Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna na 30 CZK/EUR? Už za tři měsíce, odhaduje Goldman Sachs!

Koruna na 30 CZK/EUR? Už za tři měsíce, odhaduje Goldman Sachs!

12.01.2015 15:51
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká investiční banka Goldman Sachs dnes aktualizovala svůj výhled vývoje měnového kurzu CZK/EUR. A to poměrně dramaticky. Podle nové prognózy se už za tři měsíce dočkáme kurzu 30 CZK/EUR, namísto původně avizovaných 27,7 CZK/EUR. Prudký propad posledních dnů tak má ve střednědobém horizontu pokračovat.

Goldman Sachs se domnívá, že pro české hospodářství může být další depreciační tlak na korunu vítanou vzpruhou v boji s vleklou periodou nízké inflace. Obavy o přespříliš pomalé tempo růstu cen opět vyplavaly na povrch po zveřejnění prosincového údaje o vývoji indexu spotřebitelských cen (CPI). CPI meziročně stoupl o 0,1 % při konsensu 0,2 %, meziměsíčně dokonce ceny klesly o 0,1 %.

Zrychlení dynamiky inflačního růstu pak do budoucna částečně stojí v cestě pozitivní nabídkový šok plynoucí z prudkého propadu v cenách ropy. S ohledem na skutečnost, že zotavení je zatím v nedohlednu (aktuálně Brent obchoduje za 48,2 USD za barel) a proces hledání tržní rovnováhy stále pokračuje, je budoucnost černého zlata stále značně nejistá. V případě, že se cena ropy po delší dobu bude pohybovat na nízkých úrovních, vznikají rizika možné (spíše krátkodobé) deflace. A právě na pozadí možné deflace dochází k tlaku na českou korunu.

Propad koruny je totiž spojen s případnými kroky České národní banky. Právě ona svými nástroji "řídí" její hodnotu. Kurzový závazek 27 CZK/EUR, který měnová autorita v současnosti cíluje, má jednosměrnou povahu, a to právě ve směru k nižší hodnotě (depreciace vůči euru). Růst deflačních tlaků by i přesto mohl ČNB přimět k posunutí svého závazku ve snaze komunikovat svůj postoj směrem k veřejnosti. Tím by se růstu cen dostalo kýžené podpory v podobě zvýšené poptávky ze zahraničí, a také skrze dovoz inflace. Současný vývoj na koruně je tak s největší pravděpodobností agresivní sázkou tržních subjektů na scénář, v němž ČNB k výše zmiňovanému posunutí kurzového závazku přistoupí.

Příležitost k long pozicím?

I proto je to právě ČNB, kdo v rukou třímá otěže k možnému zamezení dalšího depreciačního tlaku na české koruně. „Pokud by ČNB jasně řekla, že současný inflační vývoj nepovažuje za nebezpečný, koruně by se jistě ulevilo. Pravdou totiž je, že inflaci stahuje k nule především ropa, což je jinak pro ekonomiku příznivé,“ domnívá se analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Takovému kroku zatím ostatně napovídá také celková rétorika měnové autority směrem k ožehavému tématu propadu cen ropy. Je pravdou, že pozitivní nabídkový šok tlumí v krátkodobém horizontu cenový růst, avšak z dlouhodobější perspektivy by se měl spíše projevit příznivý účinek na celé hospodářství, což je pohled, který ČNB již delší dobu zastává. Zlepšení růstu ekonomiky, s ním spojená vyšší inflační očekávání a celkově silná poptávka by tak dramatičtějším deflačním tlakům mělo zamezit. ČNB by pak k posunu svého kurzového závazku „nebyla nucena přistoupit“.

Než-li okamžitá reakce (na únorovém jednání) se tak prozatím nabízí spíše možnost důkladného monitorování stávajícího vývoje. „Přikláním se k tomu, že ČNB ještě v únoru cíl posouvat nebude, což by umožnilo korekci, tedy aspoň přechodný pokles kurzů,“ uvedl Vlk. V případě naplnění takového scénáře by se pak nabízela varianta otevírání long pozicí na koruně proti euru.


Čtěte více:

Rozbřesk - koruna nad 28 za euro - proč a jak.
12.01.2015 9:10
Centrální bankou, respektive intervencemi uhranutá česká koruna odsta...

Váš názor
  • Singer příjemně překvapil
    13.01.2015 21:55

    Singer (ČNB): V tuto chvíli podle mého názoru není nutné, aby měnová politika ČNB rychle reagovala na deflační impulzy v oblasti cen potravin či ropy. Je rozumné vývoj cen ropy i potravin při měnové politice spíše zanedbávat. To lze než podepsat. A GS jsou za totální trubky a Ti, co poslechli jejich komentář rovněž :-). Na druhou stranu se z toho začíná stávat zajímavé pravidlo - přečti si názor GS a udělej pravý opak:-).
    Skeptik
    • Re: Singer kváká
      15.01.2015 9:48

      Jo jo GS kecá jenže většinou si to na takovýchto pidi věcech jako je česká koruna dotlačí kam potřebují, takže dokud kačka nedošla k cíl úrovni GS tak jeden neví :o) a navíc podle konsp. teorie už je dávno domluveno přijetí eura za 30 :o)))
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Singer příjemně překvapil
      15.01.2015 4:53

      Tak Singer jenom keca. CNB bude kopirovat ECB a dale uvolni menovou politiku. Ze to bude pres kurz je taky dost jasna vec.
      sazkar
  • Už zase si můžeme za svou blbost.
    13.01.2015 21:16

    Kdybysme měli euro tak tyhle starosti by se nás vůbec netýkaly. Ovšem co očekávat od národa který si volí takové vychčuránky jako Klause nebo Zemáka. I ti Slováci se nám už smějou. Ale hlavně že máme svoji suverenitu a české kačky. Rypákama budeme rýt v zemi, žrát trávu ale vesele si zpívat pod taktovkou našeho virozy - ted' když máme co jsme chtěli.
    Špion
    • Re: Už zase si můžeme za svou blbost.
      15.01.2015 4:03

      zas jeden linej dement co by se chtel vozit na praci evropanu. misto abys postavil vesmirnou flotilu, ktera by do cr vozila suroviny z prilehleho vesmiru a ucinil tak ceskou republiku nezavislou, tak se chces ihned prodat jak levna stetka pod nekoho, kdo pusobi navenek jako silny hrac (i kdyz euro se brzy zrusi, tak k cemu to to bude?), aby ti nahodou nepoklesl zivotni komfort. ale ze se stanes zdrojem pro vrcholove predatory, ktere ridi usa a evropskou politiku a legislativu, to uz te vubec netrapi. vyndej si hlavu z ritniho otvoru dokud je cas, protoze € tebe ani tve eventualni potomky nespasi! (ano, vira je velmi nebezpecna vec, nechapu, proc nabozenstvi neni po celem svete zakazano, aha, ono by to zruinovalo ekonomiku nejvetsich predatoru, no tak to pak jooo) http://www.sovereignman.com/offshore-banking-2/it-begins-irs-launches-international-data-exchange-service-15929/
      Azb
    • Cim driv, tim lip
      13.01.2015 21:25

      schopnejsi narody cekaji, az cechacci uvolni prostor :-) svou sanci meli, neosvedcili se, jede se dal.
      Mezernik
  • miluji Singerka
    13.01.2015 10:53

    jen houšť. Čím víc takových bambulů v ČNB, moje dolarové konto poroste :-)))
    Jesse
    • Re: miluji Singerka
      13.01.2015 16:02

      Tady je ta titulka :-D http://media.novinky.cz/012/470124-gallery1-mnlce.jpg
      sgt.Mike
      •  
        13.01.2015 21:26

        Pan Singer si u me splhnul, svoji praci odvadi na jednicku.
        Mezernik
    • Re: miluji Singerka
      13.01.2015 15:52

      Držte se koruny :-) Neměla by jedna z funkcí měny být i to, že by měla být uchovatelem hodnoty? Lidé, kupujte si státní dluhopisy ČR v korunách, výnos GARANTOVANÝ :-DDD Prostě jistota! Pamatujete, jak je Kalda vydával?
      sgt.Mike
  • Navzdory devalvaci Kč...
    13.01.2015 10:10

    http://www.financninoviny.cz/zpravy/ekonomika-cr-poroste-podle-deloitte-pomaleji-nez-slovenska/1168211
    sgt.Mike
    • Re: Navzdory devalvaci Kč...
      13.01.2015 10:56

