Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Adidas ve 2Q se smíšenými čísly, akcie připisují 2 %

Adidas ve 2Q se smíšenými čísly, akcie připisují 2 %

06.08.2015 9:45
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Německý výrobce sportovních potřeb adidas ve druhém čtvrtletí hospodařil s tržbami ve výši 3,91 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 14,9 % (ex FX +5 %). Jedná se zároveň o lepší číslo, než které vyhlížel konsensus (3,8 mld. EUR). Hlavní míra růstu očištěného o měnové vlivy je soustředěna v oblasti Velké Číny (+19,3 %), společnosti se daří i v klíčové Západní Evropě (+12 %). Severoamerický trh pak víceméně stagnuje a jeho příspěvek k reportovaným číslům plyne z příznivého měnového vlivu (posilující dolar). Zhoršení hlásí především ruský trh.

Divize s produkty značky adidas zvýšila tržby očištěné o kurzové vlivy o 8,2 %, což je pomalejší tempo než v prvním čtvrtletí. Stejně tak mezikvartální ochlazení dynamiky hlásí Reebok (y/y +6,4 %). Na druhou stranu musíme připomenout, že srovnávací báze minulého roku je poměrně robustní, což souvisí s konáním světového fotbalového šampionátu. Jako už tradičně hlásí pokles TaylorMade-adidas Golf.

Právě s ní je pak spojen nový plán, který adidas představil. Jeho součástí má být komplexní struktura nástrojů s cílem zlepšit nacenění produktů, optimalizovat dodavatelský cyklus a snížit náklady. I proto německý výrobce najal nejmenovanou investiční banku s cílem analyzovat možnosti především pro partikulární značky (Adams, Ashworth).

Provozní zisk adidas vzrostl o 7,6 % na 234 mil. EUR. Jeho pomalejší růstové tempo ve srovnání s tržbami souvisí s faktorem, na který jsme v minulosti upozorňovali. Adidas v rámci svého střednědobého plánu v červnu oznámil, že hodlá tržby zvyšovat o vyšší jednotky procent (ex FX), k čemuž má dopomoci především nárůst tržního podílu. Ten je však spojen s vyššími marketingovými náklady a zlepšováním prodejní sítě. Právě tyto nákladové položky pak ve druhém čtvrtletí stouply meziročně o 13 % a stály za pomalejším nárůstem provozního zisku. Provozní marže tak klesla y/y o 40 bps na 6 %.

Čistý zisk meziročně vzrostl o procento a pů na 146 mil. EUR a lehce zaostal za očekáváním. V červnu představený plán pak počítá s průměrným ročním růstem zisku do roku 2020 o 15 %. Prozatím se tak potvrzují naše obavy o schopnost adidas získat tržní podíl a zároveň udržet atraktivní provozní čísla. Na druhou stranu je potřeba dodat, že je společnost v rámci svých představených snah na začátku a v případě úspěchu při získání tržního podílu může skrze provozní páku postupně čísla vylepšovat. Akcie přidávají 2 %.



Čtěte více:

Adidas - přehnaná touha po tržním podílu může ohrozit ziskový plán
25.06.2015 16:36
Výrobce sportovních potřeb Adidas dnes nastínil na setkání s investory...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data