Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Jaroslav Mužík z ČSOB Asset Management pro Patria.cz: Poradenství, ne individuální nákupy. To je budoucnost fondového byznysu v ČR

Jaroslav Mužík z ČSOB Asset Management pro Patria.cz: Poradenství, ne individuální nákupy. To je budoucnost fondového byznysu v ČR

15.04.2017 12:07
Autor: Pavel Daniel

Budoucnost fondového byznysu leží v poradenství. Kdo dokáže nabídnout investorům nejlepší investiční poradenství, podpořené kvalitními službami, může podle Jaroslava Mužíka, generálního ředitele ČSOB Asset Management, na českém trhu uspět.

Patria.cz: Žijeme v době plné zvratů a rychlých změn. Chystá proto Asset Management také něco nového, jiného?

Jádro našeho podnikání určitě měnit nechceme, většina našich klientů jsou investoři, kteří jdou do fondového byznysu s jasným zadáním. Nechtějí ztratit hodnotu své investice a hledají příležitosti, které to splní. Pokud bych to měl zjednodušit, tak to naplňuje strategii „Kup a drž“. Tedy pravidelné doplňování portfolia klíčových produktů o nákupy dalších, pro portfolio vhodných pozic, případně i dynamičtějších produktů, které mají ovšem delší investiční horizont.

Patria.cz: Ani produktová nabídka se nebude měnit?

Co se týká produktové nabídky, tak vždycky budeme stavět na retailové klientele. Je to logické, když si uvědomíte, že až šedesát procent našeho objemu obchodu pochází z retailu. Naši retailoví klienti jsou celkem konzervativní a velká většina nemá s investováním příliš zkušeností. Bojí se hlavně, aby neprodělali. Jenže v investicích tohle ne vždy platí. Do naší nabídky se proto snažíme zařazovat i produkty, které tuto potřebu našich klientů naplní. Mám tím na mysli strukturované fondy s určitým stupněm ochrany.

Patria.cz: Dříve jste ovšem byli dominantním hráčem na trhu se stoprocentně zajištěnými fondy...

Ano, ale stoprocentně zajištěné fondy, které dříve tvořily významnou část naší nabídky, není teď nikdo schopen kvůli nízkým úrokovým sazbám vytvářet. Jejich funkci částečně převzaly fondy typu Portfolio Pro, které klientům hlídají, aby v případě nepříznivé situace na trzích nepoklesla aktuální hodnota jejich investice během jednoho roku pod 90 procent hodnoty. A pro klienty, kteří se obávají výraznější ztráty hodnoty své investice, je tento přístup vhodný.

Patria.cz: Co chybí českému fondovému byznysu k optimu?

Z hlediska produktů jsme se už dostali na srovnatelnou úroveň se Západem. Český investor si dnes může koupit v podstatě cokoli. Rezervy ale zatím máme na straně finanční gramotnosti investorů. To je cesta, kterou se musíme vydat a setrvat na ní. Výsledky fondového byznysu naznačují, že za poslední rok se v České republice meziročně zvýšilo tempo růstu investic do fondů o třináct procent. Pokud dojde k dalším nárůstům mezd a ekonomická situace bude příznivá, číslo se bude zvyšovat.

Patria.cz: Doporučujete vůbec někdy klientům ukončit investice před stanoveným investičním horizontem?

Už při výběru investičních produktů do portfolia naši investiční specialisté klienty na pobočce důrazně upozorňují, jaký mají investiční horizont – někdy jde o čtyři, pět let, jindy třeba i deseti let a více. Každý produkt má svůj čas, je proto také určen různě opatrným či odvážným investorům. Někdy se stane, že některý z fondů ztratí svůj výnosový potenciál, nebo naopak svůj očekávaný výnos překoná. Tehdy je lepší, když klienti z investice předčasně vystoupí a své prostředky převedou do jiného produktu.

ČSOBAM

Patria.cz: O jaký typ fondů bude v roce 2017 podle vašich odhadů největší zájem?

Jak už jsem říkal, snažíme se s klienty pracovat komplexně a vytváříme jim na míru šitá a široce diverzifikovaná investiční portfolia. Nevyhýbáme se ale ani příležitostem, které mohou zájem klientů ještě podpořit. I v rámci tohoto přístupu se snažíme každý měsíc přicházet s novinkami. Ty mají buď určitou ochranu, nebo zajímavé téma a jsou v souladu s naší investiční strategií. Do konce dubna třeba nabízíme fond ČSOB Informační technologie 1, který sází na silné příběhy globálních lídrů v IT, jako jsou třeba Apple, Intel nebo Microsoft.

Patria.cz: Mění se i fondová podstata byznysu v tuzemsku směrem k příběhům, obsahu spíše než k číslům o zhodnocení?

Investování je vždycky o číslech a na konci každého příběhu musíte mít jasnou informaci, co můžete od investice z hlediska výnosu a rizika očekávat. Při nastavování investičního profilu investiční specialisté ČSOB klientům názorně ukazují tři možné scénáře – pozitivní, neutrální a negativní. Ty jim na základě historických dat naznačují možný vývoj jejich investic. Klient se tak sám může ještě před sjednáním investice otestovat, zda je schopen unést rizika s ní spojená. Třeba dynamickému investorovi s dlouhým investičním horizontem může jeho dlouhodobá investiční strategie přinášet výnos okolo deseti procent ročně. Vše ale začíná u investičního horizontu a rizika, které je ochoten unést.

Patria.cz: S čím počítá obchodní strategie do budoucna?

V budoucnu se nadále hodláme opírat o náš hlavní pilíř, a tím je poradenství. Kvalitní poradenství totiž naši klienti oceňují nejvíce – bez něj by buď s investicemi vůbec nezačali, nebo by nezačali dobře. A poradenství má svou cenu. Když ho poskytujeme, pak jasně říkáme: „Nebudeme sice nejlevnější příležitostí na trhu, ale zato vám nabídneme vhodnou službu, která je potřeba k tomu, abyste investicím porozuměli a uměli se v problematice úspěšně pohybovat.“

Patria.cz: Jak do toho vstupuje robo-advisory?

Tímto trendem se musíme velmi intenzivně zabývat, protože bude nabývat na síle. Pravdou ale je, že čistě samoobslužný model investování není otázkou příštích několika měsíců, řádově se bavíme o několika letech až desítkách let. Takový systém totiž bude vyžadovat, aby klient vyvolával investiční aktivitu sám. Aby se ráno vzbudil a řekl si: „Koupím si fond.“ Dnes ale klient neví, co si má koupit, kde si to má koupit, nebo proč si to má koupit. Řada z nich proto takový krok neudělá a do „samoobsluhy“ si pro fond zatím nezajde. Fondy nejsou rohlíky, ale prospěšný finanční nástroj, který můžu mít, ale nutně ho ke svému životu nepotřebuji. Robo-advisory nám tak sice zjednoduší procesy a zkrátí čas, zpočátku ale půjde spíše o alternativu vhodnou pro zkušené investory, kteří poradenství nevyžadují tak často.

ČSOBAM

Patria.cz: S čím mohou investoři počítat dál?

Sázíme na propojení klasického světa kamenných poboček s digitálním světem prostřednictvím našeho moderního investičního portálu ČSOB Investice. Proč? Máme za to, že se přitom skvěle spojuje aktivita na straně bankéře, který klientovi vysvětlí, ukáže a poradí, co je potřeba, s on-line světem, který všem šetří cenný čas. Portál slouží jako zdroj pro vysvětlení tvorby portfolia a vhodných investičních nástrojů, včetně argumentů, které s investicemi souvisí. A pokud se s bankéřem dohodnu na vzdálené obsluze, mohu si od něj nechat posílat tipy k nákupu, a nemusím už osobně chodit na pobočku. Máme za to, že tento trend bude klíčovým pro růst fondového byznysu v tuzemsku v příštích pěti letech. Systém stojí na tom, že bankéř neprodává jednotlivé produkty, ale tvoří pro každého klienta na míru šité portfolio.

