Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A když vyrostli, přestali krást

A když vyrostli, přestali krást

27.11.2013 18:47

Jak jsme se mohli dočíst na těchto stránkách, generální ředitel České spořitelny a bývalý guvernér centrální banky Pavel Kysilka v souvislosti s intervencemi ČNB mimo jiné uvedl, že v první řadě je třeba se ptát, proč je Česko ostrůvkem "nerůstu" mezi zeměmi, které jsou na tom o dost lépe. Vážným kandidátem by asi mělo být několik hodně velkých K, tedy korupce, koryta, krádeže. Kvantifikovat jejich vliv je těžké, ale určitou představu si přece jen můžeme udělat. Následující graf na ose x ukazuje reálný produkt na hlavu, na ose y index vnímané korupce. Autoři grafu shlukem zemí proložili přímku, mě se zdá, že na něj spíše sedí dodělaná zelená křivka. Každopádně ale vidíme, že tu bude poměrně zajímavá korelace a možná i vztah mezi jedním z K a produktem, příjmy, růstem: 
 
GDP versus corruption
 
Zdroj: „Does Economic Growth Reduce Corruption?”

Co se týče onoho vztahu, na první pohled se nabízí spíše kauzalita jdoucí od korupce k růstu. Jinak řečeno, čím větší jsou ona K, tím horší je prostředí a růst trpí. A naopak, menší K sebou nesou menší náklady na podnikání, snižuje se riziko a prostředí působí prospěšně jak na poptávkovou stranu, tak na stranu nabídkovou. Obvykle v souvislosti s K přemýšlíme o tom, jak jsou peníze a zdroje zločinně přerozděleny, ale toto by nám mělo připomenout, že ani zdaleka nejde jen o přerozdělování, ale o obrovskou čistou ztrátu pro všechny.

Ona studie, ze které graf je, se ale zaměřuje na opačnou možnost. Tedy na to, že růst ovlivňuje korupci. Mechanismus by to měl být opět intuitivní: S rostoucím bohatstvím a příjmy klesá motivace k tomu úplatky brát a i k tomu je dávat. Na trhu je totiž více příležitostí, které sebou nutnost úplatků či obecně oněch K nenesou. Existuje dokonce teorie „životního cyklu korupce“, která hovoří o tom, že korupce dosahuje svého vrcholu během ranné fáze rozvoje dané země a poté postupně klesá s tím, jak rozvoj pokračuje dále. Nutno ovšem podotknout, že tyto úvahy se týkají zejména rozvíjejících se zemí a onen zlom přichází někdy na počátku jejich zprůmyslnění. Tedy v bodě, který bychom měli mít daleko na sebou.

My se co se týče eliminace K neustále upínáme k tomu, že jednou přijde pan Někdo a zbaví nás jich. Určitě by bylo dobré, kdyby tento pan někdo přišel a na problému skutečně zapracoval (netvrdil by například, že už je v podstatě vyřešen). Nejde ale o eliminaci chování, které je na nás jaksi uvaleno něčím, či někým zvenčí. Není to chování, které by bylo dáno systémem, je to chování, které systém křiví. Je to naše chování. Uvedený graf možná hovoří o třetí možnosti: Ekonomický růst i pokles korupce prostě doprovází to, jak společnost celkově vyspívá a dozrává. Takže až společnost vyroste, přestane se v ní i krást.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Blbost
    28.11.2013 10:34

    ne že by to bylo u nás uplně košer, ale největší problém je, že každá aktivita je v našem státě tak drsně ztrestána zdaněním, že prostě každý kdo dosáhne nějaké úrovně přijmu je státem prostě "nucen" přibrzdit a jen tak vegetovat. Neexistuje naprosto žádný důvod pro jakékoliv další snažení. neustálé kecy o podpoře znalostní ekonomiky ,.. kulo hulo, v okamžiku kdy dáte expertovi více než cca 70 tis tak už jen rostou náklady firmy a efekt pro zaměstance je skoro 0. Naše státní stretegie je jen ať si někdo moc nevidělá, jen ať jsou na tom všichni pokud možno stejně a čím chudší tíme lepší.
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    27.11.2013 21:06

    je to tady samý ostrý názor :-), jednoduše, svět ovládají myšlenky, myšlenky zprostředkovává rodina a náboženský či společenský cit, ten se v člověku vyvíjí, ne nadarmo se používá výraz Kristova léta atd. podíl mladých sociálně nevyspělých lidí bez kulturních kořenů v rozhodujících funkcích se za poslední století velmi zvýšil, Štrougal se stal MV v 29letch, Gross tak nějak premiérem atd. tito lidé, o bulících v hedgeových fondech po celém světě škoda hovořit, mohli byste říct dospějí, a co ten páníček co v USA položil fond o 65mld dolarů, víte dnes se k moci a funkci dostane každý bulík s křivým charakterem, je to dokonce podmínkou, myslíte že se někdy narovná, podívejte se na Kalouska, chodící troska, ať to myslel jak chtěl ... Singer jako jediný dokázal v této republice plné zbabělců a zlodějů zatáhnout za záchranou brzdu, pokud by se ekonomika za dalších 5 let nezvedla (800mld. - 1bil korun dalších dluhů) a bohatí vylili peníze ven- fakt nevím :-), stát zaměstnává o 30.000 víc lidí a ží o tisíc víc budov než si může dovolit o těch ostatních olupovačích škoda hovořit, až přijde dalších 100.000 lidí o práci oni si je najdou a dají jim své emoce najevo :-) a to je tak vše
    robelix
  • nejen KKK, ale + další K
    27.11.2013 20:47

    korupce, koryta, krádeže a Klaus !! Soustružníku, problém je prozajičtější než se zdá. Jen v KB existuje 300 miliardových korunových účtů. Víme přece, že Klausova metoda manýrů vedla dle jeho poučky - nalézt konkrétní vlastníky socialistického majetku - to byla transformace. Majetek sice získali, ale ti pseudovelikáni a Klausovi blízcí už neumí investovat, ačkoliv toho nakecali hodně a chvástali se na každé tiskovce.... Opakujte si - NEUMÍ INVESTOVAT. Sedí na penězích a jsou bezradní. nejsou to podnikatelé, ale zloději a maloměšťáci. Stát se kvůli tomu zadlužuje a oni stále ještě kradou, aniž by ty peníze byli k užitku nejenom jejich. Naše diagnóza je jasná - chybí ty miliardy v reálné ekonomice. Ostatní související neduhy sledujeme, píšete o nich každý den.
    Jesse
    • Re: nejen KKK, ale + další K
      27.11.2013 20:58

      Na penězích budou banky i lidé sedět dál i kdyby byl kurz 40/EUR. Maximálně si lidi preventivně smění Kč za EUR/USD. Vždyť po té hrůzovládě cynických amatérů s machiavellistickými sklony mají lidi výplaty tak nízké, že za takové nepracovali před deseti lety. Chápu, to byl účel, ale nechápu, z čeho mají utrácet. A navíc - to ČNB na to přišla až po 7 letech recese, že je recese?!
      sgt.Mike
  • Problemem jsou banky
    27.11.2013 20:14

    Proč nerosteme? Protoze ČNB si natiskne 200mld CZK,za tyhle peníze koupi od pana Kysilky z ČS eura a Česká spořitelna tyto peníze zpět uloží do ČNB,protoze neví,co jiného by s nimi udělala. Takže efekt těchto peněz není žádný.. Žádná inflace, žádný růst HDP. To se změní az tehdy,co někomu v bance dojde,ze sedí na likviditě,kterou má půjčit dal.Jenze to jim nedovolí risk management,který schválí jen takový projekt,který si klient financuje sám.No jo,ale to nepotřebuje banku... Takže když to shrnu,nasim problémem jsou banky,které neumí nakládat s likviditou,kterou si radsi za 0,05% p.a. ukládají do CNB. Takže,pane Kysilko,zacnete u sebe a řekněte to taky v Raifce, CSOB atd...
    Petr
    • Re: Problemem jsou banky
      28.11.2013 0:38

      OK - rozkažte to bankám, ať financují cokoli - postavíme aquaparky v každém městě na 5.000 obyvatel, aby se lidé mohli vykoupat... Sorry, ale to co tu píšte jsou takové nesmysly, až bolí u srdce... To je jako byste řekli, aby uzenář začal zadarmo rozdávat své uzené nebo pekař začal rozdávat zadarmo housky... Bože.........
      Animal
      •  
        28.11.2013 10:55

        babis rozdava zadarmi koblihy, co vas zacalo bolet ted?
        Azb
    • Re: Problemem jsou banky
      27.11.2013 21:38

      Lépe bych to nenapsal! Hřebíček pěkně na hlavičku!
      Skalar
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data