako kdysi svazáci nebo pionýři hrdě nosíci znaky své příslušnosti ke stádu stejně smýšlejících. Podobně to bylo i s hitlerjugend. Ale v principu se jedná o stejné přizdisráče opakujíci stejná hesla protože se na něco vlastního nebo originálního nezmůžou. Proto se tady ti zaklíčkovaní hned všichni zakousnou do kohokoliv, kdo má i jen trochu odlišný názor. Já ti nic nevyčítám - pouze konstatuju fakta. To že se ti to nelíbí už musíš spolknout, protože dnes s tím už moc nenaděláš. Na uran se už dávno za jiné názory nechodí. Pamatuj že s proudem plavou jen mrtvé ryby :o)).
                            Multinick multiick
                            • Re: Převlékači a okroužkovaní
                              17.09.2013 22:26

                              výčitky ? vůči klonu ? vůči parazitovi ?
                              AMN
                            • Re: Převlékači a okroužkovaní
                              17.09.2013 22:11

                              Dobře, dostali jste mě. Vidím, že někoho baví se tu za mě vydávat apodsouvat mi takové blbosti. Vy jste tu čeládka. Jak že se to uzamyká?
                              Multinick multinick
                • Re: nervy v kýblu co ??????
                  17.09.2013 9:28

                  no nervy v kýblu máš evidentně spíš ty, ale tak snad ti bude časem líp a budeš mít lepší časy..taky se měj
                  Marty07
                  • Lepší časy .......ty už byly
                    17.09.2013 18:43

                    Zato tobě musí být dost mdlo, po všech těch vyčerpávajících a marných pokusech o "navěčné časy" které ti ted' mizí v nedohlednu. Ani se ti člověk nemůže moc divit, že jsi tak nervozní a dochází ti argumenty :o(( A navíc - vyhlídky mizivé, finance v prdli a do penze dalších neveselých 50let. Měl sise líp učit a ne chodit na schůze.
                    Multinick multinic.
              •  
                17.09.2013 9:15

                A ještě prvotnější podstata bylo, že tenhle zbabělec se svou 'in teli gencí' vůbec nepochopil páně Soustružníkův humor a hrubě se na něj obořil. Jsem ráda, že po své reakci zde, 15.9.2013 13:01, jsem se dostala u multi nicky do stejné kategorie ;-)
                Kalka.
          • Re: multinick, zde "Žoržík",
            16.09.2013 9:40

            Deprese ještě neskončila. Z toho si zase beru příklad já :-))
            Jesse
            •  
              16.09.2013 9:54

              tak pro tebe neskončí deprese nikdy a nikde :-) teda krom akcií 02 :-))))) ale reakce Kalka "co se stydí dát si nějaký trvalý nick, protože je tak profláknutý, že musí svoje blbosti skrývat pod stále novými" je teda naprosto trefná a pobavila mě dost :-) Thumbs up, Kalka :-)
              Marty07
              •  
                16.09.2013 9:56

                Kalka je dle mého gusta správný diskutér. Vždy umí parádně hejlům rozproudit krev v žilách:-)
                Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university