Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Střední Evropa centrem mladých ultrapravičáků?

Víkendář - Střední Evropa centrem mladých ultrapravičáků?

22.10.2016 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V celé střední Evropě začíná stále více mladých lidí podporovat pravicové strany a řada z nich vyjadřuje nevoli s Evropskou unií. V Maďarsku je krajně pravicová euroskeptická strana Jobbik v popularitě druhá za vládnoucí stranou Fidesz. Mezi vysokoškolskými studenty je pak Jobbik podle průzkumů z roku 2015 nejpopulárnější. V Polsku byla mezi voliči, kteří vloni poprvé volili, zdaleka nejpopulárnější strana Právo a spravedlnost. Podobná atraktivita pravicových stran není ničím novým, ale patrný je i nárůst negativních postojů vůči zavedeným stranám a naopak růst náklonnosti směrem k populismu.

Podobná je situace na Slovensku, kde prvovoliči na počátku roku podpořili extrémně pravicovou Ľudovou stranu Naše Slovensko. Její vůdce Marian Kotleba přitom otevřeně chválí válečný pronacistický režim. V rámci celé populace také získal jen 8% podporu. Vysokoškolský student András Dániel tvrdí, že pokud by jeho zemi vládl Jobbik, „politika by začala fungovat a země by měla budoucnost“. Podle něj jsou nyní „bílé děti v ohrožení ze strany migrantů, kteří přicházejí odněkud z džungle“. Migrační krize pak podle něj byla vyvolána na základě komplotu miliardáře Sorose a malé skupiny elit, které se snaží zlomit páteř evropským zemím.

Pravice ve střední Evropě nyní těží z rostoucí nespokojenosti mladých lidí, kteří nevěří zavedenému systému. Historik Tom Junes poukazuje na to, že „v Polsku byla vždy silná pravice, dnes ale mladí lidé hlasují zejména proti zavedeným stranám“. Jejich skepse vůči nim je obrovská. V EU se například 12 % mladých lidí domnívá, že členství v nějaké politické straně má smysl, ale v Maďarsku je to pouze 5 % mladých a v Polsku 6 %. Pravicové strany z podobného sentimentu těží, protože umně popisují samy sebe jako jedinou sílu, která je schopna situaci změnit.

Například v Maďarsku jsou tradiční politické strany považovány za skupinu lidí, která je odtržena od dennodenního života. Jobbik se naopak snaží hovořit o každodenních problémech včetně reformy školství a problému s imigranty. Péter Váradi z regionálního vedení strany Jobbik tak například organizuje protesty proti reformě vzdělávacího systému a zavedení univerzitních poplatků. Kampaň nese název „Jsme studenti a ne otroci“ a Váradi hovoří i o tom, že „je důležité, aby mladí lidé zůstali v zemi a založili tam své rodiny“. Podobná averze k tradičním politickým stranám a hnutím je patrná i v Polsku.

S ohledem na rostoucí sílu protievropských nálad ve visegrádských zemích je paradoxní, že mladí lidé v tomto regionu chtějí cestovat do jiné evropské země a studovat tam či tam pracovat. Podle průzkumu Eurobarometru by tak rádo učinilo 32 % mladých Slováků, 24 % Maďarů a 16 % Poláků. Ovšem podobné přání má jen asi 1 % Němců, 8 % Britů a 12 % Francouzů. András Dániel k tomu podotýká: „Slibovali nám, že se členstvím v EU zlepší naše životní úroveň. Dnes ale zaostáváme za Rakouskem více, než tomu bylo dříve. Londýn se stal druhým největším maďarským městem a nikdo s tím není schopen nic udělat.“

Junes tvrdí, že mladí lidé chtějí někam patřit a proto je jim tak blízký nacionalismus. Líbí se jim i slogany, které souvisejí s historií, přestože ani přesně nevědí, čeho se vlastně týkají a jak historické události skutečně vypadaly. I to jim umožňuje získat pocit, že někam patří. Pravicové strany také intenzivně využívají internet a sociální sítě a to jim pomáhá obejít to, že tradiční média jim nevěnují tolik pozornosti a zaměřují se spíše na tradiční politické strany.

Autorkou je Lili Bayer

Zdroj: Politico


Čtěte více:

Itálie ukazuje, jak funguje ekonomická spirála úpadku
21.10.2016 17:30
Itálie se nachází v negativní spirále, kterou můžeme popsat následovně...
Spěje Velká Británie k měnové krizi?
20.10.2016 16:30
Prudký pokles kurzu libry, ke kterému došlo po hlasování o Brexitu, je...
Akcie mohou být předražené, medvědí trh to ale nespustí
21.10.2016 14:00
Deník WSJ před několika dny zveřejnil článek, ve kterém se Justin Laha...

Váš názor
  • Velká mýlka
    22.10.2016 20:51

    Lidé vidí jak na Zapadě vzniká chaos, megazástupy muslimů, co v žádném případě se nechtějí začlenit a začínají vyžadovat ,aby se ostatní přizpůsobili jim. Tvrdé prosazování multikulti, protěžování menšin, lhaní dosavadních vládnoucích polit. stran,politické čachry, volby nevolby, snaha vždy to zaonačit ,aby se bez ohledu na volby udrželi u moci, ohýbání práva, tunelování, despocie čišící z Bruselu. Ano , to vše žene lidi do náruče tzv. populistů, což ale ve skutečnosti jsou strany, které se nebojí říci nepříjemnou pravdu nahlas. Tu pravdu, která je zjevná, probírá se v hospodě na party v rodinách atd. a ani páni Mánert, pí Barochová a další i kdyby 1000x psali opak tak Pravdu neumlčí. A teď procitá a lidé se ji už nebojí říkat nahlas a příští rok nastane politické zemětřesení - volby napříč EU !!!!
    občan
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení