Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je na čase rotace z vyspělých na dospívající akciové trhy?

Je na čase rotace z vyspělých na dospívající akciové trhy?

19.03.2014 18:07

Máme za sebou razantní dlouholetou vlnu náklonnosti a následné averze k rozvíjejícím se trhům. Po letech úvah o tom, že tyto trhy (EM) budou dál a dál získávat dominanci ve světové ekonomice, se nyní dostáváme do druhého extrému. Nakonec zase bude lépe, ale pro investora je rozhodující otázkou načasování. A také to, že na jedné straně lze stále obecně hovořit o EM jako skupině zemí s podobnou charakteristikou, při mírně detailnější diskusi ale už o jednolité skupině nemůžeme hovořit ani náhodou. Čína bude velmi pravděpodobně ještě roky zápasit s možností tvrdého přistání a snahou o nakrmení vlka (lidu) tak, aby koza („elity“) zůstala celá. Rusko kráčí mílovými kroky zpět, naopak některé demokratické EM se intenzivně snaží o zlepšení a „první vlaštovky“ už táhnou (viz například „Indický akciový index Sensex trhá rekordy, budoucnost mají v rukou voliči“). V celkovém pohledu nehledíme na nic jiného, než test toho, zda je demokracie nutnou (i když ne jedinou) podmínkou dlouhodobého ekonomického rozvoje, či ne.

Následující dva grafy jsou pokračováním již dříve představené práce Elroye Dimsona a několika dalších chytrých hlav z London Business School. Zde vidíme porovnání toho, jak si EM (klasifikovány v daném čase podle příjmů na hlavu) vedly dlouhodobě. V prvním obrázku je index EM a akciových trhů vyspělých zemí (DM), v druhém je rozdělení jejich návratnosti podle dekád. Do druhé světové války si obě skupiny vedou cca stejně, DM mají dokonce větší sklon k bublině. Pak ale přichází prudký propad EM, zatímco DM se jen zhoupnou, aby se vydaly k dalšímu růstu. Od 50. let se pak EM snaží své ekonomický vyspělejší protějšky dohnat, nejblíže tomu byly před poslední krizí. Nyní se ale návratnostní mezera opět o něco prohloubila. Až dodnes tak z hlediska dlouhodobé návratnosti EM nedohnaly to, co ztratily ve 40. letech, i když se snažily.

sous

Podívejme se nyní na grafy z pohledu investora, kterého zajímá, zda se skutečně vyplatí dlouhodobé investice do akcií. „Dlouhodobé“ zde budeme vnímat perspektivou druhého grafu – tedy jako ony desetiletky. Pohled na DM ukazuje, že pouze v jednom případě ani deset let na generování pozitivní návratnosti nestačilo – bylo tomu tak v pověstných 30. letech. Černé nule se pak tato návratnost blížila mezi lety 1910 – 1920 a 2000 – 2010. Jinak byly zisky většinou znatelně nad 5 %, dvakrát dokonce téměř u 20 %. Podle tohoto vývoje by nás tedy desetileté investice do akcií DM měly ochránit před vším, co zrovna není Velkou depresí, či Velkou recesí. Rozvíjející se trhy se do záporu dostaly také jen jednou, ale zato pořádně. Za pozornost pak stojí i to, že v této dlouhé historii si EM vedly lépe než DM v šesti případech z dvanácti. Nějaký jasný mustr tak v tomto ohledu nenajdeme – jednou si vedou lépe DM, podruhé EM. Celkově pak za uvedených 110 let DM generovaly v průměru 8,3 % ročně a EM 7,4 %. Pokud předpokládáme, že EM jsou v podstatě z definice rizikovější, je tu znatelná nesrovnalost.

Jak jsem psal v úvodu, na EM bude zase lépe, klíčové je ale načasování, A u zemí jako je Čína tím nemyslím dny, týdny a pravděpodobně ani měsíce. Faktem ale je, že zatímco valuace DM jsou nyní dost našponované, o EM platí opak. K alespoň částečné rotaci to tedy musí vybízet. Pokud je náš investiční horizont délky měsíců, čí několika málo let, máme velké dilema. Pokud bychom se drželi oněch desetiletek, dilema se asi výrazně zmenšuje.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university