Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hitler stavěl dálnice a Němci ho za to měli rádi

Hitler stavěl dálnice a Němci ho za to měli rádi

28.05.2014 18:05
Autor: Redakce, Patria.cz

„Alespoň postavil dálnice.“ Řada Němců si tuto frázi pamatuje z rozhovorů se svými rodiči a prarodiči. Ukazuje na to, jak mohl Hitler získat v této zemi tak velkou podporu, která byla klíčová pro následnou válku i genocidu. Můžeme se tak ptát, zda výdaje na infrastrukturu mohou vést k tomu, že si vládnoucí strana získá srdce a oddanost občanů. Empirické studie obvykle nacházejí jen slabý vztah mezi výší těchto výdajů a podporou vlády. Ukázalo se například, že během americké okupace Iráku kleslo násilí nejvíce v těch oblastech, kde byly dokončeny velké infrastrukturní projekty. Ale ekonomové a politici jsou obecně skeptičtí k tomu, že by získávání podpory cílenými výdaji skutečně fungovalo.

Hitlerova vláda dávala budování silniční sítě velkou prioritu. Režim podporoval i vlastnictví automobilů a celý německý automobilový průmysl. Na rozdíl od převládajícího názoru ho k tomu nemotivovaly válečné úmysly. Nacistická propaganda ale prezentovala stavbu silnic jako významný úspěch a budovala si na ní svou politickou image. Každé otevření nového úseku dálnice se stalo masovou událostí.

Nabízí se tak otázka, zda měl Hitler větší podporu v oblastech, kde se stavělo více komunikací. Problém ale spočívá v tom, že volby nebyly svobodné, ani spravedlivé. Tajné hlasování bylo sice možné, bylo ale odsuzováno. Objevovaly se případy manipulace volebních výsledků. Podpora byla obecně velmi vysoko, ale bylo by absurdní tvrdit, že 90 % Němců po listopadu roku 1933 plně podporovalo tehdejší režim. Namísto volebních výsledků jsme se tak rozhodli použít míru opozice, které režim v dané oblasti čelil. Zde najdeme velké rozdíly, které se projevovaly v různých referendech. Z výsledků naší analýzy je jasně patrné, že v oblastech, kde se budovaly dálnice a silnice, byla míra opozice vůči režimu slabší. Je však možné, že vláda stavěla dálnice tam, kde její popularita rostla a třeba se tím snažila odměnit ty, kteří ji podporovali. Analýza toho, kdo skutečně tvořil plány na nové komunikace, ale ukazuje, že tomu tak nebylo.

Nacisté považovali stavbu cest za nástroj ekonomické stimulace. Původní plány hovořily o tom, že zaměstnání díky nim získá 600 000 lidí. Dosažené maximum se ale pohybovalo na 125 000. Současné analýzy ukazují, že výsledný efekt byl jen mírný, a platí to i o cestování. Německo bylo totiž v té době mezi zeměmi s nejmenším množstvím automobilů na hlavu. Je ale možné, že na místní úrovni už byl efekt znatelnější. Lidé, kteří pracovali na stavbě, byli nejdříve ubytováni u lidí ve vesnicích. Později byly postaveny ubytovny. Zvýšily se také tržby místních hospod a obchodů, stavba sama se stávala atrakcí a populárním cílem víkendových výletů. V neposlední řadě sloužilo budování dálnic jako důkaz toho, že nacisté jsou schopni dokončit to, co si vytýčili jako svůj cíl.

Prudký pokles nezaměstnanosti, ke kterému došlo po roce 1933, přesvědčil řadu lidí o tom, že investice do dálnic fungovaly. Výmarská politika byla považována za neefektivní a řada Němců byla bezpochyby oslovena tím, jakého pokroku bylo na stavbách dosaženo. Propaganda se velmi snažila o to, aby byl tento úspěch přímo spojován s Hitlerem. Režim tak přesvědčil obyvatele, že „Německo se znovu hýbe“ a lidé pak uvěřili i dalším slibům. Dálnice ale neučinily dojem jen na Němce. Pohodlnost cestování na německých silnicích obdivoval na konci druhé světové války i Dwight D. Eisenhower. Ten stál po zvolení americkým prezidentem v čele snah o vybudování americké sítě dálnic.

Uvedené je výtahem z „Nazi pork and popularity: How Hitler’s roads won German hearts and minds“, autory jsou Hans-Joachim Voth, Nico Voigtländer.

Zdroj: VOX



Čtěte více:

Škodí demokracie ekonomice?
27.05.2014 11:09
V médiích i na akademické půdě je populární názor, že demokracie poško...
D. Marek: Povinný registr smluv - Ekonomický pohled
28.05.2014 13:30
Jedním z limitujících faktorů vývoje české ekonomiky, a celé společnos...
Skoro 180 let bez krize
28.05.2014 16:11
Poslední finanční krize je za námi, aspoň co se týče její akutní fáze,...

Váš názor
  • Jen je potřeba mít na paměti několik detailů.
    03.06.2014 17:46

    První na co se v souvislosti se stavbou dálnic za Hitlera zapomíná je to, že rozhodnutí o výstavbě dálnic padlo několik let před nástupem Hitlera k moci. Zahájení také začalo několik let před r. 1933, takže to nebyl jejich výmyls a rozhodnutí, ale Hitler a nacisté otevření dálnice propagandisticky využili. Nacisté prostě pokračovali a halasně o tom referovali. Druhý detail je o státním hospodaření. již kolem r. 1937 prezident Říšské banky varoval před státním krachem. Díky jak výstavbě dálnic, tak především zbrojení byla státní banka úplně prázdná a hrozil krach. Hitler prezidenta vyměnil a dosadil ohebnějšího. A také mám pocit, bylo zahájen povinný nákup dluhopisů obyvatelstvem.
    Aleš Müller
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data