Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komerční bance pomohlo zajištění na koruně. Ziskem překvapila, ale... (+ komentář analytika)

Komerční bance pomohlo zajištění na koruně. Ziskem překvapila, ale... (+ komentář analytika)

03.11.2017 7:28, aktualizováno: 3.11. 10:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Komerční banka představila kvartální výsledky, které ziskem překonávají odhady analytiků. Ve čtvrtletí dosáhla čistého zisku 3,5 miliardy korun při očekávání analytiků pouze 3,31 miliardy korun. Čistý úrokový výnos dosáhl 5,2 miliardy korun, ke konsensu 5,23 mld.

Komerční banka dnes zveřejnila své konsolidované výsledky za devět měsíců roku. Běžné výnosy (tedy bez loňského příjmu za podíl KB ve společnosti VISA Europe) vzrostly meziročně o mírných 0,5 % na 23,1 miliardy . Růstu výnosů dle banky pomohla silná aktivita klientů při zajišťování proti měnovému riziku v souvislosti s ukončením intervencí ČNB, zatímco čistý úrokový výnos, poplatky a provize mírně poklesly. 

Provozní náklady bez mimořádných položek stouply o 1,4 %, tedy méně než míra inflace. „Řádná disciplína klientů při splácení a úspěšné vymáhání pohledávek vedly k výjimečné situaci čistého rozpuštění opravných položek k úvěrům ve výši 0,2 miliardy ,“ uvedla banka.

Srovnatelný čistý zisk bez jednorázových příjmů za podíly KB ve společnosti VISA Europe a ve zpracovateli karetních plateb Cataps v roce 2016 a bez vlivu přecenění a prodeje budov centrály v roce 2017 náležející akcionářům vzrostl za devět měsíců roku o 13,1 % na 10,3 miliardy . Reportovaný čistý zisk náležející akcionářům vzrostl o 5,5 % na 11,2 miliardy

“Ačkoli banka na první pohled výrazně překonala konsensus na úrovni čistého zisku, k překonání došlo čistě díky výrazně nižším než odhadovaným nákladům na rizikové úvěry. Reakce trhu podle našeho mínění může být spíše mírně negativní, nebo by na tento směr mělo dojít v průběhu dne. Provozní čísla totiž za odhady zaostala, významněji především v ziscích z obchodů na finančních trzích. Pokud se podíváme na dynamiku úvěrů, která roste “pouze” o 2 procenta meziročně s mezikvartálním oslabováním napříč strukturou, letošní výhled růstu úvěrového portfolia o “středně jednociferné hodnoty” může být podle našeho názoru ohrožen,” uvádí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

"Výsledek prvních tří čtvrtletí je ovlivněn neobvyklou situací na českém bankovním trhu, kde přetrvávají důsledky měnových intervencí. Rozvahy českých bank narostly, české podniky se stále více financují v eurech, zatímco českou měnu nechávají uloženu v bankách. Vzrostla tak konkurence o umístění nadměrné likvidity v českých korunách," poznamenal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Finanční ředitel banky v následném hovoru s analytiky uvedl, že Komerční banka potvrzuje záměr vyplatit za rok 2017 dividendu 60 % z čistého zisku bez jednorázových vlivů. Letos čeká růst celkových vkladů u banky o více než 10 %, v příštím roce polevení tohoto tempa. Komerční banka cíluje pro rok 2017 nadále růst úvěrů o střední jednotky procent, sama ale vidí riziko, že toto tempo bude nižší.

Objem hrubých úvěrů vzrostl od počátku roku o 2,0 % na 605,1 miliardy korun. Z toho financování úvěrů občanům na bydlení stouplo o 7,9 % a spotřebitelské úvěry vzrostly o 6,4 %. Klientské vklady vzrostly o 9,7 % na 777,5 miliardy . Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijních spoření a životním pojištění vzrostl o 8,3 % na 160,9 miliardy .

Kapitálová přiměřenost dosáhla 16,8 %, k 30. září 2017 regulatorní kapitál KB obsahoval pouze nástroje nejkvalitnější třídy jádrového Tier 1 kapitálu. Dne 9. října 2017 byl posílen kapitálovou složkou Tier 2, jak KB zveřejnila v samostatném oznámení.

Komerční banka měla k 30. září 2017 celkem 45 515 akcionářů, z čehož 40 326 byly fyzické osoby z České republiky. Strategický akcionář Société Générale si udržoval v KB 60,4% podíl, menšinoví akcionáři měli 39,0% podíl a samotná KB držela 0,6% vlastních akcií.  

Societe Generale

Francouzské bance Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 15 procent na 932 milionů eur. Banka ve své výsledkové zprávě dnes uvedla, že kvůli sporům s úřady v USA zvýšila objem rezerv na spory o 300 milionů eur.

Výsledky zaostaly za odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří čekali zisk jednu miliardu eur. Čisté příjmy z bankovních operací klesly o 0,9 procenta na 5,96 miliardy eur.

Banka, stejně jako někteří její konkurenti, se ve čtvrtletí potýkala s nízkými příjmy z obchodování. Příjmy v divizi investičního bankovnictví se snížily o 15 procent. Příjmy z obchodování s akciemi a dluhopisy, měnami a komoditami klesly o 27 procent. Podle banky k tomu přispěla velmi nízká volatilita, tedy jen slabé kolísání tržních cen, a také nižší aktivita investorů.

Banka upozornila, že jedná z úřady v USA o urovnání právních sporů. Dohodu o urovnání dvou ze tří sporů očekává v příštích týdnech až měsících. Jako preventivní opatření se rozhodla zvýšit rezervy na urovnání sporů na celkem 2,2 miliardy eur.
 
 
 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie před výsledky KB: Cíl růstu úvěrů může být ohrožen
02.11.2017 18:30
Komerční Banka zveřejní své výsledky za třetí čtvrtletí v pátek 3. lis...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data