Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumponomie – cesta k nejhloupější recesi v historii a k defaultu USA

Trumponomie – cesta k nejhloupější recesi v historii a k defaultu USA

13.05.2016 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Některé úvahy Donalda Trumpa vyvolávají úsměv, ale přichází i s takovými, které k smíchu moc nejsou. Mezi ně patří jeho hrozby, že během recese nebude splácet americké vládní dluhy. „Já sám jsem si půjčoval s tím, že nemusím vše splatit. Půjčoval bych si tedy dál s vědomím, že pokud by došlo k propadu ekonomiky, dají se splátky dluhu měnit,“ řekl konkrétně Trump pro CNBC.

Tato politika by byla pohromou. Nebezpečné je vlastně už jen to, že o ní někdo uvažuje. Pokud by přišla recese, Trump by ohrozil důvěryhodnost Spojených států a jak upozorňuje například ekonom Josh Barro, Spojené státy by se dostaly do stejné pozice jako Řecko či Argentina. Default USA by ale mohl vyvolat i globální krizi, protože investoři už by nepovažovali americké obligace za bezrizikové a požadovali by u nich vyšší výnosy, které by kompenzovaly vyšší riziko.

Trump slibuje, že ze Spojených států udělá opět výjimečnou zemi, ovšem jeho návrhy spíše naznačují, že by americkou ekonomiku poslal zpět do recese. Podle odhadů AAF by jeho plán na deportaci 11 milionů neregistrovaných imigrantů odepsal z amerického produktu asi 2 %. Řada firem by čelila nedostatku pracovníků a nejhůře by na tom byla zdravotní péče a stavebnictví. Řada Trumpových návrhů je přitom v podstatě neproveditelná. Příkladem je zeď na hranicích s Mexikem, protože její vybudování by stálo několik miliard dolarů. Na druhou stranu ale nejde o návrh, který patří mezi ty nejnebezpečnější.

Největší obavy budí návrhy a fantazie, mezi které lze zařadit snížení daní. Trump by jím totiž snížil federální příjmy v následujících deseti letech přibližně o 10 bilionů dolarů, proti tomu by ale nenastalo žádné snížení výdajů. Naopak, některé Trumpovy úvahy naznačují, že by mohlo dojít ke zvýšení výdajů. Rozpočtové deficity by dosáhly obrovských rozměrů a to v mírové době, kdy se ekonomika nenachází v recesi. Trumponomie se tedy dá shrnout krátce: Potopit ekonomiku deportací několika milionů lidí, k tomu snížit daně bohatým a následně si půjčit další biliony dolarů od investorů, kterým ale hrozí nesplácení dluhů. Tak vypadá cesta k té nejhloupější recesi v americké historii.

Trumpovy ekonomické fantazie jsou tak šílené, že si samy o sobě nezaslouží vážnější pozornost. Jenže tento republikánský kandidát je na dobré cestě dostat se do finále boje o prezidentské křeslo. Jeho názory tak jsou špatným vtipem, kterému se ale musíme vážně věnovat.

Autorem je Derek Thompson.

Zdroj: The Atlantic
Foto: Jamelle Bouie - CC BY 2.0


Čtěte více:

Kocherlakota (ex Fed): Trumpovy ekonomické plány začínají dávat smysl
03.05.2016 11:00
Donald Trump přišel s celou řadou pochybných ekonomických návrhů, někt...
Ted Cruz odstupuje, rýsuje se souboj Donald vs. Hillary
04.05.2016 9:13
Odstoupením hlavního rivala Teda Cruze se miliardáři Donaldu Trumpovi ...
Bude volit Yellenová Trumpa? Boj o Bílý dům se přesouvá k úrokům a dluhům
06.05.2016 12:22
Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump tento týden var...
Zaostřeno na investice: Americké prezidentské volby
06.05.2016 15:46
S každým dalším vítězstvím Donalda Trumpa v republikánských primárkách...
Příští americký prezident a vaše investiční portfolio
11.05.2016 11:00
V tuto chvíli se zdá být jasné, kdo proti sobě stane v listopadových p...

Váš názor
  • politicky korektni slatanina
    13.05.2016 16:52

    Autor pise - "Příkladem je zeď na hranicích s Mexikem, protože její vybudování by stálo několik miliard dolarů." To jako, ze USA nemaji par miliard? Hahaha. Prinos HDP 2% ? Nesmysl a prachsprosta lez. Drtiva vetsina ilegalu nema skoro zadne vzdelani a polovina je na socialni podpore. Ta cisla, co uvadi, jsou hausnumera. Snizeni danoveho prijmu o 10 bilionu za deset let? To si dela srandu? To by stejne byla kapka v mori. Drtiva vetsina ilegalu samozrejme zadne dane neplati, nebot pokud delaji, tak nacerno. Atd.atd. Neomarxisti proste budou lhat a lhat, nebot nic jineho neumi.
    Dan
    • Re: politicky korektni slatanina
      13.05.2016 18:10

      ...ilegal na socialni podpore... no, panecku...teda, i ty popleto... ;)
      Hruškovec přelahodný
      • Bohužel je to tak
        13.05.2016 18:35

        62% ilegálů je na sociální podpoře. Přes 200 amerických měst jsou tzv. "sanctuary cities", otevřeně ignorují federální zákony a dávají ilegálům vše, včetně lékařské péče, podpory, ubytování, školy pro děti, atd. Jeden ilegál stojí v průměru 18 000 USD ročně. Račte si něco přečíst na internetu, než zažnete s poplety. http://freebeacon.com/issues/report-majority-of-illegal-immigrant-households-on-welfare/
        dan
        •  
          13.05.2016 20:05

          Jeste by me zajimal zdroj k onem 18000 USD p.a., to se mi v te studii(!) nepodarilo najit. Btw, z nasledujiciho lze usoudit, ze podpora, kterou zde podavas jako zcela normalni, az tak bezna neni, ze: "Turning to illegal immigrant households... ...several things should be taken into account when considering these figures. First, fraud and administrative errors allow some number of illegal immigrants to collect benefits.21 Second, illegal immigrants can live with adult green card holders or U.S. citizens who can use these programs. Third, in the case of Medicaid, pregnant women illegally in the country can sometimes be enrolled in the program. Fourth, there is the Emergency Medicaid program that covers predominately illegal immigrants.22 Finally, it must be remembered that illegal immigrant households without children accessing these programs comprise only 14 percent of all illegal households receiving welfare benefits." http://cis.org/Welfare-Use-Legal-Illegal-Immigrant-Households"... takze bud ucelove vytrhavas z kontextu, anebo jsi to popletl... :)
          Hruškovec přelahodný
        • Re: Bohužel je to tak
          13.05.2016 18:55

          Diky za odkaz. Otazka je, zda-li domacnost s ditetem, ktere ma americke obcanstvi nadale povazovat za ilegalni domacnost, ze. Navic “Three-fourths of immigrant households using welfare are headed by legal immigrants.” Co mas proti ilegalum? Vzdyt jsou pro emerickou ekonomiku potreba a vsichni to vedi... :)
          Hruškovec přelahodný
  • chjo
    13.05.2016 12:47

    smutné, že z více jak 300 mil lidí zůstali takové tři příšerné osoby, být volič tam tak si člověk nevybere, jinak Angela pokud další volby nezfalšuje tak končí tak jako tak :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: chjo
      16.05.2016 9:59

      Mike nikdy nezklame - jeho češtin je na stejné úrovni jako jeho mozek. ".. zůstali takové tři příšerné osoby..".....není divu, že pro něj je jeho všemi volený viroza taková nádherná, kalckem podpíraná postava.))))))
      .
      •  
        16.05.2016 10:50

        v Bohnicích mají internet café ??? hrozné kam všude se ten internet dostane asi by se to mělo omezit
        Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      13.05.2016 14:17

      No, takze deportace ilegalnich migrantu a snizeni dani je cesta to pekel? 11mega ilegalu dela 2 procenta HDP, tedy na hlavu defakto stejne, jako jeden legalni american? A na to jako prisli jak? I kdyby vsichni pracovali (OLOLOL), tak jedou ty nejpodradnejsi prace, kde maji zlomek mzdy, tedy takove HDP na hlavu nevygeneruji. A socanci zrejme ani neslyseli o Lafferove krivce. Na jednu stranu rikaji, jak je Trump nebezpecny, ale argumentace jsou akorat levicacke lzi. Prast jako uhod.
      Demostenes
      •  
        13.05.2016 14:24

        11 milionů ilegálů (což je cca 3,5% legální populace) dělá 2% HDP. To mi přijde v pořádku mají asi tak 60% produktivitu oproti legálům. To nemůže být zasadně chybné číslo.
        ..
        •  
          13.05.2016 15:40

          Jenze to predpoklada jejich 100 procentni zamestnanost (coz je scifi) a jeste to, ze maji relativne srovnatelne mzdy s americany. Coz nemaji. Navic to, ze je odveze zpusobi to, ze bude oficialni poptavka a jim nic nebude branit prijet legalne a zacit platit dane. Tedy naopak na danich se vybere vice.
          Demostenes
          •  
            16.05.2016 10:38

            Má úvaha předpokládá ne 100% zaměstnanost, ale stejnou míru pracovní participace jako mají legální Američané, což je tuším někde okolo 55%. Možná mají ilegálové skutečně méně než 60% průměrné mzdy, ale taky tu máme státní zaměstnance, co žádné HDP nevytváří (a přesto pobírají mzdu), kde působí výlučně legální Američani. Prostě cifra 2% pokles HDP nemůže být zásadně špatně.
            ..
            •  
              16.05.2016 11:25

              ...pochybuji, že jich pracuje víc jak polovina a že mají alespon 60% průměrné hodinové mzdy...
              Nostradamus
              •  
                16.05.2016 11:56

                Jste natvrdlí nebo co? Píšu 60% produktivita nikoli mzda. Nechápu, co sem taháte mzdu? Má snad český dělník 1/3 produktivitu oproti německému? HDP není jen mzda, ale i to kolik na tvé práci vydělá zaměstnavatel. Nelegální dělník na stavbě odvede tu samou práci jako legální bez ohledu na to, zda má třetinovou mzdu.
                ..
  •  
    13.05.2016 11:50

    Copak se již všichni definitivně zbláznili ? Myslíte si snad že levicová aktivistka bude lepší president než miliardář ?
    tikitom
    •  
      13.05.2016 12:43

      Zvážím-li, že US prezident ovládá zhruba polovinu všech jaderných zbraní světa je cokoliv lepší, než sebestředný egomaniak, co na potkání kdekomu vyhrožuje. Clintonová je z tohoto pohledu zlatá.
      ..
    • je to tak,
      13.05.2016 12:31

      a navíc se Trumpa bojí jako čert kříže . Vítezství Trumpa znamená konec Merkelové do 1/2 roku a zároveň naději pro Západ v otázce migrace . myslím, že by už nedělalo problém uvažovat o deportacích a úplném ukončení migrace a snížení soc. podpory . I Turkům by sklaplo.
      občan
      • Re: je to tak,
        13.05.2016 14:17

        Byl jsem před 14 dny U.S., dokonce jsme nechtě vyprovokoval debatu v metru na téma : who will be the president ? Rozprava byla velmi vášnivá, potom jsem se jednoho cestujícího, profesora historie optal, zda je něco podobného normální v dějinách amerických voleb, říkal, že ne, že to je zcela mimořádné.
        tikitom
      • Re: je to tak,
        13.05.2016 14:14

        Zvolit Clinotonovou je cesta do pekel, zaručeným indikátorem správnosti jakákoli jiné cesty, je běsnění levičáckých úderek proti Trumpovi. To že z něj dělají The New York Times blázna, ostatně většina novinářů tohoto deníku chodila na stejné "pokrokové" semináře jako Hillary, znamená pouze to, že Trump je jistou nadějí svobody slova, ať již v kterékoliv formě.
        tikitom
        •  
          13.05.2016 14:25

          Nejsem si jist, jestli chapes vyznam slova levice v americkem prostredi... ;) Kazdopadne, v USA hlavni slovo mely, maji a budou mit korporace a nezmeni to nic a nikdo. Jedinej rozdil mezi Clinton a Trump je mozna v tom, ze Trump ma otevrenej pekelne mastnej short... ;)
          Hruškovec přelahodný
          •  
            13.05.2016 14:45

            Vím co myslíš, je to jako s liberalismem, ale doporučuji v tomto ohledu Bena Kurase, 3 týdny zpět v Reflexu, spíše to vypadá že levičácké bandy dokončují pochod institucemi a to nejen v U.S., ale i v Evropě.
            tikitom
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení