Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec řecké ságy? Burza ani banky dnes neotevřou

Konec řecké ságy? Burza ani banky dnes neotevřou

29.06.2015 8:07, aktualizováno: 29.6. 8:15
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Aktualizováno

Po pěti měsících intenzivních vyjednávání věřitelů o podmínkách záchranného programu pro Řecko, které od posledních voleb ovládá krajní levice, o víkendu došla Evropské centrální bance, Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské komisi trpělivost. Po týdnech plných skomírajících nadějí a protichůdných vyjádření došlo na tu horší z variant. Řecká jednání zkrachovala. Věřitelé záchranný program Řecku neprodlouží a ten tak zítra skončí. Co se tedy o víkendu v řecké kauze odehrálo?


Noc z pátku na sobotu – Zvrat v podobě Tsiprasova referenda

Řecký premiér po půlnoci oznámil záměr vyhlásit referendum o řešení řecké dluhové krize a to v neděli 5. července. Tsipras taktéž uvedl, že návrhy věřitelů představují pro Řecko neúnosnou zátěž, a vyzval Řeky, aby byli při svém rozhodování hrdí a vlastenečtí. Údajně se nemá jednat o referendum o euru, ale pouze o odpověď na jednoduchou otázku, a to zda Řekové chtějí, aby vláda podepsala předběžnou dohodu s věřiteli, či ne. Vzhledem k referendu řecký premiér oznámil, že požádá věřitele o prodloužení záchranného programu o několik dní. Ještě předtím však Řecko odmítlo nabídku věřitelů ve výši 16,3 miliardy eur a prodloužení záchranného programu o pět měsíců do listopadu s tím, že by Aténám tato částka jednoduše stejně nestačila. Tsipras opustil podle šéfa euroskupiny jednání před koncem ve fázi, kdy nabídka ještě ani nebyla definitivní a byla tak otevřená změnám.

Sobota, před jednáním euroskupiny - „Řecké rozhodnutí o referendu je velmi smutné,“ řekl Dijsselbloem
Ještě před sobotním jednáním euroskupiny se k řeckému referendu vyjádřil šéf euroskupiny Dijsselbloem v tom smyslu, že tímto rozhodnutím Řecko nejen prakticky odmítlo poslední návrhy věřitelů, ale zavřelo si tím i dveře k dalším jednáním. Zklamání neskrývali ani jiní představitelé eurozóny. Podle německého ministra financí Schäubleho tak Atény jednostranně ukončili rozhovory.

Sobota, po jednání euroskupiny – záchranný program pro Řecko v úterý prostě skončí
Prohlášení o vyhlášení referenda bez předchozího oznámení této skutečnosti věřitelům bylo pro ně nejen překvapením, ale evidentně i definitivně otřáslo jejich důvěrou v Řecko. Premiér Tsipras totiž nejprve v pátek opustil jednání s věřiteli v polovině, následně nejenže ohlásil referendum, ale i doporučil řeckému národu, aby nedokončený návrh věřitelů odmítli. Po sobotním jednání ministři financí eurozóny oznámili, že řecký záchranný program již neprodlouží a ten tak v úterý v noci skončí. Řecký ministr financí Varufakis společné prohlášení nepodepsal a rozhodnutí okomentoval jako hrozbu demokratické důvěryhodnosti euroskupiny. „Je to smutný den pro Evropu,“ prohlásil při odjezdu z jednání řecký ministr financí. Podle řeckých zdrojů řekl údajně telefonicky řecký premiér německé kancléřce Merkelové a francouzskému prezidentu Hollandovi, že Řecko přežije bez ohledu na rozhodnutí euroskupiny a referendum proběhne též nezávisle na výsledcích jednání.

Ministři financí poté ještě jednali bez účasti řeckého ministra financí s cílem jednat o dopadech vzniklé situace tak, aby stabilizovali euro i eurozónu jako takovou. Po skončení těchto jednání ministři oznámili, že se shodli na posílení spolupráce i celé měnové unie. Zároveň ministři financí eurozóny vyzvali Řecko ke stabilizaci tamního bankovního systému pomocí kapitálových kontrol.

Sobota večer – ECB bude pokračovat ve spolupráci s ECB
To alespoň oznámil řecký vicepremiér Jannis Dragasakis po setkání s šéfem ECB Mariem Draghim. Řecká vlávda by tak i nadále měla dle jeho slov pokračovat ve spolupráci s ECB a řeckou centrální bankou s cílem zajištění stability řeckých bank. Celý víkend se tvořili u bankomatů v Aténách fronty a nejméně ve třetině bankomatů došly peníze. Jen v sobotu do odpoledne Řekové vybrali z bankomatů přibližně 600 až 700 milionů eur.

Noc ze soboty na neděli – referendum schváleno řeckým parlamentem
Referendum 5. července o návrzích věřitelů si levicová vláda prosadila a řecký parlament jej dle očekávání schválil. Pro návrh referenda hlasovalo 178 z 300 poslanců. Řecký premiér se rozhodně nedržel zpátky a v noci v projevu k poslancům prohlásil, že je přesvědčen o tom, že „řecký lid řekne ultimátu věřitelů důrazně ne.“

Neděle - K rozhodnutí o referendu se vyjádřila šéfka MMF Christine Lagarde
Takové referendum bude podle šéfky Mezinárodního měnového fondu neplatné poté, co v úterý záchranný program skončí. Návrhy, o kterých mají Řekové v referendu hlasovat již totiž nejsou aktuální. I přesto je prý Lagarde i nadále připravena s Řeckem jednat. Dveře pro jednání s Řeckem stále zůstávají otevřené i podle evropského komisaře pro hospodářské a finanční záležitosti Moscoviciho, podle něj může Řecko kdykoliv obnovit jednání se svými věřiteli o posledním návrhu Evropské komise. Rakouský ministr financí Schelling včera upozornil v rozhovoru pro deník Die Presse, že z eurozóny vystoupit nelze. Řecko by podle něj muselo nejdřív požádat ostatní země o vystoupení z EU a ty by s tím musely souhlasit. Teprve poté by Řecko pravděpodobně mohlo opustit i eurozónu.

Neděle odpoledne – schůzka rady guvernérů ECB ohledně programu ELA
Evropská centrální banka se rozhodla ponechat program nouzového financování ELA pro Řecko ve v pátek dohodnuté výši 89 miliard eur. Toto rozhodnutí, ale ECB může přehodnotit. Vzhledem k tomu, že Řecku hrozilo, že ECB zemi od nouzového financování v případě nedosažení dohody zcela odstřihne, se tak jedná o určité světlo na konci tunelu. Banky však stále zůstanou pod značným tlakem, protože ECB strop financování ELA nezvýšila a zavedení kapitálových kontrol i tak zůstává ve hře.

Neděle večer - Jednání řecké rady pro finanční stabilitu – banky ani burza dnes neotevřou
Na tomto jednání rada rozhodla o zavedení kapitálových kontrol. Řecké banky v zájmu odvrácení finančního kolapsu zůstanou v pondělí skutečně zavřené. Dnes neotevře ani Aténská burza. Banky v Řecku by měly zůstat zavřené nejméně do referenda 5. července. Z nutnosti zavést opatření jako jsou bankovní prázdniny nebo omezení výběrů z bank Atény obvinily ECB, která jim nezvýšila strop nouzového financování. I v neděli se před řeckými bankami tvořily dlouhé fronty a řecká centrální banka obyvatele ujistila, že bude dělat maximum pro to, aby bankomaty zůstaly plné. Nakonec během dnešního dne zřejmě nebudou ale v provozu ani bankomaty, které mají začít fungovat až večer. Každý Řek však bude mít možnost vybrat si v hotovosti pouze 60 eur denně. Omezení na výběr hotovosti se podle řeckých médií nebude vztahovat na držitele zahraničních platebních karet, výjimka ohledně limitu bude platit i pro důchodce.

Dnes se uskuteční krizové jednání německé i francouzské vlády.

Zítřejší splátka MMF
Úternímu závazku MMF jak se zdá tedy opravdu Atény nebudou schopny dostát. Neschopnost splatit oficiální závazky jako je ten MMF by nemusela nutně vést ke snížení hodnocení ratingovými agenturami a zařazení do kategorie „default“. Tato varianta by mohla vstoupit do hry spíše v případě neschopnosti zaplatit soukromým držitelům dluhopisů. Vzhledem k tomu, že jako zajištění řecké banky poskytly převážně vládou garantované dluhopisy nebo pokladniční poukázky, by však mohlo nedodržení závazku vůči MMF vést ECB k závěru, že zajištění již nestačí jako garance programu záchranné likvidity a garant prostě není solventní, což by mohlo v konečném důsledku bez dohody s věřiteli skutečně vést k tolik diskutovanému Grexitu.

Zdroj: Reuters, BBG, ČTK


Čtěte více:

Co přinese snížení mezibankovních poplatků za karetní transakce?
29.06.2015 5:00
Evropská unie přistoupila k zastropování výše poplatků účtovaných obch...
Řecké referendum o přežití, nebo o ničem?
28.06.2015 16:40
Řekové o přijetí posledního návrhu záchranného plánu ze strany věřitel...
Tsipras jako vypočítavý zbabělec?
28.06.2015 16:44
Řecký premiér Alexis Tsipras je zahnán do kouta. Svědčí o tom včerejší...

Váš názor
  • Zase ta levice - tentokrát řecká
    29.06.2015 15:06

    a místní polomozci se to snaží zase zatáhnout k nám. Triprase naslibuje jak komouši u nás v48. a i po všech těch zkušenostech po celém světě se najde pár užitečných idiotů co věří na komunistické pohádky.
    ...
    • Re: Zase ta levice - tentokrát řecká
      29.06.2015 15:29

      Paroubkova teorie o neplacení dluhů se hroutí :-))
      Jesse
  • Stojí za přečtení
    29.06.2015 10:32

    https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/954404184591474?notif_t=notify_me_page
    hb
  • socialistické řešení v praxi
    29.06.2015 10:21

    krást, rozdávat, slibovat, a nakonec nechat chcípnout v bídě. A národ ať se z toho pokaká
    oradapoisson
  • 29.06.2015 9:44

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    ..
    • 29.06.2015 10:28

      Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
      ☺lolek☺
  •  
    29.06.2015 9:31

    A je to . Konečně se našel "kolík" , který se před Angelou ani darmožroutama z EU struktur nepos..l Teď bude v Řecku nějakou chvíli krušno ( dobře už tam bylo ) a za nějaký čas jim bude mnoho členských zemí závidět vlastní měnu . Viva Řecko . Přineslo světu OH , přinese i návrat EUropy v EVropu.
    karel IV
  • 29.06.2015 9:23

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    oradapoisson
    • Re: socialistické řešení v praxi
      29.06.2015 9:27

      Blbe, to je důsledek rozvinutého kapitalismu
      ..
      • ..
        29.06.2015 9:33

        Pokud považuješ řecko za rozvinutý kapitalismus, tak si tam nikdyx nebyl.¨, hlavně , že druhé urážíš. Jen truhlík může čekat.že by řecké důchody na dluh byli do smrti větší než třeba německé.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university