Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tsipras: Řešení krize má být sociálně spravedlivé a udržitelné

Tsipras: Řešení krize má být sociálně spravedlivé a udržitelné

08.07.2015 12:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Řešení řecké dluhové krize musí být sociálně spravedlivé a ekonomicky udržitelné, řekl dnes ve svém vystoupení v Evropském parlamentu řecký premiér Alexis Tsipras. Prohlásil, že v uplynulých více než pěti letech byla jeho země laboratoří úsporných opatření, která ale nefungovala. Současný řecký problém je podle něj projevem neschopnosti eurozóny řešit dluhovou krizi.

Návrhy řecké strany se podle Tsiprase soustředí na skutečnou změnu země, jde o věrohodné reformy zajišťující spravedlivé rozdělení nákladů. Obsahují prý také představu jak řešit udržitelnost řeckého dluhu. Návrhy na jeho restrukturalizaci přitom podle řeckého premiéra nebudou znamenat zátěž pro evropské daňové poplatníky. Součástí kroků by měl být také silný investiční program, zaměřený na boj s nezaměstnaností, podporu investic a rozvoj podnikání.

"Jsou to reformy, které předchozí vlády a politický režim nechtěly spustit," řekl europoslancům Tsipras. Podotkl, že nynější levicový kabinet je u moci pět a půl měsíce, kdežto řecké problémy trvají přes pět let. Jeho vláda je prý rozhodnuta nebojovat s Evropou, chce ale změnit myšlenkové nastavení, které Řecko a eurozónu do současné situace dostalo.

"Evropa je na zásadní křižovatce. To, co dnes označujeme za řeckou krizi, je projevem neschopnosti eurozóny najít trvalé řešení obnovující se dluhové krize. Není to řecký problém, je to evropský problém. A evropské problémy potřebují evropská řešení," prohlásil mimo jiné Tsipras.

Jeho vystoupení na plénu europarlamentu ve Štrasburku se odehrávalo v bouřlivé atmosféře, několikrát jej přerušil potlesk levicových poslanců a bučení z jiných částí sálu.

Řecký premiér europoslance oslovil ráno po mimořádném summitu eurozóny, na kterém lídři zemí platících eurem dali Řecku do neděle čas na konečnou dohodu. Dnes to ostatně ve svém vystoupení zdůraznil i šéf jednání členských zemí EU Donald Tusk, když řekl, že na dohodu už zbývají jen čtyři dny. V neděli se kvůli řecké krizi mimořádně sejdou prezidenti a premiéři všech 28 zemí Evropské unie.

Tsipras potvrdil, že ještě dnes Atény pošlou Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) žádost o novou finanční pomoc. Do čtvrtka by měla řecká vláda předložit partnerům věrohodný a rozsáhlý seznam reforem, které hodlá v zemi udělat.

Tsipras míní, že v příštích dnech se "výzvy nynější kritické doby" podaří vyřešit v nejlepším zájmu Řecka i eurozóny.

Řekové minulou neděli v referendu jednoznačně odmítli představu reformních kroků, které navrhovala trojice věřitelských institucí - Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka. Výsledek referenda premiér země dnes označil za odvážnou volbu v době tvrdého tlaku a zavřených bank. "Nebylo to rozhodnutí přerušit rozhovory s Evropou," řekl Tsipras.

Zpráva, kterou referendum vyslalo, je podle něj "křišťálově jasná" v tom, že EU buď bude demokratická nebo bude čelit velkým potížím s přežitím za těžkých okolností. Řecký premiér tak narážel na pondělní vystoupení šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který po nedělním referendu žádal vysvětlení, co vlastně jeho výsledek znamená.

Tsipras ale ve vystoupení odmítl, že za řecké problémy jsou odpovědní "podlí cizinci". "Řecko se dostalo na hranu bankrotu, protože po mnoho let řecké vlády vytvářely vládu klientelismu, posilovaly korupci, vytvářely a udržovaly propojení mezi ekonomickou a politickou mocí," vypočítal levicový premiér. Připomněl, že podle studie Credit Suisse drží 56 procent řeckého národního bohatství jen desetina občanů.

Dosavadní programy pomoci zemi podle Tsiprase situaci jen zhoršily. "Žádná z reforem nepomohla, nezlepšila práci a efektivnost státní správy. Ta pracovala spíše pro své zájmy než pro společné dobro," podotkl.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

V Řecku podniky zavádějí nucené dovolené
08.07.2015 10:26
Řecké podniky kvůli napjaté situaci a uzavřeným bankám stále častěji z...
Řekové dostali čas navíc a euro se zvedá, japonský jen rozšiřuje zisky
08.07.2015 10:35
Ani včerejší schůzka Euroskupiny a summit nepřinesly finální řešení ře...
Řekové na tom nakonec budou podobně jako lidé v Sovětském svazu
08.07.2015 11:03
Zažil jsem rozpad Sovětského svazu a je mi proto líto Řeků. Ti totiž m...

Váš názor
  • Odkdy
    08.07.2015 15:26

    němci pomáhají vyděračům a bolševikům? Německá vláda je připravena Řecku pomoci, očekává ale reformy. není v tom nějaký vyšší zájem ?...:-))
    el mrcoch
  • Řešení
    08.07.2015 15:22

    Všeichni budou stejně chdí. A to je spravedlivé. :)
    Marcinescu
    • Re: Řešení
      08.07.2015 17:21

      sen všech komunistů - všichni si budou rovni a rejt rypákama v zemi. Pak nebude komu co závidět. A všichni budou dělat hovno. Proč taky něco dělat ? Komunistický ráj. Jen pár vyvolených bude práskat bičem a určovat kdo půjde do školy a kdo na šibenici. Kdo nevěří at' do KLD se podívat běží.
      Irwing
      • tak
        08.07.2015 17:24

        tak v Bruselu jich je kupa...chybí ti tam R troubo...
        el mrcoch
        • Re: tak
          10.07.2015 10:23

          Diky - máš pravdu. Ale mně to myslí rychleji než mi to píše. Ale jak vidím tak těm schopnějším přemýšlení to stejně dojde.
          Irwing
    • Re: Řešení
      08.07.2015 15:23

      všichni budou stejně chudí ..... překlep.
      Marcinescu
  • Názorná ukázka co nastane ....
    08.07.2015 14:55

    když se dají dohromady komouši se socany. Jen velká škoda, že u nás poválce nebylo všechno zničeno a bylo z čeho brat na tak dlouho. jinak jsme mohli být již bez komoušů v parlamentě a mnohem dále ekonomicky. Než to u nás vzali do rukou komouši v čele s Klémou byli jsme závistí a v čele celé Evropy. Potom jsme se stali vazaly Stalina a dodnes jsme se z toho docela nevzpamatovali za potlesku Zemanoidů a pohrobků Grebeníčka, Jakeše a jim podobným. Proč jsou stale v parlamentě a diktují starou a zprofanovanou ideologii podobnou té která vede Řecko na periferii Evropy.
    xxx
  • Źvanil
    08.07.2015 13:04

    Nevím proč, ale nějak tomu žvanilovi nevěřím. Vládnou skoro půl roku a neudělali naprosto nic. Řecko má nefunkční stát, za půl roku mohl připravit 10 zákonů, jak to změnit. Byly reformy nespravedlivé? Mohl to změnit. Místo toho jen žvaní. No, vzhledem k tomu, že ČR jde v řeckých stopách, učme se, ať víme co nás čeká.
    Aleš Müller
    • Re: Źvanil
      08.07.2015 15:05

      tomu už namohou věřit ani ti všichni co řvou na jeho podporu. Snaží se jen vymlátit z EU ještě to posledni než ten posledni zhasne a zavře dveře. Oblbováni lidí se někomu stale vypláci. Lidi si zaslouží takovou vládu jakou mají. Ted' ja na vině zase ta fašistická EU a vydíraji je tím, že po nich chtěji aby spláceli dluhy. Dluhy se přece neplatí. Zeptejte s dalšiho z nich Paroubka. Naštěstí většina našich lidé nejsou tak blbý a prokoukli ho než nás dostal takhle daleko. Asi není náhodou že má vilu v Řecku.
      Zenda
    • Re: Źvanil
      08.07.2015 13:36

      kdyby to chtěli už by s tím dávno něco udělali, takhle to vypadá na další bolševismus , všichni budou mít h.ovno
      mark
      •  
        08.07.2015 14:30

        ještě je tu varianta znárodnění všech západních investic v četně hotelových resortů,když už se nesplácí dluhy tak už je to jedno.Bolševik stejně nikdy nic pořádnýho, kromě velkýho bordelu neudělal.
        Pk
      •  
        08.07.2015 13:38

        ....až na to 1 promile polytbira samozřejmě, tam to bude luxus barokních pánů
        mark
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data