Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké dluhopisy jako zlatý důl: za rok nabídly 100% výnos

Řecké dluhopisy jako zlatý důl: za rok nabídly 100% výnos

06.11.2013 21:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nejlepší manažeři dluhopisových fondů letos nesedí ani v Londýně, ani v New Yorku, ani v Šanghaji, ale v Aténách. Řecké fondy DELOS Domestic Bond Fund, Eurobank LF Government Bond Fund a Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund svým investorům v uplynulém roce přinesly přes 100% zhodnocení. Takou výkonností se podle konzultantské společnosti Morningstar nemůže pochlubit žádný jiný fond na světě. Za pohádkovými výnosy stojí jedna a ta samá sázka: řecké státní dluhopisy nakoupené v nejkritičtější fázi dluhové krize eurozóny a držené i v časech, kdy se od nich většina hráčů držela co nejdál.

Pověst Řecka mezi investory v posledních měsících zaznamenala prudký obrat k lepšímu. Ceny některých státních obligací ze svých minim z června 2012 vyskočily na víc než čtyřnásobek. Obavy z řeckého odchodu z eurozóny jsou zažehnány, některé velké společnosti úspěšně emitují dluhopisy, velká jména finančních trhů se začínají vracet na aténskou burzu. Mark Mobius, který ve fondu Franklin Templeton spravuje portfolio aktiv v emerging markets v hodnotě 40 mld. USD, v rozhovoru pro Wall Street Journal uvedl, že poprvé po víc než deseti letech hodlá nakoupit akcie řeckých společností.

„Řecké dluhopisy byly jednu dobu nejvíce nenáviděnou třídou aktiv na světě. Tak jsme si řekli, že na dně nemáme moc co ztratit,“ tvrdí jeden ze správců řeckých fondů. Z trojice nejúspěšnějších se na prvním místě se zhodnocením 108 % umístil DELOS s aktivy v hodnotě 83 mil. euro, zbylé dva skončily těsně za ním se 107 % a 105 % za posledních 12 měsíců.

Jedná se sice o malé fondy se specifickým zaměřením, ale i tak jsou na míle před nejlepšími dluhopisovými fondy investujícími v dolarech. Ty v čele tabulky vykázaly 34% výnos. Nejvýkonnější fondy z emerging markets vynesly kolem 30 %. Řekové nepoužívají žádné komplexní, matematicky podložené strategie, ani necílí na bohatou klientelu. Většina jejich investorů pochází z řad drobných střadatelů či penzijních fondů.

Manažeři supervýkonných fondů se nepovažují za investorské hvězdy a povětšinou zůstávají při zemi. „Nemáme tu mentalitu hedgeových fondů či investičních bank, takže nikdy neztrácíme kontakt s realitou,“ uvádí jeden ze správců. Hlavní podíl ve vysokém zhodnocení uplynulého roku podle něj patří štěstěně. Trojka řeckých fondů má v pravidlech zakotvenu povinnost vložit do domácích státních dluhopisů alespoň 50 % prostředků, přičemž do obligací lze investovat i vše. To přesně manažeři udělali.

Řada jejich konkurentů v zahraničí ani takovou možnost neměla a musela raketovému růstu řeckých obligací nečinně přihlížet. Tyto finanční instrumenty jsou totiž hodnoceny hluboko v odpadním pásmu, a tak se jim musí většina respektovaných fondů vyhýbat. Pro velké institucionální investory je také nevýhodou malý rozsah řeckého trhu: kolují na něm obligace v hodnotě 25 mld. euro.

Cesta ke 100% výnosům byla nicméně trnitá a vyžadovala investorský čuch, trpělivost a hlavně kýbl nervů. Řecké fondy nejprve zredukovaly pozice v obligacích před prvními parlamentními volbami v květnu 2012, které vedly do politické slepé uličky. Místo toho se manažeři soustředili na dluhopisy bank, které se tehdy prodávaly pod cenou a které byly nakonec splaceny v plné výši. Po druhých volbách, v červnu, správci opět přepnuli na státní dluhopisy a tentokrát na ně vsadili všechno. Místy kupovali při ceně 12 centů za dlužné euro. Nyní se ceny pohybují kolem 53 centů za euro, což stále naznačuje velkou míru nejistoty ohledně úplného splacení.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m