Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ECB dnes s trhy nezamíchá, data z amerického trhu práce mohou pomoci dolaru

Rozbřesk - ECB dnes s trhy nezamíchá, data z amerického trhu práce mohou pomoci dolaru

03.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová včera nechala málokoho na pochybách. Přes zlepšující se čísla z reálné ekonomiky nehodlá nijak uspíšit první růst úrokových sazeb. Její slova přišla jen pár hodin poté, co poslední čísla ukázala prudký přírůstek pracovních míst v soukromém sektoru - o 281 tisíc pracovníků (pátý nejvyšší přírůstek v historii ADP reportu). Na vystoupení v Mezinárodním měnovém fondu navíc otevřeně řekla, že super-uvolněná měnová politika podle ní neohrožuje stabilitu finančního systému. Necítí tak při rozhodování potřebu brát v potaz jiné faktory než inflaci a zaměstnanost.

Jako větší problém vidí finanční stabilitu Banka pro mezinárodní platby (BIS). Ta ve své poslední zprávě zveřejněné o víkendu naopak nabádá velké centrální banky před tím, aby neprotahovaly období super-nízkých sazeb, protože levné peníze v tuto chvíli začínají přifukovat nové bubliny. BIS zvlášť varuje před rychlým nárůstem zahraničního dluhu v rozvíjejících se ekonomikách (http://www.bis.org/publ/arpdf/ar2014e4.htm). V řadě z těchto zemí se navíc nebezpečně nafukují realitní bubliny.

Janet Yellenová ovšem v tuto chvíli jasně ukazuje, že nehodlá nic měnit na úzké orientaci měnové politiky na domácí inflaci a trh práce. Podobně jako v minulosti tak hrozí, že otočení amerického měnově-politického kormidla přijde z pohledu řady rozvíjejících se ekonomik pozdě a způsobí tamním finančním systémům značné potíže.

Region
Polská centrální banka (NBP) ponechala dle očekávání hlavní úrokovou sazby na 2,50 %. Prognóza doznala oproti březnu změny směrem dolů hlavně v případě inflace, hospodářský růst NBP stále prognózuje relativně silný (pro letošní rok podobně jako my 3,5 %). Rostoucí nejistotu ohledně vývoje ekonomiky v následujících čtvrtletích a změnu bilance rizik směrem k přetrvávající nízké inflaci reflektovala NBP zrušením “závazku” držet sazby beze změny do konce třetího čtvrtletí. Tím si ponechala otevřenou možnost pro “jakoukoliv změnu politiky v závislosti na hospodářské situaci”. Nicméně guvernér NBP Belka na tiskové konferenci označil pravděpodobnost snížení sazeb v září jako nízkou, což část trhu zklamalo, soudě dle posílení zlotého (a růstu FRA). Stabilita sazeb je stále i náš hlavní scénář, nicméně i nadále budeme podobně jako trh věnovat zvýšenou pozornost měsíčním makroekonomickým statistikám.
Hlavními událostmi dneška jsou zasedání ECB a zveřejnění amerických payrolls za červen, které by však měly na region mít pouze malý vliv.

Eurodolar
Americký dolar prudce posílil po výborném výsledku přírůstku pracovních míst v soukromém sektoru (ADP report) - 281 tisíc (pátý nejlepší výsledek v historii). Svými holubičími komentáři mu večer ani příliš nezkazila radost šéfka Fedu Janet Yellenová. Euru naopak uškodily výroky francouzského prezidenta, který otevřeně volá po přímém skupování aktiv do bilance ECB.
Dnešní zasedání ECB by nemělo přinést nic výrazně nového. ECB bude vyčkávat na účinek svých opatření a doufat, že na podzim nebude nucena dělat víc. Větší pozornost tak nakonec mohou přitáhnout čísla z trhu práce. I když po včerejším výborném ADP reportu je velká část trhu již naladěna pozitivně, dobrý výsledek by mohl ještě dolaru pomoci. I z technického pohledu totiž začíná být jasné, že se měnovému páru moc nechce nad 200-denní průměr(1,368 EUR/USD).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů