Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Válka s ISIS je nutná. Kdo je skutečný spojenec a kdo nepřítel?

Válka s ISIS je nutná. Kdo je skutečný spojenec a kdo nepřítel?

22.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Není velkým překvapením, že politici ve Francii nyní hovoří podobně jako Národní fronta. Jejich reakce už není taková jako po útocích na Charlie Hebdo, kdy zněly hlasy po vzájemném porozumění. Tentokrát není slyšet liberální úvahy ve stylu „multi-kulti“ a nikdo také samozřejmě neuvažuje o tom, že oběti posledních útoků mohly nějak nepatřičně urazit muslimy. Marine Le Penová byla dokonce spolu se zástupci dalších politických stran pozvána do Elysejského paláce. Většina z nich pak zastává tvrdý postoj vůči ISIS a hovoří o nemilosrdné válce.

Je těžké odhadnout, jaký bude další politický vývoj v samotné Francii. Můj odhad je takový, že rétoriku tvrdého přístupu zaujme většina politických stran a vyhlídky Národní fronty se tak zhorší. Ale kdo ví. Nikdo si ale už nemyslí, že postoje této strany včetně požadavků na ochranu hranic jsou nesmyslné. To samé platí o nebezpečí muslimského extrémismu či o potřebě zpomalení přílivu uprchlíků.

Není také jasné, jaká bude další vojenská strategie Francie. Na operační úrovni tu jsou otázky ohledně poslání jednotek do Sýrie či možného vyhoštění radikálních muslimů. Klíčová otázka ale zní: Kdo jsou hlavní spojenci? Bývalý prezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že je načase považovat Rusko za plnohodnotného spojence v boji proti ISIS a extremistům. Sarkozy nebyl nikdy velkým přívržencem vytlačování Moskvy z Evropy a svého postoje se držel i v době, kdy došlo k zabrání Krymu. Podobné postoje zastává i Le Penová. Určitá logika v nich je, protože v boji proti ISIS představuje Rusko tu nejpotentnější vojenskou sílu současnosti.

V globálních diplomatických kruzích dochází i k dalším názorovým posunům. Ty se týkají Saúdské Arábie. Charles Pierce z Esquire tvrdí, že téměř veškeré financování ISIS pochází ze zemí Zálivu a hlavně ze Saúdské Arábie. Hillary Clintonová také tvrdí, že tato země je nejdůležitějším zdrojem financí pro sunnitské teroristické skupiny po celém světě. Taková tvrzení jsou také v souladu s konsenzem, který převládá v západních zpravodajských službách. Většina teroristů z 11. září byla ze Saúdské Arábie. Většina peněz ISIS jde ze Saúdské Arábie. Západ by to měl vzít v úvahu ve chvíli, kdy se bude rozhodovat, kdo jsou jeho skuteční spojenci a kdo nepřátelé.

Druhou stranu mince představují v této úvaze šíité. Platí to i o Íránu, který zatím stojí alespoň v principu na naší straně. V tuto chvíli není jasné, zda spojenectví s ním není to samé jako spojenectví Hitlera se Stalinem. Na druhou stranu je možné, že z Íránu bude nakonec i něco lepšího než šíitská diktátorská země. A všimli jste si, jak zřídka je v celé věci zmiňován Izrael? V této souvislosti je dobré si uvědomit, že Hizbaláh je v podstatě jedinou arabskou silou, která konzistentně bojuje proti ISIS. Určitě mi tedy prominete, když se jasně nevyjádřím ohledně toho, na čí straně vlastně Izrael je.

Válka proti ISIS není pro Západ něčím, co by si mohl vybírat. Pro Evropu je to podle mého názoru otázka přežití. A dokud budou platit dohody mezi USA a Evropou, jsou Američané povinni jí pomáhat a stát při ní. Graham Fuller, který se problematice Blízkého východu věnuje dlouhá léta a ví toho o ní mnohem více než já, tvrdí: „ISIS a jeho hrozné útoky proti civilistům ukázaly na novou realitu ohledně jeho schopností a záměrů. O nutnosti jeho eliminace už nelze pochybovat. Paříž mění vše, předchozí analýzy jsou irelevantní. I já jsem se domníval, že ISIS se zaměřuje hlavně na svůj region a budování svého státu, kalifát a boj s regionálními nepřáteli. Nyní se ukazuje, že hrozba je na úplně jiné úrovni.“

Poslední události tedy vyžadují vytvoření široké koalice, protože „ISIS musí být eliminován“. Fuller přitom kritizoval invazi do Iráku, která podle něho vytvořila prostor pro vznik ISIS. Nyní by ale podle něho bylo bláznivé, kdybychom nereagovali vojenskými operacemi. Ty musí být mezinárodní. Namísto USA by mělo zasahovat NATO, a to pod mandátem OSN. Není pochyb o tom, že Saúdská Arábie s nimi souhlasit nebude a Izrael pravděpodobně také ne. Pak se ale přidávají k ISIS a já se domnívám, že si nakonec vyberou spolupráci. ISIS už není jen regionální silou, se kterou se lze relativně jednoduše vypořádat. Tomu jsem věřil před několika měsíci, ale dnes už ne.

Autorem je Scott McConnell.

Zdroj: The American Conservative

 


Čtěte více:

ECB debatovala v říjnu o rozšíření podpůrné měnové politiky
19.11.2015 16:12
Evropská centrální banka (ECB) debatovala na říjnovém zasedání na Malt...
Volkswagen zřejmě přiškrtí investice
20.11.2015 8:19
V německém Wolfsburgu dnes bude jednat dozorčí rada německého automobi...
Víkendář - Kde je líheň evropského džihádu?
21.11.2015 7:00
Molenbeek je čtvrtí Bruselu, která je spojována se čtyřmi plánovanými ...

Váš názor
  • Proč není možné se vyjádřit ke klesání ceny uhlí
    23.11.2015 20:16

    žeby si někdo nepřál aby se lidé ptali proč se prolamují limity zatímco cena kommodity padá. A kdo za tím prolomením stojí. Lidé se už ani neptají, když vidí že o všem rozhoduje náš všemi vole ný. S apatijí lidu se už dopředu počítá a staví na tom celý program. Prozemanovci již dávají dohromady ozbrojené skupiny, spolku vojáků,prorusky orientovaných záložáků, kteří již cvičí v lesích. To byli také ti co naplnili Albertov aby tam nebylo místo pro pár studentů. Kdyby náš všemi volený záměrně neporušoval ústavu a neobsazoval hrad svými kamrádíčky nemusel by se tak bát a lhát o opatřeních proti těm kterým 17. listopad opravdu patří. Proč lidé na shromážděních kde se objevi skandují demisi demisi ?
    včera pozdě
  • Čtení mezi řádky
    23.11.2015 15:18

    to nejvic okecávají zase ti co neumí číst ani to co je napsáno v těch řádkách. Cvičená opice se dá naučit vic.
    ..
  •  
    23.11.2015 13:31

    Pro Evropu je boj s ISIS boj o přežití a USA ji musí pomáhat... Americký pohled na svět a ten evropský západní není o mnoho lepší.
    kadanfm
    •  
      23.11.2015 15:20

      Americký pohled na svět z pohledu USA je správný. Nemůžeme za to, že trpíme evropskou rakovinou marxizmu a německou slepotou.
      Jesse
      •  
        23.11.2015 15:38

        Z mého pohledu si o tobě mohu myslet, že jsi blbec a negramota. Pokud zahodím toto zbytečné zlé uvažování, sám musím dospět k názoru, že ani jedno nejsi. Bez toho, aniž by si mě o tom musel přesvědčovat. Marxe bych neodsuzoval, slepotu rozhodně ano.
        kadanfm
        • marxismus, jako sto let stará novota
          23.11.2015 17:00

          je v době kdy se mění pravidla a systemy každých pár dní a co bylo včera dávno neplatí (právě komíci přišli s hesly jako " kdo chvílí stál dnes stojí opodál") nějak propagároři marxismu na svoji zastaralou ideologii zapomínají, protože jim to davy polomozků stále žerou a slepota je nemoc za kterou nikdo nemůže, leda že byl blbec který se díval primo do slunce bez ochraných brýlí. Ale jiné nemoci stejně jako komunismus jsou velice nakažlivé. Hlavně když se nedostává selského rozumu a k tomu se přidá závist a nenávist, která zaslepuje a kalí rozum. A pro názorné příklady dnes nemusíme chodit daleko. Stačí se jen troche porozhlédnout. Všichni tady přece známe zdejší KKK.
          MN
        •  
          23.11.2015 15:42

          Děkuji, žes dospěl k názoru, že nejsem ani blbec, ani negramota. Celkem ti to myslí. Umím psát, číst a názorově nejdu se stádem, tudíž i myslím vlastní hlavou. Tohle negramoti nezvládají :-))
          Jesse
          • Jesse neurážej český národ
            23.11.2015 17:10

            podle tvého měřítka by to byla tlupa blbců. Skoro všichni umí sice číst a psát, i když spousta s hrubkami, ale to co se stáda a myšlení vlastní hlavou týče mezi ty tvoje negramoty patří.
            .
            • Re: Jesse neurážej český národ
              23.11.2015 17:14

              No tak teď jsi urazil celý národ...
              Jesse
              • Ale di
                23.11.2015 20:24

                jen říkám co může vidět i ten tvůj postižený slepotou
                .
          •  
            23.11.2015 16:28

            Tak hlavně aby to myslelo (nejen) těm směrem na západ a korigovali své názory samovolně.
            kadanfm
  •  
    22.11.2015 19:11

    Jáj, a to je dajaký bolševik tento McConnellko. Putlerko musí vypadnúť zo Sýrie, to je jasné! Konflikt sa tým Putlerkovým dobrodružstvom iba bude eskalovať a predĺžovať, veru hej. Diktátorka Asadka treba hnať do Haagu ako toho prerusáckeho Miloševiča. Jáj, nech žije slobodná Čečna, Kosovo, Líbya, Sýria, Irak aj Tibetko, veru tak.
    Šaňo
    •  
      23.11.2015 10:16

      Tady aspoň vidíš tu nadpozemskost EU. Soudruzi v Evropě by nesoudili jen evropské politiky, ale rovnou z celého světa. Kdo jim dal mandát? Asad je asiec, nikoliv evropan. Halt si uzurpují právo rozhodovat o státech a politicích, kteří nemají s evropskými neomarxisty NIC společného. Uzurpace práva vede k válkám.
      Jesse
      •  
        23.11.2015 11:19

        Jáj, Jasejko, preceňuješ politikov EU. Úloha svetového žandára prináleží jednoznačne Spojeným štátom americkým a tie vedú zahraničnú politiku EU, veru tak. Vo všetkých misiach hrajú vedúcu úlohu, lebo dobre vedia, kto je prerusácký diktátorko, ktorého je potrebné odstrániť. Bolo to tak v Srbsku, Afghanistane, Iraku, Líbyi a je to tak dobre aj v prípadku Asadka v Sýrii, veru hej, Jasejko, veru hej.
        Šaňo
        • Milý Šaňo ...
          23.11.2015 12:35

          ..... Jasejko, takové věci těžko chápe, dle mého názoru je to marnost nad marnost a zbytečná ztráta času se s ním zabývat.To je typický výplod současné masmediálního oblbování mdlejších jedinců.A extra výkvět je dvojtečka. Resume: snad jednou prozří, ale to bude už pozdě
          .
          •  
            23.11.2015 12:46

            Bez virgule, tarotových karet a ovčích vnitřností se pravdy v dnešním masmediálním světě nedobereš. A samozřejmě potřebuješ informace z Protiproudu, ale ne toho falešného na internetu, ale toho pravého tištěného na netopýří kůži.
            ..
          • Re: Milý Šaňo ...
            23.11.2015 12:37

            Chápat neznamená (na)zastávat názor. Seřaď si v kebuli kolečka :-))
            Jesse
    •  
      23.11.2015 9:25

      Možná, že McConnello je bolševik, ale pořád lepší neý prázdná hlava jako Ty.
      Paul
      •  
        23.11.2015 10:08

        Šaňo ví, co píše. Myslím si, že je potřeba číst mezi jeho řádky.
        Josef
        •  
          23.11.2015 10:14

          Šaňo je troll, toho vůbec nemá smysl číst natož na něj reagovat.
          ..
        • čtení mezi řádky?
          23.11.2015 10:13

          To je oblíbené pro konspirátory, víc nic. Mezi řádky si může každý domyslet co je mu libo. Já dávám přednost řádkům, kde je to černé na bílém. Mezi řádky jsou pověry, mýty, úlety, konspirace, intriky, podprahové koniny atd... Kdo se odvolává na "mezi řádky" je ve skutečnosti zbabělec, který by rád ustavičně diskutoval a něco řešil:-)) Je to tzv "jetřebizmus"... je třeba, možná, asi, uvidíme, co kdyby...
          Jesse
          • Re: čtení mezi řádky?
            23.11.2015 11:20

            Čtení mezi řádky je možná oblíbené u konspirátorů. Je to však jediná možnost, jak se přiblížit pravdě. V řádcích jsou maximálně polopravdy, určitě ne celá pravda. Pojem konspirační teorie je rafinovaný způsob jak odvést lidi od hledání pravdy. Hlupákům stačí papouškovat mainstream a mají pocit, že všemu rozumí. Z praxe víme, že konspirační teorie jsou konspirační jen do doby, kdy se dokáže, že jsou pravdivé.
            Josef
            •  
              23.11.2015 11:27

              Pořád jsi ale nevysvětlil, zda mají všichni čtenáři meziřádků stejné informace :-))
              Jesse
              • Jesse
                23.11.2015 12:29

                Nerozumím otázce. Jde o informace, s nimiž se ke čtení meziřádků přistupuje nebo o informace plynoucí z meziřádků?
                Josef
                • Re: Jesse
                  23.11.2015 12:35

                  Tak polopatě, informace plynoucí z meziřádků je chyméra. Jak můžeš považovat domněnku za informaci? To nedává smysl. Právě proto, že "mezi řádky" je prázdno v textu, může si pak každý čtenář číst co chce. Chápeš? No a jaký smysl pak dává, že si každý může domyslet co chce? Proto meziřádky nemají smysl ani význam :-))
                  Jesse
                  • Jesse
                    23.11.2015 12:50

                    Člověk absorbuje informace a na jejich základě si vytváří svůj názor. Je jedno zda tyto informace čerpá z řádků nebo z meziřádků. Tento názor může být správný nebo ne. Záleží na schopnosti člověka logicky utvořit z informací ucelený obraz tak, aby byl ve všem v souladu s realitou. Takový názor pak považuju za správný. Přece nechceš tvrdit, že by lidé měli číst jen řádky a bez přemýšlení je považovat za popis skutečnosti.
                    Josef
                    • Re: Jesse
                      23.11.2015 13:19

                      Pro zaslepéného a jednostranně uvažujícího jedince s menším mentálním potenciálem je to téměř nemožné.Je to taky dáno i určitými životními situacemi, znalostmi dějin,výchovou apod. Starého psa novým kouskům nenaučíš!
                      .
                    • Re: Jesse
                      23.11.2015 13:18

                      Meziřádky je jen fantazie čtenáře. Když si někdo vytváří vlastní názor na základě vlastní fantazie, (lidé bez vlastní fantazie použijí fantazie někoho jiného) nakonec to dopadne všelijak.
                      ..
                      • ..
                        23.11.2015 13:34

                        Je přece jedno jakou cestou člověk dospěje k nějakému názoru. Důležité je, zda je v souladu se skutečností. Nejlépe je když někdo na základě svého názoru dokáže úspěšně předvídat, co se stane.
                        Josef
                        • Re: ..
                          23.11.2015 13:46

                          Jak to myslíš? Hitlerův názor byl, že je svět třeba zbavit židů. Tento názor dokázal proměnit ve skutečnost. Asi to předvídal. To je dobře? Názorů je asi tak 7 miliard skutečnost je jen jedna. Ne že by to co píšu dávalo nějaký smysl, ale je to tím, že smysl nedává ani to na co reaguji.
                          ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university