Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jan Kovalovský: Začněte obchodovat s JISTOTOU. Patria teď bere na sebe přešlapy začínajících investorů

Jan Kovalovský: Začněte obchodovat s JISTOTOU. Patria teď bere na sebe přešlapy začínajících investorů

16.02.2018 19:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Prodělám kalhoty, poplatky mne sežerou dřív, než dosáhnu zajímavého nebo alespoň nějakého zisku. Třeba tak lze shrnout největší obavu lidí, kteří by rádi začali přímo investovat na kapitálovém trhu, obchodovat s akciemi, ETF, fondy a dalšími investičními nástroji. Obchodník s cennými papíry Patria Finance teď oslovuje nové investory s jedinečnou nabídkou: pokrytím případných úvodních ztrát, plynoucích i ze „začátečnických“ chyb. Co Patria nabízí? Podrobnosti se dozvíte právě v tomto rozhovoru s Janem Kovalovským, který v Patrii vede online sales a marketing.

Patria.cz: Honzo, co přesně pro lidi, kteří chtějí začít přímo investovat a obchodovat na trzích, ale zároveň se začátků obávají, Patria Finance nabídne?

Obava ze ztráty je dle našich zkušeností a rozhovorů s potenciálními i již aktivními klienty jednoznačně hlavním motivem, který brzdí a odrazuje od přímého obchodování. Ta obava je přirozená, spojená s nervozitou, chybami plynoucími z nezkušenosti a neznalostí všech aspektů trhu. My teď přicházíme možností osahat si jakékoliv investiční nástroje na hlavních kapitálových trzích, jako jsou Spojené státy, Evropa i pražská burza, s minimálním rizikem. Patria novým klientům, kteří si v měsících únoru a březnu roku 2018 otevřou účet u Patrie, začnou s ní obchodovat a ze svých obchodů zrealizují ztrátu, tuto ztrátu do konkrétní výše pokryje.

Patria.cz: Jaká výše to je? Jak si začínající investoři fungování této nabídky mají představit?

Patria v rámci Garance uhradí novým investorům ztrátové obchody do maximální celkové výše 5 tisíc korun českých. Pro konkrétní příklad: investor nakoupí titul v objemu 100 tisíc korun a následně poklesne cena vybraného titulu o 5 procent. Těchto 5 tisíc korun Patria vloží zpět na účet klienta v Patrii. Pokud však investorovi vznikne vyšší ztráta, například při poklesu titulu v této investici o 8 procent, tedy celkem ztráta dosáhne 8 tisíc korun, Patria klientovi pokryje ztrátu 5 tisíc korun a klient ze svého pokrývá 3 tisíce korun.

Patria.cz: Proč zrovna 5 tisíc? Je to číslo opřeno o nějakou zkušenost?

Ano, odráží naše zkušenosti se začínajícími investory a objemy, se kterými do obchodování vstupují. Racionálně to jsou v investičních začátcích nižší řády. Zohledňujeme také aktuální vývoj na trhu, například současnou volatilitu. Kampaní tedy začínajícímu investorovi snížíme jeho riziko o pět tisíc. To ale jen jedna z věcí, kterou pro něj v jeho investičních začátcích můžeme a umíme udělat.

Sám investor, a tady poradíme a podle možnosti vysvětlíme, může své vlastní riziko snížit nastavením inteligentních pokynů, klasickým z nich je takzvaný stop loss, který hlídá případný pokles a na nastavené úrovni dokáže pozici automaticky uzavřít a eliminovat tak vyšší ztráty. Lze jej využít i v rámci pravidel naší kampaně. Pokud tedy nový klient na trhu nakoupí za 100 tisíc korun a nastaví si stop loss do maximálních 5 tisíc korun, v případě aktivace tohoto příkazu pak Patria v souladu s pravidly kampaně investorovi na účet vloží oněch 5 tisíc korun.

 

p

 

Nadto od Patrie klient získá rozsáhlou podporu v podobě profesionálního zpravodajství a dat z trhů na Patria.cz nebo názorů a investičních tipů týmu analytiků. Exkluzívní balíček Investor Plus jinak placeného obsahu investičního portálu Patria.cz teď nabízíme novým investorům na tři měsíce zdarma.

Patria.cz: Na portálu Patria.cz čtenáři i investoři kromě pravidelného zpravodajství, komentářů, názorů, analýz či online dat naleznou například také rozsáhlou Školu investora. V té radíme, jak začít, na co si v investičních začátcích dát pozor. Provedeme trhy, investičními pojmy, přístupy k analýze investic nebo investičními strategiemi. Co Honzo nabízíme dál?

Mnoho J. Už jsem naznačil možnost opřít se o doporučení našeho týmu analytiků v podobě dlouhodobých investičních doporučení pro světové i české akcie, krátkodobějších tipů. Ačkoli jsme trhy viděli v posledních měsících znovu a znovu posouvat historická maxima a v posledních týdnech z těchto maxim kolísat až do korekce, v doporučeních se analytici Patrie soustředí na konkrétní perspektivní tituly, zajímavé například potenciálem dividendy i růstu. A ty umějí bodovat a přinášet zisky i v situaci trhů na maximech nebo naopak trhů rozkolísaných nervozitou. Pro investory, kteří se raději vydávají svou vlastní cestou, máme v Patria Finance například vzdělávací webináře. Jejich nová série startuje na začátku března. Radíme samozřejmě také se samotným obchodováním.

Patria.cz: To je možné jakými cestami, způsoby?

Své obchodní příležitosti mohou investoři realizovat několika způsoby. Online prostřednictvím obchodní platformy Webtrader nebo cestou zcela nové mobilní aplikace Patria MobileTrader. Tyto platformy jsou propojené nejen mezi sebou, ale také s analytickými doporučeními a zpravodajským portálem Patria.cz. V případě, že má klient Patrie také bankovní účet u ČSOB, naší mateřské skupiny, má nově možnost sledovat či investovat s Patrií skrze ČSOB. Vedle online cesty samozřejmě nabízíme možnost zadávání pokynů telefonicky přes call centrum Patrie.

Po prvních zkušenostech se investoři mohou rozhodnou, zda budou pokračovat v investování především sami na základě svého rozhodování, nebo více spolupracovat s customer care servisem Patrie a makléři. U nich především v případě, kdy si klient chce nechat sestavit na míru vyladěné portfolio.

k2

Jan Kovalovský

V Patrii působí v různých pozicích od roku 2008. Nejprve 6 let jako makléř Patria Finance, posléze tři roky jak manažer produktu Patria Forex. Od roku 2016 je Honza vedoucím on-line prodeje a klientského servisu. Před nástupem do Patrie působil 10 let jako profesionální triatlet, ještě předtím jako manažer AC Start Karlovy Vary.

 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení