Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Allepo a „objektivita“ ruských médií

Allepo a „objektivita“ ruských médií

30.12.2016 15:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Šokující zavraždění ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova vyvolalo v Rusku vlnu pozdvižení. Karlov byl popisován jako patriot a zkušený diplomat, který „byl zabit při vykonávání jeho povinností“. Ruské ministerstvo zahraničí nazvalo útok teroristickým činem, prezident Vladimir Putin jej považuje za ránu rusko-tureckým vztahům a „mírovému procesu v Sýrii“. Podobných prohlášení a názorů byla plná zejména ruská státem vlastněná média, ze kterých získává informace většina Rusů.

Jedna významná informace se ale v tom všem ztratila: Syrské město Allepo, které bylo po léta drženo protivládními rebely, padlo do rukou Assadova režimu a ztráty na životech byly během bojů obrovské. Ruské letecké útoky a další vojenské operace Assadovi významně pomohly a vrah ruského velvyslance Rusům vzkazoval: „My umíráme v Allepu, vy tady!“

Západní média o vztahu mezi těmito dvěma událostmi informovala velmi intenzivně, v Rusku tomu bylo naopak. Pouze v jednom prezentovaném videu bylo patrné, že útočník něco křičí, ale nebylo znát, co. V jiném pořadu zaznělo, že „existuje řada možných příčin, proč k útoku došlo, a vyšetřeny musí být všechny“. Zmíněny byly některé teorie o tom, že existuje vazba mezi útokem a jedním tureckým protivládním hnutím. A všemi reportážemi na toto téma se prolínalo Putinovo sdělení, že šlo o „zbabělý útok proti Rusku za to, že bojuje proti mezinárodnímu terorismu“.

Podobné příběhy a komentáře pasují do celkového obrazu vývoje v Sýrii, který se snaží vykreslovat ruská státní média. V tomto alternativním světě došlo k osvobození Allepa od teroristů a džihádistů, a to právě s podporou Ruska. Obrázky trpících civilistů, které tak znepokojují celý zbytek světa, se ale v Rusku objevují jen výjimečně. Pokud se divíte, jak mohou běžní Rusové ignorovat masové vraždění v Sýrii, odpověď je jednoduchá – ruská média.

Podívejme se na typický segment zpráv programu Novosti na Prvním kanálu. Ukazoval, jak se „mírumilovní obyvatelé Allepa vrací do osvobozených čtvrtí města“. Byl v něm prezentován rozhovor s mladým hochem, který byl zraněn výbuchem miny, a následně diváci shlédli záběry ruských vojáků, kteří od min čistili prostor kolem školy. Reportér poté sdělil, že lidé v Sýrii slyšeli sliby o pomoci ze Západu, ty ale byly opět plané a namísto toho to byli Rusové, kdo skutečně pomohl. Další část reportáže popisovala, jak tvrdý byl život v Allepu pod vládou rebelů, nyní ale „tato hrůza již skončila“. Celkově je ruská mise v Sýrii prezentována jako boj za osvobození a obnovu země. Rebelové jsou všichni považováni za teroristy a militanty, které je třeba zničit. A díky Rusku se do země vrací běžný život.

Podobné reportáže jsou ale velmi vzdálené realitě. Pro Rusy byla bitva o Allepo triumfem slušnosti a civilizovanosti. New York Times ale přinesl reportáže o „zabíjení podobném popravám“, ITV News „o úprku civilistů“, OSN hovoří o „naprostém úpadku lidskosti“. Ruská média o žádné humanitární katastrofě nehovoří, nevěnují se tomu, jak civilisté trpí, pokud se dostanou do rukou syrských vojenských sil. Pro ruská média jsou prostě teroristé všichni, kteří byli nějak spojeni s rebely. Na širším kontextu jim nezáleží, zajímají je jen střípky, jako je rozdávání potravin.

Ruská propaganda je možná tou nejlepší na světě a Rusové vědí, že nemusí používat lži. Naopak, dobrá propaganda si jen pečlivě vybírá přesvědčivá fakta, která ovšem odpovídají jen jedné straně celého příběhu. Ukážou oslavy osvobození Allepa, ovšem zdecimovanou východní polovinu města už ne. Za to, že neposkytují ucelený obrázek o vývoji v Sýrii, jsou kritizována i západní média. Některá z nich například popisují tamní boje jako boje mezi vládou a rebely. Nevěnují se tomu, že mezi rebely je mnoho skupin s různými zájmy a někteří z nich mají například vazby na Al-Káidu. Podle některých názorů západní média celkově podceňují vliv extrémistických skupin v této oblasti. Ruská média ale vidí rozdílně samotný základ jejich práce. Ta u nich například nespočívá v ověřování informací, které dostanou z ruského ministerstva obrany či vlády. Jejich prací je pouze předat tyto informace veřejnosti.

Autor: Ilya Lozovsky

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Víkendář - Spojené státy jsou rozděleny a Rusové slaví
18.12.2016 8:48
Američtí republikáni a demokraté se opět dohadují o tom, zda Rusko něj...
Ruský velvyslanec zavražděn v Ankaře, prý za Aleppo, vztahy zemí zatím neutrpěly
20.12.2016 8:54
V pondělí večer byl v Turecku zastřelen dlouholetý diplomat a velvysla...
Rusko: Ropa z trhu bude mizet. Letos ale produkci zvýšíme
21.12.2016 11:15
Rusko se domnívá, že nadbytečnou nabídku ropy na trhu se po historick...

Váš názor
  • objektivita
    25.01.2017 6:19

    Ďaľší z vysoko "objektívnych "článkov.Zhodou okolností počas ruského vraždenia v Alepe,prebiehalo v Ireku oslobodzovanie Mósulu pod vedením američanov.Dobývanie miest kdekoľvek na svete sa riadi nejakou vojenskou taktikou!ktorá je podobná,tak ako sú si podobné 2 operácie srdca či už v rusku,alebo argentíne.Zatiaľ čo v Alepe prebiehalo neľudské vraždenie civilistov,v Mosúle sa nič také nedialo!Zatiaľ čo Iracká armáda s pomocou amerického bombardovania oslobodzovala Mósul,obyvatelia mesta si spokojne chodili do divadla,do práce,vysedávali v kaviarňach,deti sa hrali na ihriskách,bomby ktoré padali na mesto boli plné cukríkov a čokolády,tie s trhavinou si vyberali zásadne len teroristov(špeciálny program)ak sa náhodou terorista ukryl do školy,škôlky,nemocnica(ojedinelé prípady!!!teroristi nič také nerobia!!!),tak bomba zmenila smer a dopadla do poľa.A všetci tí mrtvi civilisti boli dielom teroristov!!!!Americké guľky sa civilistom vyhýbajú.Zato v Alepe to bolo úplne ináč.Ruská propaganda vedená Putinom nahovorila teroristom aby sa schovali do nemocníc,škôl,zamiešali medzi ľudí,použili ich ako ľudské štíty a nič sa im nestane.Naivní teroristi im uverili a keď tak urobili rusi ich pozabíjali tam kde boli ,aj s civilistami.Celkovo ruské zbrane nerozlišujú medzi teroristom a civilom,zabíjajü všetko,hlava nehlava.Hrozné!Chudáci teroristi ,už ani len v nemocnici nie sú v bezpečí.A tie tisícky mrtvych civilistov ,to spôsobil ASAD.Len čo oslobodili mesto,začali vraždiť civilov.Takže nie teroristi ako by si naivný človek myslel!To rusi s Asadom povraždili civilov v Alepe
    Čierne Krušovice 12°
    • Re: objektivita
      25.01.2017 8:30

      takhle to dopadá, když někdo nedokáže pochopit ani psaný text. Nebo omylem píšete pod jiný článek či jste už příliš mladý a čeština se Vám na tolik vzdálila??? Článek výše ve své podstatě vůbec není o dobývání měst, zabíjení nebo válce. A už vůbec ne o tom, jestli Američtí vojáci dělají něco lépe než Rusové, či obráceně.
      buf
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.