Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V nedělních polských volbách jde nejen o změnu vlády, ale i vedení NBP

V nedělních polských volbách jde nejen o změnu vlády, ale i vedení NBP

20.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V konkurenci témat jako je Čína či Volkswagen nám tak trochu zapadlo dění v našem regionu. Přitom o zajímavé události nebude tento týden vůbec nouze, když vrcholem budou nepochybně polské parlamentní volby tuto neděli.

Ještě než půjdeme do Polska, si však řekněme, že již dnes odpoledne bude zasedat maďarská centrální banka (MNB) a ani tato událost nemusí být nezajímavá. Deflace v Maďarsku se v září prohloubila, a ačkoliv ekonomice to až tolik nevadí, tak je možná zbytečné držet oficiální úrokové sazby na úrovni 1,35 %. Navíc stále holubičí Fed a ECB dávají centrálním bankám v emerging markets (kam Maďarsko stále patří) prostor, aby svoji měnovou politiku uvolnily. A tak MNB dnes možná naznačí, že její cyklus uvolňování měnové politiky neskončil, ačkoliv jeho opravdu definitivní konec už několikrát oznámila.

Pokud jde tuto neděli o polské volby, tak ty se investorům-spekulantům vyplatí sledovat hned ze dvou důvodů. Možná změna vlády, která se zde rýsuje, kdy hlavní koaliční silou nebude liberální Občanská platforma, ale křesťansko-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), přinese nejen změny v rozpočtové, ale možná i měnové politice. A ty mohou být poměrně významné. Fiskální nápady PiS zahrnující výrazné zvýšení odpočitatelných položek na děti a snížení hranice pro odchod do důchodu mohou udělat do státního rozpočtu zářez až 2 % HDP.

Co se pak týká personálních změn v polské centrální bance, tak je dobré si již před volbami uvědomit, že nový polský parlament má na počátku příštího roku jmenovat 6 z 10 členů vedení NBP. Kromě toho nedávno zvolený prezident Duda (rovněž PiS) bude mít v roce 2016 možnost společně se Sejmem jmenovat i guvernéra NBP, přičemž je veřejným tajemství, že ten současný - M. Belka - to nebude. V případě totálně obměněného vedení NBP tak může mít zlotý minimálně dočasně obavu, že měnová politika centrální banky bude ve vleku té vládní.

Konec konců pokud v neděli získá PiS nadpoloviční zisk křesel v Sejmu, takže přechodný narůst obav z budoucnosti může potkat i polské vládní dluhopisy a akcie.

Region - forex

Zatímco kurzy koruny a forintu se vůči euru včera nakonec příliš nezměnily, tak zlotý oslabil asi o 0,2 %. Čísla z průmyslu a maloobchodu za září mnoho překvapení nepřinesla a nabízí se tak, že zlotému by mohly vadit blížící se parlamentní volby. Kromě nového směru v rozpočtové politice lze totiž očekávat i změny v politice měnové, a to z důvodu pravděpodobné výrazné obměny výboru pro měnovou politiku NBP.

Dnes však zasedá centrální banka v Maďarsku. Očekáváme, že ponechá na svém dnešním zasedání sazby beze změny. Zasedání nicméně může být doprovázeno holubičím komentářem, který zohlední o něco horší vyhlídky maďarské ekonomiky. Šance na růst sazeb v příštím roce podle nás klesá a naopak rostou rizika případného dalšího snižování oficiálních sazeb.

Dluhopisy

Bezpečné dluhopisy přešlapují jak v USA, tak v eurozóně na místě. Jen výnosy periferních trhů šly včera poměrně slušně dolů poté, co Řekové v parlamentu schválili reformní balík.

Tento týden je především v USA slabší na nová makročísla a ani členové Fedu asi nepřinesou trhům žádný nový impuls. V centru pozornosti tak zůstane výsledková sezóna a kondice akciových trhů - právě podle té by se měl pohybovat delší konec výnosových křivek. Svoji roli v eurozóně sehraje také zasedání ECB. I když Mario Draghi podle nás nic nového na říjnovém zasedání neoznámí, může trhy připravit na další otevření měnových kohoutů v prosinci (pravděpodobně natažení QE).

Komodity

Ranní čínská data včera komodity nepotěšila a jejich ceny tak klesaly napříč celým spektrem. Cena ropy Brent se snížila o 3,7 %, zatímco základní kovy ztratily v průměru procento. Ropu patrně nepodpořilo ani nové ujištění ze strany Íránu, který je údajně připraven do týdne od zrušení sankcí zvýšit produkci ropy asi o 500 tisíc barelů denně (což je pro trh významné množství). Kromě toho Írán potvrdil, že počítá s dalším rozšiřováním produkčních kapacit.


Čtěte více:

Zpomalení růstu v Číně a íránská ropa táhnou černé zlato dolů
19.10.2015 12:13
Čínská ekonomika roste nejpomaleji od počátku globální finanční krize ...
IPO Watch - je libo akcie výrobce obalů pro Estée Lauder nebo Pfizer?
19.10.2015 16:05
Čeká nás pár týdnů do konce roku 2015, přesto se na burzu v říjnu a na...
Summary: Deutsche Bank (DIP), Morgan Stanley, Halliburton
19.10.2015 16:31
Evropa:Nový šéf Deutsche Bank (DIP) John Cryan začíná zametat. Od stol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m