Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černé labutě letošního komoditního trhu

Černé labutě letošního komoditního trhu

13.01.2017 16:08

Ono se vlastně přesně neví, odkud se vzaly na trhu tolik používané výrazy „býci a medvědi“. Tradiční vysvětlení se točí kolem soubojů mezi býky a medvědy, jenže vlastně nevysvětlují, proč by býci měli být spojování s optimismem a medvědi s pesimismem. Podobné je to s názorem, že používání těchto symbolů má základ v období Krymské války v 19. století, která proti sobě mimo jiné postavila Rusko a Velkou Británii. Tedy země, jejichž symboly jsou medvěd a (tehdy) postava Johna Bulla, tedy Honza Býka, za UK. 

Ani toto alternativní vysvětlení tedy dost dobře nevysvětluje přiřazení optimismu a pesimismu k oběma zvířatům. Možná je tak něco pravdy na tom, že vše má svůj základ v roce 1709, kdy se výraz „medvěd“ začal používat pro obchodníky/lovce medvědích kůží. Ti totiž obvykle prodávali kůže dopředu – tedy ještě předtím, než medvěda ulovili. Ten tak běhal po lesích nevěda, že jeho kožich je podle zákonů člověka už majetkem někoho jiného. 

Tento lovecký obchod je obdobou dnešních krátkých obchodů, při nichž se spekuluje na negativní vývoj na trhu a pokles cen. Výraz „medvěd“ se tak prý začal používat pro pesimisty, kteří věří v pokles trhu. „Býk“ pak byl dodán jako „přirozený“ protipól, což pramení z výše zmíněných zápasů. 

Medvědi, býci a labutě letošního roku

Banka Barclays se pokusila o odhad toho, jaké černé labutě by letos mohly přiletět na komoditní trhy a zda to jsou labutě býčí, či medvědí. Můžeme sice tvrdit, že jakmile o nějaké černé labuti začneme více uvažovat, začíná blednout a už to vlastně není černá labuť. Jinak řečeno, černá labuť by měla být v podstatě nečekanou událostí, protože její pravděpodobnost odhadovaná na základě historického vývoje je mizivá. Nebuďme ale definičními hnidopichy a podívejme se místo toho na následující tabulku, která přináší onen labutí seznam s tím, jaký by daná událost měla dopad na komoditní trh:

 

a 

Býčí efekt by na trh s ropou měla eskalace tenzí mezi USA a Iránem, či venezuelský default. Průmyslovým kovům by pomohly nepokoje v Chile, či ruská agrese na Ukrajině, která by dolehla na tamní ocelárny. Plynu by pomohla jaderná havárie „fukušimského typu“ v Číně, kvůli níž by se veřejnost odvrátila od jaderné energie. 

Negativní by pro všechny komoditní trhy byl ekonomický útlum ve významných ekonomikách, eskalace obchodní války s Čínou a následné geopolitické tenze, či jaderné testy v Severní Koreji. Smíšené dopady na ropu a plyn by měly další teroristické útoky v Turecku, protože by se mohly projevit jak na poptávce, tak na tranzitu. A medvědí událostí by pro ropu bylo, pokud se Elonu Muskovi podaří na trh včas uvést Model 3, či pokud dojde k výraznému pokroku u kapacity baterií. Vliv Tesly tedy možná roste daleko za hranice jejích akcií. 

Vidíme tedy, že tyto černé labutě jsou hodně pestrým hejnem, které ale až na výjimky přináší neradostné zprávy. Jak už to bývá, některé z nich by ovšem měly na komoditní trhy dopad pozitivní (přesněji řečeno, cenu zvedající). Platí to v případech, kdy by vedly k problémům na nabídkové straně. Mimo zmíněného scénáře Tesla ale ve všech možnostech platí, že jako lidstvo bychom si přílet těchto opeřenců přát neměli, protože „býčí“ pro nás není žádný z nich. 

 
 
 

Čtěte více:

Rozvíjející se trhy a černé labutě v Bílém domě
02.01.2017 19:51
Vyspělé trhy a zejména ty americké se stále nechávají vést na pochybn...
Co v letošním roce zařadit na investiční radar
06.01.2017 19:34
Namísto přimknutí se k nějakým projekcím, jako by byly vytesány do kam...
V Číně se chystají na rok Kohouta, zlato zdražuje
10.01.2017 15:33
Slabší dolar, přetrvávající politická nejistota a blížící se začátek ...

Váš názor
  •  
    13.01.2017 18:19

    to pořekadlo medvěd je odvozeno od medvědí hybernace-trh je dole a musí se sedět a čekat až se rozjede a neriskovat ztrátu , býk je zase tahoun tak trh táhne vzhůru a tak čas být aktivní , je to angl. pořekadlo, já hrál burzu na VSI kde jsem dlouho žil !!
    d.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data