Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - Apple znovu opanoval zprávy ze sektoru Tech

TopFiveTech - Apple znovu opanoval zprávy ze sektoru Tech

13.03.2015 17:05
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Tento týden se nesl ve znamení Applu, který představil svůj nový produkt. General Motors se zase o krůček přiblížilo reálně produkci Boltu. Zato Tesla bude propouštět. IBM má těžkou hlavu z bitcoinů a HP z gruntu inovovalo produktovou řadu tiskáren LaserJet.

  • Apple (DIP) představil Apple Watch. V pondělí devátého března jsme měli možnost sledovat představení nového Apple zařízení kompletně bez jediného otisku Steva Jobse. Hodinky vyjdou v několika variantách přičemž ta nejdražší bez obtíží atakuje cenovku 10 000 USD. Otázkou stále zůstává jestli se jedná ještě o technologie nebo fashion. Další otázkou, kterou zajímá hlavně rivaly Apple. Kromě nových hodinek představil Apple také nový staronový Macbook Air s tím, že vypouští z názvu produktu slůvko “Air”. Drobným zpestřením budou aplikace pro mediky pro vývoj aplikací pro klinické testy. Třešínkou na dortu je ostrý start HBO Now v dubnu. Více v článku zde.
  • Tesla Motors bude propouštět a to údajně kolem 30 % z 600 lidí zaměstnaných v Číně. Tesla komentovala tuto zprávu ve smyslu, že lidé odchází a zase přichází a je možné, že dohromady ke snížení může dojít. Svoje místo nemá vůbec jisté ani šéf čínské části Tesly. Výsledky nejsou vůbec uspokojivé avšak při velmi ambiciozních plánech. Uvidíme, jestli se firmě v dalším kvartále podaří zlomit nepříznivý vývoj v Číně. Více se dočtete zde.
  • General Motors potvrzuje výrobu nové generace čistě elektrického vozu na základě konceptu Bolt. Auto na základě Boltu bude montováno v Detroitu v General Motors Orion továrně. Auto nabízí dojezd více jak 200 mil na jedno nabití při ceně, která by měla atakovat 30 000 USD za jeden kus. Jedná se tak o jedno z nejvážnějších ohrožení pro prvenství Tesly v segmentu, proto GM disponuje kapacitou schopnou doslova chrlit sériově vyráběné modely. Přesto jsme se v minulosti mohli dozvědět, že výroba nemá být sériová. GM nemusí koncepci elektrických vozů věřit tak fanaticky jako Tesla, přesto chce být u toho, kdyby se elektrické vozy prosadily. Úprava produkčních zařízení a budovy si vyžádá investici 200 mil. USD. Produkce začne v říjnu 2016 a prodej v první části 2017.
  • IBM uvažuje o převzetí podkladové technologie na které funguje fenomén naší značně se elektronizující doby - bitcoin. Technologie v pozadí bitcoinu umožňuje velmi rychlé transakce s nízkými poplatky. IBM chce vytvořit systém digitálního platidla a platební systém pro hlavní měny. Alespoň to naznačují informace člověka obeznámeného s celou záležitostí. Pro uživatele bitcoinu je zajímavá inovace tzv. bloků, která umožňuje uživatelům provádět platby bezpečně, anonymně bez jakýchkoliv omezení. IBM je jedna z firem, která uvažuje o tom, jak využít populární technologii mimo hranice samotného systému bitcoin. Technologie si našla řadu zastánců, kteří oceňují její výhody, ale i řadu odpůrců, argumentujících ztrátou kontroly a bezpečnostními problémy.
  • Hewlett-Packard představil novou sérii tiskáren LaserJet postavenou na nové technologii JetIntelligence. Nové tiskárny tak spotřebují o 53 % méně energie a zabírají o 40 % méně místa. Toto představení nových tiskáren je tak největší inovací v produktové řadě LaserJet od roku 1984, kdy byla vůbec poprvé představena. Nové cartridge zároveň umožňují vytištění více stránek na jednu cartridge při zachování nebo dokonce zvýšení kvality tisku. Spolu s tím HP představilo firemní řešení zamezující neautorizovaný nebo nechtěný tisk dokumentů.

Jednou větou:

  • Jediná velká automobilka, která odmítla jak Google, tak Apple se svými systémy pro auta, je Toyota. Bude používat svůj in-house vyvinutý software.
  • Twitter otevírá svou kancelář v Hong Kongu.
  • CFO Google Patrick Pichette se chystá odejít do důchodu. Než tak učiní, pomůže Googlu najít nového šéfa financí společnosti.
  • Goldman Sachs snižuje hodnocení pro Blackberry na “sell”, očekává rozšíření ztrát. Blackberry se ocitá pravděpodobně na nejtěžším bodě záchranné strategie.
  • MobileIron je očividně v kurzu, v úterý oznámil další dvě velké firmy, které mu svěřily správu svých mobilních zařízení - Deutsche Telekom a Standard Life Group.
  • Intel snižuje výhled pro tržby na rok 2015 - více zde.
  • Příští týden nás čekají výsledky Oracle a Adobe Systems.
  • Společnost Tute Genomics ve spolupráci s University of Texas umožnila obrovský skok ve zrychlení mapování lidského genomu. Začala sdílet s Google Genomics svoje databáze dosud zpracovaných informací. Se vstupem do světa tera až petabyte dat si dokáže zase Google mnohem rychleji poradit - jedná se jakousi symbiozu.
  • Microsoft uvolňuje konkurenci Siri od Apple pro Android a iOS, jmenuje se Cortana. Technologie z produkce vývojářské skupiny zvané “Einstein” pracující s umělou inteligencí by měla vstoupit také na desktopy s příchodem Windows 10. MSFT se nezapomněl pochlubit, že další verze Cortany bude rozumnět emailům a bude je schopná číst.
  • Adobe Systems a IBM oznámily dohodu o globálním partnerství. IBM připraví pro Adobe specializované korporátní nástroje doplňující cloudovou rodinu produktů Adobe.
  • Google (DIP) je v rozhovorech se společnosti InMobi, která pracuje na mobilní reklamní síti. Je součástí plánu přistřihnout křídla dominanci Facebooku, co se mobilní reklamy týče.
  • Tesla Motors sesazuje globálního šéfa prodeje a hledá tři vedoucí pro každý sektor - Asie, Evropa a Amerika. Dosavadní šéf Sales oddělení se vrací do pozice, kde se bude starat o spokojenost klientů.
  • Telecom Italia říká, že jedná s Netflixem o možné spolupráci. Je to poměrně běžný koncept pro Netflix v Evropě, spolupracovat se zavedeným telefonním operátorem. Obdobně poskytuje svůj obsah Netflix belgickému Belgacom. Trend přesunování mobilních operátorů do byznysu poskytování obsahu pokračuje.
  • Xiaomi, čínský výrobce mobilů, investuje do produkce mobilních telefonů přímo v Indii. Během 12 - 18 měsíců začne vyrábět, potvrzuje to zájem Xiaomi o indický trh, kam vstoupilo teprve v červenci minulého roku.
  • GM Co svolává na 64 000 hybridních Chevroletů Volt kvůli softwarovému updatu.
  • Ebay kupuje CyActive - izraelský start-up s vlastní technologií kybernetické bezpečnosti.
  • Alibaba loví ve vodách zaměstnanců Amazonu a Microsoftu po specialistech z oblasti cloudu. Stranou nezůstali ani zaměstnanci Facebooku.
  • Podle iResearch je Alipay dominantním platebním mobilním systémem v Číně ke konci roku 2014 s podílem na trhu 82,8 %.
  • Alibaba plánuje investovat 200 mil. USD do Snapchatu. Snapchat oznámil, že v dalším kole financování hledá zdroje ve výši 500 mil. USD. Alibaba se nebude účastnit tohoto kola financování.
  • LG Group plánuje utratit na R&D výdajích rekordních 5,57 mld. USD v roce 2015 k zabezpečení budoucího růstu společnosti.
  • Apple (DIP) bude zařazen do indexu DJIA, vyřazeno bude naopak AT&T.


Čtěte více:

Výrobní ceny v USA pokračují 4. měsíc v poklesu
13.03.2015 13:45
Index cen amerických výrobců v únoru meziměsíčně klesl o půl procenta,...
Spotřební apetit Američanů klesá na 4měsíční dno
13.03.2015 15:46
Dnes odpoledne zveřejnila Michiganská univerzita předběžný report (zah...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.