Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bývalá vládní poradkyně: Putinova skutečná hra

Bývalá vládní poradkyně: Putinova skutečná hra

13.01.2017 19:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Zhruba před rokem jsem hovořila s jedním přítelem, kterého lze nejlépe popsat jako ukrajinského bojovníka za svobodu. Kouřil cigaretu a během hovoru řekl: „Rusko. EU. To všechno je jen pokračováním paktu Ribbentrop-Molotov“.

Tato dohoda uzavřená mezi Stalinem a Hitlerem před druhou světovou válkou rozdělila východní Evropu a zmínka o ní měla připomenout, že Ukrajina si musí o svém osudu rozhodovat sama. A nesmí dopustit, aby to za ni učinily nějaké mocnosti. Já jsem ale poté dlouho přemýšlela o tom, zda není také známkou upadající důvěry v Západ, v jeho systém společné obrany či v jeho hodnoty.

O několik měsíců později jsem zase hovořila s jedním estonským filmařem. Ten mi vyprávěl, že koupil loď, aby mohl ze země dostat svou rodinu, až tam vtrhnou Rusové. On sám by pak svou zem bránil. Podobných názorů jsem slyšel více od Ukrajinců, Litevců, Lotyšů či Gruzínců. Ze všech bylo znát přesvědčení, že nakonec se bude muset každý postarat sám o sebe. To znamená, že v zemích, které spadají pod ruskou sféru vlivu, klesá víra v hodnoty, které mají Západ spojovat. 

Vladimiru Putinovi se podařilo z tohoto vývoje vytěžit mnoho, a to ve velmi krátkou dobu. Buduje nové systémy, zatímco Spojené státy a jejich spojenci se jen snaží omezit napáchané škody. Bílý dům reaguje na ruské pokusy ovlivnit kybernetickou válkou politickou situaci v USA postaru a vyhošťuje diplomaty. Nová americká vláda slibuje jiný přístup, ale ani ona nemá žádnou ucelenou vizi. Její pokusy o přenastavení vztahů s Ruskem by byly jen další verzí naprosto neúspěšného přístupu uplatňovaného dvěma posledními vládami. 

Západ je už nyní ve válce a je jedno, jestli mu to došlo, nebo ještě ne. Tato válka je vedena proto, aby zničila naše hodnoty, naši demokracii a instituce. Má nás zbavit schopnosti rozeznávat fakta od fikce, morální postoje od nemorálních a přivést nás k rozhodnutím, která nám škodí. Lidé jako můj ukrajinský a estonský přítel už vidí tuto válku v praxi. Dobrým příkladem jsou „zelení mužíci“, jak bývají nazývány ruské vojenské jednotky, které se náhle objevily na Krymu a začaly okupovat východní Ukrajinu. Probíhají ale i stínové bitvy, jako ta vedená během amerických prezidentských voleb. Západ má jen jednu možnost, jak se s tím vypořádat. Musí pochopit, že nastala nové doba, kterou vytvořil Putin.

V první řadě bychom měli pochopit, co je vlastně Rusko za zemi. Před 25 lety se rozpadl Sovětský svaz a to dalo volný prostor ruským tajným službám. V roce 1991 bylo v Rusku asi 800 000 oficiálních agentů KGB. Deset let trvala jejich reorganizace a budování nové FSB. Ta do sebe absorbovala i další struktury, ekonomické zájmy a části politických elit. Ty odmítly liberální a demokratické Rusko, které se snažil budovat Boris Jelcin. Do čela Ruska se poté dostal bývalý ředitel FSB Putin a vše proběhlo pod taktovkou FSB. 

 Světonázor lidí z Kremlu je jasně patrný z jejich projevů, oficiálních dokumentů, rozhovorů v médiích i z politiky. Jeho centrem je válka, tedy něco, co je třeba vyhrát, ne o tom jednat. Platí to o Ukrajině, Turecku, Sýrii, Baltu i Gruzii. Putinův „šedý kardinál“ Vladislav Surkov, který je také jeho hlavním propagandistou, o tom hovoří jako o „nelineární válce“. Vše je tak považováno za nástroj války: Armáda, technologie, informace, diplomacie, ekonomika, kultura, a tak dále. To vše je ovládáno státem, který tyto zdroje používá pro svůj hlavní cíl. Jde o podstatu takzvané Gerasimovy doktríny. 

Sami proti sobě…

Informační válka Kremlu nemá za cíl vytvořit alternativní pravdu, ale zničit naši základní schopnost pravdu vůbec poznat. Nejde o propagandu v pravém slova smyslu. Rusové o ní hovoří jako o „aktivních krocích“, které nás mají donutit k tomu, abychom sami jednali proti našim zájmům. Na diplomatické úrovni pak Rusku nejde o vytvoření nějaké nového proruského bloku, ale o podkopání Západu tím, že se vytvářejí pokud možno přechodná centra moci. Místo podpory stability, o kterou se snaží Západ, je cílem vytvořit svět, ve kterém stojí všichni proti všem. Kreml se tak snaží zažehnout krize, které Západ oslabí (jako například krize imigrační) a zároveň získávat dominantní pozici ke krizím, které Západ řešit nemůže (třeba bombardování Sýrie bez ohledu na způsobené škody až do chvíle, kdy se země podvolí). 

Ruské výdaje na armádu převyšují 5 % HDP, země provádí vysoké investice do její reformy, nových zbraní a výcviku. Není pochyb o tom, že Rusko je svou rétoriku schopno podpořit dostatečnou vojenskou silou. Západ si musí přiznat, že Putin byl schopen přeměnit slabost na přednost. Pokud by Rusko bylo intenzivně propojeno s globálním ekonomickým systémem, bylo by v oblasti diplomacie mnohem zranitelnější. Jeho relativní izolovanost se ale v novém světě stává výhodou, protože jej výrazně neoslabí žádné sankce. 

Rusko nám ukazuje, že pokud prohrajeme ideologickou válku, naše národy to zničí. Jestliže přestaneme za naše ideály bojovat v zahraničí, ztratíme je i doma. Americký prezident Donald Trump je možná natolik blázen, že bude nakonec schopen jasně pojmenovat to, jakou hrozbu Rusko představuje. Alternativou je, že západní demokracie není začátkem lepšího světa, ale pouze přechodnou anomálií ve světě temna a tyranů.

Autorkou je Molly K. McKew, která pracovala jako poradkyně gruzínské vlády Michaila Saakašviliho v letech 2009–2013 a jako poradkyně moldavského premiéra Filata v letech 2014 a 2015.

(Zdroj: Politico)


Čtěte více:

Allepo a „objektivita“ ruských médií
30.12.2016 15:18
Šokující zavraždění ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova vyvo...
Putinovi loni přálo štěstí. Proč ale neslaví?
06.01.2017 12:18
Mohli bychom očekávat, že ruský prezident Vladimir Putin bude slavit, ...
Toto budou třaskavé momenty roku 2017 pro Evropu
06.01.2017 18:02
Verdikt Britů o Brexitu a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem...
Zeman pro Washington Post: Oceňuji odvahu Trumpa. Obama rozbil Blízký východ a sankce nikomu nepomohou
12.01.2017 10:31
Jako "proruského a protimuslimského evropského vůdce" charakterizoval ...

Váš názor
  •  
    16.01.2017 8:58

    Děkuji autorce, jsem rád, že ještě existují lidé, kteří dokáží v současném infochaosu vidět jasně a ostře, naprosto s ní souhlasím.
    Berťa
  • Vojenské výdaje 2016
    14.01.2017 23:11

    Srovnání bez komentáře : Vojenské výdaje USA = 596 mld. USD, vojenské výdaje Ruska = 66 mld. USD. Kdo by se tedy měl obávat koho ?? Máme se bát toho, kdo 10 krát méně zbrojí ?? Doufám ,že Trump konečně otočí kormidlo ke spolupráci s Ruskem a autorka článku z toho bude mít pořádný mindrák. Rusko nelze nikdy vojensky porazit, prohrál tam Napoleon i Hitler , zkusí to někdo do třetice ?
    xiluodu
    • Re: Vojenské výdaje 2016
      16.01.2017 13:22

      Vojenské výdaje ČR 2 mld. dolarů. Já myslím, že důvod bát se rusáků máme. K čemu potřebuje Rusko pětkrát vyšší podíl zbrojních výdajů než máme my? Proč na nás míří jadernými zbraněmi z Kaliningradu? Neměla by si ČR recipročně zařídit nějakou enklávu na Ukrajině odkud by mířila jadernými zbraněmi na Moskvu?
      ..
    • Re: Vojenské výdaje 2016
      15.01.2017 19:40

      ... neznáš historii. Čingischán porazil Rusko zcela bez problémů.
      Donald rulezzz
      •  
        16.01.2017 17:10

        ....žádné rusko tehdy neexistovalo, ty bambulo, na území dnešního ruska byla jednotlivá ruská knížectví, která navzájem nikterak nespolupracovala, proto nebylo těžké si je podrobit....
        keris
        •  
          16.01.2017 18:49

          ... jistě, bambulo, teď taky žádné Rusko neexistuje, ale Ruská federace. A předtím Sovětský svaz, tedy taky Rusko neexistovalo. Jinak ano, Rusko tehdy nebylo těžké porazit ale povedlo se to jen Čingischánovi, dokonce v zimě, že. Nicméně, mám podezření, že právě Čingischán inspiroval Rusko pro anexi Sibiře.
          Donald rulezzz
          •  
            16.01.2017 19:06

            ....fabuluješ...to zkoušej na jiného....
            keris
      • Donald rulezzz
        16.01.2017 9:11

        Vážně? Kdy tedy vládl Čingischán v Rusku - podle tvých znalostí historie? Btw, ani bitvy na řece Kalce s ukrajinským (kyjevským) velkoknížetem se nezúčastnil ;-)
        Kalka.
        • Re: Donald rulezzz
          16.01.2017 13:07

          ... nepsal jsem, že v Rusku vládl, ale že Rusko porazil, a následně mu ruská knížata platili desátek a pan Čingischán a synové schalovali ruská knižata do funkce.
          Donald rulezzz
      •  
        15.01.2017 20:17

        Nehledě na to, že Rusko prohrálo Krymskou válku, Rusko-Japonskou válku, 1. světovou válku a naposledy v Afgánistánu. A Napoleona porazili Rusové jen díky tomu, že vypalovali vlastní vesnice a města. Touto taktikou by Napoleona porazila i skupina gibonů, stačilo by je naučit škrtnout sirkou.
        ..
        •  
          15.01.2017 23:27

          Důležité bylo, že ze slavné, neporazitelné Grande Armée čítající na 600 tisíc mužů přežilo tažení do Ruska jen 30 tisíc vojáků a pouhý tisíc z nich byl bojeschopný.
          Špaček
          •  
            16.01.2017 3:01

            ... nicméně, pastevci je hnali z Afghánistánu bejkovcem, že. Poučili se, a teď spolupracují s talibánem.
            Donald rulezzz
    • Re: Vojenské výdaje 2016
      15.01.2017 10:06

      A kde by převlecená benzinka vzala tolik peněz jako USA? o) Je to bevyzbamna ekonomika velikosti Itálie. Cisla musíš hodit k hdp...Jinak pokud by se někdo bál na základě čísel, stači mnohem menší, než rusko má. Pobalti vi, proc se bát. A daleko vice než rusů se bojím lidi jako Ty, co milují zrůdy jako Stalina. A válecnym úspěchům odpovídá počet obyčejných ruských vojáků pouzitých hako lidské štíty. J
      Velkamedvědice
  • Jak to funguje
    14.01.2017 21:31

    Mluvčí Kremlu Peskov telefonuje Putinovi : Paní Obamová je prý těhotná. Putin odpovídá :"A obviňují z toho jenom mne a nebo celé Rusko ???"
    xiluodu
    • Re: Jak to funguje
      15.01.2017 19:53

      Mluvčí Kremlu Peskov telefonuje Putinovi : "Nechali jsem zvolit Trumpa a jeho vláda teď odsuzuje anexi Krymu a naši podvratnou válku proti Ukrajině a hodlá navýšit jaderný arzenál. Co máme dělat teď, velký stratégu ???"
      Donald rulezzz
      •  
        15.01.2017 23:12

        Co bysme dělali, Peskov, říká Vladimír Putin, budeme se dál bavit. Kačer taky tvrdil a pár kašparů s ním, že jsem ho prezidentem USA nedal zvolit já a teď musel otočit. Znáš přece Hamleta ... slova, slova, slova. A když mě Kačer přestane bavit, tak prezidentem USA nebude. Ale ten jeho poslední gól, jak činnost tajných služeb USA přirovnal k poměrům v nacistickém Německu, ten byl přece skvělej. A na to ředitel CIA, Brennan, že je to pobuřující prohlášení Kačera a k tomu je Kačer podle něj prostořeký. :-)
        Špaček
        •  
          16.01.2017 3:07

          ... jistě, a zatímco se bude Putin bavit, Američani zapracují na jaderném potenciálu. Můžeš nějak blíže specifkovat, jak nechal Putin Trumpa zvolit prezidentem, něco mi uniklo? ... pokud jde o to přirovnání k nacstům, to ani nešlo o tajné služby, ty byly jen záminkou. Trump musel poslouchat rok, že je Hitler. OK, počkal si a teď to liberálům vrátil nechytatelným returnem.
          Donald rulezzz
    • Re: Jak to funguje
      15.01.2017 10:07

      Ha ha propagando
      Velkamedvědice
  •  
    14.01.2017 12:16

    Tyhle bláboly nejsou k ničemu. Rusko je třeba zničit. Ideálně nějak opatrně bez jaderné války. Hlohový čistič van je dobrá cesta.
    ..
  •  
    14.01.2017 9:54

    Je to smutný,, ale bohužel přesný.
    mila69
  •  
    14.01.2017 9:22

    Táto novinárka je nejako "mimo misu"...
    Kubko
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení