Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečekaně kvalitní herní akcie

Nečekaně kvalitní herní akcie

28.06.2018 18:11

Investiční společnost Needham se domnívá, že za nákup stojí akcie firmy Electronic Arts, protože „v oblasti videoher buduje obdobu Netflixu“. Podle Needhamu citovaného CNBC budou mileniáni dávat před vlastnictvím videoher přednost modelu předplatného. A firmy, které mají přístup k datům o tom, co lidé hrají a na co se dívají, pak budou mít konkurenční výhodu při tvorbě produktů a i jejich prodeji. Minimálně za pohled tahle akcie skutečně stojí.

EA má podle Needhamu nyní asi 4 miliony uživatelů, kteří platí 4,99 dolarů za měsíc. EA chystá dražší balíček pro nové a velké hry. To by mělo pomoci dalšímu růstu, který během posledních pěti let dosáhl u tržeb v průměru 6,3 %, u provozního zisku 76 %, u provozního toku hotovosti 40 % a volného toku hotovosti 49 % - viz následující tabulka.
0
Zdroj: Morningstar

Přirovnání s Netflixem má možná na rovině posunu k předplatnému svou logiku, ale z fundamentálního pohledu je značně zavádějící. Netflix totiž zatím hospodaří s provozním tokem hotovosti hluboko v záporu, o volném toku hotovosti nemluvě. Jeho (čisté) zadlužení proto soustavně roste a celkový mustr toku hotovosti značně připomíná třeba Teslu. EA je, možná trochu překvapivě, úplně jiného druhu. Jak vidíme z tabulky, ve fiskálním roce 2018 dokázala firma z každého dolaru tržeb vyždímat neuvěřitelných 32 centů provozního toku hotovosti. A jelikož investice jsou řádově nižší než provozní cash flow, firma generuje z každého dolaru tržeb asi 30 centů.

Hledíme tu tedy na výjimečný strojek na peníze, který je zatím akcionářům nerozdává, ale syslí si je v rozvaze. Takže je nakonec může propálit, dát na ziskové projekty, či vyplatit akcionářům. Až doposud to zní výjimečně dobře, podobné příběhy jsou ale obyčejně zkaženy tím, že investoři již vyšroubovali valuaci na úrovně, která mají do vyložené atraktivity hodně daleko. Jak je tomu zde? Firma dosahuje kapitalizace 42,1 miliardy dolarů. Pokud by firma na toku hotovosti generovala už jen to, co v roce 2018, ospravedlní to jen necelou polovinu kapitalizace. Na její plné ospravedlnění by bylo třeba například sedmiletého růstu toko hotovosti o 13 % (a pak by růst postupně klesl ke 2 %).

Electronic Arts vlastní herní frančízy jako FIFA, Madden, či Battlefield. Je jedním z největších hráčů svého druhu na trhu, má ultrasilnou rozvahu (minimální dluhy a více jak 5 miliard dolarů v hotovosti). Každý rok k tomu přidává nezanedbatelné částky, a pokud by se rozhodla vyplácet alespoň nějaké dividendy, trh by to bezesporu ocenil. Jenže on jí hodně oceňuje už nyní.

Pohled na valuační násobky ukazuje značně vysoké hodnoty: Price/Sales se nachází na hodnotě 8,35, Price/Earnings na 28,09 a Price/Book dokonce na 9,18. Tato čísla na jednu stranu trochu matou, protože firma má dost vysoký poměr toku hotovosti k ziskům (a vlastnímu jmění) – její násobky založené na toku hotovosti tak vysoké nejsou. Ale i výše uvedená valuační kalkulace naznačuje, že trh je ohledně růstu minimálně s ohledem na historický standard zvyšování tržeb už dost optimistický (dosavadní růst zisků byl do značné míry tažen i vyššími maržemi, což ale nejde dosahovat donekonečna). Přispěly k tomu mimochodem značně poslední čtvrtletní výsledky a nový výhled.

 

Čtěte více:

CD Projekt je novým hrdinou polské burzy. Jaké zbraně má v rukávu?
10.04.2018 13:08
Největší a nejúspěšnější polský herní vývojář CD Projekt Red, který je...
Vývojář CD Projekt: Výsledky nepřekvapují, cena ano (komentář analytika)
24.05.2018 13:06
Úspěšný polský herní vývojář CD Projekt nepřichystal svými čísly za pr...
Martin Cakl a Martin Kycelt: CD Projekt. Kyberpunkáč herního průmyslu (video)
25.05.2018 16:35
Polský herní vývojář CD Projekt je unikátní firma regionu s globálním ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data