Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak jednat s Rusy?

Jak jednat s Rusy?

22.11.2017 13:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Minulý týden došlo k podivné události. Americký prezident Donald Trump se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. A zdálo se, že Trump uvěřil jedné zvláštní věci: Putin se domnívá, že Rusko nevyvíjelo žádné aktivity, které by mohly ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb. John McLaughlin, který stál v letech 2000–2004 v čele americké CIA a nyní působí na Johns Hopkins School of Advanced International Studies, tvrdí, že Trumpova důvěra v Putinova slova značí jediné. Putin má stále navrch.

Trump po zmíněném setkání budil dojem, že Putinovi důvěřuje, i když později ubezpečoval, že se stále zajímá o to, co si o ruských aktivitách během voleb myslí americké tajné služby (k tomu opět tvrdě kritizoval ty, kteří stáli v čele těchto služeb během vlády předchozího prezidenta). Co si z toho všeho vzít. Podle McLaughlina Trump pravděpodobně skutečně věří tomu, co říká. V praxi by to znamenalo, že předchozí varování a nálezy amerických tajných služeb jsou jen politickou manipulací a podvodem a tudíž by bylo i logické, že Rusko o žádných aktivitách zaměřených na manipulaci voleb neví. 

Podle bývalého šéfa CIA je tedy současný americký prezident „neuvěřitelně naivní, nebo jde o pozoruhodně dobře vycvičeného agenta“. Jako důkaz toho, že Putin opakovaně lže, dává popírání přítomnosti ruských sil na Krymu v březnu roku 2014 i přesto, že televizní obrazovky ukazovaly pravý opak. Poté Putin prohlašoval, že Rusko anexi Krymu neprovede, což následně udělal. Nakonec uznal, že ruské síly na Krymu byly. Proč by neměl podobný vzorec chování opakovat ve vztahu k posledním americkým volbám?

Trump nechápe jednu věc: Rusům může klidně říct, že si je vědom jejich lží a poté s nimi normálně jednat. Rusové mají největší respekt z těch, kteří vědí, o čem hovoří. „Já sám jsem s nimi musel nejednou tvrdě jednat ve chvílích, kdy jsem věděl, že budou vše popírat, i když my jsme věděli, jaká je pravda. Nejlepší je vše jasně a razantně říci a pak se posunout dál k praktickým věcem. Oni prostě musí vědět, že vy víte. Není třeba žádného přiznávání,“ říká McLaughlin. 

Trump také překročil jednu významnou hranici tím, že zaútočil na předchozí vedení tajných služeb. Ty musí být zvyklé, že s nimi mnozí nesouhlasí, žádný americký prezident ale k podobnému útoku v minulosti nepřikročil. Podobné útoky by spolu se zanedbáváním vytváření nových systémů kybernetické obrany mohly mít dopad na schopnost bránit se dalším útokům. Trump má sice pravdu, že s Ruskem je třeba v některých oblastech spolupracovat. „Pokud ale bude k Putinovi přistupovat jako doposud, velkou důvěru v úspěch podobné spolupráce si nezíská,“ uzavírá McLaughlin. 

 

Čtěte více:

Putinovi možná další volby vyhrají dluhy
21.11.2017 14:18
Ruská technokratická vláda není prezidentem Vladimirem Putinem vybízen...
Konopná revoluce na akciích, v Řecku i u nás?
21.11.2017 18:54
Mnozí čtenáři jistě zaregistrovali, že naši suchozemští Piráti by chtě...
Postaví se Rusko Saudské Arábii a zvrátí růstový trend cen ropy?
22.11.2017 7:49
Napětí mezi Ruskem a Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) se prohl...

Váš názor
  • Zeptejte se Trumpa jak jednat s Rusy
    23.11.2017 11:21

    Prezident USA Donald Trump a prezident Ruské federace spolu telefonovali. Informoval o tom Bílý dům. K telefonickému hovoru došlo nedlouho poté, co byl Putin v kontaktu se syrským prezidentem Bašárem Asadem a zajímal se také o názory Íránu a Turecka, pokud jde o řešení situace v Sýrii. Prezidenti se shodli na tom, že v Sýrii je třeba prosadit mírový plán OSN, to jest co nejrychleji uklidnit poměry v zemi a co nejrychleji uspořádat předčasné volby. Syrský prezident Asad přislíbil, že udělá vše proto, aby tento ženevský mírový plán OSN naplnil. Fakt, že se v rozhovorech o uspořádání situace v Sýrii objevuje i Írán, se nelíbí Izraeli. Možnost, že by Írán měl v Sýrii např. vojenskou základnu, je pro Izraelce nepřijatelná. Faktem je, že Rusko a Írán dlouhodobě podporují Bašára Asada. Válka v Sýrii přitom podle RFE začala protesty právě proti Bašáru Asadovi. V šest let trvající válce zemřelo na 330 tisíc lidí, 6 milionů lidí uteklo ze země a 5 milionů dalších žije v Sýrii jako vnitrozemští uprchlíci. Spojené státy za časů Baracka Obamy požadovaly odchod Asada z funkce. Trump od této podmínky ustoupil a o konci Asada prý v popisovaném telefonickém rozhovoru nepadlo ani slovo. Trump s Putinem debatovali také o tom, jak dosáhnout trvalého míru na Ukrajině. Nezůstalo však jen u Sýrie a Ukrajiny. Došlo i na KLDR. Prezidenti se shodli, že je třeba udržet na uzdě jaderné ambice totalitní Severní Koreje.
    dialog
    • Re: Zeptejte se Trumpa jak jednat s Rusy
      23.11.2017 11:57

      Kladu si otázky. Jaký může být motiv některých skupin, aby se tito vrcholní politici vojenských velmocí vzájemně nedomluvili? Platí i zde, že za vším je třeba hledat peníze? Jaký případný profit má CIA a zbrojní byznys z vrážení klínu mezi Trumpa a Putina?
      dialog
      •  
        23.11.2017 12:17

        Bohužel. My lidé to asi máme v genech. Proto tolik válek v historii po celém světě. Nedovedu si ani představit těch promrhaných peněz, lidské námahy a práce, které byly vynaloženy na války - kvůli touhám diktátorů nebo elit po moci, po ovládání a vykořisťování těch druhých. Dnes je to stejné jako vždy. Čím větší napětí, tím líp se prosazují vyšší náklady na zbrojení, tím lépe se vydělává a prosazují své mocenské ambice. Pokud napětí poleví, tak se šťourá, pošťuchuje, vyrábějí se lži a polopravdy dokud znovu napětí nenaroste a lidé akceptují zvýšené náklady na zbrojení nebo válku. Tak jako dnes u nás. Nejprve se vyrobil nepřítel, pak se odhalují jeho hnusné záměry a máme tu omluvitelnou potřebu zvýšit náklady na zbrojení nejméně na 2%. Cui bono, cui prodest ?
        hb
  • 22.11.2017 17:42

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    politolog
  • Krásný příklad
    22.11.2017 16:51

    manipulace. Cituji z čl. výrok CIA ...Jako důkaz toho, že Putin opakovaně lže, dává popírání přítomnosti ruských sil na Krymu v březnu roku 2014 i přesto, že televizní obrazovky ukazovaly pravý opak. Poté Putin prohlašoval, že Rusko anexi Krymu neprovede, což následně udělal. Nakonec uznal, že ruské síly na Krymu byly.... 1, Ruští vojáci na Krymu byli, ale na základě mezistátní dohody mezu Ukr. a Ruskem. Tedy nic tajného ani nelegálního. Samozřejmě taky byli i na TV. V USA to téměř nikdo neví a tedy se to lehce podsouvá jako Ruská agrese. 2, Rusko anexi Krymu neprovedlo. Je to sto krát opakovaná lež. Krym, jako autonomní republika se svým parlamentem a vládou měli právo realizovat referenda včetně referenda o sebeurčení. To proběhlo se známým výsledkem a Krym poté požádal Ruskou dumu o připojení k Rusku. Ruská duma to akceptovala. Tedy o jaké anexi to CIA pořád lže? 3, Putin nelhal, když potvrdil, že na Krymu byly ruské síly - ano na základě dohody a v mnohem menším počtu než ona smlouva dovolovala.
    hb
    • Re: Krásný příklad
      22.11.2017 17:04

      To neokecáš. Putin jasně lhal, že tam jeho vojáci neoperují. Pak sám přiznal že ano. To samé z anexí.
      Velkamedvědice
      •  
        22.11.2017 17:55

        Co myslíš pod pojmem "vojáci operuji" ? Pokud tím myslíš, že chodili po ulicích a obchodech stejně jak to dělali léta před Kyjevským pučem, pak souhlasím. Jinou činnost mimo přístav Sevastopol nevyvíjeli. Právo na sebeurčení obyvatelům Krymu upřít nemůžeš.
        hb
        • Hb
          22.11.2017 21:10

          Proč zase obhajuješ neobhajitelné??? Prostě lhal...šlo o neoznacené zelené mużiky, ne označené vojáky v obchodech...nikdy bych nevěřil, jak jim lezete do zadele..on to přiznal a ty to popíráš? Z některých čechů je mi smutno...pak zkoušeji, co Teman vydrži a okupaci vydávají za osvobozeni...ten reagoval až dnes, když viděl domácí reakce....slova vašeho miláčka, postnáčelníka KGB...Ruský prezident mluvil také o Krymu. Přiznal, že mezi neoznačenými ozbrojenci, kteří ovládali poloostrov před a během konání referenda o připojení k Ruské federaci, byli ruští vojáci, což Moskva v průběhu manévrů na Krymu popírala. „Za zády krymské domobrany samozřejmě stáli naši vojáci. Jednali velmi korektně, účinně a profesionálně,“ uvedl ruský prezident.
          Velkamedvědice
          • 23.11.2017 11:52

            Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            hb
            • HB
              23.11.2017 14:37

              o)) Napadni mně znovu, nestihl jsem..Nechápu, jak můžeš popírat, co sím Putin přiznal..
              Velkamedvědice
          • Re: Hb
            23.11.2017 7:22

            Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            Peté13
            •  
              23.11.2017 7:40

              tenhle kabatnik se drzi hesla kam vitr tam plast...jinak receno za komousu nadaval na ameriku a ted nadava na rusy,tihle bolsevici schvaluji vse jen aby se oni meli dobre
              velkaamdvedice
              • Cetv
                23.11.2017 14:36

                Si jenom ubožák. Hb je aspoň inteligentní a argumentuje. Ty už tady 5 let o mně lžeš
                Velkamedvědice
  •  
    22.11.2017 16:42

    Pohled elit USA na ovlivňování v voleb v USA se řídí příslovím "Podle sebe soudím tebe", neboli podle vlastního chování se ve světě si nedovedou představit, že by např. Rusové nedělali u nich totéž. Každého, kdo si to v USA nemyslí onálepkují rusofilstvím nebo alespoň naivkou.
    hb
  •  
    22.11.2017 16:35

    Keď sa spätne pozriem na úroveň komentárov Patria.cz tak vidím, že tak ako v minulosti boli tieto ako tak vyvážené a objektívne, teraz sa dostávajú na úroveň ČT a ostatných "meistreamových " médií čo považujem za škodu.
    Petrík
  •  
    22.11.2017 15:04

    O čem je zde řeč? Viděl někdo z Vás přímý důkaz o ovlivnění amerických prezidentských voleb ze strany Ruska? Viděl tento důkaz Trump? A Putin? Neviděl? V tom případě není o čem se bavit. Viděl? Sem s ním.
    ?
    •  
      22.11.2017 16:48

      Taky sem nevidel, ze ho máš a veřím, že jo...Dúkazem, že trollové ovlivnují virtuální prostor jsou i Tvé agitace pod spostou nicků.
      Velkamedvědice
      •  
        22.11.2017 16:57

        V demokracii se soudy nevynáší bez důkazů. Pokud existují, je třeba je předložit. V opačném případě není o čem se bavit.
        ?
        •  
          22.11.2017 21:14

          Předpokládám, že ty neurčuješ o čem se smíme bavit...virtuálové operovali pod vedenim mużika znâmého jako Putinův kuchař...info na nettu...Nebo że by i Mayová byla mimo?
          Velkamedvědice
          •  
            23.11.2017 8:30

            Ze vzájemného chování obou hlav států, kterých se věc týká je zřejmé, že jsou s obviněním bez důkazů vyrovnáni. Nebo jsi nabyl dojmu, že by ono obvinění vykopalo před nimi nepřekonatelný příkop? Jeden druhého respektují, jako vítěze voleb ve vlastních zemích.
            ramadan
            • Ramadan
              23.11.2017 14:38

              Ne nic takového si nemyslím.....Jen uvádim fakta o virtuálech..
              Velkamedvědice
          • 23.11.2017 7:26

            Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            Peté13
            • Peté
              23.11.2017 14:38

              Zkus se chovat slušně, jinak nadáváš zbytečně..Nečetl jsem
              Velkamedvědice
  •  
    22.11.2017 14:52

    Já se zase domnívám , že "doporučení" Patria.cz mají jasný fundament . Je to tak , nebo ne ? Kdo to ví , odpoví mě na otázku ............?
    akcionář
  •  
    22.11.2017 14:41

    No a co my s tím ? Myslím si , že za to může Babiš nebo Kalousek !!!
    karel IV
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení