Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ani mocný Apple (Pay) nebude možná mít sílu vytlačit běžné peněženky

Ani mocný Apple (Pay) nebude možná mít sílu vytlačit běžné peněženky

22.10.2014 11:07
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Zkuste si kupovat peníze pouze a jedině prostřednictvím mobilních plateb a zcela jistě zemřete, buď jen tak nebo na předávkování kofeinem. Jedině Starbucks je reálně připraven na opravdové placení telefonem, ostatní jen stěží umožňují platit lidem svým telefonním přístrojem. To se ovšem má brzy změnit s tím, jak Apple uvede do provozu Apple Pay. Apple s ním začne v USA a pak se bude pokračovat dále.

Taková technologie už tady je nějaký ten pátek. A zatím všechny pokusy tento trh nějak rozumně uchopit ztroskotaly. Příliš mnoho firem se snaží utrhnout si dílek z toho koláče. Google Wallet začala fungovat v roce 2011 s velkými fanfárami, ale dlouho pracovala jen v USA. Další tři se také vydali svojí vlastní cestou. Walmart a Target nabízí vlastní systém mobilních plateb, Paypal má také svoje vlastní řešení, i když jeho hlavním zdrojem příjmu jsou online platby. A máme tady též několik nadějných startupů, které se snaží čeřit vodu okolo mobilních plateb – Square, Stripe a další.

Fragmentace trhu mate obchodníky i spotřebitele, kteří zatím nevidí a nechápou co nebo jak by měli celou věc správně uchopit. Z jejich perspektivy současný systém pracuje dobře, protáhnout kartu platebním terminálem nebo jen přiložit z jejich pohledu funguje skvěle. Pro běžné uživatele bude spíše problematické používání nové služby, kde musíte mít aplikaci a uložit si do ní číslo vaší kreditní karty, ale stále nosit tu stejnou kartu sebou, protože většina obchodníků ještě mobilní platby nepřijímá. Pro obchodníka to představuje další náklady spojené s pořízením platebního terminálu schopného takové platby přijmout.

Apple Pay je nadějný kůň, který by mohl být schopný přeskočit všechny překážky a úspěšně doběhnout do cíle. Apple dokázal postavit kompletní ekosystém pro své výrobky, prodej hudby filmů, prodej aplikací apod. Kartové společnosti a banky již dávno souhlasily se zpracováváním plateb v tomto ekosystému za nižší než normální poplatky. Apple Pay bude akceptován napříč USA ve skoro čtvrt milionu obchodních míst, včetně McDonalds, Whole Foods apod. Bohužel Apple zatím neuvedl, kdy bude služba dostupná mimo USA.

Technologii, kterou Apple zvolí pro platby, by mohla pomoci nastavit standardy v odvětví. Jedna cesta je bezdrátová komunikace NFC, kdy si telefon a terminál obchodníka vymění potřebné informace. Jiná je tzv. tokenizace – zařízení si nevyměňují informace o kreditních kartách, ale pouze tzv. tokeny (token – typ digitálního poukazu). To by udělalo podvody mnohem obtížnější.
Apple udělal mobilní platby také méně náročné pro uživatele iTunes. Uživatelé, kteří již používají iTunes, nepotřebují ani zadávat číslo svojí kreditní karty. Jen potvrdí aktivaci mobilních plateb jedním kliknutím svého prstu na displej na druhou stranu. Technologie tokenizace je velmi okouzlující poté co se provalily úniky dat různých společností.

Vše vypadá skvěle, ale ani magický Apple nemusí mít dostatek síly na to, aby dostal tenhle pekelně těžký bombardér jménem „mobilní platby“ do vzduchu. Není totiž jasné, jak budou obchodníci benefitovat z přijímání plateb v ekosystému Apple. Služba nenabízí nižší poplatky ani nějaké dodatečné informace o zákaznících, kteří přišli do obchodu zaplatit touto cestou. Tím pádem mohou odmítnout spolupráci a zákazníci tak rychle ztratí zájem. Samozřejmě early-adopters si určitě Apple Pay osvojí, ale poprask nastane, jestli zjistí, že platba běžnou konvenční kartou je jednodušší.

Takže je dost dobře možné, že placení telefonem se jen zařadí do plejády dalších platebních metod v obchodech. Aplikace Starbucks, která je úspěšná, umožňuje platbu pomocí obrázku, který se načte pomocí skeneru do pokladny. Ukazuje cestu jak zvýšit chuť platit mobilem. Používáním tohoto způsobu nejen zrychlujete prodej, ale můžete získat body, které pak vyměníte za drink zdarma.

Čerpací stanice, obchody s jídlem a hromadná doprava se zdá být také vhodná pro podobné modely prodeje. To může připravit spotřebitele na různé další formy placení. Apple totiž vyvinul zařízení zvané iBeacons, které je v podstatě malý vysílač, který ve své blízkosti dokáže detekovat iPhone schopný zaplatit aniž byste vytáhli telefon z kapsy. Jinými slovy např. platba za městskou dopravu bude vypadat jen jako průchod metrem a váš telefon za vás automaticky zaplatí při vstupu do metra přes turniket nebo při nástupu do autobusu.

Apple Pay může mít dopad mnohem větší, než si dokážeme představit v rozvíjejícím se světě. V rozvinutém světě se nastavují pravidla pro tyto platby, v rozvojovém světě tak mohou přeskočit několik stádií vývoje, kterými jsme si my prošli a výrazně tak urychlit svůj rozvoj bankovnictví, telekomunikací apod.

Je patrné, že Apple Pay má potenciál, ale teprve budoucnost ukáže, zdali mocný Apple dokáže vyvinout takovou energii, aby změnil uvažování spotřebitelů a obchodníků.

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Unipetrol vykázal čistý zisk 1,4 mld. Kč
22.10.2014 8:18
Společnost Unipetrol dnes otevřela českou výsledkovou sezónu, když rán...
Rozbřesk - Trhy mažou ztráty na pozadí spekulací, že ECB bude kupovat korporátní dluhopisy
22.10.2014 9:10
Akciové trhy smazaly většinu ztrát z minulého týdne a rizikové prémie ...
Yahoo v 3Q14 vydělal na prodeji podílu v Alibaba, akcie + 3,8 %
22.10.2014 10:42
Internetový gigant Yahoo zveřejnil včera po zavření trhu na Wall Stree...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m