Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putinovi možná další volby vyhrají dluhy

Putinovi možná další volby vyhrají dluhy

21.11.2017 14:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská technokratická vláda není prezidentem Vladimirem Putinem vybízena k žádným významným reformním krokům. Ekonomika se tak musí opět spoléhat na spotřebitele, který se zadlužuje, aby mohl nakupovat reality či zboží z dovozu. Jak píše odborník na Rusko Leonid Bershidsky na stránkách Bloombergu, ruské hospodářství tak sice roste, nestojí ale na pevných základech a bez hlubších změn nebude toto oživení udržitelné.

Spotřebitele v nákupech podporuje stabilní rubl a nízká inflace i přesto, že reálné příjmy nyní klesají. Domácnosti to řeší navyšováním svých dluhů. Na konci roku 2016 bylo asi 20 % spotřebitelských úvěrů klasifikováno jako úvěry špatné. Banky se začaly snažit o omezování úvěrového rizika a zpřísnily své úvěrové standardy. Letos ale centrální banka snížila svou klíčovou sazbu z 10 % na 8,25 % a banky neodolaly pokušení nabízet více půjček soukromému sektoru. Hypotéční sazby se totiž nachází na historických minimech, spotřebitelské úvěry jsou opět lehce dostupné a spotřebitelé tak mají dobré důvody pro navyšování svých dluhů. 

Centrální banka tvrdí, že ji současný vývoj neznepokojuje, protože úvěry podle ní nerostou přehnaným tempem. Ruské banky navíc v hypotékách drží aktiva odpovídající jen asi 5,5 % HDP, zatímco třeba v Polsku to je 20 % HDP. Nicméně centrální banka přece jen začíná jevit známky obav z bubliny. Od počátku tohoto měsíce požaduje mnohem vyšší tvorbu rezerv proti poskytnutým hypotékám. Vedle nedostatečného růstu příjmů, který zvyšuje rizikovost nových dluhů, ji znepokojuje i to, že musela zachraňovat dvě velké banky Otkritie a B&N. Soukromé banky jen těžko konkurují státním bankám Sberbank a VTB a snaží se tak činit tím, že na sebe berou více rizika. Centrální banka se ovšem obává, že kdyby musela pomáhat i dalším finančním institucím, byla by to již příliš velká zátěž pro její rozvahu. 

Rusko potřebuje mnohem lepší zdroj růstu, než je dluhem tažená poptávka domácností. Vláda se spoléhala na investice a ty byly ve druhém čtvrtletí skutečně mimořádně silné. Pokud má ale tento trend pokračovat, musí se zlepšit exportní konkurenceschopnost ruských firem. Když v minulosti docházelo k růstu cen ropy, investice do konkurenceschopnosti a větší diverzifikace většinou trpěly. A nyní se ceny ropy drží na více než 63 dolarech za barel, což je znatelně nad 40 dolary, se kterými počítala vláda ve svém rozpočtu. 

Vladimir Putin měl vždy neobyčejné štěstí. Je tomu tak i nyní, protože ruská ekonomika se vrací k růstu a domácnosti zvyšují své výdaje právě v době, kdy se připravuje na další prezidentskou kandidaturu. Jenže udržet současný růst po dobu následujících šesti let už bude vyžadovat více než pouhé štěstí. Putin se namísto ekonomiky zatím zaměřuje na geopolitickou oblast. Ucelená ekonomická strategie chybí. 

Následující obrázek ukazuje meziroční růsty hypoték a spotřebitelských úvěrů v ruské ekonomice:

001

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Revoluční změny v dopravě a pravý důvod zájmu automobilek o Uber a spol.
18.11.2017 14:34
Známý investor Carl Icahn se domnívá, že rozvoj aplikací, které umožňu...
Za pár let se ukáže, jak dobře na tom USA jsou
18.11.2017 20:02
Zpráv o špatném vývoji produktivity v největší ekonomice světa je dlou...
Šéf Morgan Stanley: Revoluce ve finančnictví? Pořád je potřeba mozek
19.11.2017 16:45
O tom, jak rozšíření automatizace a umělé inteligence pozmění tvář ban...
Víkendář: Proč průmyslová revoluce nepřišla už do Říma?
19.11.2017 9:46
Historikové jsou většinou velmi skeptičtí ohledně možnosti, že dávné c...
Totální dno. Co přijde nyní?
17.11.2017 18:26
Globální ekonomika a konec konců celá společnost se v pokrizových lete...
Stačilo málo a mohlo být všechno jinak: příběh pokrizového monetarismu
20.11.2017 18:43
Davida Beckwortha z Mercatus Center na George Mason University sleduji...

Váš názor
  • Hmmmmm....
    23.11.2017 8:52

    Dochvilnost je ctností králů. Putin je tudíž jen malý králík.
    Etik
  • Putinovi možná další volby vyhrají dluhy
    22.11.2017 11:33

    Jak mohou další volby někomu vyhrát dluhy. Ledaže někdo tady nezná vlastní jazyk a nechápe souvislost předmětu a podmětu. Hlavně že tu mažete nevhodné příspěvky.
    ach joo ten češtin.
    • Re: Putinovi možná další volby vyhrají dluhy
      22.11.2017 11:40

      :-)) Nechápeš možnosti češtiny zdůrazňovat. Tvá poznámka je nevhodná.
      Kalka.
  •  
    22.11.2017 7:03

    Tak Vladimír nechal Miloše čekat jen čtvrt hodinky. Jen aby si uvědomil, kdo je kdo..
    Velkamedvědice
    • Tak to je na tom Zeman stejně jako britská královna
      22.11.2017 7:48

      K britské královně Alžbětě II. přišel Putin jen o čtrnáct minut později, německou kancléřku Angelu Merkelovou nechal v r. 2012 čekat čtyřicet minut, amerického ministra zahraničí Johna Kerryho tři hodiny. Někdejší ukrajinskou premiérku Juliju Tymošenkovou dokonce ještě o něco déle.
      Špaček
      • Re: Tak to je na tom Zeman stejně jako britská královna
        22.11.2017 8:41

        Všichni si musí uvědomit kdo je kdo. A já si uvědomuji, kdo je VM.
        ..
        •  
          22.11.2017 12:21

          Tak na to nezapomínej a něco se přiuč
          Velkamedvědice
  • Jak usmevne
    21.11.2017 20:34

    Jak usmevne, kdyz nekdo, kdo zije v nejzadluzenejsi zemi sveta (jak obcane, tak stat) USA...ma peci o jine, ze se zadluzuji... Kdyz v US zene rust ekonomiky spotreba domacnosti, je to super..kdyz je to v Rusku, ktere si to se svou zadluzenosti, muze jeste dlouho dovolit...je to spatne... -)) Pane Berhitsky..vase prispevky jsou opravdu usmevne...uz dost dlouho...
    Usmev
    • Re: Jak usmevne
      21.11.2017 23:16

      A to jsi ještě neslyšel, že peníze dělaji peníze ? Nemusíš ani chodit tak daleko. I u nás se lidi zadluží jen aby se blýskli před kamarády, aby se mohli pochlubit že byli u moře a pak na ně přijde exekutor. Ale když si za půjčku nakoupíš technologii na vydělávání víc než co bys zvládnul jen rukama, jako i ty určitě pochopíš, že s bagrem toho uděláš daleko víc než jen s lopatou, tak takové zadlužení je v tvůj prospěch. Podívej se ještě jednou do čeho investuje Rusko( tanky, raketomety, zbrojení) a jeho oligarchové(jachty, vily, fotbalové kluby) a do čeho lidé v USA ( školy a vzdělávací instituty, nové technologie, lékařství, objevování nových planet, vysílání raket do vesmíru, čištění ovzduší a vody atd. atd. jinak je tvůj úsměv úsměvem hlupáka. Ale hlavně tu nevyprávěj ostatním o zadlužování. Rusové také potřebují peníze, ale dluhy nemají protože jim nikdo nechce půjčit. Zajed' se podívat do USA a Ruska a porovnej na vlastní kůži, když to jinak nechápeš. Je to asi jako rozdíl mezi sčotem a komputerem, jestli to nechápeš. Kapíš ?
      Hector
      • Američanům to v Sojuzech pořád sluší,
        21.11.2017 23:43

        ale v televizi nedávají, jak do Sojuzu lezou a vedle rudé hvězdy mávají. - Sojuz se dvěma Američany a Rusem úspěšně přistál na ISS. 13.09.2017
        Špaček
        • Re: Američanům to v Sojuzech pořád sluší,
          22.11.2017 9:41

          Můžeš nám tedy důveryhodně prozradit, když máš takové informace, proč Amíci úspěšně létají se svými motory, ted' už běžně na Mars zatímco Rusáci ještě ani nepřistáli na měsíci. A co ta jaderná nehoda na Urale, o které ještě Rusáci ani nepodali žádné informace. Nebo se to taky nestalo a je to jen západní propaganda ? Nešpačkuj a povídej.
          Hele
          •  
            22.11.2017 11:11

            Dopravní prostředky s rudou hvězdou jsou prostě bezkonkurenčně nejspolehlivější, to je zřejmé. Nejnovější ruská jaderná katastrofa není zdraví škodlivá, domnívají se francouzští odborníci.
            Špaček
            • Jaderná katastrofa není zdraví škodlivá
              23.11.2017 12:37

              :o)))))))))
        • Re: Američanům to v Sojuzech pořád sluší,
          22.11.2017 7:01

          Přesně tak, americký palubní lékař a druhý letec mechanik a ruský kuchař. Bude šašlik a kozáček. Lidi si mají pomáhat, páč tak je to správné a tak to má být..
          Velkamedvědice
  • Voda na kalčin mlýn.....
    21.11.2017 18:27

    Vám poděkování a lásku vám......"..Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968, zdůraznil v úterý web ruské armádní televize Zvezda, řízené ruským ministerstvem obrany. Uvedl to v článku zveřejněném na úvod návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se proti materiálu ostře ohradil a Zemanově delegaci vzkázal, ať nemlčí..." Zeman ještě poděkuje. Volte ho.
    ..
    • Re: Voda na kalčin mlýn.....
      22.11.2017 9:47

      Jj, prozemanovská propaganda. Podepsaná nějakými tečkami. Uvidíme, kdo na ni skočí. Každopádně se zdá, že místní Zemanův propagátor bude se svými mimikry nepostižitelný.
      Kalka.
  • Zeman se jim jeste omluvi....
    21.11.2017 16:19

    "..Moskva potvrdila, že se na jejím území vyskytuje zvýšená koncentrace radioaktivních izotopů ruthenia (Ru-106). Jde o téměř tisíckrát vyšší množství, než je povoleno. Nejvyšší hodnoty výskytu Ru-106 byly zaznamenány v oblasti Čeljabinsku na Uralu. Ruské orgány potvrdily výskyt vysokého množství izotopu ruthenia v ovzduší. Přesný zdroj jaderného znečištění není prozatím znám. Největší koncentrace byla detekována ve vesnici Argajaš, která se nachází přibližně 30 kilometrů od místa jedné z největších jaderných havárií v historii - jaderného zařízení Majk. Orgány zabývající se jadernou bezpečností předpokládají, že původní zdroj znečištění pochází z havárie někde mezi řekou Volhou a pohořím Ural..."
    Taky slovan
    • Re: Zeman se jim jeste omluvi....
      21.11.2017 16:44

      Není třeba omluv. Rusy stačí nechat o samotě. Oni se zlikvidují sami. Kdyby jen nezasírali zbytek světa svými odpady a know how made in Russia.
      tovariěči
  •  
    21.11.2017 14:38

    "Putinovi možná další volby vyhrají dluhy". Trumpovi je možná vyhrálo Rusko a členové Evropské komise se raději nevolí. No a nyní přemýšlejte, kdo z nich má nejsilnější mandát.
    volby
    • to zas budeme mít kšeft partnera.
      21.11.2017 16:37

      A Zeman se svými třemi letadly odborníků, tam bude dělat kšefty na věčné časy. A lidi si ho zase zvolí. Co jsme to za národ ?
      :o)))))))))
      • Re: to zas budeme mít kšeft partnera.
        21.11.2017 16:49

        No ty za něj lobuješ fest - u vědomí, jak náš národ ve své většině reagoval na komoušskou propagandu... Děláš to rafinovaně. Pokaždé pod jiným nickem, aby tě někdo za jeho zvolení pak tady nemohl volat k zodpovědnosti.
        Kalka.
    • A našemu prezidentovi to vyhrají kobliháři
      21.11.2017 16:29

      Kde zase udělali soudruzi z CCCP chybu. A zase budou zatloukat a zatloukat jako vždycky. Kdyby na to nepřišli a neohlásili to jiní tak se ani nedovíme čím nás častují. To zas bude Zeman zářit jaký tam udělal kšefty. Jen aby nám ho nevrátili jako kdysi Klému.
      ..
      • Re: A našemu prezidentovi to vyhrají kobliháři
        21.11.2017 16:33

        Co je to tvoje cécécépé?
        Kalka.
        • Co je cécécépé se bohužel nedovíš
          23.11.2017 17:37

          Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
          ..
          • 23.11.2017 21:30

            Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            ..
    •  
      21.11.2017 15:15

      Kdybys radši multinicku napsal, že Zemana přívítala zpráva, že nás v roce 68 osvobodili a zajistili dalščích 20 let míru, potvrzena vysokým vojenským činitelem, zatím co se do Evropy šíří radioaktivní mrak...o)) pochopil bys různé fobie
      Velkamedvědice
      • VM ty bysi zase mněl pochopit
        21.11.2017 23:34

        že právě to záření je všechno způsobováno těmi elektrickýmy auty na baterky. A těch jezdí nejvíc na západě a ne v Rusku. Tam najdeš nejvíc toho luthenia ze kterého to vyzařuje. Proto před jeho dolováním v krušných horách vedci varují. A na takové záření, které je nové staré přístroje zaznamenají chybně jako záření uranové. Jak je toto nový druh záření nebezpečný poznáme až za léta.
        Jirka
        • Re: VM ty bysi zase mněl pochopit
          22.11.2017 0:23

          Ural, oblast zařízení. Majak
          Velkamedvědice
          • z článku
            22.11.2017 0:44

            Havárii v jaderném reaktoru francouzští odborníci vyloučili a znečištění podle nich nemá negativní dopad na lidské zdraví. Podle povětrnostních modelů Francouzi odhadují, že oblak vznikl v pásmu jižně od Uralu, respektive v oblasti mezi tímto pohořím a řekou Volhou.
            Špaček
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení