Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
iPhone 7 - Jeden mobil vládne všem, jeden jim všem káže…

iPhone 7 - Jeden mobil vládne všem, jeden jim všem káže…

16.02.2016 17:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Takto začíná překlad slavného dvojverší vyrytého na Tolkienovu Prstenu moci z trilogie Pán Prstenů. My jsme si jeho symboliku vypůjčili pro článek, který bude o novém iPhone 7. Tedy o telefonu, který již od své první verze udává směr a ostatním vládne železnou rukou.

Co všechno víme o novém iPhone 7?

Nový iPhone 7 všichni vyhlíží s velkými očekáváními. Důvodem je jednak to, že jsme již delší dobu nezaznamenali nějakou silnou inovaci od Applu, druhou stránkou věci je, že Apple při posledních kvartálních výsledcích vykázal meziročně stejný objem prodejů iPhone 6S. Investoři byli zvyklí na neustálý růst prodejů.

Nejčerstvější spekulace se točí kolem konektoru 3,5 mm jacku, který by údajně podle všech informací mohl být kompletně odstraněn. Místo něho by měl být dodán ještě jeden reproduktor, aby iPhone ve své další iteraci poskytoval stereo zvuk.


Bystrý znalec smartphonů okamžitě namítne, jak bude řešen poslech hudby ve sluchátkách. Jednou z možností je samozřejmě zakomponování přenosu hudby do konektoru Lightning, který Apple používá ve svém zařízení. Druhou možností, která se také hodně propírala blogy a specializovaný portály na Apple, je možnost, že sluchátka od Apple budou již standardně bezdrátová.

Osobně si myslím, že to může dopadnout ještě docela jinak. K novému iPhonu sluchátka být nemusí vůbec a při uvědomění si, že Apple vlastní značku Beats, která se zabývá výrobou sluchátek, tak možná více lidí uvidí 1 + 1 za celým tímto humbukem.

Na druhou stranu vynořují se také spekulace, že Apple dodá prostě sluchátka s Lightning konektorem a to je vše – žádné drama. V tu chvíli by ovšem nastal pro řadu uživatelů problém. Co když chcete zároveň nabíjet svůj iPhone a při tom poslouchat hudbu?

Samozřejmě Apple již několikrát zmínil a netají, že velikost klasického 3,5 mm jacku ho limituje v tom, jak tenký telefon vůbec dokáže vyrobit. A tady se již dostáváme k zajímavým číslům. Podle uniklých snímků a informací by nový telefon mohl mít tloušťku cca. poloviční (tedy 3mm), co současný model iPhone 6S. Někdo tuto hodnotu zpochybňuje jako prakticky nemožnou, ale víme, že Apple je firma, která dokáže překonávat dosud známé limity. Otázkou v takovém případě zůstává opravdové praktické vlastnosti tak tenkého zařízení jako je běžná manipulace nebo mechanická odolnost.

Totální novinkou má údajně být bezdrátové nabíjení telefonu a kompletní voděodolnost. Tuto vlastnost poskytne telefonu tzv. liquid metal. Jedná se o slitinu amorfní struktury částic s vícero chemickými složkami. Tato slitina má vysokou odolnost v tahu, odolává korozi, vodě a má lepší vlastnosti co se elasticity týče. V telefonu může sloužit také jako pasivní chlazení zařízení. Apple má na tuto technologii patent a v omezené míře ji použil již ve stávajícím „dožívajícím“ modelu.

Nový model by měl být poháněn novým procesorem A10 od společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Minulý model A9 vyráběl Samsung s TSMC a nyní tak Samsung ostrouhá, důvodem může být výkon, když TSMC předvedl o 3 % lepší výkon svého čipu na 10 nm technologii a lepší technologii zpracování. TSMC tak vyhrál super-kontrakt a má tak na určitou dobu do budoucna odbyt svých čipů zajištěný.

Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení a tak byly obavy, zda bude výrobce schopen dodávat dostatek čipů pro iPhony. Producent ovšem již oznámil, že se poškození týká jen malé části produkce. Výroba by měla být ovlivněna v řádu maximálně několika procent. Tato zpráva je relativně čerstvá, detaily se teprve bude dozvídat.

Kromě nového čipu se údajně chystá 3GB RAM paměti a místo jedné čočky, by mohl Apple osadit svůj nový model dvěma čočkami.

Aby Apple dodal punc výjimečnosti každé části svého telefonu, spekuluje se tu nad možností, že by zadní kryt telefonu mohl být z keramiky.

U software není jasné, co přesně se změní. Ale to co souvisí s hardware – tak prosakují informace, že by nově mělo být přihlašování s otiskem prstu rychlejší a tzv. Touch ID by mělo integrovat více služeb.

Velikosti iPhone 7

Apple do pozdních měsíců roku 2014 nabízel pouze jednu velikost iPhone – telefon byl čtyřpalcový. Pak přesedlal na cca, pětipalcový „standard“ a na ještě větší „Plus“. Důvodem ke zvětšení bylo to, že firma dotahovala obecný trend zvětšování mobilů. Ovšem ne každému se líbil nový větší iPhone. Objevili se i velmi trefné produkty lidové tvořivosti, které si utahovaly z velikosti iPhonů údajnou potřebou iKalhot pro nové produkty společnosti Apple.

Uvidíme, jestli někdo v Apple vyslyší volání některých zákazníků po menší verzi iPhonu – tedy staronové variantě 4 palců. Objevily se i spekulace o 4. velikosti. To už je ale pravděpodobně příliš.

Jaké přesné varianty Apple nakonec představí, bude známo již tento podzim. To je doba, kdy Apple obvykle představuje novou verzi svého klíčového zařízení.

Poslední kvartální výsledky společnosti Apple komentoval pro server Patria Online analytik Branislav Soták ve svém komentáři k výsledků Apple. Tam najdete náš pohled na výsledky této výjimečné společnosti.

Akcie společnosti Apple se aktuálně obchodují kolem 93 USD za jednu akcii.

Zdroj: Macworld, BI, IBT, Apple Insider, BGR, The Week, The Motley Fool, Bloomberg


Čtěte více:

Síla se probudila. Apple Watch umí obsluhovat drony pomocí gest rukou
05.01.2016 15:50
Schopnost řídit věci silou gest vlastních rukou už není jen záležitost...
TopFiveTech - Google zaplatil Applu za jednu řádku; Netflix má skoro 75 členů; Facebook plánuje novou aplikaci - zase
22.01.2016 17:00
Google zaplatil miliardu Applu. Ano, je tomu skutečně tak, Google...
Apple zvýšil zisk na rekordních 18,36 mld. USD
27.01.2016 8:11
Americké společnosti Apple vzrostl ve fiskálním prvním čtvrtletí čistý...
Applu stagnují prodeje iPhonů - no a co...
01.02.2016 15:57
Apple je skvělá firma. Ale stalo se to, na co všichni upozorňovali a v...
Apple, Samsung a vykořisťování dětí
08.02.2016 16:30
Řada firem tvrdí, že se drží svých striktních principů týkajících se p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m