Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo ztrácí svou pozici v Evropě

Německo ztrácí svou pozici v Evropě

19.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývaly doby, kdy se prezident Evropské rady Donald Tusk při vstupu Angely Merkelové do konferenčního sálu uklonil a poté jí políbil na ruku tak, že Merkelová z toho byla poněkud zmatená. Dnes už ale jejich setkání vypadají jinak. Tusk Merkelovou zdraví jen přes Twitter a spolu s tímto pozdravem děkuje balkánským zemím za to, že uzavřely své hranice uprchlíkům a „implementovaly část strategie EU, která by měla řešit uprchlickou krizi“. Merkelová se přitom snažila zabránit tomu, aby balkánská cesta byla uzavřena. Nechtěla, aby Řecko muselo řešit příliv uprchlíků samo. Kriticky reagovala i ve chvíli, kdy Rakousko oznámilo, že bude přijímat pouze omezený počet uprchlíků.

Tusk byl schopen dostat se na pozici prezidenta Evropské rady jen s pomocí Merkelové a dnes na ni útočí i on. Jde ale jen o další důkaz, že Merkelová ztrácí svůj vliv. Německo a Francie jsou ve svých postojích osamoceny, východní Evropa se přidala k Rakousku a vytvořila protimerkelovskou alianci. Je nutné uznat, že Merkelová se i přes rostoucí odpor proti svým postojům stále drží svých zásad. Zbytek Evropy je ale vnímá jako snahu zatáhnout EU do jejích rádoby vznešených plánů a nechat celou Evropu platit za jejich implementaci. Realita je ale taková, že po celé Evropě se staví ploty. Ty nejsou jen pokusem o zastavení přílivu uprchlíků. Představují rovněž symbol odporu proti Německu.

Pokrytectví Merkelové je jasně patrné na jejím postoji k uzavření balkánské cesty. Do Německa dnes přichází pár stovek uprchlíků denně a z uzavření hranic tak možná nejvíce těží právě Merkelová. Tuto politiku ale prosadili její odpůrci. A když Tusk chtěl, aby „uzavření balkánské cesty“ bylo po posledním jednání o krizi stvrzeno podpisy přítomných politiků, Merkelová to odmítla i přesto, že jde o pouhé konstatování faktu. Následovalo složité dohadování o terminologii a nakonec bylo schváleno, že „ilegální příliv migrantů po balkánské cestě skončil“. Jako kdyby to způsobila nějaká nadpřirozená síla.

Merkelová stále tvrdí, že uzavírání hranic nemůže uprchlickou krizi vyřešit. Velké naděje naopak vkládá do dohody s Tureckem. Podle ní by měla Ankara přijímat zpět uprchlíky, kteří se dostali až do Řecka. EU by místo nich měla přijímat uprchlíky přímo z Turecka. Turecko by mělo dostat pomoc ve výši 3 miliard eur a měla by se urychlit jednání o jeho vstupu do EU. Zda bude tento plán vůbec implementován, není zatím jasné. Merkelová by na jeho schválení potřebovala důvěru svých evropských partnerů. Jenomže tuto důvěru během posledních měsíců promrhala.

Například francouzský prezident Hollande plán okamžitě neodmítl jen proto, že se nechtěl dostat do přímého konfliktu s Merkelovou. Hollandův poradce tvrdí, že pro Francii je nepřijatelné naplnění dalšího bodu plánu, který představuje uvolnění vízové povinnosti s Tureckem. Poukazuje třeba na to, že Ankara neuznává pasy z Kypru, ovšem Kypr je členskou zemí EU. Turecko zatím ani nemá potřebnou kvalitu pasů na to, aby jejich držitelé mohli do EU vstupovat bez víz.

Řada zemí v EU by byla ráda, kdyby Merkelová ve svých snahách o prosazení dohody s Tureckem neuspěla. Podle nich jsou ploty na hranicích hmatatelným pokusem o řešení krize, zatímco diplomatické tanečky s Tureckem znamenají jen prázdné snění. Domnívají se totiž, že Turecku se nedá důvěřovat. I přes tohle všechno je ale nutné uznat, že Merkelová se snaží Evropu polidštit. Myslela si, že kdyby Německo přijalo uprchlíky, ostatní země by se nechaly jeho příkladem strhnout.

Merkelová tedy věřila v „humanitární nákazu“. Jde o hezkou myšlenku, která nemusí být tak úplně absurdní. Jedním z jejích problémů ale bylo načasování krize. Ta totiž přišla poté, co vliv Merkelové v Evropě už upadal. Příčinou byly její požadavky na plošné utahování opasků. Řada zemí se tak podivovala nad tím, že v jedné oblasti chce tvrdá opatření a poté zase ukazuje německou citlivost.

Merkelová byla slepá k tomu, jak málo je už Evropa od ní ochotná přijmout. Cenou za její politiku je růst vlivu pravicových populistů a rozdělení německé společnosti. A Evropa, která už není spojená, ale také rozdělená.

Autory jsou Julia Amalia Heyer, Peter Müller, Ralf Neukirch, Christoph Pauly, René Pfister a Christoph Schult.

Zdroj: Der Spiegel


Váš názor
  • Merkelová je podivín
    19.03.2016 16:54

    Merkelovou moc nechápu, a může být, že ji přimáčkli Američani. Ti tu vlnu uprchlíků beztoho asi řídí, je to hodně podezřelý. A sypat Turkovi miliardy, když evidentně podporuje IS, ale i masivně porušuje lidská práva a masakruje Kurdy, je taky suprštych. Být Angličan tak v referendu neváhám a prchám z toho podivnýho spolku.
    Ricochet
  •  
    19.03.2016 9:00

    Konanie Merkelovej má všetky znaky psychickej poruchy, lebo nie je možné aby jedny skúsená politička akou ona bezpochybne je, konala tak iracionálne. Alebo je tu ešte jedna oveľa nebezpečnejšia vec a tou sú výsledky odpočúvania tajnou službou USA, ktorými ju Američania pritlačili k múru. Totiž problémy s imigrantmi fakticky ekonomicky oslabujú Európu čo Američanom vyhovuje. Myslím si tiež , že takto budú tlačiť na Európskych politikov aj v prípade veľkého odporu proti zmluve o zóne voľného obchodu.
    Petrík
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m