Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Putinově besedě s občany dominovaly problémy ruské ekonomiky

V Putinově besedě s občany dominovaly problémy ruské ekonomiky

14.04.2016 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Nepříznivé dopady západních sankcí a prudkého poklesu cen energetických surovin na stav ruské ekonomiky byly dnes hlavním tématem každoroční besedy ruského prezidenta Vladimira Putina s veřejností. Vysoké ceny potravin a spotřebního zboží jsou podle něj dočasné, trend vývoje ekonomiky je ale podle prezidenta pozitivní. Krizový stav nicméně vyřešen nebyl.

Z analýzy dotazů podle ruských novinářů vyplývá, že za největší problémy dnes Rusové považují bydlení a stav silniční sítě, drahotu, nedostatek léků, zpožďování výplaty mezd a korupci. Problémy zahraničněpolitických aktivit Ruska na rozdíl od loňské Putinovy diskuse naopak ustoupily do pozadí. Na osud vězněné ukrajinské letkyně Nadiji Savčenkové se například podle ruské televize nikdo předem neptal. Zadáno bylo přes dva miliony dotazů.

Rusko má podle Putina dostatečné rezervy na příští čtyři roky, aby nepříznivý vývoj ekonomiky překonalo. V příštím roce už se očekává ekonomický růst, řekl prezident. Hlavním úkolem vlády je vytvoření příznivého investičního klimatu a změna struktury ekonomiky. "Nelze jen tisknout peníze," podotkl šéf Kremlu.

Putin připomněl bojové akce ruské armády v Sýrii a prohlásil, že díky nim je nyní syrská armáda schopna vést samostatné strategické operace. Varoval přitom, že v okolí severosyrského Halabu se nepřátelské síly přeskupují. "Rusko dělá všechno pro to, aby se situace v Sýrii nezhoršovala," řekl ruský prezident.

Putin v této souvislosti komentoval napjaté vztahy Ruska s Tureckem, které se vyostřily po loňském listopadovém incidentu mezi tureckou a ruskou armádou na syrsko-turecké hranici. Rusko považuje Turecko za svého přítele, s nímž chce budovat dobré vztahy, řekl Putin. "Máme ale problém s jistými politiky," dodal. Obvinil přitom turecké vedení, že s islámskými radikály nebojuje, ale spolupracuje s nimi. Prohlásil, že na jihu Turecka probíhá faktická občanská válka, "které si nikdo nevšímá".

Tématem besedy byl i preparát meldonium, který světová antidopingová agentura WADA zařadila počátkem roku na seznam zakázaných látek a jehož užívání vyřadilo z mezinárodních soutěží desítky ruských sportovců. Putin se nedomnívá, že kauza má politický podtext, i když postiženi byli hlavně východoevropští sportovci. "Sportovní boj musí být čestný, postiženi nesmějí být sportovci, kteří s dopingem nemají nic společného," řekl Putin.

Ruský prezident stručně promluvil i o problémech svého osobního života. Se svojí bývalou manželkou Ljudmilou se prý stýká, vztahy jsou "možná lepší než před rozchodem," který veřejnosti oznámil v létě 2013. O své případné nové partnerce Putin odmítl hovořit s tím, že to "není prvořadý problém".

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
14.04.2016 16:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...
Spotřebitelské ceny v eurozóně i v EU v březnu stagnovaly
14.04.2016 11:28
Spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé Evropské unii v březnu stagnov...
Bank of America: 1Q16 / neutral /
14.04.2016 13:01
Bank of America (DIP) dnes představila svá hospodářská čísla za první ...

Váš názor
  •  
    14.04.2016 17:55

    na krach ruska mohl sazet jen idi.t a propagandou vycucany polomozek a ze jich tady je!!!
    velkaamdvedice
    • skutečně
      18.04.2016 13:29

      zem, která žije pouze z prodeje surovin (a zbraní) by mohla zbankrotovat pouze při dlouhé celosvětové recesi. Jinou otázkou je však jak dlouho budou ruští občané akceptovat, že jejich životní úroveň padá a export udržuje životní úroveň jenom horním deseti tisícům a pokusí se tuto situaci změnit. Zatím k tomu ještě nedozráli a cenzura a represe zatím stačí opozici umlčet. Pro nás je ovšem rusko i s despotickým carem lepší alternativou, než rusko v revoluci, protože jiná forma vlády tam zatím nepřichází v úvahu. Přejme jim osvíceného cara.
      lime
    • Cetv
      14.04.2016 20:24

      Vysoké ceny potravin a spotřebního zboží jsou podle něj dočasné, trend vývoje ekonomiky je ale podle prezidenta pozitivní. Krizový stav nicméně vyřešen nebyl. Z analýzy dotazů podle ruských novinářů vyplývá, že za největší problémy dnes Rusové považují bydlení a stav silniční sítě, drahotu, nedostatek léků, zpožďování výplaty mezd a korupci.
      VM
    • bolševik Cetv
      14.04.2016 20:21

      Polomozkovi, který údajně platí poplatky USA z dolarových transakcí, pět led předvídá konec dolaru a pád ameriky může recese připadat jako krach. Ještě, že takových volů není moc.
      VM
      • Re: bolševik Cetv
        14.04.2016 20:39

        Ty jsi neskutečný imbe*il Sekyro ...
        el mrcoch
        •  
          14.04.2016 23:16

          Neskutečný imbe*il je hlavně cetv, který si stále myslí, že platí americké vládě poplatky ze všech dolarových transakcí. A ty, když se ho zastáváš taky nebudeš žádnej zázrak inteligence.
          ..
        • EL
          14.04.2016 20:44

          Ty si opět nestranný jako noha..Všiml sis na jaký blábol reagoval?? Kdo sázel na krach ruska?? Řeč byla jen o poklesu ekonomiky.
          Velkamedvědice
          • Re: EL
            14.04.2016 20:45

            si tez vyberes co se ti hodi co?
            velkaamdvedice
            • Cetv
              14.04.2016 20:47

              Co jsem překroutil??? Osobně jsem ZTi několikrát psal, že tady nikdo nikdy na krach Ruska nesázel.....A o konci dolaru básníš často..
              Velkamedvědice
          • Re: EL
            14.04.2016 20:45

            A mimochodem, to všechno Cetv tvrdil. Vlaječky máš? o))
            Velkamedvědice
            • mám
              14.04.2016 20:50

              ale Ahmed na nich není....ani Putin, Mekrel, nebo Obama...stačí???
              el mrcoch
              • Ele
                14.04.2016 20:59

                Jeden napsal 17.55 blábol , druhý reagoval a to tvrzením prvného..Ty si sekl jen druhého..To je objektivita?? tady někdo sázel na krach ruska?? Kdo?? Jaká aktiva??
                Velkamedvědice
                • Re: Ele
                  14.04.2016 21:07

                  Ty časy mi nějak nesedí....ten kousek co jsme od sebe je jiné časové pásmo?? Na objektivitu Ti se*u, reaguji na nenávist a stupiditu....ale můžeš to jistě vidět jinak brachu..o)))
                  el mrcoch
                  • Ele
                    14.04.2016 21:12

                    o)) Ale to chápu..Jen se bavím kdo začal provokovat polomozky.... Že reakce byla ve stejném duchu se pak nedivím...
                    Velkamedvědice
                    • Re: Ele
                      14.04.2016 21:14

                      Akce 4.4.2016 17:55 na krach ruska mohl sazet jen idi.t a propagandou vycucany polomozek a ze jich tady je!!! cetv Reakce..14.4.2016 20:21 Polomozkovi, který údajně platí poplatky USA z dolarových transakcí, pět led předvídá konec dolaru a pád ameriky může recese připadat jako krach. Ještě, že takových volů není moc. Saša
                      Velkamedvědice
                      •  
                        14.04.2016 21:26

                        ty jsi pripad
                        velkaamdvedice
                        • taky dobrý co
                          15.04.2016 5:39

                          "...také jako ty předešlé věčné časy. Teprve po několika letech se budeme dovídat jak to vlastně bylo. Stejně jako Putin ted' vypovídá jak je západní sankce omezují a brání ekonomice v růstu, navzdory prohlašování našeho nejvyššího lháře, že sankce nemají žádný vliv. Viz výn'atek z dnešní Patrie o Putinovu prohlášení........."Nepříznivé dopady západních sankcí a prudkého poklesu cen energetických surovin na stav ruské ekonomiky byly dnes hlavním tématem každoroční besedy ruského prezidenta Vladimira Putina s veřejností. Vysoké ceny potravin a spotřebního zboží jsou podle něj dočasné, trend vývoje ekonomiky je ale podle prezidenta pozitivní. Krizový stav nicméně vyřešen nebyl. Z analýzy dotazů podle ruských novinářů vyplývá, že za největší problémy dnes Rusové považují bydlení a stav silniční sítě, drahotu, nedostatek léků, zpožďování výplaty mezd a korupci. ..." Kromě vysokých výdaju na zahraniční exkurze ruských vojáků do sousedních zemí nedostatku potravin, omezování cestování ruských občanů, nedostatků ve výrobě, nespokojenosti Rusů se sníženou životní úrovní a dokonce protesty a žádosti o odstoupení oligarchů nebo i samotného Putina je to všechno :))))). ¨Takové malčkosti..." Robert
                          .
            •  
              14.04.2016 20:46

              co jsem tvrdil?ty jsi tvdrdil ze rusko zkrachuje a ono nic
              velkaamdvedice
              • Cetv
                14.04.2016 20:48

                Lžeš. Vysvětlocal jsem Ti pojem ekonomická recese a ty si ho nebyl schopen pochopit a psal si, že se týká jen kapatilasmu. A už jednou si mě touhle lží vytočil..
                Velkamedvědice
                • Re: Cetv
                  14.04.2016 20:49

                  zda se ze budes vytoceny opet....
                  velkaamdvedice
                  •  
                    14.04.2016 20:55

                    Tak si prosím nevymýšlej..o)
                    Velkamedvědice
                    • Cetv
                      14.04.2016 20:57

                      Fakt nevím, když si psal tu provokačku 17.55 , tak si čekal, že se žádný polomozek neozve..Vřdyť to byla jen reakce, kohosi...Nevím, kdo je Sekyra..// Sakisan možná
                      Velkamedvědice
      • Re: bolševik Cetv
        14.04.2016 20:38

        tady jsou rude uz jen tvoje trenky ....neztrapnuj se
        velkaamdvedice
    • Svatá prostoto
      14.04.2016 19:52

      Takové sebekritice není co dodat. Takový chytrý argument jsem už dlouho nečet. Jestli sis nevšim tak do ted' říká sám Putin veliký. Zítra to uslyšime i od virozy. Ty považuješ za dioty i ty dva ?
      .
      • Re: Svatá prostoto
        14.04.2016 20:11

        no ....dlouho to netrvalo a polob.b je tady
        velkaamdvedice
  • Putinovi se nedá věřit ani slovo
    14.04.2016 17:48

    Náš pan, většinou národa volený, president nás už před rokem informoval že západní propaganda šířená Sapíerem a CIA o sankcích, jak poškozují a omezují ruskou ekonomii, jsou všechno jen výmysly několika kavárenských povalečů a že na silnou ruskou ekonomii žádný negativní vliv nemají . Naopak, tak jako on sjednocuje náš národ, tak tyto sankce pomohou ruskému lidu se ještě vice semknout a být vice samostatným a postavit se za svoji vládu. A dokonce to potvrdil i jeho mluvčí Ovečkin.
    Soukup
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university