Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brexit: Jak se na něj chystají tuzemští exportéři?

Brexit: Jak se na něj chystají tuzemští exportéři?

15.01.2019 17:29
Autor: ČTK

Členové britské Dolní sněmovny budou dnes večer hlasovat o brexitové dohodě, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové s Bruselem. Vývoj v komplikované otázce brexitu sledují i tuzemské firmy s exportními vazbami na Británii. Následující text je kompilátem odpovědí některých z exportních společností, které už před loňskými Vánocemi oslovila agentura ČTK.

Bosch Group

Významný dodavatel pro automobilky, negativní dopady na firmu a výrobní závody vnímá brexit jako citlivou věc. Dopady na společnost a výrobní závody ale před loňskými Vánocemi nepředpokládal.

Budějovický Budvar

Situaci monitoruje, má připravený plán a začal chystat plán, kdyby brexit dopadl horší variantou. Nejhorší je pro něj tvrdý brexit z logistických důvodů. Je otázkou, co se bude dít v případě clení, danění, převozů, fronty na hranici. Druhá otázka podle ředitele Petra Dvořáka je, co to vyvolá s kurzovým rizikem a jak bude vypadat profitabilita pivovaru, co se britského trhu týká. Vývoz do Británie se na exportu podílí asi z 5 %.

Continental Barum

Výrobce pneumatik Continental Barum z Otrokovic na Zlínsku podle mluvčí firmy Reginy Feiferlíkové stále očekává, jaký bude definitivní scénář brexitu. V souvislosti s tím počítá především se zvýšenými administrativními náklady.

Cylinders Holding

Výrobci vysokotlakých ocelových lahví a nádob mají v Británii vlastní společnost. Dopady příprav brexitu před koncem roku 2018 nijak nepocítili a neočekávají, že by vývoz do Spojeného království měl skončit. Podíl exportu do Británie se pohybuje do 10 % z celkového vývozu české části skupiny Cylinders Holding. Podle skupiny Británie nemá vlastní výrobu ocelových vysokotlakých lahví, a tak by tam poptávka po těchto produktech z Česka měla zůstat zachována.

Doosan Bobcat

Výrobce kompaktních stavebních strojů pracuje jak se scénářem ‚soft brexitu‘, který by znamenal jen dílčí opatření, tak i ‚hard brexitu‘, při kterém bude dopad na výrobní firmu podle ní zcela zásadní. V takovém případě by se změnila hlavně celní politika při prodeji nových strojů a náhradních dílů. Británie je pro firmu jedním z klíčových exportních trhů. Firma ale řeší i související logistiku v celém regionu.

Grammer Tachov

"Napřímo ne, ale ovlivní nás to přes naše zákazníky, tedy konečné výrobce vozidel, jako jsou BMW a Audi," řekl ČTK Martin Kořínek, ředitel Grammeru Tachov, který vyrábí sedadla a jejich díly do osobních i nákladních automobilů. Podle něj budou cla a různá omezení například komplikovat prodej automobilů vyrobených v EU do Velké Británie, která je jejich významným odběratelem.

Hamé

Brexit, tedy chystaný odchod Británie z Evropské unie, zdražuje výrobky společnosti Hamé na britských ostrovech. Může za to oslabení britské libry, které po rozhodnutí o brexitu nastalo. Přesto jsou prodeje zboží Hamé v Británii stabilní. Firma, která sídlí v Kunovicích na Uherskohradišťsku, na ostrovech prodává například paštiky, nakládanou zeleninu, hotová jídla či kojenecké výživy. Británie ale není pro Hamé prioritním trhem a vyváží tam menší část výrobků.

Hyundai

Nošovická automobilka Hyundai, pro niž je Británie jedním z největších odbytišť, zaznamenala v souvislosti s blížícím se brexitem pokles objemu objednávek z této země. Z 2,835 milionu aut vyrobených za deset let v Nošovicích putovalo do Británie 264.000 vozů a pro továrnu šlo o druhé největší odbytiště po Německu. Pokles objemu objednávek z Británie automobilka jednoznačně přičítá obávám britských zákazníků z brexitu respektive tomu, jak dopad brexitu dlouhodobě ovlivní provoz dovezených aut.

Plzeňský prazdroj

Plzeňský prazdroj nemohl před Vánoci tehdejší stav a případné dopady na export komentovat, protože stále nebyly jasné všechny aspekty dohody mezi EU a Británií ohledně brexitu. Pro největší český pivovar představuje Velká Británie zhruba 3 % z exportu.

Preciosa-Lustry

Británie je pro tradičního výrobce lustrů a svítidel jedním z klíčových trhů, už od roku 1995 má firma v Londýně vlastní obchodní zastoupení a opustit ho se nechystá. Po zveřejnění oficiálních informací britskou vládou chce připravit vhodnou strategii tak, aby se připravované změny dotkly co nejméně jejích finálních zákazníků.

Spolchemie

Tvrdý brexit bez dohodnuté celní unie a volného pohybu zboží by zřejmě způsobil pokles objemu prodeje Spolchemie. V případě zachování celní unie podle firmy nelze předpokládat zásadní dopady na export podniku. Spolchemie patří mezi přední evropské výrobce epoxidových pryskyřic, které se dále využívají v průmyslu.

Škoda Auto

Británie byla v roce 2017 čtvrtým největším trhem automobilky Škoda Auto. Firma proto bedlivě sleduje jednání kolem odchodu Británie z Evropské unie a doufá, že výsledná vzájemná dohoda bude obsahovat v co nejširší míře zachování současných svobod pohybu zboží, pracovníků i kapitálu. Důležité je pro firmu také vzájemné uznávání homologací. Firmě nyní pro vývoz do Británie stačí evropská homologace, je ale otázkou, zda by Británie uznávala evropské homologační předpisy také po brexitu. Na britský trh dodala Škodovka v předloňském roce 80.100 vozů.

Škoda JS

Společnost aktuálně neočekává bezprostřední dopad brexitu na svou činnost naší společnosti. Firma vyrábí vnitřní části pro reaktor EPR pro britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point.

Tatra Trucks

Na kopřivnickou automobilku zřejmě brexit žádný dopad mít nebude. Británie je pro ni jako trh minimální.

TPCA

Na britský trh míří z kolínské továrny asi 22 % vozů. Připravenost firmy na brexit nebo jeho případný vliv na výrobu a export nechtěl ale její mluvčí komentovat.

Třinecké železárny

Export do Británie podle firmy představuje přibližně 5 % z objemu obchodu v Evropě (mimo ČR), z velké části s mezinárodními společnostmi, které tam mají svou výrobu. Žádný výrazný dopad brexitu hutní společnost neočekává.

Zeelandia

Společnost dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, v Británii má zakázky na zápary a měkčená zrna, jež se přidávají do těsta na pečivo. Zatím se na brexit nepřipravovala. Objem (Británie) na obratu jsou jednotky procent.

ZVVZ Milevsko

Strojírenský holding dodává do Británie velkoobjemové přepravníky. I s vývozem do dalších zemí za ně letos podle dřívějšího vyjádření čekal tržby 90 milionů . Z hlediska objemů a čísel to pro firmu podle ní není úplně zásadní věc, není v přímém kontaktu s koncovými zákazníky a neobchoduje přímo s Británií.

 
 
 

Čtěte více:

Kam se poděla bezpečná útočiště?
14.01.2019 6:06
Akcie se propadají, volatilita směnných kurzů stoupá a politická rizik...
Tomáš Vlk: Hlavní ekonomické oblasti budou letos ztrácet tempo (video)
09.01.2019 15:56
V minulém roce tížila trhy politická situaci v Itálii a Francii, obavy...
Průvodce brexitem: Věříme, že katastrofa nenastane
11.01.2019 15:35
Dlouhá sága odchodu Velké Británie se rychle blíží ke svému rozuzlení,...
Theresa May: V případě odmítnutí dohody s EU hrozí, že brexit nebude
14.01.2019 14:32
Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala poslance Dolní sněmovny,...
Klíčové hlasování o brexitu: Scénářů řada, o divokém se hlasovat nebude
15.01.2019 14:03
S nejistotou pohlížejí Britové na dnešní hlasování Dolní sněmovny o br...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení