Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský parlament chystá odvetu za uvalení sankcí: Zákon o zabavení majetku firem z USA a EU

Ruský parlament chystá odvetu za uvalení sankcí: Zákon o zabavení majetku firem z USA a EU

05.03.2014 10:50, aktualizováno: 5.3. 10:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Horní komora ruského parlamentu připravuje zákon, který by v případě protiruských sankcí Západu umožnil konfiskovat jmění, aktiva a bankovní účty evropských a amerických firem i soukromých osob v Rusku. Agentuře RIA Novosti to dnes sdělil Andrej Klišas, šéf ústavněprávního výboru Rady federace.

"Zákon dává takovou možnost prezidentovi a vládě v zájmu ochrany naší svrchovanosti před útoky," řekl senátor ruské agentuře. Poslanci nyní podle něj pečlivě studují, nakolik rozhodnutí o konfiskaci jmění zahraničních firem a cizinců odpovídá ruské ústavě. "O tom, že je v souladu s evropskými standardy, nepochybujeme," řekl Klišas.

Možnost konfiskace by podle senátora měl legalizovat samostatný federální zákon. "Jakékoli sankce musejí být oboustranné," řekl.

Západ zvažuje sankce proti Rusku po vpádu ruských jednotek na ukrajinský Krym. Podle amerických novinářů se uvažuje o nevydávání víz odpovědným ruským činitelům, o ekonomických omezeních či o zmrazení majetku ruských institucí. Evropská unie navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu, pokud Moskva nepřispěje k uvolnění vyhrocené situace. Rozhodovat se má na čtvrtečním mimořádném summitu EU.

O tvrdé reakci na jakékoli západní sankce hovořila Moskva už v úterý. Prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci označil hrozby sankcemi za "škodlivé a kontraproduktivní". Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že Moskva na případné sankce odpoví, "a to nikoli nutně zrcadlově".

Putinův ekonomický poradce Sergej Glazjev se nechal slyšet, že pokud Spojené státy vyhlásí kvůli invazi na Krym vůči Rusku sankce, Moskva se možná vzdá dolaru jako rezervní měny a přestane splácet dluhy americkým bankám. Od jeho slov se později Kreml distancoval.

Ruská Rada federace v pondělí doporučila prezidentu Putinovi, aby odvetou za americkou kritiku ruského postupu na Krymu odvolal ruského velvyslance v USA. Šéf Kremlu ale návrh odmítl s tím, že podobné opatření by bylo "tou poslední možností".

Evropská unie bude zvažovat sankce proti Rusku v závislosti na stanovisku Moskvy k návrhům na vytvoření zprostředkovatelské kontaktní skupiny a realizaci plánu na urovnání ukrajinské krize. V Paříži to dnes prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. "Kontaktní skupinu se nyní snaží dát dohromady Francie a Německo," řekl ministr.

Ve francouzské metropoli se dnes sejdou ministři zahraničí pěti stálých členů Rady bezpečnosti. Jejich předem dlouho plánovaná schůzka, původně věnovaná situaci v Libanonu, se bude podle agentury Reuters zabývat situací na Ukrajině. Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov budou v Paříži přímo jednat poprvé od ruské okupace Krymu. Konference se má zúčastnit i zástupce ukrajinské diplomacie.

Fabius potvrdil, že ve čtvrtek bude o otázce možných protiruských sankcí rozhodovat summit Evropské unie. "Sankce mohou být přijaty, pokud se napětí neuvolní. Očekáváme, že Rusko přistoupí na dialog o situaci na Ukrajině se zapojením kontaktní skupiny," řekl francouzský ministr.

Paradoxně jen několik set kilometrů od Paříže dnes vyplula k první testovací plavbě vrtulníková loď Vladivostok vyrobená ve francouzských loděnicích pro Rusko. Lukrativní kontrakt, který je zatím největší ruskou zbrojní zakázkou v zemích NATO, byl uzavřen v roce 2011. Navzdory vpádu ruských vojáků na Krym Paříž počátkem týdne oznámila, že o pozastavení či zrušení kontraktu neuvažuje. Fabius dnes toto stanovisko potvrdil.

(Zdroj: čtk, RIA Novosti, Reuters, ČT)

 


Čtěte více:

Putin: Rusko neusiluje o připojení Krymu, použití síly je
04.03.2014 12:33
Rusko necítí potřebu použít na Krymu ozbrojené síly, i když taková kra...
Ukrajinská krize... Patria vydala nový Třicetník
04.03.2014 18:40
Události na Ukrajině nabraly v posledních týdnech spád. Po revoluci v ...

Váš názor
  • Jáj, eštébácký čobol sa už pred Putinkom poondil
    06.03.2014 17:07

    http://www.denik.cz/z_domova/babis-ekonomicke-sankce-situaci-na-ukrajine-nevyresi-20140306.html
    Šaňo
  • Jáj, Putinkov riťolezec Jágerko môže slaviť aj s Neumannovú, Vernerom a ďalšími
    06.03.2014 14:00

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/329573-putinova-popularita-je-v-rusku-rekordni.html
    Šaňo
    • Re: Jáj, Putinkov riťolezec Jágerko môže slaviť aj s Neumannovú, Vernerom a ďalšími
      06.03.2014 14:04

      jsou to Husákovy děti, s tím nic nesvedeš.
      Jesse
      •  
        06.03.2014 14:12

        Akože nie? Táto komunistická spodina by mala byť českou demokratickou menšinou verejne morálne odsúdená, sakcionovaná zákazom činnosti, reprezentácie a tak ďalej a podobne, veru hej.
        Šaňo
      • Džesie
        06.03.2014 14:08

        Ty voe, Jágr, Neumannová a Verner jsou Husakovi děti?? To bych do tatíka neřekl!!
        Velkamedvědice
        • Re: Džesie
          06.03.2014 14:12

          ..tak Jarda by mu za to dal pěstí, Kačka ta neví čí je a Vernera neznám...Jesse je prostě megaplácal , často to holt nevyjde, no. :-)
          db
          •  
            06.03.2014 14:18

            Vernerko je iba majsterko Európy. http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Verner
            Šaňo
            •  
              06.03.2014 14:20

              a je teplej !!
              Jesse
              •  
                06.03.2014 14:29

                Keď som ho videl v štúdiu ako hovoril s Jarom Bosákom, bolo ma na grcanie, ako sa rozplieval, keď hovoril, ako je olympiáda skvelá a že oni špostovci už naozaj nevedia, čo by si v Soči mohli viac priať ako sa tam skvelo cítia, vychválil tam úplne všetko čo bolo ruské a ešte kritizoval kritikov Putinkovej olympiády. Jaro Bosiak je správny chlap, antikomunista, antirusák, ten trpel ako zviera a snažil sa ako mohol Vernerka utnút, čo ostatne robil vždy, keď česká športová spodina začala spievať ódy na Putinkovo dieťa - olympiádku.
                Šaňo
                • jááj Šani!
                  06.03.2014 14:37

                  neni si ty úplne sprostý, veru nie!...a voliť?...voliť pôjdeš?...zober manželky, sesternice, bratancov a aspoň 2x do roka si psiu povinnosť treba splniť http://www.pozoruhodnachrbtica.sk/ ..."znovu ide o veľa" ...veru tak! dobre ja hovorím.
                  paranoid android
                  • Re: jááj Šani!
                    06.03.2014 14:46

                    Ja mám volebné právo iba v ČR. A čobolského eštébáckého sviniara tuna voliť nebudem, toho si volia Česi, veru tak, dobre ja hovorím.
                    Šaňo
              •  
                06.03.2014 14:23

                Aspoń nemusí topit vole a řešit dph za plyn
                Velkamedvědice
  • Kličko neobjevil nic nového
    06.03.2014 13:57

    ...tak to prostě je: He [Putin] is worried of what is happening because the [Ukrainian] people don't want to…live with this corruption, live without human rights and that is why the people want the changes," he said. In an exclusive interview with CNBC in Ukraine's capital Kiev on Wednesday, Klitschko told CNBC that, if elected, he would aim to rid Ukraine of corruption and help the country move towards further integration with Europe. He noted the country was suffering not only from a political crisis, but an economic one too. "I am more than sure that everybody [wants] to live in a European country with European standards of [living]," he added.
    db
    • Re: Kličko neobjevil nic nového
      06.03.2014 13:58

      ještě to napiš maďarsky :-)
      Jesse
      • jesse
        06.03.2014 14:00

        ...chceš mi snad naznačit, že si tady nikdo neporadí s takhle kindergarten angličtinou ???
        db
        • Re: jesse
          06.03.2014 14:03

          néééééé, ale aby tomu rozuměli i místní maďaři :-))
          Jesse
  • sů tuná dva tábory
    06.03.2014 13:48

    Já su na straně USA. Mám na druhé straně barikády kamarády. A teď babo raď :-)))
    Jesse
  • medvídek
    06.03.2014 13:16

    No na rozdíl od tebe jsem v SSm být nemusela a ani nechtěla. Lžeš jako když tiskneš, k bolševikům jsi měl určitě blíž ty, než kdy v životě já. Ty ani nevíš, že heslo sociální demokracie, jejíž tradici mám v rodině, bylo, "Masaryk, ne Lenin!" Máš plnou hlavu příruček, těch totáčových i teď těch konzumistické propagandy. Na samostaté myšlení se nezmůžeš a jen se necháš popic*hovat k exhibicím svých doma používaných výrazů.
    Kalka.
    • Re: medvídek
      06.03.2014 13:24

      Kalko, a to jsi tim samostatnym myslenim prisla na to, ze nikdy neplatis dph?
      hm
      • hm
        06.03.2014 13:28

        Přesně. Mně se nikdo neodváží naúčtovat dph. Tobě ano? To tě tedy lituju. A jak se ti plní tato tvá (podle mne) dobrovolná povinnost? Musí to být fuška, že? Otázka je, proč to děláš. Že ty si myslíš, že si budeš moct odečíst tu svou zaplacenou dph od svých virtuálních zisků na burze?
        Kalka.
        • Re: hm / Kalka hups
          06.03.2014 13:34

          ja to cekal, fakt ses jak certik z krabicky :-)
          hm
          • hm,
            06.03.2014 13:43

            když ses mě zeptal, tak jsem ti odpověděla. Že to vidíš přesně, když se mne ptáš, jestli jsem na to přišla samostatným myšlením. A ty jsi snad přišel svou hlavou na totéž? Pak sorry, nevyjádřil ses pregnantně...
            Kalka.
  •  
    06.03.2014 12:37

    na tom je "nejhezčí" jak zástupci Ruska tvrdí, že se nejedná o jejich vojáky na Krymu.. to je prostě neuvěřitelný, že jsou to schopni vůbec pronést
    Kapi
    • to je pravda
      06.03.2014 12:41

      ...ale já mnohem víc nechápu různý kalky, jaromy a mrcochy, co to všechno obhajujou stylem "ale usa jsou minimálně stejný svině".....
      db
      • Re: to je pravda
        06.03.2014 13:12

        hovno...pro mě je stejně svinská lež jak od Putina tak od Obamy...jde jenom o to kterou přijmeš a kterou odsoudíš...poněvadž i absolutní imbecil musí vidět lži na obou stranách
        el mrcoch
        • el mrcoch
          06.03.2014 13:33

          Jistě , lži vždy byli a budou na obou stranách. Studená válka. Ale ty tanky a vojáci bez označení američtí nebudou.
          Velkamedvědice
          • Re: el mrcoch
            06.03.2014 13:43

            Lež - je to strategie mluveného a psaného slova. S tím se smiž. Lžou všichni lidé na zemi. mají to v sobě geneticky zakódováno.
            Jesse
      • Re: to je pravda db
        06.03.2014 12:52

        Db a co na tom nechápeš.Je ti málo Lybie,Afghanistan,Irák,Sýrie atd.To musí pochopit i ten méně schopný, ne-li d.b..
        jojo
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.