Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína si píchá ekonomický botox, dopadne jako Japonsko

Čína si píchá ekonomický botox, dopadne jako Japonsko

31.07.2017 6:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínský produkt ve druhém čtvrtletí rostl meziročně o 6,9 %. Ve srovnání s tím, na co jsme byli zvyklí před krizí roku 2008, jde o znatelné zpomalení, protože tehdejším standardem bylo tempo růstu pohybující se nad 10 %. I tak je ale současný výkon čínské ekonomiky stále mimořádný a lepší než u většiny jiných zemí světa, konstatoval ekonom a investor Ed Yardeni v komentáři pro Yardeni Research. Ještě více pozoruhodný je objem nového dluhu, který je pro generování současného růstu zapotřebí. Samozřejmě, že zde už nejde o pozitivní jev, protože růst tažený dluhy má obvykle špatný konec.

Nepatřím mezi ekonomy, kteří Číně věští kolaps. Nevsadil bych si proti více než miliardě Číňanů, kteří jsou zvyklí tvrdě pracovat, jsou podnikaví, mají ambice a zároveň jsou materialisty podobně jako třeba Američané. Domnívám se, že namísto velkého třesku a kolapsu se Čína spíše vydá cestou Japonska. Má podobný demografický vývoj, její populace rychle stárne. Obě země podporovaly svůj růst hromadou dluhů, obě využívají zejména vnitřní financování. Centrální banky využívaly obrovský objem likvidity pumpované do celého hospodářství.

Čínský růst nevyhnutelně zpomalí, hlavní příčinou bude zmíněný demografický vývoj. Další a další injekce likvidity se podobají botoxu. Díky němu se sice ekonomika zdá být mladší, ale pod povrchem stále stárne a zpomaluje. Za důkaz lze považovat zejména následující:

Celkový objem sociálního financování (objem finančních zdrojů získaný všemi nestátními subjekty) se během posledních 12 měsíců zvýšil o rekordních 19,2 bilionu renminbi. Prudký růst začal ve chvíli, kdy vláda začala po roce 2008 stimulovat ekonomiku a země tak stále více závisí na dluzích. Navíc se nezdá, že by se na tom něco měnilo i přesto, že vláda tvrdí opak. Ve skutečnosti totiž nenašla žádný jiný způsob, jak podporovat růst (třeba kapitalismus a svobodný trh). Pokud srovnáme tempo růstu čínské průmyslové výroby s tempem růstu úvěrů, zjistíme, že dluhy jsou v generování ekonomické aktivity méně a méně efektivní.

Jak bylo uvedeno, výraznou ekonomickou brzdou bude v Číně demografický vývoj. Míra porodnosti klesla pod hodnotu 2,1 dítěte na jednu ženu, která by zajišťovala stabilní populaci. Navíc se očekává, že pod touto hranicí zůstane po zbytek tohoto století a celková populace by se měla začít zmenšovat kolem roku 2033. Populace v produktivním věku se dokonce začala zmenšovat už v roce 2016 a opět se očekává, že stejný trend bude pokračovat po zbytek století. Nakonec tak klesne z maxima jedné miliardy lidí dosaženého v roce 2015 na 558 milionů lidí.

Vývoj celkového objemu sociálního financování v bilionech renminbi a dolarů od roku 2003 shrnují následující dva grafy:

Překlady 

 

 
 

Čtěte více:

Pettis: Udržitelný růst Číny je mnohem nižší, než ten současný
23.06.2017 6:48
Zdá se, že čínští regulátoři přešli do útoku. Předseda Komise pro dohl...
Auditor: 18 z 20 klíčových čínských státních firem nadhodnocovalo tržby
23.06.2017 16:46
Čínský vládní auditor odhalil nadhodnocování tržeb a zisků u podniků p...
Trump bude ve Varšavě prodávat plyn, chce snížit vliv Ruska
29.06.2017 12:14
Americký prezident Donald Trump chce při červencové návštěvě Varšavy p...
O dalším vývoji na trzích a v ekonomice mohou rozhodnout komunisté
10.07.2017 6:08
Globální ekonomika má za sebou více než sedm let expanze. Nyní čelí mo...
Čína pustila na trh dluhopisů zahraniční investory. Ti hned kupovali za miliardy
03.07.2017 11:54
Čína dnes spustila dlouho očekávaný systém Bond Connect, který propoju...
Proč Čína stále toleruje jadernou Koreu?
13.07.2017 7:11
Americký prezident Donald Trump se podle všeho stále domnívá, že nejle...
Ekonomika KLDR rostla loni nejvíc od roku 1999. Pomohl export i zbrojení
21.07.2017 13:41
Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni zvýšil o 3,9 procent...

