Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Postaví se Rusko Saudské Arábii a zvrátí růstový trend cen ropy?

Postaví se Rusko Saudské Arábii a zvrátí růstový trend cen ropy?

22.11.2017 7:49
Autor: David Jestřabík, Patria Finance

Napětí mezi Ruskem a Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) se prohlubuje ve chvíli, kdy se členové organizace chystají pokračovat v jednáních o prodloužení aktuálních kvót. Mezi členy OPEC a dalšími vývozci ropy údajně panuje konsensus v otázce prodloužení dohody na export této suroviny po jejich uplynutí jejich platnosti v březnu 2018 a to až o devět měsíců. Postoj Moskvy ovšem může status quo narušit.

Rusko sice pomohlo zprostředkovat původní dohodu o vývozních kvótách a tím se podílelo na zvýšení cen ropy na současnou úroveň okolo 62 dolarů za barel, pomalý ekonomický růst však zvětšil jeho chuť využít vyšších cen skrze nárůst vlastního exportu.

Chris Weafer, seniorní partner ve společnosti Macro-Advisory, uvedl, že ruská neúčast na prodloužení dohody dává „dokonalý smysl“. Důvodem mají být měnící se průmyslové priority země. „Pokud se ropa udrží v rozmezí od 60 do 65 dolarů za barel, podpora Moskvy na prodloužení kvót po březnu příštího roku bude velmi nepravděpodobná", dodává Weafer. 

Rusko na ropě vydělává i s cenami v okolí 55 dolarů, vyšší ceny by pak mohly učinit větší počet amerických břidlicových ložisek rentabilními. Weaver si také myslí, že cena pod 60 dolarů bude motivovat ruskou ekonomiku k větší diverzifikaci a odklonu od závislosti na ropných exportech, bez výraznějšího negativního dopadu na vládní rozpočet. 

Ruské opuštění dohody a navýšení ropného exportu by však zemi poslalo na kolizní kurs se Saúdskou Arábií, de facto vůdcem OPECu. Pro Saudskou Arábii je stabilní trh s vysokými cenami kritickým předpokladem pro urychlení rozsáhlé revize ekonomiky, jejímž základním kamenem má být uvedení státního gigantu Saudi Aramco na burzu, říká banka JP Morgan. "Jakékoli výrazné změny  cen jsou rizikem pro realizaci této vize, neboť země je stále velmi závislá na příjmech z ropy," dodává banka.

Potenciální ztroskotání jednání s Ruskem je pro Saudy nevítané, již tak čelí značnému vnitřnímu pnutí. Množství státní špiček, včetně několika představitelů vládnoucí královské rodiny, má být zapleteno v korupční aféře, která je však viděna jako součást vnitřních politických sporů. Celosvětové ceny ropy překonaly minulý týden svá dvouletá maxima právě v reakci na protikorupční čistku mezi vysoce postavenými státními představiteli.

Ruský ministr energetiky Alexander Novak, klíčový architekt původní dohody o kvótách, sice uvedl, že Moskva bude podporovat prodloužení dohody pod dohledem OPECu až do konce roku 2018,  toto říjnové prohlášení však ztratilo část své relevance. Učinil jej totiž ve chvíli, kdy se cena ropy pohybovala v rozmezí 50 až 55 dolarů.

Kreml pak konzistentně prohlašuje, že slabší rubl je pro ruskou ekonomiku výrazně lepší. Zatímco ceny ropy v posledních týdnech rostou, měnový pár rubl-dolar oslabuje. Ruský vládní rozpočet tak má prostor bez větších potíží absorbovat případný pokles cen ropy

"Všechny tyto faktory hrají ve prospěch Ruska v porovnání s typickou zemí OPEC a jsou důvodem, proč Moskva preferuje dlouhodobě udržitelnou cenu v okolí 55 dolarů, oproti ceně o 10 dolarů vyšší," uzavřel Weafer.

Současné dohody exportéři dosáhli v prosinci loňského roku, v květnu tohoto roku ji pak prodloužili do března 2018. OPEC se s nečlenskými státy vyvážejícími ropu ohledně pokračování stávajících kvót setká 30. listopadu ve Vídni.

 

Zdroje: CNBC, The Telegraph

 
 
 
 

Čtěte více:

Putinovi možná další volby vyhrají dluhy
21.11.2017 14:18
Ruská technokratická vláda není prezidentem Vladimirem Putinem vybízen...
Abychom to s tou kritikou svobodného trhu nepřehnali…
21.11.2017 7:04
Ekonom Dani Rodrik z Harvardu píše ve své poslední eseji o nedostatcíc...
Volkswagen: Zapomeňte na dieselgate! Chceme být jedničkou v elektromobilitě
21.11.2017 11:07
Největší evropská automobilka Volkswagen si dala nový cíl. Chce být sv...
Jak na zlato v éře digiplateb? Jedna firma nabízí řešení...
21.11.2017 12:25
Aplikace pro digitální platby, díky které můžete platit virtuálně…zlat...
Obří projekt Keystone XL: Ropě z Kanady do USA prý již nic nestojí v cestě, ale...
21.11.2017 8:47
Výstavbě sporného ropovodu Keystone XL, který by propojil naleziště v ...
Konopná revoluce na akciích, v Řecku i u nás?
21.11.2017 18:54
Mnozí čtenáři jistě zaregistrovali, že naši suchozemští Piráti by chtě...
Ziskovost akcií vydrží. Lépe než v USA na tom mají být akcie z Evropy a Japonska
21.11.2017 16:20
Akciové trhy mají nejlepší předpoklady pro to, aby i čtvrté čtvrtletí...
Jak vymýtit obchod s dětskou prací
25.11.2017 18:21
Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii...

Váš názor
  • Martik bude moct cestovat yupeeee
    24.11.2017 9:38

    "..Inuit from Canada and Greenland hope to convince at least four governments to let them manage and travel freely over an international stretch of Arctic ocean that's one of the most productive environments in the North..."
    .
  • Nikdo už si nechce hrát s Putinem
    22.11.2017 9:45

    "..Polský státní plynárenský podnik PGNiG podepsal první střednědobý kontrakt na dodávku zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Devět dodávek mu v období let 2018 až 2022 zajistí společnost Centrica LNG..."
    ..
    • Re: Nikdo už si nechce hrát s Putinem
      22.11.2017 18:27

      A kolik za ten zkapalněný plyn Polsko zaplatí ??? Nákupy Poláků zpoza velké louže moc výhodné nebývají - viz letadla za zenitem F-16 , a nyní ne zcela funkční ( Izrael byl šokován nízkou efektivitou proti raketám Scud) rakety Patriot za značně vysokou cenu.
      samuraj
    • Re: Nikdo už si nechce hrát s Putinem
      22.11.2017 9:53

      "Nikdo už si nechce hrát s Putinem". Na slůvko "nikdo" bych byl opatrný. Polsko má 38 milionů obyvatel. Na světě žije 7,5 miliardy lidí. Jenom v Čína jich má 1,4 miliardy.
      marek
      •  
        22.11.2017 18:42

        A ani ta Čína nechce s Putinem moc kamarádit. Obchodují spolu, protože si zbyly...
        qwer
      • Když jsi tak dobrý v matice tak si spočítej
        22.11.2017 11:17

        Kolik procent obyvatelstva volilo Zemana na prezidenta a kolik procent ho nevolilo. Eh ? A kde skončila jeho strana zemanovců za jejíž vedení pověřil a vyznamenal velkého Ringa, od kterého Zeman očekával přes 10%. Ach ta tvoje pamět'. Taky velice přizpůsobivá co ?
        ..
        • Re: Když jsi tak dobrý v matice tak si spočítej
          22.11.2017 11:24

          Zeman vyhraje at chces nebo nechces
          martík
          • Zeman neni pro mne důležitý....
            23.11.2017 9:27

            Je to reprezentant tvého státu - stejně jako mi nezáleží na tom jak špinavý, rozedraný chodíš, nebo jak se vyjadřuješ ty. To je tvoje vizitka, tak proč by mě to mělo zajímat, stejně jako tvůj prezident. Ten může ohromit a nadchnout svým vystupováním a mluvou jen tebe a tvoje kamouše. A taky jsi na něj hrdý, jak se ohradil proti článku v Rusku. To mu taky můžete baštit jen vy skalní. Ale je vidět, že na tebe to zabralo a on boduje. Umíš si jen představit, že něco podobného by někdo mohl v Rusku napsat bez souhlasu komise ? Moc hezký taky bylo jak svoje ovečky poučuje že 140 je 10 krát víc něž 14 a on musel zamluvit další Airbus. Proč do Ruska neletěl Iljušinem. To by si teprve šplhnul a mohl o tom mluvit do nekonečna. I sám Putin se jen při jeho řeči shovívavě usmíval, jak byl trapný. To je státník vedle kterého je Zeman jen trapný vlezněkam.
            ..
          •  
            22.11.2017 18:42

            To už by bylo na emigraci. Ale on se stejně volby už nedožije...
            qwer
            •  
              23.11.2017 10:07

              Už máš sbaleno? Kam se chystáš?
              jenik
              •  
                23.11.2017 19:38

                Někam, kde nejsou zbabělci a umí se podepsat.
                Velkamedvědice
                • 24.11.2017 17:36

                  Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                  jenik
      • Nikdo ......
        22.11.2017 10:40

        Já bláha zapomněl na tebe, Zemana, Ovčáčka, Mynáře, Babiše a par dalších..... Máš pravdu musíme být opatrný. Podle našeho pana prezidenta je opravdu těch ..tomců ještě hodně. Taky oslavuješ Srpen 68 jako záchranu naší svobody a děláš si záznamy co kdo napsal ? Třeba taky budeš jednou mít velkou firmu a sestavovat vládu.
        ..
        • Re: Nikdo ......
          22.11.2017 10:55

          Že do toho ruského vojenského serveru jsi to zadal ty? Aby se Zeman mohl rázně ohradit a získat si tím další popularitu. Činíš se. Jakou firmu si od toho pro sebe slibuješ?
          Kalka.
          • At' si počteš co se píše jinde než ve Sputníku
            23.11.2017 17:49

            "....Russian President Vladimir Putin has seemingly put his country on a war footing by telling businesses that they should be ready to switch production to military needs at any time. Putin's words come just the day after he said his nation should aim to overtake the West in terms of military technology..."
            ..
            • Re: At' si počteš co se píše jinde než ve Sputníku
              24.11.2017 10:22

              Jj, v tvém spolehlivém zdroji se dočteme např. i toto: The story of the orgasm so powerful it made a man blind in one eye
              Kalka.
            • Re: At' si počteš co se píše jinde než ve Sputníku
              23.11.2017 17:57

              No worry mate. Tohle, o tom dohánění a předhánění, my starší posloucháme už víc než 70 let. To je jen pro tu novou generaci co to ještě neslyšela. Je to to jejich bu bu bu.
              Radek
          • Nejsi sama koho to napadne....
            22.11.2017 11:03

            Jsme přece v Česku ale i v národě, který se dá koupit za pár koblih, existuje stále dost lidí kterým to myslí a nemají v hlavách jen rudou mlhu.
            ..
            • Re: Nejsi sama koho to napadne....
              22.11.2017 11:12

              A jak souvisí koblihy s ruskou ropou?
              marek
              • Souvislost přímo závislá
                23.11.2017 10:39

                Obojí se používají k ovlivnění hladových a získání moci. Tak si to přežvýkej.
                ..
              •  
                22.11.2017 11:58

                Jak souvisí...?? To je přece jasné, pro nějakou část národa...takovou tu hodně jednoduchou..je spojení Zeman, Babiš, Putin, Rusko...ztělesněním všeho zla v jejich chorých mozcích...:-) A je jejich smyslem života to všude vřeštět...:-)
                Choré mozky.
                • Jenom volič Zemana je schopný..
                  23.11.2017 12:28

                  Tady vřeštět o vřeštění a nazývat jeho odpůrce chorými mozky a pak se nakonec sám podepsat jako jeden z nich. Díky za ukázku vašeho myšlení. Piš dál a brzké uzdravení.
                  Radek
                •  
                  22.11.2017 12:15

                  Ty máš strach, že by ti ten Zeman nevyšel? To tady budeš otravovat až do voleb? Máš s kámoši případný nick...
                  Kalka.
  •  
    22.11.2017 9:08

    Prosadit vlastní zájmy umí pouze silní, nezávislí a sebevědomí. Ti ostatní pouze krčí rameny.
    marek
    • Síla a sebevědomí hodně pomáhá
      22.11.2017 10:55

      Ale vlastní zájmy se prosazují hlavně brutalitou, lhaním, oblbováním jiných, bezohledností, krutovládou, tyranií a nemilosrdným odstran'ovánm svých oponentů. Tak jak to dělal Stalin, Hitler, spousta jiných a stále dělá Putin i v poslední době velký Kim. S těmi všemi souhlasíš ? To jsou tvoje idoly a vzory ? At' se ti vede dobře na zemi nebo pod ní.
      ..
      • Re: Síla a sebevědomí hodně pomáhá
        22.11.2017 11:17

        Stále nemohu najít souvislost s ruskou ropou. Nebo snad myslíš, že by Rusové rozpoutali válku z důvodu toho, že by ropa trvale přelézala hranici např. 60 USD/barel?
        marek
  • kvóty
    22.11.2017 9:05

    To spal zase nějaký profesůrek. Putinovi je 65 let a rozhodně mu nejde o diverzifikaci na ruském trhu. Jde mu o to, se ještě nějakých 10 let udržet u moci. Proton a nějaké ušlechtilé plánování diverzifikace dob budoucna kašle. Ten potřebuje peníze hned a co nejvíc, aby bylo v Rusku na "chléb a hry" a nevzbouřilo se mu to v Moskvě. Takže při kvótách bude rozhodovat kolik to hodí a jak rychle.
    Tomáš
    • Re: kvóty - Tomáš pravdu.
      22.11.2017 9:30

      A ani Zemanova podpora(ten potřebuje podporu a hůl sám) ho nezachrání. Zeman je mu dobrý jen k tomu, aby ho ukazoval, že i hlava státu (jako jediná) člena EU a NATO, mu podkuřuje. Hezký důkaz je jak nechá Zemana políčkovat svými novináři ted' při jeho návštěvě. Ten dokument z archivu, jak to doopravdy bylo v Srpnu 68. asi nepřiveze, jak se zase holedbal Zeman, před odjezdem do Ruska. Pan prezident je už tak zvyklý na to, že mu nikdo už nevěří, že je schopen plácat cokoliv a nechat to pak na svém Ovečkinovi aby to zaretušoval. Hezká taky byla ta fotka jak si jeho kacíř Mynář kleká před Putinem.
      Jakdlouhoeště
      • Abychom byli objektivní s tou důvěrou
        22.11.2017 9:40

        "Pan prezident je už tak zvyklý na to, že mu nikdo už nevěří....." Podle průzkumu pro Českou televizi má teď z prezidentských kandidátů nejvyšší podporu současná hlava státu. Miloše Zemana podpořilo skoro 42 % respondentů. U voličů ANO, SPD a KSČM by vyhrál už v prvním kole prezidentské volby. Na druhém místě skončil v průzkumu Jiří Drahoš, kterého podpořilo 30 % dotázaných, jeho volební potenciál je pak ještě o 10 procent vyšší. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2307754-pruzkum-pro-ct-nejvyssi-podporu-ma-milos-zeman-u-volicu-ano-spd-a-kscm-vyhral-uz-v-1
        marek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení