Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - tři kanály, kterými dopadají sankce na ruskou ekonomiku

Rozbřesk - tři kanály, kterými dopadají sankce na ruskou ekonomiku

12.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Zatímco ukrajinské jednotky dobývají zpět území obsazená pro-ruskými separatisty, ruská ekonomika pomalu pociťuje efekty sankcí. HDP v druhém kvartálu v Rusku zpomalil na 0,8 % a asi není všem dnům konec. V třetím kvartále hrozí zesláblé ruské ekonomice záporný růst a za celý rok 2014 kladná nula - tedy nejhorší výsledek od krizového roku 2009.

Na ruskou ekonomiky dopadají sankce prostřednictvím třech základních kanálů. Zaprvé, kvůli slabému rublu a zákazu dovozu určitého zboží (především potravin), roste v Rusku inflace (do blízkosti 8 % y/y), a to ochlazuje spotřebitelský apetit. Byly to přitom právě útraty rychle se zadlužujících domácností, které poháněly ruskou ekonomiku v roce 2013.

Za druhé, ruské domácnosti a především podniky mají výrazně horší přístup k penězům (financování). Ruský desetiletý výnos se pohyboval v uplynulých týdnech na dostřel od 10 % - tedy od úrovně naposledy spatřené před čtyřmi lety. Ruská centrální banka navíc bude pravděpodobně dál nucena tlumit inflační tlaky a bránit slabý rubl utahováním měnové politiky - zvyšováním úrokových sazeb. Ruským podnikům a bankám se také v zásadě uzavřely mezinárodní kapitálové trhy. To vše se odráží a bude odrážet ještě více ve slabé investiční aktivitě - investice v Rusku na začátku roku padaly o 7 %.

Za třetí, ruskou ekonomiku v tuto chvíli svazuje především nejistota z další eskalace napětí a zavedení nových sankcí. A to nejen sankcí ze strany západu. Podobně škodlivé mohou být pro ruské hospodářství odvetná opatření ruské administrativy. Zákaz dovozu řady zboží omezuje konkurenci na ruském trhu, tlačí vzhůru ceny a poškozuje zranitelné ruské spotřebitele.

Kurzy regionálních měn se včera vůči euru měnily pouze minimálně. Vyšší než očekávaná červencová inflace na nedávno ohlášenou politiku ČNB hmatatelnější vliv patrně mít nebude a koruna tak na údaj (0,5 % y/y) příliš nezareagovala. Další zajímavější čísla z regionu budou zveřejněna dnes v podobě maďarské inflace za červenec. Větší volatilitu lze však čekat spíše po zveřejnění polských údajů zítra (inflace) a pozítří (HDP), neboť centrální banka koketuje s myšlenkou na uvolnění měnové politiky.

Dolar včera vůči euru dále posiloval s tím, jak situace ve světě zůstává nejistá. Právě zvýšená míra geopolitické nejistoty bude dolaru patrně nahrávat i nadále, neboť na východní Ukrajinu dnes navzdory hlasitým protestům západu i Ukrajinské vlády směřuje ruský konvoj s (podle prohlášení Moskvy) humanitární pomocí.



Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

ČEZ ve 2Q překonal odhady na úrovni tržeb i EBITDA (+ komentář analytika)
12.08.2014 8:14
ČEZ zveřejnil sadu čísel za druhý kvartál letošního roku, která na úro...

Váš názor
  • ach, ach, ach
    12.08.2014 16:49

    Ach, ach, zase vy češi počítate straty druhých, aby ste zakryli svoje? Pozrite sa na tu svoju menu. Zase Európa a hlavne zbesnetý Donald z Poľska s vysokým očným tlakom, EU a v neposlednej rade aj európsky presstituti z vlášť tí český horlivý, napomáhajú skrvaveným dolárom rásť a riešiť americkú krízu. A je Vám to všetkým jedno? Že € je v prdeli a CZK ešte vo večšiej? To presne bol cieľ USA! Urobiť Európu regiónom neistoty a strašiť Ruskom. Aby zahnali svoju krízu... A čo bude dďalej? No príde Ruská zima... A potom no kto vie európa je nepoučiteľná... A ľudia v nej ovce ... USA len pokazit, vyvolať konflikt, vyťažiť, vytrieť si zadok s Europov a zahodiť....
    jářku
    • Re: ach, ach, ach
      12.08.2014 16:53

      Ty si jako myslíš, že nám budou amíci dovážet květák?:-))) Bóóóóóžínku :-)))
      Jesse
      • jessemu
        13.08.2014 6:41

        Tlačiť kaleráby do hlavy znamená približne, věšet bulíky na (toačit do hlavy nesmysky). Kaleráb nie je květák, ale kedlubna. Květák je karfijol.
        jářku
      • jesse
        12.08.2014 22:09

        To si nemylím, každý sa ale vytešuje že zlacnejúpotraviny... Vieš sociálny vzorec správania? Následkom narušenia rovnováhy a príkazmi USA pre Európu na zavedenie sankcií budú v prvej chvíli zlepšenie stavu, ako napr. Zníženie cien potravín. No následne nezamestnanosť, sociálne nepokoje, kriminalita, anarchia... Ako keď sa chorému pred smrťou zlepší zdravotný stav. A prečo EU na príkaz USA zavadza tieto sankcie voči Rusku a tým si páli guľku do hlavy? Nech si sankcie zavedie USA keď má z Ruskom problém. Lenže ich bilancia obchodu je skoro 00 nič. Ale až zavládne v Európe anarchia, viem čo mám robiť... Musí nastať ozdravenie... A tak Vám celej patrii gratulujem k výsledkom na Pražkej burze a celej Európe k výsledkom. Tlieskam Vám všecia ste tam na svojich miestach a dobre tomu rozumiete. Hlavne že máte nejaký kompík čo nahrádza váš mozog... Pametaj si Jesse Porošenko je od slova prašivý...
        jářku
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.