Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendové investiční příležitosti

Dividendové investiční příležitosti

18.08.2014 15:45
Autor: Michal Putna, Patria Online

Akciové tituly, které (pravidelně) vyplácejí vysoké dividendy, jsou pro investory vždy velmi vítanou nákupní příležitostí. Dividendové akcie jsou vhodným investičním nástrojem, který generuje nadprůměrné výnosy, často poráží tržní benchmark, přičemž vyplácené dividendy tvoří polštář, který investory chrání před propady v ceně titulu.

V současné situaci, kdy americké cenné papíry trhají historická maxima a narůstají obavy z možné korekce, mohou dividendové tituly posloužit jako relativně bezpečná forma investice.

Níže uvedené společnosti nabízejí dividendový výplatní poměr převyšující průměr v rámci indexu S&P 500. V minulých deseti letech navíc tyto společnosti výplatní poměr navyšovaly a jejich zisk na akcii (ukazatel EPS) v posledních dvou letech také rostl. Co se týče poměru PE je u těchto cenných papírů nižší než 15, což by mělo zaručovat, že akcie nejsou předražené.

Všechny firmy uvedené v seznamu též disponují dostatečným hotovostním polštářem a rostoucími tržbami, což jsou faktory, které z dlouhodobého hlediska významně podmiňují výplatu samotné dividendy.

Na základě (nejen) těchto finančních ukazatelů považuje Brian Belski ze společnosti Oppenheimer tyto cenné papíry jako vhodné kandidáty k nákupu.

Seznam dividendových titulů se zajímavým výplatním poměrem, včetně obchodního označení (ticker) v závorce:

1. 3M (MMM US)
2. ABM Industries (ABM US)
3. Atmos Energy ATO US)
4. Brady (BRC US)
5. Consolidated Edison (ED US)
6. Emerson Electric (EMR US)
7. Exxon Mobil (XOM US)
8. General Dynamics (GD US)
9. Lowe’s (LOW US)
10. Medtronic (MDT US)
11. Meredith (MDP US)
12. NextEra Energy (NEE US)
13. Norfolk Southern (NSC US)
14. Pentair (PNR US)
15. PPG Industries (PPG US)
16. PPL (PPL US)
17. Scana Corp. (SCG US)
18. Stanley Black & Decker (SWK US)
19. Target Corp. (TGT US)
20. UniSource Energy (UNS US)




Zdroj: Business Insider, Oppenheimer


Čtěte více:

5 alternativních investičních tipů
12.08.2014 11:05
Základem úspěchu na finančních trzích je vhodně diverzifikované portfo...
8 obřích firem, které v letošním roce likvidují pracovní pozice
18.08.2014 11:50
Nepopulární krok pro řadové zaměstnance, avšak libozvučná píseň pro ak...
Korekce po pátečním šoku - koruna začíná týden mírně růstově
18.08.2014 10:33
Začátek nového týdne je bez čerstvých dat z hlavních ekonomik. Finančn...

Váš názor
  •  
    19.08.2014 11:20

    Akonahle skonci tato podivna honba za vynosmi, budu musiet dividendove tituly dolu.. Mnoho ludi dividendove tituly vnima podobne ako dlhopisy a vynos dividendovych akcii viaze na vynosy dlhopisov.. Takze by som osobne radsej pockal az skonci QE a stupnu sadzby, a az potom zaplatil ferovejsiu cenu.. Ale inak zoznam je to uzitocny..
    Eco
    • eco
      19.08.2014 11:46

      Tak tady nesouhlasím a nerozumím. Která sposta lidí si plete dluhopisy z akciemi? A to, že je akcie či etf divi, neznamená, že je předražené, či na maximu jako indexy. Chceš příklady?
      Velkamedvědice
      • Re: eco
        19.08.2014 15:10

        Ja som nepisal, ze si ludia pletu dlhopisy s akciami, ale ze ich porovnavaju, presnejsie porovnavaju ich vynosy. Dnes je 2.5% slusny vynos, ale mne to pride malo, a historicky je to tiez malo. Pan Soustruznik tu obcas pise o novom normale, ze si na to mame skratka zvykat, ale mne to stejnak pride malo. Az (ak) bude za slusny vynos zase povazovane 5%, tak odpovedajuco klesne hodnota dlhopisov a rovnako klesne i hodnota divi akcii. To neznamena, ze to bude zajtra, a tiez to neznamena, ze vysledna cena za jednu akciu bude potom nizsia ako dnes. Ale myslim si, ze to bude "ferovejsie ohodnotenie v tom case" oproti "vysponovanemu ohodnoteniu dnes". Myslim si totiz, ze 2.5% nie je slusny, ale naopak mizerny vynos, pravdepodobne sposobeny centralnou bankou alebo niecim inym.. :)
        Eco
        • tak to nesouhlasím
          19.08.2014 15:16

          Podívej jaký výnos má hotovost, žádný. Pokud ekonomiky nezačnou stabilně růst a to jen tak nezačnou, tak není prostor pro růst úroků a tím pádem hotovost pořád nic nebude vynášet. Plno velkých investorů má volné dukáty a nemá je kam uložit nebo investovat. Nejsou projekty. V bankách leží desítky miliard peněz ladem bez užitku, není je komu půjčit...... Výnos nad inflaci je v dnešní době solidní výnos a takhle to může zůstat dlouhou dobu - viz Japonsko.
          tk69
          •  
            19.08.2014 15:26

            Njn, fakt, ze to moze trvat dlhu dobu, ma trochu znepokojuje, priznavam. Tak drzim stare investicie tak ako som ich kedysi nakupil (dnesny vynos proti onej nakupnej cene je predsalen viac podla mojho gusta) a novu hotovost si proste radsej kazdodenne uzivam. Pripadne ju uzivam na kontrarianske sazky. Trochu riskujem a trochu sa na nej ucim nove veci. Tych bezpecnych 2.5% tak akurat pokryje inflaciu, to nie je investovanie, to je iba snaha uchovat si hodnotu.. :)
            Eco
            •  
              19.08.2014 15:34

              Trochu som pocital: Ked budem 10 rokov ignorovat 2% inflaciu, tak stratim priblizne 20% hodnoty. Ked budem vlastnit dnesne dlhopisy a pocas toho stupne vynos nad historicky priemerne urovne, tak zase stratim priblizne 20% hodnoty. Takze, hodne zjednodusene, vlastne moc nestracam, ked teraz par rokov nebudem nakupovat dlhopisy, nie? No a s tymi divi akciami je to podobne, akurat sa do toho este montuje rast ziskov.
              Eco
              • akcie
                19.08.2014 16:47

                u akcií je nutné zohlednit tvorbu cash-flow, investice, meziroční růst.... Z toho výše popsaného seznamu nemám nic a ani bych nic nekoupil, je to předražený. To ale neznamená, že neexistují jiné firmy, které mají výnos 4-6% a rozdělují cca 50% ze svého cash flow a to už je i dnes přeci jen zajímavější. Jak píšu ten seznam 20 firem je darebný a skoro všechny firmy jsou blízko svých cílovek nebo nad nimi, takže uplně k prdu.
                tk69
        • Eco
          19.08.2014 15:16

          Tak asi jak , kteří, tady máš pár dvouciferných zajímavých divi.. GGN, AGNC, SDRL
          Velkamedvědice
          • Re: Eco
            19.08.2014 15:27

            Jj, REIT je posledna zachrana pre ziskuchtivych a riskuchtivych.. :) Nejake doma mam, ale moc si od toho neslubujem :)
            Eco
            •  
              19.08.2014 15:29

              SDRL jsou pak ropné věže, GGN fond energií a zlata
              Velkamedvědice
              •  
                19.08.2014 15:34

                A ako moc riskantne ti pridu tieto odvetvia? Ja som sa ani k jednemu nikdy moc nemal, ale trh si evidentne mysli, ze tam riziko je, a nie zrovna male..
                Eco
                • Eco
                  19.08.2014 15:58

                  Celé odvětví? Není rozumnější konkrétní vybrané podklady, které jsem psal? U těch mi riziko přijde vzhledem k zisku přiměřené, momentální cena nepřepálená, proto jsem je koupil..o)
                  Velkamedvědice
                  • Re: Eco
                    19.08.2014 16:07

                    Tak rizikovost tych REIT som si zmapoval ako odvetvie, a az potom som si v ramci tohto odvetvia vybral nejake konkretne tituly, ktore mi prisli relativne bezpecnejsie alebo lacnejsie.. Hodnotit konkretnu akciu bez znalosti problematiky celeho odvetvia sa mi v minulosti moc nevyplatilo.. Niekde viac zalezi na NAV, niekde si cenia iba zisky, niekde je dolezite hlavne revenue.. Ked to clovek posudzuje iba podla svojich vlastnych kriterii, tak az casom zisti, ze zrovna jeho kriteria trh berie do uvahy iba marginalne..
                    Eco
                    • Eco
                      19.08.2014 16:22

                      o) Hodnotit akcii bez souvislostí logicky nelze. Takže pokud se ptáš obecně, co zlato, ropa a baráky v době nekrytých měn, dokážeš si odpovědět sám. sektor zlata a energie vyklesaný je. Reits sázka na sazby. Zlato na dluhy a dobré energie též vytvářejí konkréktní produkty. Divi jako prase, zohledńuje rizika konkrétnch papírů, takže sebe lepší odhad třeba energetického sektoru je Ti naprd, musíš zohlednit specifika mořské těžby, konkrétní zadluženost SDRL, která je relativně vysoká, ale dobře rozložená třeba do SDLp a pod, poslední nepodařené dluhopisy. A projít si konkrétní divi minulost, zad byli pravidelné rostly atd a milion jiných věcí. Takže analyzovat sektory mi přujde naprd, nemluvě o faktu, že třeA fonf ggn má riziko rozložené do více sektorů. Nicméně jsem myslel, že stačí napsat tip a zájemce si před nákupem podklad očuchá sám. Každý investor má jiné cíle a kritéria.
                      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení