Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putinovi loni přálo štěstí. Proč ale neslaví?

Putinovi loni přálo štěstí. Proč ale neslaví?

06.01.2017 12:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Mohli bychom očekávat, že ruský prezident Vladimir Putin bude slavit, protože rok 2016 mu velmi přál. Na tradiční konferenci koncem roku se ale zdálo, že se snaží otočit pozornost směrem od geopolitiky, přestože jde o oblast, ve které se mu dařilo. Věnoval se naopak více tomu, co se děje v samotném Rusku. Šlo o moudrý krok, protože Putin sice v některých oblastech uspěl, zúročit tyto úspěchy se mu ovšem zatím nepodařilo.

Putin možná není osobností roku, určitě je ale internetovým trolem roku. Pokud jsou skutečně pravdivé informace, že Rusko ovlivnilo výsledky amerických prezidentských voleb, podařilo se mu zesměšnit americkou demokracii. Pokud pravdivé nejsou, je to pro Putina ještě lepší, protože je nyní považován za významnou hrozbu i bez toho, aby musel hnout jediným prstem. Když se ho na to na tiskové konferenci zeptali, odpověděl, že demokraté jsou slaboši, kteří ze svých neúspěchů umí vinit jen „vnější faktory“, jak je oni sami nazývají.

Putinův údajný podíl na volebním vítězství Donalda Trumpa mu pomáhá i v Evropě. Německá vláda se nyní domnívá, že by se mohl pokusit ovlivnit také výsledky německých voleb. Rakouští nacionalisté zase podnikli pouť do Moskvy, aby tam podepsali „dohodu o spolupráci“ s Putinovou stranou Jednotné Rusko. Putinovi fandí i oba hlavní kandidáti na prezidenta ve Francii a to vše Putina moc nestálo.

Ukrajina je nyní bezpečně uzamčena v zamrzlém konfliktu a zdá se, že její politický systém opět kolabuje. Putin se tak na konferenci Ukrajině vysmíval, že most, který chce postavit na Krymu, jí bude jednou dobrý. Vysmíval se i evropským snahám o navázání úzkých vztahů s Ukrajinou. Vítá prý bezvízový styk mezi evropskými zeměmi na straně jedné a Ukrajinou na straně druhé. Evropa by spolu s ním ale prý měla Ukrajincům umožnit práci na jejím území, protože právě za ní tam budou Ukrajinci přicházet.

V Sýrii pomohl Putin Assadovi k vítězství v Aleppu. Změnil tak rovnováhu sil a zmenšil vliv USA v regionu. Tamní země, včetně spojenců USA, tak nyní Putina vnímají jako významného hráče. Je tomu tak poprvé od rozpadu Sovětského svazu. Saúdská Arábie se s Ruskem dokonce dohodla na snížení těžby ropy. Ještě před třemi lety by taková dohoda byla pravděpodobně nemožná. Rusko přitom v Sýrii ztratilo 25 lidí a utratilo 2,5 milionu dolarů. Ve srovnání s celkovým vojenským rozpočtem této země ve výši 51 miliard dolarů jde o zanedbatelnou částku. Data navíc ukazují, že ruské intervence navzdory opačným tvrzením počet obětí v Sýrii nezvýšily: Během prvních jedenácti měsíců roku 2016 tam totiž zemřelo 46 442 lidí, zatímco v roce 2015 to bylo 55 219 a 73 447 v roce 2014.

Proč tedy Putin neslaví? Možná, že se ještě nedostavily hmatatelné výsledky jeho úspěchu. Přes všechen optimismus není zatím jasné, jak se bude Trump vůči Rusku skutečně chovat. Putinovy záměry v případě Ukrajiny a sankcí nejsou moc jasné. Růst populismu v Evropě zatím významnou hrozbu pro zavedený systém nepředstavuje. Brexit ve Velké Británii k sestavení proruské vlády nevedl. Ukrajinci si stále vroucně přejí dostat se z vlivu Ruska. I když je tamní vláda značně nepopulární, je těžké si představit, že by vláda nová byla Rusku nakloněna.

Pochybný je i úspěch v Sýrii, protože pokud mají skutečně utichnout boje, musí být poražen Islámský stát. To je těžko dosažitelný cíl. A to samé platí o tom, že by si znesvářené strany dokázaly sednout za jeden stůl. K tomu přidejme prekérní situaci v ruské ekonomice. Jestliže OPEC nedodrží dohodu o snížení produkce, nebo pokud americké těžební firmy zvýší objem produkce, ruská ekonomika se může znovu ponořit do recese. Putin dělá, co může, aby udržel vládní finance pod kontrolou a rok 2016 nepřinesl větší tlak na devizové rezervy. Celková ekonomická politika ale určitě nebyla nějakou brilantní protikrizovou strategií. Možná právě proto Putin hovořil hlavně o tom, jak řeší domácí problémy. Říká Rusům, že myslí na ně a ne na globální hegemonii. Pokud ale má skutečně zlepšit jejich životy, musí mu dál přát štěstí podobně jako v roce 2016.

Autor: Leonid Bershidsky

(Zdroj: Bloomberg)


Čtěte více:

Fed svázal Číně ruce, ta bude muset jednat
30.12.2016 17:16
Když Fed zvýšil sazby, bylo to pro řadu investorů známkou, že se věci...
Jaký bude rok 2017 pro české podnikatele? Čekají je hlavně daňové změny a úpravy pracovně právních vztahů
29.12.2016 15:56
Snížení Daně z přidané hodnoty (DPH) u stravovacích služeb, změny u da...
Víkendář - Dokud nepadne Rakka, Evropa od teroristů klid mít nebude
01.01.2017 14:06
Takzvaný Islámský stát velmi rychle informoval, že je zodpovědný za út...
Rok 2016 české koruny: Zpevnila k libře a zlotému, ztratila na dolar a rubl
30.12.2016 13:34
Česká měna se vůči euru po celý rok kvůli intervencím České národní ...
Nejvíc letos zbohatl Buffett. A nejvíc po prohrané sázce na Clintonovou
31.12.2016 16:18
Nebylo by to bilancování konce roku, nezastavit se u ikony fundamentál...
Rok 2016 pražské burzy: V zisku díky dividendám. Černým koněm Moneta
30.12.2016 18:17
Index pražské burzy PX odchází na Silvestra slabší proti poslední sea...

Váš názor
  • Ted' když máte co jste chtěli......
    06.01.2017 17:33

    A bude hůř. Už se pracuje na zákonu že bude trestný čin říci pravdu o panu prezidentovi. Bude chráněný. Za jak dlouho to tu bude jako v KLDR a bude trestné netleskat jeho moudrostem. Pussy Riot. Národ který zapomíná na svoji minulost si ji bude muset zopakovat.
    ..
  •  
    06.01.2017 16:19

    "...Socialismus s komunismem přinesly světu úpadek, strádání a utrpení milionů lidí. V konkurenci se svobodným tržním hospodářstvím společenské zřízení založené na centrálním plánování absolutně selhalo vždy a všude, kde bylo vyzkoušeno...."
    ..
    •  
      06.01.2017 22:44

      dvojtečko hmm pěkny blabol jako vždy - Kuba socialismus -dovolenkový raj, zadarmo školstvi, zdravotnictvi. Amerika - nezaměstanost v realu asi 3-5 x většínež ofiko statistika , zdravotnictvi jen pro bohate, raketoplany sešrotovali a do vesmiru litaji tak že si na kopci pusti akorat draka, až na par šilencu kteři si mysli že za soukrome prachy vybuduji Star trek. Odpadove firmy jako mrkvosoft -nejhorši operak světa, apple sčoty co už nikdo nechce , fb který poblaznil lidi tak že si pišou i když sedi vedle sebe v hospodě ráj to na pohled a ted ten přiběh kam zmizelo tech 15 bilionu Dolaru. Rád bych viděl fotku odvracene strany měsice jojo jak to bylo ve filmu Kontakt proč postavit za 300 miliard zařizeni 1 když mohu mit 2 :-) pak tu máme Činu komunisticky stat v 50 letech zaostala země s primitivnim prumyslem i zemedělstvim- dnes 1,3 miliardy lidi - letadlova lod, atomova bomba, vodikova bomba , kosmicka lod, kosmicka stanice a ten apple sčot z jejich tovaren :-) -- Česko tržni demokraticky kapitalismus -dalnice bude někdy kolem roku 2050 pokud se do te doby ta postavena nerozpadne, vlaky tu dum tu dum možná pojedou 300 v roce 2300 :-) prumysl zničen a rozvracen, zdravotnictvi, sport, školstvi rozvraceno a zničeno nebo zdevastovano marka byla za 12 kč Euro je za 27 kč platy median 23000 v nemecku asi 120 000kč :-). ceny stejne benzin, jidlo, bydleni kvalita nižší a ted mluv ty mluvko :-) všude jsem byl a všechno viděl kde je to stradani kde je ten upadek ..... a to nemluvě o tem že když si černy a a jen se v Ameru zohneš si zavazat tkaničku někdo tě střeli do zadku .... tak co kde selhalo ????
      martík
    • Včera jsem
      06.01.2017 16:26

      četl, jak se daří Tatře. Vidí to růžově, hodlá investovat do modernizace výroby. Počítá s dotacemi... Kurňa, kam jsme to došli, když se dotace staly takovou samozřejmostí, že s nimi počítají soukromé firmy při investicích do hm. majetku? Tohle už není ani ten socialismus.
      kadanfm
  • V originále
    06.01.2017 16:03

    na Bloombergu píšou o ruských útratách v Sýrii ve výši 2,5 až 4,0 mil USD za každý den...
    kadanfm
  • No, ještě že Chovanec brzo zavede na pokyn Bruselu cenzuru:-))
    06.01.2017 13:25

    ... a pak se všechny politicky nevhodné názorové proudy budou mazat, blokovat servery a nastavovat myšlenkový koridor tak, aby občané měli jednotný a správný názor a nemuseli se mylně informovat z cizích ideodiverzních centrál. Láska a pravda potom zvítězí :-)))
    Jesse
    • Re: No, ještě že Chovanec brzo zavede na pokyn Bruselu cenzuru:-))
      06.01.2017 13:38

      Včera ti nepovolili diskusi k článku: Marine Le Penová chce, aby Francie odešla z eurozóny a aby se v Evropě zavedlo ECU. V rubrice Ekonomika a politika. :-)
      Špaček
      •  
        06.01.2017 13:50

        Já vím, proto to píšu. A to nejsem žádný rusofil. Prostě cenzura háže všechny názory do jednoho pytle. Povoluje jen jeden oficiálně schválený. Kde jsem to už jenom zažil?:-)
        Jesse
        • Jessie
          06.01.2017 16:16

          Správný názor, správná křivost banánu, všechno na zeleno, všude samá dotace, všechno může být nebezpečné = musí se chránit. Taky mě ten trend znervózňuje. Neznáš nějaké příjemné ostrovy, kde vládne rozum? Preventivně se začnu zajímat.
          kadanfm
  • Jáj, ja sa pýtam, čo robí koordinátorka Eva Romancovová?
    06.01.2017 13:19

    Jáj, článok je jasná hybridná hrozba a štátny úrad na ministerstve vnútra už mal na článok vydať pečiatku, že ide o dezinformáciu, veru hej, dobre ja hovorím.
    Šaňo
    • Re: Jáj, ja sa pýtam, čo robí koordinátorka Eva Romancovová?
      06.01.2017 13:57

      Jako daňový poplatník jásám, že mi někdo konečně řekne, kolik rusák opravdu v Sýrii utratil a jsem zvědav kdy tuto informaci teta Eva dodá, páč pokud nedodá, tak nemá smysl si ten kyber útvar platit :-(
      Bentley
    • Re: Jáj, ja sa pýtam, čo robí koordinátorka Eva Romancovová?
      06.01.2017 13:22

      že jo...o))
      el mrcoch
  • Letos
    06.01.2017 12:49

    těch obětí snad bude ještě méně...naděje svitla
    el mrcoch
    • Re: Letos
      06.01.2017 13:04

      Taky zbaštíš každou propagandu. Loni uvádějí počet obětí za 11 měsíců, a na 12 měsíc naplánují hlavní ofenzívu, aby to vypadalo lépe. A cena 2,5 milionu dolarů je taky legrační. Ztratily tam nejméně 3 letadla odhadem osm vrtulníků. Mají tam přes rok několik tisíc vojáků. Holt asi ruský voják bere 40 dolarů měsíčně a novou stíhačku kupují za cenu ojeté Fabie. :-)))).
      ..
      •  
        06.01.2017 22:29

        letadla potřebovali vyzkoušet použili tam stroje ještě z dob studene valky :-) celou šaradu plati Asad proč by ji platili Rusove. Nikde sem nečetl zasadni nazor armada Syrie měla asi 200 tis něco padlo něco dezertovalo zustalo zhruba 100 tis veteranu pokud zasobnik do sapiku když to jde dobře vydži na 3-4 dávky kde berou tihle vojaci naboje na 4-5 let valčeni kde berou jidlo kde berou žold? To stejne opozice, to stejne IS kde berou naftu do tanku , naboje do kulometu do děl ?:-) 5 let ??? Maji pana Tau a ten jim to vyčaruje jinak je všechno úplně ale úplně jinak ..... To stejne Afghanistan a Irak pořad valči,pořad maji naboje a jidlo ale kde to berou a za co to nikdo nikde nikdy nenapsal.... Take nikdo nenapsal kolik lidi je mrtvych v Syrii kolik v IRaku a kolik v Afgha a berme celá dobrodružstvi tj Afgha 17 let , Irak 27 let,Syrie dejme tomu 5 let to by mě hodně zajimalo :-) berme take ztryt koalic až se veterani vratili domu a nebyli shcopni normalniho života a co jejich rodiny ....
        martík
        •  
          11.01.2017 15:32

          Jestli si myslíš, že Asad platí rusákům za spadaná letadla a vrtulníky, tak si hod mokrej hadr na hlavu.
          ..
      • vím
        06.01.2017 13:21

        že máš jasno ve všem ty propagando, btw ta naše "pravá a pravdivá" taky slušně jede...ale 2,5 mil. je blábol
        el mrcoch
        • Re: vím
          06.01.2017 13:29

          Mít ve věcem jasno je celkem fajn. Ušetříš spoustu času a místo planého přemýšlení můžeš třeba jít bruslit. Pěkný den. Rusko je zlo.
          ..
          •  
            06.01.2017 13:39

            tak to gratuluji...
            el mrcoch
            • Elll
              06.01.2017 14:50

              Dal si včera na Mejlu?? Odkaz mi smazali
              Velkamedvědice
              • Re: Elll
                06.01.2017 15:09

                čus...něco mi uniklo?..o))
                el mrcoch
                •  
                  06.01.2017 15:14

                  6.1.1951, 5.1. 2001
                  Velkamedvědice
                  •  
                    06.01.2017 15:36

                    dávám si pravidelně, na všechny pardy světa..o))
                    el mrcoch
  • štasie
    06.01.2017 12:45

    Štastie praje odvážnym a pripraveným.Držím p.Putinovi ako aj celej RF palce.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m