Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jestřábí citlivostní analýzu ČNB nechává koruna bez povšimnutí…

Rozbřesk: Jestřábí citlivostní analýzu ČNB nechává koruna bez povšimnutí…

06.11.2017 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka na pátečním setkání s analytiky úplně nezvládla opravit lehce “holubičí” vyznění čtvrtečního zasedání a nové prognózy. Trhy zdá se hlavní pozornost věnují i nadále tomu, že nová prognóza počítá s dalším růstem sazeb až v druhé polovině příštího roku. Proto spadly dolů sázky na růst sazeb (FRA) a koruna se dostala do defenzivy a obchoduje se nadále poblíž 25,70 EUR/CZK.

Další růst sazeb ovšem teoreticky může přijít i dříve, než nakreslila listopadová prognóza. Za prvé, bankovní rada hodnotí rizika prognózy jako pro inflační a někteří centrální bankéři v uplynulých týdnech jasně řekli, že pohyb sazeb narýsovaných prognózou je jen indikativní…, ve skutečnosti si centrální banka může sama jet svým tempem.

Navíc stávající prognóza počítá s dalším posilováním kurzu koruny, pokud se nedostaví, budou se pro-inflační rizika jednoduše naplňovat a ČNB si může dovolit jít se sazbami rychleji směrem vzhůru.

O tom, že se centrálním bankéřům honí hlavou především pro-inflační rizika a mohou mít nutkání zvyšovat sazby rychleji, než diktuje prognóza, svědčí i zveřejněné citlivostní analýzy. Pokud by se trh práce přehříval delší dobu a dynamika mezd zůstala nad 8 % po většinu příštího roku, hovořilo by to ve prospěch výrazně agresivnějšího růstu sazeb. Ty by se pak měly podle modelu ČNB posunout ke 2 % v příštím roce a ke 4 % v roce 2019.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v lehké defenzivě. Po setkání s analytiky dál zvolna klesaly sázky na další růst českých sazeb (na sazbách FRA), a to nehledě na prezentaci jestřábích citlivostních analýz ČNB (viz úvodník). Tento týden bude na globálních trzích klidnější a na domácí scéně jistou pozornost přitáhne stabilně vysoká inflace a další pokles míry nezaměstnanosti.

Zahraniční forex

V pátek jsme na dolarových párech viděli efekt nových dat. Slabší trh práce, resp. zpomalení růstu mezd nejprve dostalo dolar pod tlak, ale americká měna ztráty rychle vymazala a začala posilovat. Na cestě jí pomohla další data (ISM ve službách), která byla lepší.

Po hektickém týdnu by mohlo přijít na hlavní devizové trhy jisté uklidnění, byť eurodolar musí být ve střehu v důsledku politického vývoje ve Španělsku (Katalánsku) a také v Itálii. Pro společnou měnu mohou být docela špatnou zprávou výsledky regionálních voleb v Itálii, které jednoznačně prohrála pro-bruselská socialistická strana (PD) Mattea Renziho. Naopak zvítězila pravice miliardáře Berlusconiho a hnutí Pět hvězd (komika Beppe Grilla).

Ropa

Cena ropy se v pátek dále zvýšila a barel Brentu se prodával za více než 62 USD/barel. Cenu ropy povzbudila i data z USA, která ukázala na nejvýraznější pokles aktivity tamějších producentů od května 2016. Rostla tak i cena americké ropy WTI včetně kontraktů s delší splatností. Prosincový kontrakt 2018 se tak například prodává takřka za 54 USD/barel, což pro americké producenty jistě představuje vítanou vzpruhu, které rádi využijí. Protikorupční tažení v Saúdské Arábii nechalo trh s ropou v klidu.

Tento týden jsou z hlediska trhu s ropou nejzajímavější tradiční data o zásobách v USA. IEA zveřejní svou měsíční zprávu až příští týden a událost měsíce v podobě zasedání OPECu proběhne až na jeho konci.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB ubere plyn a oznámí omezení kvantitativního uvolňování. Korunu pohání jestřábí tón ČNB
26.10.2017 9:14
Dnes se dostává na zřejmě nejzajímavější událost týdne, a sice na zas...
Rozbřesk: ECB chce zvolnit, ale směr rozhodně měnit nehodlá. A koruna ČNB evidentně netrápí
27.10.2017 9:36
ECB pojede dál, sice pomaleji, ale stále stejným směrem. Tak by se da...
Rozbřesk: ECB je garantem světa „bez rizika”. Co na to ČNB?
30.10.2017 9:13
Podle šéfa ECB je nejistota na trzích a v ekonomice stále vysoká a nel...
Rozbřesk: Eurozóna roste nad možnosti, inflace ale stále nepřichází. Ropa brent hájí 60 dolarů
31.10.2017 9:12
Ďábelská série makroekonomických událostí tohoto týdne může dnešním dn...
Rozbřesk: Zasedání Fedu ve stínu konkurzu na jeho šéfa
01.11.2017 9:45
Americká centrální banka se v následujících hodinách má stát středem f...
Rozbřesk: Co dnes čekat od ČNB?
02.11.2017 9:09
Další růst sazeb na dnešním zasedání ČNB se zdá být hotovou věcí. Trhy...
Rozbřesk: Proč koruna po zvýšení sazeb oslabila? Přijde další růst v prosinci?
03.11.2017 9:14
Česká národní banka zvýšila sazby, jak slíbila, a koruna v reakci osla...

Váš názor
  • Zaděláno je
    06.11.2017 17:16

    na pěkný průšvih, bud už měla být sazba mnohem výše nebo koruna u 25. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Zaděláno je
      07.11.2017 9:24

      To jako myslíš, že kdyby byla sazba mnohem výš, tak by koruna byl mnohem níž? ;-)
      Kalka.
  • vm
    06.11.2017 12:50

    :-)) Ale medvědice, ty si fakt neumíš vyhledat, co kdo kde napsal? A tady chceš poučovat? Pěkně ses odkopal. Jsou to slova paní Šichtařové před 18 hodinami. Někdo je zde s uvedením autora citoval (ale ty nevíš, co to je citace, viď?)
    Kalka.
    • Re: vm
      06.11.2017 13:17

      A pokud si Tvůj milášek přivlastňuje cizí názory, neumí je dát do úvozovek ani označit jako opis, pláčeš na špatném hrobě babičko, Mě nevyprovokuješ..
      Velkamedvědice
      • Markéta Šichtařová
        06.11.2017 13:24

        V titulku je jasně napsáno Markéta Šichtařová. Nenávistná povaha Vám neumožňuje pochopit souvislosti psaného textu.
        kolemjdoucí
      • VM
        06.11.2017 13:22

        Já tě neprovokuju, ty se prezentuješ sám za sebe. Proč to asi nadepsal Markéta Šichtařová a ČNB. Jo na to odpovědět je už třeba nějakého vzdělání... Ale zaplač si si nad sebou - ani po mém upozornění sis to neuměl vyhledat ;-)
        Kalka.
        • Re: VM
          06.11.2017 13:25

          Vysvětlení jsem podal...Užij si 5 minut slávy babiško..Tvá pomstychtivost může slavit...Opisy se označují opisem nebo úvozovkami..Nejsem šmírák jako Ty, abych prohledával záznamy
          Velkamedvědice
          •  
            06.11.2017 13:29

            Záznamy? :-))) Takže ty se prostě spoléháš na své (desinformační) weby, ze kterých čerpáš například to, co dělal prezident nad klenoty, viď?) Nebo jsi tam byl, když to tolikrát uvádíš?
            Kalka.
    • Re: vm
      06.11.2017 13:15

      Už to neber. Nemám důvod šmírovat. Reagoval jsem na jasné tvrzení multinicka. Jen se opět ztrapňuješ
      Velkamedvědice
  • Markéta Šichtařová a ČNB
    06.11.2017 11:12

    Před časem začali centrální bankéři s intervencemi proti české koruně v době, když už tyto intervence byly dle mého soudu v podstatě zbytečné. Začali intervencemi podporovat ekonomiku v době, kdy už byla z nejhoršího venku. A pak ji neustále podporovali, když sama od sebe rostla. Vlastně růst ještě víc přihřívali. A teď dochází k přesně opačnému jevu. Ekonomika už je na vrcholu, už vykazuje první známky zpomalení. A centrální bankéři v tu chvíli přicházejí s opatřením v podobě vyšších úrokových sazeb, které je určené ke zchlazení přehřáté ekonomiky. A budou ekonomiku zchlazovat ve chvíli, kdy už nastartovala spontánně mechanismy, aby se zchlazovala sama od sebe. Jinými slovy řečeno, centrální banka vždy přišla se svým opatřením až s křížkem po funuse. Zpozdila se o několik měsíců. Úrokové sazby už dávno měly být vyšší. Intervence proti české koruně neměly vůbec začít, a když už začaly, měly skončit o dva roky dřív.
    koruna
    • Re: Markéta Šichtařová a ČNB
      06.11.2017 19:01

      Katastrofální je, že ČNB pod vedením Rusnoka nakoupilo téměř polovinu z 80ti miliard Euro jen letos, když to už bylo zcela zbytečné. V podstatě způsobili ztrátu v miliardách Kč = 40 mld x posílení kč - nyní 40 x cca 1, 45 kč = 58 mld kč a ta ztráta se bude prohlubovat s posilováním Kč. ČNB ovšem jak jako naprostá většina státních institucí nenese odpovědnost za nic ( ani za katastrofální prodej 56 tun zlata v letech 1997/98 za 320 a 327 USD/unci ) takže jim žádný postih nehrozí a vykrmený Rusnok může v klidu pobírat svých 0.5 mega měsíčně.
      samuraj
    • Re: Markéta Šichtařová a ČNB
      06.11.2017 12:35

      Máte pravdu až na to,že jste nepříčetnosti finanční efekt pro kámoše. Z pohledu slušného člověka reagují pozdě,ale z hlediska informovaných investorů je to tak akorát.
      Homo
      •  
        06.11.2017 12:46

        Paní Šichtařová neumí přičíst finační efekt pro kámoše? Hm, to jsme my uměli už před čtyřmi roky (výročí zítra!) Spíš jsem ale názoru, že i ona to uměla ;-)
        Kalka.
    • Re: Markéta Šichtařová a ČNB
      06.11.2017 11:39

      Absolutní nesouhlas. data jednoznačně potvrzují, že ekonom ika se odrazila až rok po intervenci a později. Otátzkou je nakolik díky zásahu a na kolik díky okolí, A dále, návrat k přirozeným sazbám konečně, se přestanou okrádat střadatelé a opět kritizuješ. Ty máš ekonomické vzdělání?
      Velkamedvědice
      • VM
        06.11.2017 11:43

        Mohu tě ujistit, že Markéta Šichtařová ekonomické vzdělání skutečně má. (Na rozdíl od tebe ;-)
        Kalka.
        • Re: VM
          06.11.2017 11:52

          A co jako?? Piješ od rána?? Paní Š. jsem nic nepsal
          Velkamedvědice
          • Markéta Šichtařová
            06.11.2017 12:18

            Ing. Markéta Šichtařová je česká ekonomka, manažerka a podnikatelka. Působí jako ředitelka poradenské společnosti Next Finance, kterou v roce 2004 založila. Vystudovala VŠE v Praze, obory hospodářská politika a finanční trhy, absolvovala studijní pobyt v Německu. Působila na analytických pozicích ve Volksbank CZ, kde se časem stala hlavní ekonomkou. Z pozice odešla ve svých 28 letech, aby založila svoji vlastní analytickou a konzultační společnost Next Finance, s.r.o. V letech 2006 a 2007 byla vedoucí týmu ekonomických poradců ministra financí České republiky Vlastimila Tlustého.
            koruna
            • Re: Markéta Šichtařová
              06.11.2017 12:41

              No a co..Jí sem nekritizoval..Ona prostor pro zvyšování vidí a definuje kdy, ty ho kritzuješ...Ona nepíše hloiuposti o tom, že intervence přišla, až byla ekonomika mastartována..Ty ano...Ptal jsem se na Tvé vzdělání , tak se za nikoho neschovávej
              Velkamedvědice
              • Markéta Šichtařová
                06.11.2017 12:53

                Je třeba prezentovat i ty odborníky, jež jsou z opačného názorového spektra od bývalých členů ČNB. Ti samozřejmě budou intervence chválit až do nebe. Jak také jinak?
                koruna
          •  
            06.11.2017 11:55

            A na čí slova jsi to psal? :-)))
            Kalka.
            •  
              06.11.2017 12:16

              Pokud neumíš číst, co kdo psal a na koho sem reagoval, učit tě to nebudu.
              Velkamedvědice
              • VM
                06.11.2017 12:21

                Chápu, nemáš ekonomické vzdělání, a nejsi s to vyhledat citace... Ale jak známo, kdo neví, ten chce učit ;-))
                Kalka.
                • Re: VM
                  06.11.2017 12:45

                  Jistě, že sem...Na rozdíl od Moniky nekritizuje ani růst sazeb ani, že intervence přišla pozdě, jako Tvůj milášek multinick
                  Velkamedvědice
                  • Kalka, omluva
                    06.11.2017 13:23

                    Ano , myslel jsem že reaguje na článek, nepředpokládal jsem , že si přisvojuje ciží názory..Zapomněl jsem, že místo vlastní hlavy jen kopíruje, co se mu hodí..Pak je ovšem Šichtářová totálně mimo ne ekonomika, data jasně dokazují, že se odrazila ode dna až po intervenci, takže jde jen o účelové tvrzení
                    Velkamedvědice
                    • cizí názory na odraz
                      06.11.2017 13:38

                      Ty sis ta data spočítal? Nebo místo z vlastní hlavy jen kopíruješ, co se ti hodí? ;-)
                      Kalka.
                    • Re: Kalka, omluva
                      06.11.2017 13:26

                      Omluvu přijímám. Ještě se omluv za to, žes tvrdil, že to napsal někdo bez ekonomického vzdělání ;-)
                      Kalka.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m