Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank of America: 1Q16 / neutral /

Bank of America: 1Q16 / neutral /

14.04.2016 13:01, aktualizováno: 14.4. 14:23
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Aktualizováno

Bank of America (DIP) dnes představila svá hospodářská čísla za první čtvrtletí letošního roku. Upravené tržby vyšplhaly na 19,73 mld. USD a zaostaly za konsensuálním odhadem.

Nepříliš dobrou zprávou je pokles čistého úrokového příjmu, a to jak na mezikvartální, tak také meziroční bázi. Hlavním důvodem jsou nicméně přeceňovací položky vážící se např. k zajišťovacím kontraktům. Nicméně ani z „organického“ pohledu čtení čísel nenabízí dech beroucí zážitek. Pokles čisté úrokové marže (q/q -10 bps) a poměrně pomalý růst objemu poskytnutých úvěrů (q/q +0,5 %, y/y 3,5), jsou ve srovnání s včerejšími daty u JP Morgan jednoduše méně přívětivými. Na druhou stranu existují dvě pozitiva. Prvně – na čistou úrokovovou marži dopadly výše zmíněné přeceňovací položky. Pokud bychom je z výpočtu vyňali, dostává se marže na 2,31 %, což představuje mírné zlepšení proti předcházejícímu období. Za druhé, samotná Bank of America odhaduje, že posun výnosové křivky o 100 bps (Fed na letošek plánuje 2 zvýšení po 25 bps) by měl zvýšit čistý úrokový příjem v dvanáctiměsíční periodě o zhruba 6 mld. USD. Kromě přímé linky v podobě vyšších sazeb úvěrů bez fixace, je v takovém případě pozitivem také růst úrokového příjmu z depozit uložených na účtech (nejenom americké) centrální banky. Jejich objem za poslední kvartál narostl o 18,5 %. Ještě jednu poznámku k bilanci – Bank of America k financování svých aktivit využívá zejména depozit střadatelů. V jejich případě by se růst referenčních sazeb měl promítat se zpožděním, neboť banky nebudou nuceny zvyšovat vkladovou sazbu (transakční náklady klienta na přechod k jiné bance jsou příliš velké, než aby „tlačil“ na okamžitý nárůst sazby o 0,25 – 0,5 %). Ostatně depozitní marže klesla na 1,71 %.

Výnosy z obchodování na finančních trzích meziročně klesly o 16 %, což je hlubší propad, než který včera představila JP Morgan. Hlavní měrou se o to přičinil meziroční pokles příjmů z FICC segmentu (-17 %), který je důsledkem slabé obchodní aktivity u kreditních produktů. O mnoho lépe si nevedla ani oblast akciová, která hlásí meziroční pokles tržeb o 11 %. Důvodem je pochopitelně napětí na finančních trzích z úvodu roku.

Nedařilo se ani divizi tradičního investičního bankovnictví. Nikterak překvapivý není meziroční propad tržeb z úpisu kapitálu, nedokázal jej nicméně brzdit (na rozdíl od případu JP Morgan) růst poplatků z poradenství.

Upravený zisk na akcii dosáhl 20c a o cent zaostal za očekáváním. Bank of America si výsledky vylepšila rozpuštěním dodatečných rezerv (71 mil. USD), proti předcházejícímu čtvrtletí je však hodnota výrazně nižší. Budeme se opakovat, když zmíníme, že odraz kreditního cyklu v tomto směru prostor pro budoucí podporu čísel značně omezuje. Příznivou zprávou je mezikvartální nárůst ukazatele kapitálové přiměřenosti o 20 bps na 11 %, což má na svědomí vyšší držený regulatorní kapitál.

Celkově čísla vnímáme jako neutrální. Bank of America nedokázala navázat na včerejší úspěch JP Morgan. Neúspěch je při srovnání patrný v oblasti tradingu a (proti konsensu zejména) investičního bankovnictví. Pilíře našeho doporučení nicméně zůstávají stále pevné. Upravená čistá marže se stabilizovala a sázka na posun výnosové křivky vzhůru nadále zůstává v platnosti. Bank of America z čistého úrokového příjmu tvoří více než 50 %, pročež je její citlivost poměrně silná (viz výše uvedených 6 mld. USD). Zesílení ekonomiky, které je ostatně podmínkou dalšího utahování měnových kohoutů, navíc nahrává postupné refinanční aktivitě v hypotečním segmentu, který je tradiční doménou Bank of America. Titul zůstává v seznamu DIP s nezměněným doporučením „držet“.


Čtěte více:

Holografické zobrazování a virtuální realita nastupují do automobilového průmyslu
14.04.2016 12:30
Co jiného dokáží nabídnout moderní technologie v luxusních značkách au...
Equinix – společnost, která vytvořila pás data center kolem celé planety
14.04.2016 14:22
Equinix je poměrně nevýrazná společnost, kterou by nikdo moc netipoval...
Sazby v Británii beze změny, BoE dál zdůrazňuje rizikové referendum
14.04.2016 13:22
Britská centrální banka (BoE) nechala nastavení měnové politiky beze z...

Váš názor
  • Bank of America
    14.04.2016 19:52

    Bank of America musí vytvářet vyšší rezervy díky 30% goodwillu, který se negativně promítá do účetní ceny, potažmo do zisku. To vzniklo po nesmyslně předražených akvizicích, kdy ostatní velké banky nakupovaly výrazně laciněji. Jinak účetní cena vyskočila na 23,12 USD, což je meziroční zlepšení +6,7% a tento neustále rostoucí trend trvá od 3.Q 2014. Proto dnes tržní cena roste navzdory katastrofickým komentářům, protože v americkém bankovnictví nedošlo k žádnému karambolu, ale pouze k malému kvartálnímu zakolísání, které se do konce roku zdárně zhojí. Je potřeba ty komentáře psát co nejstručněji a hlavně nejvýstižněji. Velké americké banky se na českém trhu skoro nevyskytují, kvůli netransparentnímu prostředí. Je to velice špatná vizitka našeho ekonomického prostředí. Vstupují pouze do korporátního bankovnictví zahraničních firem, které mají daňový domicil v průmyslově rozvinutých zemích. Expozice některých velkých amerických bank (hlavně BAC a C) v Číně je právě tohoto charakteru.
    stas
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení