Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko čekají nové sankce

Rusko čekají nové sankce

02.09.2014 6:00
Autor: Michal Putna, Patria Online

Řešení ukrajinské krize se včera na společném jednání v Minsku snažili najít zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE. Šlo již o druhou schůzku v běloruské metropoli. První se konala minulý týden v úterý, paradoxně se přitom hned následující den situace na východě Ukrajiny silně vyhrotila. Proruští separatisté s podporou ruských vojáků začali obsazovat další území a směřovat k přístavu Mariupol, který je dle oficiálního prohlášení separatistů hlavním cílem operace.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom včera ujistil, že Rusko nebude vojensky intervenovat na Ukrajině. Naopak vyzval ukrajinskou armádu, aby se stáhla z pozic, z nichž její vojáci mohou ostřelovat civilní cíle. Prezident Putin navíc naznačil, že východ Ukrajiny by mohl směřovat k samosprávnému státnímu uspořádání.

Na včerejším setkáni v Minsku zástupci východoukrajinských samozvaných republik prohlásili, že jsou ochotni přistoupit na zachování územní celistvosti současné Ukrajiny, pokud Kyjev uzná jejich zvláštní status, stejně jako zvláštní postavení ruštiny.

V reakci na poslední vývoj v regionu připravuje Evropská unie již třetí kolo sankcí zacílených na ruskou ekonomiku. Finální podoba unijních sankcí by měla být známa nejpozději do konce tohoto týdne. Některé státy EU (ČR, Slovensko, Maďarsko, Itálie a Rakousko) však svůj souhlas se sankcemi podmiňují analýzou, která by přesně specifikovala dopad sankcí na jednotlivé státy a Rusko.

Ekonomické sankce zatím postoj Ruska k Ukrajině vůbec nezměnily a zůstává otázkou, zdali nové sankce mohou situaci nějak obrátit. Sankce sice dopadají na ruskou ekonomiku, avšak postup prezidenta Putina na Ukrajině zůstává stále stejný. Pokud bychom měli ve stručnosti shrnout dosavadní hlavní dopady sankcí, měli bychom připomenout:

1) Oslabení ruské měny – rubl je níže jak vůči dolaru, tak oproti euru. Nejvíce se slábnoucí rubl projevil na krachu ruských cestovních kanceláří letos v červenci.

2) Odliv zahraničních investorů – vyhrocená geopolitická situace a sankce Západu odrazují (zahraniční) investory, klesají FDI a Rusko ztrácí mezi investory na atraktivitě.

3) Prodeje na ruských akciích – hlavní ruský index MICEX ztratil za posledních 5 dní 5 %, když pod největším tlakem byly těžařské společnosti a banky, tedy firmy nejvíce postižené sankcemi.

4) Obavy o cenu a kvalitu potravin – kvůli embargu Ruska na import potravin ze Západu.

5) Nejistota ohledně energetických dodávek – případné proti-sankce Ukrajiny by mohly znamenat zákaz transportu ropy a plynu přes ukrajinské území. Podle spekulací by nadcházející zima mohla být obdobím, kdy by se mohly „nečekané“ výpadky v dodávkách objevit.

Konkrétní podoba nových sankcí EU by měla být známa v polovině tohoto týdne. Již o víkendu se však objevily informace, že by mohlo být Rusko vyřazeno ze systému SWITF (mezibankovní komunikační a vypořádávací systém). Tímto krokem by byly (vybrané) ruské banky a jejich klienti odříznuti od mezinárodních plateb s dopadem na jejich kredibilitu a potažmo rating.

Zdroj: Bloomberg, RIA, ČTK


Čtěte více:

Výprodeje na ukrajinských titulech
28.08.2014 14:18
Hlavní ukrajinský akciový index UX dnes padá o téměř 8 procent (viz gr...
Čtveřice důvodů, proč se nebát zářijových výprodejů na akciích
01.09.2014 12:45
Prázdninové léto je za námi a na řadě je měsíc, který dlouhodobě mezi ...
Ohlédnutí za uplynulou výsledkovou sezónou v ČR - prvních šest statečných; díl I.
01.09.2014 14:45
Výsledková sezóna v Čechách za druhé čtvrtletí respektive celé pololet...
Ropa se dál konsoliduje po poklesu, data zůstala slušná, geopolitika stále rizikem
01.09.2014 16:31
Ropa během minulého týdne stoupala. Cena WTI se posouvala vzhůru o ně...

Váš názor
  • Zdejsi Kalicka se zase odkopala
    02.09.2014 18:17

    a doznala jak prudi a jeji role zde je vytacet a provokovat ostatni. To ukazala kdyz tu tvrdila ze se slunce toci kolem jeji zeme. To se taky neda hned tak spolknout bez odezvy. Snad se jim ji v ustave podari dat zase do cajku aby mohla fungovat.
    nejni dost vodky
    • Re: Zdejsi Kalička...
      02.09.2014 18:47

      Ale jdi ty, multinicku. Tys neměl ani tolik fištrónu, abys na mé přepsání včas upozornil, tak kušuj! Všim' sis toho, až když jsem to opravila. Jinak od někoho, kdo ani po 668 dnech návodných otázek není s to pochopit ani takovou trivialitu, jako že dph neplatí neplátce dph, anóbrž plátce dph, jsou podobné pokusy o difamaci směšné.
      Kalka.
      •  
        02.09.2014 18:53

        ... anóbrž platí ji plátce dph... Pokud bys měl náhodou ěpetku fištrónu a chtěl upozornit na další chybku, multinicku ;-)
        Kalka.
        • Je pozoruhodne,
          02.09.2014 23:45

          jak Kalka zcela automaticky predpoklada, ze neni nikoho, kdo by si mohl myslet, ze dph platí jen plátce dph.
          hm
  • Ferda Mravenec a prezident Zeman se shodli
    02.09.2014 10:01

    že sankce nefungují. Tak proč v Rusku všechno zdražuje a ruský rubl ja na historickém minimu a ruský turisti musi misto šeků a kreditek, nosit svoje ruble v ruksakách, aby mohli platit ve světě v hotelích a restauracích ? Co se týče ropy a plynu, tak se Amíci jen smějou. Po jejich produktech je už ted' vetší poptávka. Stačí se podívat na světové burzy a nečíst ruskou propagandu. Kdo věří pohádkám o ruských vojácích na dovolené na Ukrajině ? Jen totálně vymaštěnej rudoch.
    ..
    • Re: Ferda Mravenec a prezident Zeman se shodli
      02.09.2014 12:24

      „Považuji to za střet mezi Západem a Ruskem, který se odehrává na Ukrajině ve formátu občanské války. Že spojenci z obou stran jsou v tom velice aktivní, je jasné. Pochopitelně ten, kdo je na straně Západu, nechce mluvit o účasti Západu a kdo je na straně Ruska, nechce mluvit o jeho účasti. Řekl bych, že jsou tam přítomní všichni, ale je to geopolitická bitva a hra, která se odehrává především na té vyšší úrovni,“ konstatoval Best. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Erik-Best-Rusove-na-Ukrajine-Vzdyt-tam-sve-sily-posila-i-Zapad-Na-cele-veci-nevydelame-ani-my-ani-Rusko-Vyhraje-nekdo-jiny-333144
      mša
      • mšičko
        02.09.2014 13:16

        Nevím do jaké hlobky jsi schopna vnímat špinavé triky velkohubé agresivní politiky neandrtálce Putina, ale tuto krizi nevyvolal západ... Minimálně to má na svědomí politika nekompetentních pitomců z Bruselu - Shulze, Barrosa a té hadry na zem Rumpuie. A EU není západ. To už je uskopení idiotů socialistického myšlení. geopolitické vlnky se mění. Západ začíná někde na Britských ostrovech. FR, D, SP, I jsou už východ jak prase !!!
        Jesse
        • Re: mšičko
          02.09.2014 13:29

          Putin má Lavrova, který na mne působí kompetentně a inteligentně. No, a my, EU, máme to, co píšeš...+ Kačku A. :)
          mša
          • EU
            02.09.2014 13:50

            byla a je donucena nejak reagovat na ruskou agresivni a expanzivni politiku, ktera jedina je puvodcem vsech dosavadnich udalosti. Predstav si dnesni Evropu bez EU. Uz bys psala davno azbukou. Ale jen kridou na zed.
            hm
            • Re: EU
              02.09.2014 13:52

              Dovolím si podotknout a upřesnit - nebýt hlavně Anglie. Ta leží bolševikům v Bruselu silně v žaludku :-)
              Jesse
          • Lavor Lavorovič Lavrov?:-) pchééé :-))
            02.09.2014 13:40

            Ten ruský strejda Zavadil (podoba jak prase) má klasickou slovanskou širokou duši - rozuměj lavor plný vodky :-)))
            Jesse
            • Re: Lavor Lavorovič Lavrov?:-) pchééé :-))
              02.09.2014 23:22

              Vás asi,Jesse,někdo trhnul mezi dveřmi,viďte...? Taková nemohoucnost v přímém přenosu-to se jen tak nevidí...? Všichni ostatni jsou tady docela v pohodě,jenom vám se to nějak nevede...! Ale neházejte flintu,zkuste to znovu a znovu,třeba se něco sepne...:)
              serok
    • Re: Ferda Mravenec a prezident Zeman se shodli
      02.09.2014 10:26

      Tak, tak. Amíci se smějí. V celé téhle krizi, kde jsou za něčí zájmy obětovávány stovky životů (stejně jako při dni D v Normandii, při bombardování Hamburku či Drážďan a d., při Hirošimě a Nagasaki atd.atd.) je to to tom, cui bono. Amíci budou moct víc prodávat a přiškrtit Evropany. Jako obvykle se vyprovokuje tenze a média se postarají o to, aby vina padala na druhé. Stejně tak se smějí Číňani. Jen v Evropě naivně přistupují na tuhle hru jiných. Ukraině vědomě nenabídli při jednání o přidruženosti nic podstatného a předem počítali, že Janukovič jejich nabídku odmítne...
      Kalka.
      • Kalko
        02.09.2014 13:20

        Všechno co bombardovali amíci v průběhu 2.sv. války, bombardovali po právu a správně... V té době sklízeli od všech obyvatel světa vděk !!! Měnit tuto obětavou politiku dnes na jakousi vlnu agrese je ohavnost nejhoršího kalibru.
        Jesse
        • Re: Kalko
          02.09.2014 18:03

          Podle Kalky jsou Amíci všichni váleční zločinci, protože si dovolili za války někoho bombardovat i když to byli Angláni. To bylo trpěno jen Rusákům.
          Sakra
          • ReRe: Kalko
            02.09.2014 18:47

            Hm, např. 14.února 1945 bombardovali Drážďany kobercově Amíci. Ale to není důležité. Všechny civilní oběti jsou politováníhodné. Stejně jako smrt vojáků, kteří byli po tisících vědomě obětováni, často za první války, ale i za druhé. A nejen na západní frontě, ale třeba i na Dukle.
            Kalka.
            •  
              02.09.2014 19:32

              To běž ale vyčítat Hitlerovi a Stalinovi. Nikoliv američanům... Nebo chceš tvrdit, že válku rozpoutaly USA?:-)
              Jesse
              •  
                02.09.2014 20:22

                Nerozpoutaly, ale např. tu druhou sledovaly jako Hitlerovi spojenci (odmítající přijmout židovské uprchlíky) až do 7.12.1941.
                Kalka.
        • Re: Kalko
          02.09.2014 13:27

          No pro mne lidský život hodnotu má. Je to vidět i na tom, jak se obětavě a trpělivě snažím prokázat, že i nevzdělatelní dospělí mají být vzděláváni (na rozdíl od jistých pesimisticky laděných kapacit na poli speciální pedagogiky, které soudí, že nevzdělatelní dospělí jsou nevzdělatelní ;-)
          Kalka.
          •  
            02.09.2014 13:38

            Na rozdíl od gestapa, a bolševiků KGB věřím, že pro tebe lidský život cenu má. Hošíka shodili amíci na Hirošimu právě proto, aby těch obětí už nebylo tolik. 6 let utrpení již logicky nechtěli prodlužovat. Kdeždo neandrtálec Putin by válčil furt... KGB jsou k tomu vychováváni.
            Jesse
            •  
              02.09.2014 13:41

              zatim vsude valci usa ty demagogu
              velkaamdvedice
              • Cetv
                02.09.2014 13:50

                Lkyž Usa zasáhne, všichni kčičí hajzlové. Když nezasáhne, všichni křičí, hajzlové, teď měli zasáhnout.
                Velkamedvědice
              • no a co jako?
                02.09.2014 13:46

                Tak je to správně !! Si jako myslíš, že světového četníka mají dělat rusáci? nebo nedejbože Čína, Francie, Německo nebo Irák a Izrael??? No to by dopadlo, ty znalče demokracie. Tyto státy by způsobili takový chaoz a destrukci v mnoha souvislostech, že by to nedala dohromady ani 3 světová.
                Jesse
                • Re: no a co jako?
                  02.09.2014 13:51

                  aha,takze schvalujes co dela usa, ty jsi posluhovac zapadu,vymyty bezmozek,chces valku!kreten nejhrubsiho zrna
                  velkaamdvedice
                  •  
                    02.09.2014 13:54

                    Odpověz jasně - který stát by měl podle tebe převzít funkci tzv. "světového četníka". Abych si udělal obrázek, s kterým kokotem diskutuji....
                    Jesse
                  •  
                    02.09.2014 13:53

                    nech si ty urážky pro tu babu, co tě přivedla na svět.
                    Jesse
                    •  
                      02.09.2014 13:55

                      tebe by meli zavrit do blazincE!!!!
                      velkaamdvedice
                      •  
                        02.09.2014 13:58

                        Tebe do Gulagu, abys pochopil zvrhlost ruské společnosti a režimu.
                        Jesse
      •  
        02.09.2014 10:37

        tak tak kalko.....amerika je schopna obetovat evropu a pak prijde jako mirotvorce!
        velkaamdvedice
        •  
          02.09.2014 10:45

          Upřímně černouškovi Obamovi je Evropa ukradená, nemá tu kořeny. A jak se zdá Putin si toho všiml a začal zabírat území než bude americkým prezidentem zas někdo, kdo si bude své evropské kořeny pamatovat.
          ..
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university