Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zuckerberg, Musk. Příklady chabého vedení firem?

Zuckerberg, Musk. Příklady chabého vedení firem?

15.12.2016 14:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Představenstvo by mělo jednat v nejlepším zájmu firmy. Pokaždé to tak být ale nemusí. A to ani v Silicon Valley. Kde jsou někteří šéfové firem schopni hýbat radami tak, aby nakonec ty jednaly v jejich zájmu. Nejnovějším příkladem takto znepokojivého chování budiž Facebook, konkrétně vztah mezi jeho šéfem Markem Zuckerbergem a jedním z členů rady, který byl podle nejnovějších informací vřelý až přespříliš.

O co tedy jde? Jádrem sporu je nedávné štěpení akcií do papírů s nehlasovacími právy. Podle žaloby, kterou na firmu podali akcionáři, šlo o pokus, jak Zuckerbergovi „věnovat miliardy dolarů v akciích, za které nic nezaplatí“, jak tedy stojí v právních dokumentech, o kterých tento týden informoval Bloomberg News. Plán se přitom objevil už v dubnu. Zuckerberg si chce s jeho pomocí ponechat kontrolu nad technologickým gigantem, navzdory tomu , že zároveň hodlá vložit skoro všechen svůj akciový podíl ve firmě do charitativní kampaně Chan Zuckerberg.

Schválit novou kategorii akcií bez hlasovacích práv a zajistit, že si Zuckerberg ponechá kontrolu bez ohledu na to, jaké budou v budoucnu jeho kroky, pro členy rady rozhodně není jednoduché rozhodnutí.

Zuckerberg měl ale zřejmě eso v rukávu: člena rady a venture investora Marka Andreesena. Podle dokumentů, které zmíněná žaloba také obsahovala, Andreessen Zuckerbergovi radil a pomáhal mu s otázkami pro zvláštní výbor v rámci rady, který rozštěpení akcií posuzoval. Pikantní může být, že Andreessen byl jedním ze tří členů tohoto výboru. Zuckerbergovi při jednom z těchto jednání prý dokonce radil smskou.

Rada i akcionáři štěpení akcií s hlasovacími právy na tři (jedné s právy a dvou bez nich) nakonec schválili. Experti na corporate governance, tedy systém vedení a kontroly firem, z něj už takovou radost neměli. Facebook ale tvrdí, že zvláštní výbor vyjednal návrh v nejlepším zájmu firmy a jejích podílníků.

Facebook přitom v této kauze opisoval od Googlu. Ten provedl štěpení svých akcií už v roce 2012, tedy ještě před přejmenováním na Alphabet, aby zajistil, že jeho spoluzakladatelé Larry Page a Sergey Brin budou mít nad firmou nadále dominantní kontrolu. Nakonec ale musel vyplatit investory, kteří vyhráli obdobný spor u soudu.

Tesla a SolarCity

U štěpení akcií ale zůstávat nemusíme. Příklad problematického vztahu mezi mocným šéfem a správními radami se nachází jenom pár kilometrů od ústředí Facebooku, konkrétně ve firmě Tesla Motors v Palo Altu. Její šéf Elon Musk nedávno dokončil obchod, ve kterém Tesla za 2,6 miliardy dolarů přebírá výrobce solárních panelů SolarCity Corporation.

Musk byl v této transakci několikrát ve střetu zájmů. V SolarCity byl hlavním investorem a předsedou, přičemž oba zakladatelé SolarCity jsou jeho příbuzní. Kromě toho je Musk předsedou správní rady v Tesle.

Silná nezávislá rada by měla o obchodu vážné pochybnosti. Možná by se ptala, jak moc by mohlo jít o zájmy Muskovy spíše než celé Tesly. Stojí za zmínku, že Antonio Gracias, který je členem rady v Tesle, zastával tutéž funkci i v SolarCity. V radě Tesly sedí i Muskův bratr Kimbal, Brad Buss, bývalý finanční ředitel SolarCity, nebo Steve Jurvetson, jehož venture investiční společnost do SolarCity investovala.

Samotný Musk udělal přinejmenším správně, když se z diskuzí v radě vyloučil. Obchod Tesly a SolarCity ale Wall Street rozdělil. Neshodli se dokonce ani dva největší nezávislí poskytovatelé poradenství pro podílníky, společnosti Institutional Shareholder Services a Glass Lewis & Co. Zatímco podle ISS šlo o „rozumnou“ dohodu a „nutný krok“, Glass Lewis o transakci hovořil jako o „špatně zakrývaném bail-outu“ pro Solar City a akcionářům doporučoval hlasovat proti.

Podílníci Tesly přesto nakonec transakci schválili. Na firmu teď obdobně jako v předešlých případech čeká žaloba investorů.

Oracle a NetSuite

Stejně jako u Facebooku nejde ani u Muska a jeho Tesly o ojedinělý manévr. V době, kdy Tesla bojovala o připojení SolarCity, protlačovala společnost Oracle mnohem dražší akvizici společnosti NetSuite. Tento obchod by znamenal obohacení pro zakladatele Oracle a jeho předsedu Larryho Ellisona, který patří k prvním investorům do NetSuite. A i když jeden z největších institucionálních investorů v NetSuite má námitky, i tento obchod (s cenovkou 9,3 miliardy dolarů) zřejmě nakonec projde.

(Zdroj: MarketWatch, foto: Flickr.com)


Čtěte více:

Tesla: Po třech letech poprvé v zisku
27.10.2016 13:41
Akcionáři Tesla Motors měli s hospodařením automobilky v posledních le...
Varování před většími výdaji poslalo akcie Facebooku prudce dolů
03.11.2016 13:00
Kvartální tržby Facebooku se znovu prudce zvýšily, akciová bonanza se...
Facebook: Komentář k 3Q16 a změna cílové ceny
07.11.2016 9:06
• Přestože nadcházející (citelné) zpomalení růstu tržeb a akcelerace ...
Jaký bude rok 2017 na trzích podle Fidelity?
09.12.2016 15:04
Rok 2016 přinesl pro finanční trhy mnoho šoků: nejprve brexit, pak neč...

Váš názor
  •  
    15.12.2016 15:19

    Tohle je jakozto komentar k Tesla/SolarCity pekne ufnukana ptakovina. Obe firmy maji uz nejakou dobu hodne co spolecneho (fotovaltaice clanky SC se dobre doplnuji se stacionarnimi bateriemi od Tesly, nektere podstane soucastky jako invertory potrebuji obe firmy a pri spojeni obou firem mohou effektivneji nabizet grid-scale projekty) a jak bylo zmineno EM a jeho bratranci se vyloucily z hlasovani a stejne to akcionari odsouhlasily s vice nez 80% hlasy pro propojeni obou firem. Vedeni Tesly ja povazuju naopak za velmi silne + jim jde o dlouhodobe cile, narozdil od spousty hlupaku kteri sice ridi velke firmy ale zajima je jen zisk za pristi Q. Priste bych od "redakce" ocekaval at budto napise neco kvalitnejsiho, nebo radsi at je zticha....
    Rebel44
    •  
      19.02.2017 21:01

      já bych navrhoval, že by se dycky redakce než něco otiskne zeptala tebe, jestli to maj správně :-)
      lump
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data