      Už první věta: "Životní úroveň měřená HDP"... Ukazuje na nesmyslnot takového článku. Měřit spokojenost obyvatelstva indikátorem HDP je pro teoretiky a vyznavače pavědy, která zamořila ekonomiku jako mouchy hnůj :-)))
      Jesse
      •  
        13.01.2015 11:16

        neměří spokojenost. Měří životní úroveň dle HDP na obyvatele v paritě kupní síly
        mša
        •  
          13.01.2015 11:46

          Životní úroveň je spokojenost obyvatelstva. Nic jiného:-)
          Jesse
          •  
            13.01.2015 11:50

            jakou metodu pro měření spokojenosti obyvatelstva preferuješ?
            mša
            • zamysli se nad propagandou:-)
              13.01.2015 11:54

              Oslabování rublu se presentuje ve světle prudkého propadu životní úrovně Rusů, znehodnocení jejich úspor a jako důkaz oslabování ruské ekonomiky... Oslabování koruny se presentuje jako správné rozhodnutí ČNB pro podporu ekonomiky s tvrzením, že oslabení koruny nemá žádný vliv na pokles životní úrovně i úspory obyvatel ...a většina lidí tupě věří obojímu výkladu... Česká koruna už od své nejsilnější úrovně ztratila 19% a proti průměrné hladině kursu před krokem ČNB o cca 14-15%... a na 99% bude pokles koruny dál pokračovat - 29 korun za euro se stane realitou a 30 kč bude nad náma viset jako damoklův meč. Které propagandě věříš víc myšičko? Té o rublu a nebo té o koruně?:-))))
              Jesse
  • Jezdce
    12.01.2015 23:33

    http://www.novinky.cz/domaci/358555-uz-nechceme-sundat-zemana-rika-sef-spolku-podhradi.html Bylo to levny, taky si nech napsat clanek. Sranda musi byt. http://www.ustrcr.cz/cs/kontakty
    Mezernik
  • Zoufalci GS
    12.01.2015 23:06

    Než předpovědím Goldman Sach, to už radši věřím předpovědím Suchánka a Genzera. To jsou taky zoufalci, ale aspoň to o sobě vědí. Za vše stačí dvě zprávy: 7.12. Ceny ropy se dostaly na své dno a ve střednědobém horizontu se již nebudou snižovat. V rozhovoru s německým listem WirtschaftsWoche to předpověděl hlavní ekonom americké investiční banky Goldman Sachs Jan Hatzius. 12.1. Ropa Brent dnes zlevnila o 2,37 dolaru na 47,74 dolaru za barel. Goldman Sachs snížila odhad průměrné ceny Brentu pro celý letošní rok na 50,40 dolaru z dříve předpokládaných 83,75 dolaru. A těmhle skvěle placeným komikům chcete věřit, že mají nejmenší tušení, jak se bude vyvíjet trh s ropou?
    Skeptik
  • Tím by se růstu cen dostalo kýžené podpory v podobě zvýšené poptávky ze zahraničí, a také skrze dovoz inflace.
    12.01.2015 22:03

    Dokáže mi někdo logicky vysvětlit větu "Tím by se růstu cen dostalo kýžené podpory v podobě zvýšené poptávky ze zahraničí, a také skrze dovoz inflace." Jak se může při znehodnocení kupní síly CZK zvýšit poptávka ze zahraničí, když import pro držitele CZK zdraží?
    • Re: Tím by se růstu cen dostalo kýžené podpory v podobě zvýšené poptávky ze zahraničí, a také skrze dovoz inflace.
      12.01.2015 22:47

      Levná koruna zlevňuje vývozní ceny..
      Velkamedvědice
    • Re: Tím by se růstu cen dostalo kýžené podpory v podobě zvýšené poptávky ze zahraničí, a také skrze dovoz inflace.
      12.01.2015 22:45

      Podle mě znehodnocení koruny zlevní u nás vyráběná auta a vznikne ta "větší" poptávka. Ještě že před rokem jsem den před intervencí vložil veškeré peníze na dolarový účet a začal obchodovat akcie v USD. Tenkrát byl kurz nějakých 18Kč, osobně to sleduju s úsměvem, k dnešku jenom díky znehodnocování koruny cca 25% nárůst hodnoty portfolia. Proč ne :-)
      pepé
      •  
        13.01.2015 10:17

        Jenže devalvací větší poptávka NEVZNIKNE. Z čeho? Průměrný Čech pořád bere 26tis. korun hrubého. Tedy místo cca 1000Euro bude při 30Kč/Euro plat 870 Euro. Plat mu nikdo nepřidá, pokud, tak o 3%. Ceny se zvýší => ergo kladívko méně nakoupí, protože ceny jsou stejně v Euro/USD. Růstu v ČR by pomohla zvýšená poptávka - tu ale devalvací nevyvolají, naopak.
        sgt.Mike
        •  
          15.01.2015 8:32

          Předně není pravda, že ceny jsou v EUR/USD. To by pak devalvace měla stejný dopad do inflace. A pak tu máme ten zbytek, který je teoreticky pravda, ale v praxi nikoliv. Naše firma 50% výroby vyváží za Eura a 40% subdodávek platí v EURU. Výsledek devalvace o 8%, byl takový, že se nám zdvojnásobil zisk z cca 3% obratu na 6%. Letos přidáváme lidem v průměru 4%, což je při 1% inflaci velmi pěkný růst reálných mezd.
          ..
        • sgtMike
          13.01.2015 10:53

          pepé myslel poptávka po autech v zahraničí, většina aut jde na vývoz...
          Velkamedvědice
          • Re: sgtMike
            13.01.2015 11:23

            Při exportu se cena v eurech sníží jen o náklady (převážně práce) vzniklé v ČR - ceny surovin a subdodávek ze zahraničí zůstávají stejné. Jestli vývoz poroste o více než je devalvace i po přepočtu na Euro, to bych se moc divil.
            sgt.Mike
            • seržant
              13.01.2015 11:54

              Pokud kč devalvuje o 15% vůči euru, je pro eurokupce prostě o 15% levnější.
              Velkamedvědice
              • Re: seržant
                13.01.2015 13:12

                Ta práce ano. Dovezené a zpracované suroviny v ČR ne
                sgt.Mike
              • Re: seržant
                13.01.2015 13:11

                A jaký je vývoj produktu v ČR?
                sgt.Mike
  • Záměna cíle a prostředku?
    12.01.2015 18:41

    Pánové (z bankovní rady ČNB) se ve škole naučili, že mírná inflace (řekněme kolem 2%) není škodlivá. Dokonce, pokud se daří v nějaké rozumné míře udržet, tak může prospívat hospodářskému růstu. Ve svých úvahách došli k závěru, že jedině při inflaci 2% ročně je tedy zaručen hospodářský růst. Proto si stanovili cílenou inflaci v této výši a tomuto cíli jsou ochotni obětovat cokoliv.
    L.H.
    • Re: Záměna cíle a prostředku?
      12.01.2015 23:31

      ČNB obecně tyto věci vůbec nechápe a chová se jak slon v porcelánu. Když byla ropa za 150 dolarů, tak naprosto nesmyslně utahovali měnovou politiku, protože jim rostla inflace, z čehož měli nesmyslné obavy, přitom to bylo z 80 % tažené ropou, což tvrdě tlumilo reálnou ekonomiku samo o sobě a nebylo potřeba ještě přitvrzovat sazbami. Dnes jsme v opačné situaci a ČNB místo, aby spotřebitelům řekla, pojďte si prostě ten mejdan od Saudů užít, tak zas vymýšlí hovadiny, jak ještě více podpořit poptávku. Oni prostě musí ukazovat, že tam nesedí a neberou peníze zadarmo. Kdyby do toho nevrtali, tak by udělali mnohem lépe. Ty peníze bych jim přál, jen ať proboha na nic nesahají... Protože na co sáhnou, to po...zlatí.
      Skeptik
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m