Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla zabrala, na slib dodaných aut ale nedosáhla. Co továrna u Prahy?

Tesla zabrala, na slib dodaných aut ale nedosáhla. Co továrna u Prahy?

04.01.2017 10:47, aktualizováno: 4.1. 12:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americký technologický lídr a výrobce elektromobilů Tesla Motors zvládl v posledním loňském čtvrtletí dodat 22,2 tisíce aut. Nedosáhl tak na vlatní vyslovený cíl 25 tisíc aut a podobně zaostal za celoročním cílem dodání alespoň 80 tisíc aut. Ve skutečnosti jich dodal 76.230. Proč a je něco nového kolem továrny v Česku?

Tesla Motors zvýšila za celý loňský rok produkci meziročně o 64 procent na necelých 84 tisíc aut. Dodávky zákazníkům ale zaostaly za vytčeným cílem 80 až 90 tisíc aut. V samotném čtvrtém čtvrtletí dodávky klesly o zhruba 9 procent. Podle firmy stály za poklesem výrobní komplikace při přechodu na nový hardware automatického systému řízení. Akcie Tesla Motors reagují v prodlouženém americkém obchodování a následně premarketu poklesem o 2,6 % k 211 USD.

Ale: Zakladatel a šéf firmy, vizionář Elon Musk, je znám stanovováním ambiciózních cílů, na které často nedosáhne. Ať jde o termín dodávek Modelu X, Modelu 3, Modelu S nebo SolarCity. Své firmy ale táhne vzhůru a z podobných výhledů jistě nesleví. Během příštích dvou let chce Musk zvýšit produkci na půl milionu aut ročně. Během dalších dvou let pak plánuje nárůst na milion vozů ročně. 

"Rok 2017 je pro Elona Muska a jeho životní dílo rozhodující. Koncem kalendářního roku je na plánu uvedení Tesla Model 3, které by mělo za volant aut této společnosti posadit střední třídu a zároveň odstartovat prudkou expanzi prodejů. Roční prodeje by měly dle ambiciózního plánu dosáhnout do konce roku 2018 až 500 000 kusů. Tesla má ale bohatou historii prodlení, například první dodávky posledního Model X se zpozdili až o 18 měsíců. Podobné prodlení by v případě Model 3 mohlo mít velice nepříjemné důsledky. Odhady počtu předobjednávek se v květnu pohybovaly v okolí 400 tis., což při hodnotě 1 000 USD činí celkovou výši 400 mil. USD a v případě prodlení jsou tyto zálohy plně vratné. Navíc potřebuje Tesla konečně ukázat, že je schopna plnit svoje sliby," upozorňuje Ján Hladký, analytik Patria Finance.

První kvartální zisk

Na  konci října Tesla oznámila, že ve čtrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku. Čtvrtletní zisk tak vykázala poprvé za více než tři roky. Musk tehdy uvedl, že Tesla by mohla být zisková také ve čtvrtém čtvrtletí.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X. Koncem loňského března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35 tisíc dolarů. Auto si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem letošního roku.

Obří továrna u Prahy?

V listopadu světová i česká média prořízla spekulace o tom, že by Tesla mohla postavit svou druhou druhou obří továrnu, takzvanou Gigafactory, severně od Prahy. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě.

Šéf Tesly Elon Musk oficiálně oznámil plány na otevření druhé Gigafactory někde v Evropě. Musk řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily. "V podstatě půjde o integrovanou Gigafactory 2," řekl. 

Proč Česko? Podle zdroje The Space Invader (TSI) například proto, že má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií. V okolí Cínovce a Dubí na Teplicku se skrývají statisíce tun lithia a začaly tam už přípravy na jeho těžbu. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, dostala v říjnu podle tisku od báňského úřadu poslední povolení k těžbě lithia z odkaliště v Cínovci. V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. 

Zdroje TSI rovněž vysvětlily Muskův zájem o Česko relativně levnou a především kvalifikovanou pracovní silou, nízkými cenami pozemků a dalších zdrojů potřebných k vybudování a provozu velké továrny. Česká republika má rovněž ideální geografickou pozici v srdci Evropy.

TSI pak citoval zdroje z české vlády, podle kterých má umístění továrny Tesly severně od Prahy velké šance, i když nic zatím není dohodnuto. Vláda by podle nich nabídla daňové úlevy a další investiční pobídky. Právě nová továrna Gigafactory 2 je klíčem k dramatickému zvýšení produkce z nynějších bezmála 80 tisíc aut ročně. Tesla by se tím posunula v objemu produkce mezi světové automobilky.

O umístění továrny žádné rozhodnutí ani jeho náznak zatím nepadlo. V prosinci se snažilo v tomto směru velmi zviditelnit Portugalsko, které také disponuje důležitými zásobami potřebných komoditadobrou infrastrukturou pro automobilový průmysl. Ve hře jsou také Španělsko, Francie, Nizozemí a vedle Česka další středo- a východoevropské země.

Na sklonku roku byla zveřejněna spolupráce japonské firmy Panasonic a Tesly při výrobě solárních článků a modulů. Panasonic do továrny Tesly v americkém Buffalu investuje 30 miliard jenů, výroba začne letos v létě. Obě firmy spolupracují dlouhodobě, Panasonic dodává baterie například i do chystaného Modelu 3 a exkluzívně je dodával již pro Model S a Model X. Firmy společně stavějí velkou továrnu na lithium-iontové baterie v Nevadě. 

(Zdroj: Tesla Motors, Bloomberg, čtk, foto: Wikipedia)


Čtěte více:

Víkendář: Zaspaly německé automobilky dobu?
10.12.2016 9:49
Před časem se na internetových stránkách čínského ministerstva průmysl...
Zuckerberg, Musk. Příklady chabého vedení firem?
15.12.2016 14:04
Představenstvo by mělo jednat v nejlepším zájmu firmy. Pokaždé to tak ...
Dieselgate změnila budoucnost autoprůmyslu. Bude vodík ranou z milosti bateriím?
03.01.2017 17:51
Používání dieselových motorů je dlouhodobě neudržitelné kvůli jejich d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.