Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na vedení ČNB míří trestní oznámení kvůli oslabení české měny

Na vedení ČNB míří trestní oznámení kvůli oslabení české měny

22.11.2013 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Na čelní představitele České národní banky (ČNB) míří trestní oznámení kvůli nedávnému rozhodnutí bankéřů oslabit českou měnu. Podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství a protikorupční policii dnes podalo občanské sdružení Právníci radící občanům, v jehož čele je aktivista a právník v důchodu Josef Hörl. Vyplývá to z webových stránek sdružení.

Podle oznámení, o němž dnes informoval deník Mladá fronta Dnes s odkazem na Hörla, údajně generální ředitel centrální banky Miroslav Singer, viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík a další čtyři členové bankovní rady - Kamil Janáček, Lubomír Lízal, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová zneužili pravomoc úřední osoby.

Hörl je přitom známý z různých protivládních demonstrací a dalších veřejných výstupů. V minulosti například nechtěl poslance ústavně-právního výboru, kteří podpořili církevní restituce, pustit z místnosti. Zasahovat musela tehdy ochranka. Podal také trestní oznámení na vládu někdejšího premiéra Petra Nečase či exprezidenta Václava Klause.

ČNB zahájila intervence 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Za jediný den se jí podařilo snížit kurz české měny z přibližně 25,80 na 27 korun za euro. Další zásah banky prý současná situace zatím nevyžaduje. Centrální banka prý musela ke kroku přistoupit především kvůli hrozbě deflace, která by se bez ovlivnění kurzu ještě více prohloubila.

"Ekonomické následky tohoto opatření jsou však stěží předvídatelné a existuje zde podezření, že snížení kurzu koruny mělo ve skutečnosti jiný cíl, a to umožnit některým finančním skupinám spekulace při obchodech na devizových trzích, při kterých mohly tyto finanční skupiny neoprávněně získat prospěch velkého rozsahu v řádu miliard korun," uvádí sdružení.

Podle něho existuje podezření, že někteří obchodníci o snížení kurzu koruny věděli, a proto předem zakoupili miliardy eur, které dnes mohou se ziskem prodat. Sdružení však připustilo, že nemá konkrétní důkazy o tom, kdo by mohl být do údajné trestné činnosti zapojen, nicméně i přesto chce, aby policie podezření prověřila.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok ČNB kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Klaus. Oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

„Na veřejnosti šířená, ničím nepodložená a zcela nepravdivá nařčení ČNB a členů její bankovní rady zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, která je základním smyslem existence každé centrální banky. Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,“ reagoval na zprávu o trestním oznámení guvernér České národní banky Miroslav Singer. „Majetkové poměry členů bankovní rady ČNB jsou vzhledem k zákonným požadavkům i bezpečnostním prověrkám pod veřejnou kontrolou,“ dodal.


Téma měsíce: intervence ČNB

eur


(Zdroj: ČTK, ČNB)


Váš názor
  • Singer je frajer
    24.11.2013 0:19

    Vi co dela a Neuhne !!
    mrkvička
    • Re: Singer je frajer
      24.11.2013 3:53

      Tuto akci jsem čekal už delší dobu, proto jsem v průběhu roku 2013 přesunul asi 20% prostředků na EURa 20% na GBP a 20% jsem dal na švýcarský frank CHF - u něj jsem navíc předpokládal, že SNB bude nucena posílit frank vůči EURu na 1,10 EURCHF, ale to se zatím nestalo. Když už mluvím o vlku. To co udělala ČNB předvedla v bledě modrém před dvěma roky i SNB - také masivně nakupovala EURa a frank také skokově oslabil. Ekonomiky jsou rozdílné, přesto by neuškodilo nějaké vyhodnocení, jestli to Švýcarsku prospívá, nebo ne...
      delcop
      • SNB
        24.11.2013 3:59

        Ve Švajcu ta potreba regulace je jiste vetsi vzhledem k income financnim investicim a v krizi zvlast, ale proti te singrovske u nas taky vubec nic nemam. Exaktne efekty zmerit nejdou
        mrkvička
        • Re: SNB
          24.11.2013 4:31

          Mně ta intervence poškodila. Pro zachování stejných příjmů se musím letos otáčet skoro 2x víc než loni. Už nemám žádnou rezervu v tom se ještě nějak zefektivnit. Minulé Vánoce byly v oblasti obchodu a služeb překvapivě dobé - čekal jsem, že to bude horší, ale letošní Vánoce jsou zajímavé... Máme obrat zhruba na 40%tech toho, co minulý rok touto dobou. Přitom skladba sortimentu se ještě rozrostla. Působí to na mě dojmem, jako by se snad žádné Vánoce ani neblížily. OK, takže srovnatelný příjem, 2x sedřenější než loni, ale kupní síla mi vzhledem k plánované (a dva roky odkládané) dovolené v zahraničí navíc klesla. Jestli je na tom letos podobně více lidí, tak potěš kotě...
          delcop
          • Jj, za to urcite
            24.11.2013 11:57

            Muze ta intervence ..
            mrkvička
            • Re: Jj, za to urcite
              25.11.2013 9:42

              ja jsem nakup auta odlozil o rok a pul, kdy CZK zase posili o 7%
              jirimi
            • Re: Jj, za to urcite
              24.11.2013 12:17

              Napsal jsem to asi nesrozumitelně. Intervence se dotkla mé kupní síly. To ostatní byl širší kontext - nálada ve splečnosti. Spotřebitelé stále šetří, oslabením koruny roste cena vstupů, necyklické zboží je za ceny roku 2012 neprodejné, roste tlak na snižování ceny a tím pádem i marží. ČNB se snažila intervencí vyhnout deflační spirále, podle mě ji ale tímto ještě urychlila.
              delcop
  • na stranu druhou, rupheji,
    23.11.2013 22:31

    oceňuji jednostranný vlastenecký akt pánů z ČNB. "Nezávisle" položit hlavu na špalek, při modelu 27 kaček za éčko, akceptovat, v nejhorším případě, lze. Nebo?
    mša
  • teorie vs. realita
    23.11.2013 13:36

    „Napište že zvažuji emigraci,“ hořce konstatoval v MF Dnes Jindřich Melichar ze sítě obchodů Bushman. „Zboží nakupujeme v dolarech, nájem v Česku platíme v eurech, ale tržby máme ve slabších korunách,“ vysvětlil. (PL)
    bob
    • Re: teorie vs. realita
      24.11.2013 0:17

      Bushmane vsichni tvoji konkurenti jsou na tom uplne stejne tak vo co ti gou ??
      mrkvička
    • Re: teorie vs. realita
      23.11.2013 14:09

      """Další na něj navázal svými postřehy. „Hlavně měl Singer držet ústa. První den prohlásí, že je třeba podpořit export – reakce exportérů je minimálně rozpačitá s tím, že pozitivní efekt je velmi nejistý. Pak sdělí, že intervence přinese nová pracovní místa, což okamžitě odmítnou všichni významní zaměstnavatelé. Pak argumentuje deflací – naprostá většina ekonomů a analytiků opáčila, že deflace nepředstavovala žádnou hrozbu. Nakonec přišel vrcholný výkon pana Singra – zvýšení spotřeby domácností. Jeho představa, že lidi v očekávání nižších cen perou radši půl roku v neckách, než by si koupili novou pračku, a že nyní je čas koupit si pár těch praček do zásoby, je opravdu na nějakou tu cenu.“ """
      mša
  • Singer odchod.
    23.11.2013 13:10

    O tom, že by kompletní bankovní rada měla letět nepochybuji.
    plejer
    • Re: Singer odchod.
      23.11.2013 16:04

      To nic neřeší. Letět by měly všechny centrální banky :)
      SirIndy
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m