Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina čeká zdražení ruského plynu o 40 %, Krym je postupně izolován

Ukrajina čeká zdražení ruského plynu o 40 %, Krym je postupně izolován

10.03.2014 11:29, aktualizováno: 10.3. 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom pravděpodobně zvýší cenu za své dodávky plynu Ukrajině o více než 40 procent na 368,50 dolaru (7264 Kč) za tisíc krychlových metrů. Řekl to ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan, jehož citovala agentura Interfax. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden oznámil, že Gazprom od dubna zruší nedávno dohodnutou slevu na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu.

"Od Ruska očekáváme, že budeme ve druhém čtvrtletí platit kolem 368,5 dolaru," řekl Prodan novinářům.

Moskva se s Kyjevem v prosinci dohodla, že v rámci finanční pomoci Ukrajině jí sníží cenu za zemní plyn na 268,50 dolaru z do té doby platných zhruba 400 dolarů za tisíc kubických metrů. Dohodu obě země uzavřely poté, co Janukovyčova vláda odmítla přistoupit na smlouvu o užší spolupráci s Evropskou unií. Vznik nové prozápadní ukrajinské vlády nepřátelské Moskvě ale tuto dohodu prakticky smetl ze stolu.

Ukrajina podle Gazpromu nedodržela termín, do nějž měla zaplatit za únorové dodávky zemního plynu, řekl v pátek generální ředitel společnosti Alexej Miller. Podle něj celkový nedoplatek dosahuje 1,9 miliardy dolarů (asi 38 miliard Kč).

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli o krymské krizi opětovně telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Davidem Cameronem. Kroky proruského krymského vedení označil šéf Kremlu za legitimní a zdůraznil, že jsou plně v souladu s normami mezinárodního práva. Jejich cílem je podle Putina hájit zájmy obyvatel Krymu. Merkelová mu podle agentury Reuters odvětila, že plánované referendum o připojení Krymu k Rusku porušuje ukrajinskou ústavu a mezinárodní právo.

"Situace na Ukrajině je krajně složitá. Nejdůležitější je, aby všechny strany zachovaly klid a zdrženlivost a vyhnuly se tak eskalaci napětí," řekl podle čínského ministerstva čínský prezident Si Ťin-pching americkému prezidentovi Obamovi v telafonickém rozhovoru k Ukrajině. "K vyřešení krize musí být použity politické a diplomatické prostředky," dodal Si Ťin-pching. Čína si podle něj zachovává "otevřený postoj" k návrhům, které by mohly zlepšit situaci, a je ochotna zůstat v kontaktu se všemi stranami, včetně USA, prohlásil čínský prezident, který v neděli také telefonicky mluvil o Ukrajině s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Čína zatím nedala veřejně najevo zájem podílet se na finanční pomoci Ukrajině nebo se angažovat diplomaticky. Podle agentury Reuters to odpovídá zdrženlivému přístupu Číny během většiny mezinárodních krizí. Minulý týden Čína uvedla, že sankce nejsou nejlepší cestou, jak krizi vyřešit. Současně ale dala najevo, že chce s Ukrajinou pokračovat v "přátelské spolupráci" a že respektuje územní integritu Ukrajiny.

Většina ukrajinských vojenských jednotek rozmístěných na Krymu je pod kontrolou krymských úřadů, prohlásil včera podle agentury Interfax šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. "Ukrajinské vojenské jednotky většinou přešly pod (naši) kontrolu, nebo jsou zablokovány a jejich zbraně jsou pod společnou kontrolou," řekl. Podle Konstantinova velitelé těchto jednotek potvrdili, že nebudou podnikat žádné "agresivní akce".

Konstantinov zároveň upozornil, že o statusu těchto jednotek bude rozhodnuto po referendu o připojení Krymu k Rusku, které je plánováno na 16. března. "Pokud budou chtít zůstat a sloužit lidu na Krymu, pak nám to musejí oznámit. Těm, kteří zůstat nechtějí, zajistíme volný odchod z krymského území. Budou moci poloostrov opustit," sdělil.

Ruská armáda postupně rozšiřuje blokádu obou hlavních severních přístupů na Krym. Perekopskou šíji, která spojuje Krym s pevninou, podle informací ukrajinských pohraničníků obsadily ruské jednotky, v okolí druhé hlavní komunikace rychle rostou minová pole. Ruští vojáci zaminovali i přehradu u severokrymské obce Rjumšyne.

Česká republika pravděpodobně neuzná referendum o připojení ukrajinského Krymu k Rusku, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Řekl, že chystané hlasování je v rozporu s ukrajinskými zákony.

Úřadující ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja doufá, že bude politická část asociační dohody s Evropskou unií. Stát by se tak mohlo 17. nebo 21. března. Podle agentury AFP se tak šéf ukrajinské diplomacie vyjádřil v rozhovoru pro televizní stanici 1+1. Na přípravě podpisu dohody se domluvil úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s unijními špičkami na mimořádném summitu v Bruselu 6. března.

Právě vycouvání bývalého prezidenta Viktora Janukovyče z této dohody rozpoutalo koncem listopadu bezprecedentní protesty v západní a střední části Ukrajiny, které nakonec v únoru vyústily v pád Janukovyče a jeho vlády. Nástup prozápadních sil k moci ale vyvolal odmítavou reakci na východě Ukrajiny, kde převládá ruskojazyčné obyvatelstvo.

(Zdroj: čtk, ČT, Interfax, Reuters, Bloomberg, AFP)


 


Čtěte více:

Ruský parlament chystá odvetu za uvalení sankcí: Zákon o zabavení majetku firem z USA a EU
05.03.2014 10:50
Horní komora ruského parlamentu připravuje zákon, který by v případě p...
Barroso: EU Ukrajině poskytne pomoc ve výši asi 300 mld. korun
05.03.2014 15:36
Evropská unie je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštíc...
Vedomosti: Poslední bitva odcházející éry se odehrává na Ukrajině
07.03.2014 11:29
Nesmyslný a bezvýsledný boj o Ukrajinu, který svádí Rusko a Západ už d...
Ukrajina: aktuální situace + 5 ekonomických důsledků krize
07.03.2014 17:35
Na Krymu vrcholí přípravy na připojení poloostrova k Ruské federaci. M...

Váš názor
  •  
    10.03.2014 16:46

    Ať čeká, určitě se dočká! Budou si hlavu bouchat všichni ti co podněcovali Majdan. Toto si ve své prostoduchosti neuvědomovali o co všechno mohou přijít a jak se zachová soused Brundibár. Taková naivita musela přijít jedině z USA a pravděpodobně za tím bylo a je něco víc - odserou to ale Ukrajinci - už jen proto, že ztratili Krym (strategicky i ekonomicky).
    Skalar
    •  
      11.03.2014 10:38

      Jeďte se tam podívat, ať víte, o čem píšete. Ono by vás to rychle přešlo. Jak tam lidé žijí a že na buben je přivedl proruský Janukovyč, protože to je přesně to, co Rusku vyhovuje. Protože si tam za pár drobných koupili všechny úředníky včetně soudců. Radši "útlak a krizi" EU a USA, než "prosperitu a demokracii" v Rusku či KLDR.
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.