Patria.cz: Mají „technologické“ novinky, jako speciální investiční portál pomoci přitáhnout pozornost i mladých investorů?

Ano, rozhodně. Náš portál ČSOB Investice mohou klienti obsluhovat přes jakékoli on-line zařízení, tedy chytrý telefon, laptop, nebo třeba tablet. Máme za to, že takto integrovaný nástroj, který v sobě zahrnuje všechny investiční a spořicí produkty skupiny ČSOB, je zatím jediný na trhu a i jeho prostřednictvím chceme oslovit mladší generaci investorů. Také další pomůcky jako třeba Investiční kompas pro klienty ČSOB Premium, který jim poskytuje komplexní analýzu jejich investic spolu s poradenstvím, jak by měli své investiční portfolio zoptimalizovat, mají za cíl co možná nejvíce uspokojit jejich potřeby.

Patria.cz: Jaké jsou vůbec perspektivy fondového byznysu v ČR?

Víte, nerad odpovídám obecně, ale v tomto případě to jinak nejde. Vše bude totiž záležet na tom, jak rychle budeme schopni akumulovat bohatství. Díky makroekonomickým vlivům jako růst mezd a HDP vidíme, že zájem o naše fondy roste. Rychlost, jakou doháníme západní Evropu v tomto segmentu finančního trhu, je úžasná. Stále za ní ale v objemu aktiv ve fondech zaostáváme. Stačí se jen podívat do Belgie. Ta je co do velikosti srovnatelná s Českou republikou, ale belgický asset manažer pracuje s až dvanáctinásobně většími úsporami klientů. Já pevně věřím, že se český fondový byznys postupně na úroveň západní Evropy dostane. A kdy jindy změnit svůj opatrný přístup k úsporám než v době extrémně nízkých úrokových sazeb?

Jaroslav Mužík, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Asset Management. Vystudoval britskou Nottingham Trent University, kde získal titul MBA. Pracovní kariéru započal jako burzovní makléř společnosti Bankovní dům Skala a.s., a postupně se propracoval na pozici ředitele společnosti AB Brokers, s.r.o. Posléze působil v Provident Financial, kde nejprve zastával pozici ředitele obchodu pro Moravu a poté se stal ředitelem podpory prodeje pro Česko a Slovensko. Do ČSOB nastoupil v roce 2007 na pozici výkonného ředitele Spotřebního financování. Od ledna 2013 je členem dozorčí rady ČSOB Penzijní společnosti, od listopadu 2012 do listopadu 2015 zastával funkci předsedy dozorčí rady v ČSOB Asset Management a.s., investiční společnost, kde od prosince 2015 působí ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva.

 
 
 

Čtěte více:

Adam Lessing z Fidelity International: Na měny střední a východní Evropy jsme opatrnější, příležitosti vidíme v Latinské Americe
04.02.2017 15:43
Jaké budou dopady opuštění kurzového závazku České národní banky, týka...
Marie Zemanová, ředitelka Penzijní společnosti ČSOB pro Patrii.cz: Nemusíme žít kvůli penzijku jako asketové
25.03.2017 12:33
Dětské penzijko skupiny ČSOB za sebou nedávno nechalo jeden rok existe...
Nizozemský diplomat pro Patria.cz: Výsledek nizozemských jednání? Zřejmě koalice pravého středu
17.03.2017 13:05
Výsledek nizozemských voleb je překvapením. Největší stranou se stala ...
Šéf financí ČEZ Novák pro Patria.cz: Vyplácet víc můžeme po dobu náběhu příležitostí investovat
22.03.2017 14:58
Nárůst výroby elektřiny z jaderných elektráren, nové technologie a nav...
Firma z Měcholup bojuje i proti hluku v open spacech. Máme zahraniční ambice, říká spoluzakladatel
09.04.2017 17:05
Nemůžete se soustředit na práci, protože o stůl vedle se kolega po tel...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data