Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Trhy mažou ztráty na pozadí spekulací, že ECB bude kupovat korporátní dluhopisy

Rozbřesk - Trhy mažou ztráty na pozadí spekulací, že ECB bude kupovat korporátní dluhopisy

22.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Akciové trhy smazaly většinu ztrát z minulého týdne a rizikové prémie na trhu s vládními dluhopisy na periferii eurozóny se významně utáhly, což konec konců platí i o akciové volatilitě (implikované opčními kontrakty - viz VIX). Co se tedy tak úžasného stalo, že nastal tento pozitivní obrat?

Odhlédneme-li od dobře se odvíjející kvartální výsledkové sezóny, kdy téměř čtyři pětiny amerických firem překonává očekávání odhadů zisků, pak pozitivní obrat způsobily spekulace o tom, že “podle dobře informovaných zdrojů” ECB zvažuje skupování podnikových dluhopisů. Sama úvaha o rozšíření stávajícího privátního QE (skupování ABS) není až tak bombastická jako spíše její načasování, neboť se na další expanzivní akci zadělává vcelku brzy. Navíc již stávající skupování ABS dluhopisů stále zůstává terčem poměrně ostré kritiky Berlína a Bundesbanky. Nicméně je pravdou, že rozšíření spektra aktiv (k nákupu ze strany ECB) o korporátní dluhopisy je teoreticky méně konfliktní než přechod na klasické QE (skupování vládních dluhopisů). Tomu se podle našeho názoru ECB stejně nakonec nevyhne, ale odváží se ho spustit až v průběhu roku 2015. Dodejme, že rozšíření spektra aktiv o privátní korporátní dluhopisy může zvýšit poměrně významně palebnou sílu stávajícího privátního QE. Korporátní dluh finančních i ne-finančních institucí, který ECB akceptuje jako kolaterál, totiž přesahuje 3,5 bilionu euro.

Eurozóna nicméně zůstává epicentrem globálních problémů a tak trhy bedlivě sledují, kterak tvůrci hospodářských politik měnové unie reagují na přicházející makroekonomické problémy. V centru pozornosti tak není jen ECB, ale vlády, resp. Evropská komise. V této souvislosti je poměrně znepokojující, že na rozdíl od měknoucí ECB hodlá podle Financial Times komise držet jestřábí linii a hodlá v následujících dnech vyčinit Itálii a Francii za neplnění fiskálních cílů. Konkrétně komise by mohla odmítnout návrh italského a francouzského státního rozpočtu na rok 2015 s tím, že není podle pravidel fiskálního paktu dostatečně restriktivní. Pokud se tak opravdu stane, tak je pak otázkou, zdali takový smysl pro disciplínu trhy v době silných de(zin)flačních tlaků ocení.



Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

ECB zvažuje, že zahájí nákup firemních dluhopisů
21.10.2014 13:13
Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových d...

Váš názor
  •  
    22.10.2014 11:22

    korporátní dluhopisy ? a kdo bude určovat které a za kolik ? jsem laik, ale svět se zbláznil, co má ECB společného s korporátními dluhopisy ? nenakoupí třeba i něco od bakaly :-) ?
    sid_cz
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data