Váš názor
  •  
    18.08.2017 15:21

    Naprostý souhlas. Jezdím tam každé dva roky a tak to vidím. Když není argument nastupuje lež a špína !
    bwalker
  •  
    31.07.2017 8:07

    Působí směšně, když růst o 6,5 % u velké ekonomiky světa pokládají za malý rozmach lidé ze Západu, kde dosažení na dvouprocentní růst je výjimkou. Podívejme se na údaje z Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle jejich propočtů bude letos podíl Číny na světovém hrubém domácím produktu (podle parity kupní síly) 17,9 %, zatímco roku 2010 byl 13,4 %. Ve stejném období, kdy čínský podíl neustále roste, podle MMF podíly ekonomik USA či Německa plynule klesají. Čína svůj model fungování nikomu nevnucuje. Peking nesdílí západní mesianismus, který je obsažen ve středověkém šíření křesťanství a rozpínání civilizace formou kolonizace. Čína neprosazuje ani sovětský typ socialismu či se nesnaží změnit svět šířením západní verze demokracie, a to třeba i silou. Díky takovému přístupu působí nejlidnatější země planety stabilizačně pro celý svět.
    Monika
  • Méně obyvatel více bohatství
    31.07.2017 7:37

    Čína nikdy nebyla jiná než materiální společnost, ani nikdy nebude, to se o jiných (Hispáncích ve Státech, katolících jinde) nedá říci, chinańé razí národní ideu, jestli potáhne za jedno lano 1,3mld nebo 750 milionů lidí je jedno, materiální investice Západu v Číně jsou prakticky jejich, protože je Státy nemohou vydírat jako zbytek světa, Čína plánuje hlavně vnitřní trh, a s Ruskem si vystačí na tisíc let, pokud jde o valuty Západ bez Číny nefunguje i proto chce zničit Rusko, a rozebrat ho na součástky, to by byla jediná páka na Čínu, západní kapitalismus zatím funguje jako v 19. století, akorát že Indie jsou pro něj Česko, Polsko a Balkán, v Jižní Americe ho nemusí, Indie váhá, Pakistán je podplacený, Egypt také, Arabové a Afgánci nevyzpytatelní, Státy a Severozápad se teď soustřeďují na Afriku, jejich ropovody , megavodovody a plynovody, na válku v Jemenu a Sýrii, na řadu přijde Somálsko, či jak to tam je, ropu má Uganda, Keňa, plánuje se ropovod z Nigérie do Alžírska, a pokud se nepodaří natáhnout ten z Kyzgistánu přes Afganistán a Pakistán do Indie, budou tam Íránci, další zlo :-), svět není o Číně to je pouze trh, dolar je nízko a to je pro Čínu i Státy určitě dobře, stejně jako v každém ropovodu mají účast Rusko i Státy, i ty toto dva subjekty jsou dobře kooperující jednotky, akorát ta SKorea, ta Státy děsí a druzí dva se jim smějí, bude zajímavé sledovat zda Rusko a Čína vymění účast Ukrajiny v NATU za Čongy, ale z toho bude zase těžit jenom Čína, když se dva perou třetí se směje,do r. do r. 2050 má vymřít 0,5 mld. Číňanů, a pak přijde bum čínského venkova, arabské plnokrevníky si jistě také vypěstují, oni ze všeho nejraději sází, jako všichni cvoci, hedgeovými závisláky počínaje, a ta zbídačená Ukrajina, kde to bude ještě za 30 let jako tady před triumvirátem miliardářů, to jistě s Čínou raději nebudeme a její osud také nikomu na světě přít nebudeme, když tady člověk ty Ukrajince potkává, je mu jasné že maso viděli poprvé tady :-)))
    rob
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.