Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie mohou být předražené, medvědí trh to ale nespustí

Akcie mohou být předražené, medvědí trh to ale nespustí

21.10.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Deník WSJ před několika dny zveřejnil článek, ve kterém se Justin Lahart věnuje cyklicky upravenému poměru cen akcií k ziskům. Tento poměr bývá nazýván CAPE a poprvé začal být používán v devadesátých letech Robertem Shillerem a Johnem Campbellem. Shiller se stal superhvězdou finančního světa v roce 2000, když ve své knize Irrational Exuberance poukázal na to, že CAPE leží mimořádně vysoko a tím signalizuje bublinu. Zanedlouho poté se trh skutečně propadl.

V současné době vysílá CAPE opět varovné signály, ale já podobným měřítkům založeným na historických ziscích moc pozornosti nevěnuji. Domnívám se totiž, že trhy hledí dopředu a zajímají se hlavně o zisky, které by měly firmy vytvořit v následujících dvanácti měsících. PE založené na těchto ziscích nevyznívá tak hrozivě jako CAPE, ale zároveň neukazuje, že by akcie byly nějak levné. To platí i o jiných indikátorech vyjma valuačního modelu Fedu. Ten už od roku 2001 ukazuje, že akcie jsou levné relativně k dluhopisům. 

Lahart ve svém článku na WSJ píše, že výhoda CAPE spočívá v použití zisků za posledních deset let, čímž jsou korigovány extrémy. CAPE nyní dosahuje hodnoty 27, a to je podobná hodnota jako v roce 2007. Zároveň leží vysoko nad dlouhodobým průměrem dosahujícím hodnoty 20. Lahart ale také poukazuje na to, že Shiller při výpočtech CAPE používá zisky vykazované podle pravidel GAAP. Tato pravidla se ovšem v čase mění a několikrát u nich došlo ke změnám dosti významným. Například od roku 1993 musí banky odrážet ve svém účetnictví mnohem větší část svých aktiv, než tomu bylo dříve. 

Ve WSJ najdeme alternativní výpočet CAPE, který používá data z národních účtů NIPA. Ty by měly být v čase více konzistentní. A WSJ také namísto hodnoty indexu S&P 500 používá celkovou kapitalizaci amerických akcií tak, jak ji sleduje Fed. Výsledný valuační ukazatel už nevypadá tak hrozivě jako Shillerovo CAPE. Nyní totiž dosahuje hodnoty 19, zatímco padesátiletý průměr se nachází na hodnotě 17. Pokud vezmeme v úvahu, že inflace i sazby leží nyní níže než kdykoliv v historii, zdá se, že akcie nejsou předražené, ale spíše se pohybují blízko své férové hodnoty. 

CAPE vykazuje vysokou korelaci s takzvaným Tobinovým Q. Jde o poměr tržní hodnoty reálných aktiv firem a jejich nákladu pořízení. Pokud je tento poměr aplikován na trh, hodnota vyšší než jedna by měla značit jeho předraženost a hodnota pod jednou naopak levné akcie. Výpočet tohoto poměru znamená v praxi velkou výzvu, jestliže ale použijeme data Fedu, zjistíme, že tento ukazatel vykazuje velkou korelaci s výše popsanou alternativou k CAPE. 

Celkově se tedy zdá, že trh se nachází někde mezi férovou valuací a předražeností. A hlavně bychom měli mít na paměti, že medvědí trh nezačíná kvůli předraženosti, ale spouštějí ho recese. Ty totiž vedou k poklesu zisků a následně k nižším valuacím. Podle mého názoru může trh dále růst v případě, že nahoru půjdou i zisky firemního sektoru. Očekávané zisky firem z indexu S&P 500 během prvního říjnového týdne skutečně vzrostly a dokonce se dostaly na historická maxima. To samé platí o indexu S&P 600, ale u indexu S&P 400 bylo maxima dosaženo o dva týdny dříve a poté nastal pokles. 

Zdroj: Blog investora Eda Yardeniho



Čtěte více:

Tvrdá pravda o tom, jak se podniká v Rusku
14.10.2016 16:00
Je celkem jasné, že ruská ekonomika trpí. Po dvou letech nízkých cen ...
V USA vzniká další bublina, opět na nemovitostech
17.10.2016 11:30
Po roce 2010 začaly v USA opět rychle růst ceny komerčních nemovitostí...
Vrcholí boj o novou bankovní regulaci
18.10.2016 14:30
Finančníci nestráví ani jeden den bez toho, aby nepadla zmínka o regu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university