Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět stárne. Jaký to bude mít dopad na trhy?

Svět stárne. Jaký to bude mít dopad na trhy?

09.09.2016 17:40

Různých podivných rádobyvazeb bychom na trhu našli asi dost. Máme do nich zařadit i údajný vztah mezi stárnutím populace a valuací akcií? Na ten poukazují následující dva grafy od Natixis. První z nich ukazuje vývoj PE amerických akcií (šedě) a podíl populace v produktivním věku k populaci nad 60 let (fialově). Druhý prezentuje to samé v eurozóně. Podle prvního grafu bychom soudili, že jde o téma hodně důležité, druhý toto nadšení poněkud chladí:

Soustružník

Proč by tu měl nějaký vztah mezi cenami a valuacemi na straně jedné a stárnutím populace vůbec být? Investování do akcií je formou úspor a míra úspor by mohla, či dokonce měla být funkcí demografických změn: Mladé rodiny toho moc nenašetří, co vydělají musí hned utratit. Jak postupně stárnou, jejich příjmy rostou, výdaje mohou klesat s tím, jak stárnou děti. Úspory tedy rostou, což by se mělo pozitivně projevit i na akciovém trhu. Se vstupem do důchodu nastává naopak doba čerpání úspor, tedy i prodejů akcií.

Pokud se s tímto „modelem“ ztotožníme, vychází nám, že stárnutí populace (od středního věku směrem k penzistům) není pro akcie zrovna nejlepší. Což sedí na to, co vidíme jasně v grafu prvním a náznakem v druhém. Zda jde ale skutečně o vazbu a ne o další z „náhodných“ korelací si stále úplně jist. Ale dejme tomu, že ano.

Je obecně známo, že vyspělé ekonomiky jako celek čelí stárnutí populace. Nejpalčivější je tento problém (z ekonomického hlediska) v Japonsku a Evropě. Podle výše uvedené logiky by tedy měl být demografický tlak na valuace akcií na těchto trzích největší. Zachránit by je mohl mezinárodní kapitál, jenže stárnutí populace bude globálním jevem - viz další graf s očekávaným poměrem počtu lidí ve věku nad 65 k počtu lidí do 15 let (porovnání projekcí pro rok 2050 s rokem 2012). Mimochodem z něj vidíme, že demografický tlak bude nejsilnější v Číně.

Soustružník

Zdroj: United States Census Bureau

Při všem informačním šumu, který se na nás každý den valí a předstírá, že bez něj by to nešlo, se mohou podobné úvahy zdát jako nepraktické teoretizování. Pohyb lodě na moři ale není ovlivněn ani tak vlnami (které jsou jasně vidět), ale mořskými proudy (které vidět nejsou, protože se nachází pod povrchem). S akciovým trhem to při vší krátkodobě volatilitě/vlnách může být podobně.

Pokud jsou demografické vlivy jedním z významných proudů, od valuací toho ohledně dalšího dlouhodobého růstu asi moc čekat nemůžeme. Vyjma dvou pozitivních možností: Penzisté své úspory neutratí, ale budou spořit vnučkám a vnukům. To by pak celý popsaný mechanismus obrátilo ve prospěch akcií. Nebo si naopak budou pořádně užívat a ukončí tím dlouhodobé deflační tlaky, nové normály, dlouhodobé stagnace a všechny možné další hrozby pramenící z utlumené agregátní poptávky. S odhadem směru a síly proudů to prostě někdy není jednoduché...



 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m