Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Watch - producent geneticky modifikovaných plodin ze seznamu MIT50 jde na burzu

IPO Watch - producent geneticky modifikovaných plodin ze seznamu MIT50 jde na burzu

11.05.2015 14:15
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Ve dvacátém týdnu tohoto roku se chystá na vstup na burzovní trhy šest společností. Obvykle každému týdnu dominuje jedno odvětví a často to bývá farmaceutický sektor, tento týden je ovšem jiný. Tento týden se zdá být pěkně bohatý na menší, ale zajímavé segmenty. Pojďme si jednotlivé firmy představit.

První společnost jménem Biondvax Pharmaceutical s navrhovaným tickerem BVXV US, jak už název napovídá, je zástupce farmaceutického průmyslu. Firma se již obchoduje na trhu v Tel-Avivu, ale vstupem na americkou burzu si chce firma zajistit další financování vývoje svého léku. Ten je z rodiny léčiv imunulogické terapie zaměřené proti virovým onemocněním například jako obyčejná chřipka. Společnost dlouhodobě (20 let) spolupracuje s Weizmann Instutute. Firmu vede profesorka Ruth Arnon, která je znám hlavně díky své práci na vývoji látky Copaxone, což je skvělý lék, který dokáže pomoci pacientům s rozličnými typy sklerózy. Firma drží exkluzivní právo na výrobu vakcíny M-001. Vakcína je účinná jak proti běžné sezónní, tak proti pandemickým variantám chřipky. Někteří věří, že tato vakcína může změnit pohled na vakcinaci proti chřipce. Látka je stále ve stádiu klinických testů.

Jaguar Animal Health Inc (JAGX US) je firma se záměrem přinést na trh komerční preparát jménem Canalevia, který by měl léčit vodnaté formy diarea u psů a eventuálně dalších mazlíčků savců. Nový lék vykazoval vynikající výsledky ve srovnání s placebo lékem. Více jak 91 % psů vykazovalo známky zlepšení po podání nového preparátu. Ročně jen v USA veterináři řeší více jak 6 milionů případů akutních i chronických problémů u psů. A to jsou pouze odhalené případy. Firma by ráda na burze získala přes 22 mil. USD na další rozvoj. Akcie se bude obchodovat na burze NASDAQ .

Arcadia Biosciences Inc. (RKDA US) je firma s velmi zajímavý byznysem. Pomocí biotechnologií se snaží přinést na trh rostliny, které jsou modifikované tak, že dokáží dávat stejně dobrý výnos svého produktu, ovšem se sníženými potřebami co se například zavlažování týče. Další větví, kterou se společnost zabývá je vývoj rostlin, které dokáží lépe využívat dusíkatých hnojiv. Tudíž jich potřebují méně při stejném výnosu jako standardní rostlina. Řada plodin jako kukuřice, rýže nebo sojové boby a další nesnáší slané podmínky. Společnost Arcadia proto chce přijít s variantou rostlin, které dokáží odolat příliš slanému prostředí pro standardní rostlinu, při zachování výnosu plodiny. To může být zajímavé pro oblasti, které jsou dnes zemědělsky nevyužitelné. Společnost pro rok 2014 byla zařazena do seznamu MIT 50 Smartest Companies. To je seznam, vytvořený odborníky, kteří nehledají nový Google nebo Apple. Ale firmy s velkým inovačním potenciálem.

ipo_tab

Fenix Parts Inc. (FENX US) je společnost z Delaware, která se zabývá recyklací a prodejem originálních dílů pro automobily. Tato společnost už jen v podstatě doplňuje selekci 9 společností, které se starají o většinu operativní činnosti společnosti. Těchto devět společnosti zahrnuje řadu služeb jako autodealera, opravny vozů a právě prodej dílů z poškozených vozů a další. Firma chce získat na burze 121 mil. USD nabídkou 11 milionů kusů akcií na burze NASDAQ .

Fortress Transportation (FTAI US) se zabývá v podstatě provozováním aktiv sloužícím pro leteckou přepravu. Firma generuje cashflow prostřednictvím dlouhodobých kontraktů s leteckými přepravci. Firma vlastní sama 16 komerční letounů a další techniku potřebnou pro přepravu zboží. Firma hodlá získat kolem 420 mil. USD nabídkou svých akcií na trhu v New Yorku.

EQT GP Holding LP (EQGP US) je firma, která se řadí do kolonky firem, které profitují z ropného boomu v USA prostřednictvím akvizice, provozování technologie pro přepravu a skladování ropných produktů. Firma operuje na Marcellus Shale nalezišti. Jedná se o největší IPO tohoto týdne, kde firma chce získat 480 mil. USD nabídkou 20 mil. kusů akcií.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Nasdaq


Čtěte více:

Prognóza analytika výsledků ČEZ za 1Q15 - Dividenda v centru zájmu
11.05.2015 12:12
ČEZ zveřejní svá čísla za 1Q15 již zítra (12. května). Tržby i provoz...
Čína přebírá žezlo na trůnu pro největšího importéra ropy na světě
11.05.2015 12:34
Čína v dubnu dovezla více ropy než Spojené státy, a poprvé je tak ses...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data