Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam se poděla bezpečná útočiště?

Kam se poděla bezpečná útočiště?

14.01.2019 6:06

Akcie se propadají, volatilita směnných kurzů stoupá a politická rizika se vyostřují. Finanční trhy po celém světě vjely na hrbolatý terén. V řadách mezinárodních investorů v takových časech obvykle narůstá opatrnost a dávají přednost bezpečí před výnosy. Peníze prchají do „bezpečných útočišť“, která dokážou v dostatečném rozsahu poskytnout zajištěná, likvidní investiční aktiva. Dnes však žádná zřejmá bezpečná útočiště nejsou. Je tomu tak, co paměť sahá, poprvé, co investorům chybí klidný přístav, kde by se mohli skrýt před bouří.

Všechny cesty vedou do dluhopisů USA

Bezpečným útočištěm par excellence byly v minulosti Spojené státy, skrze státní dluhopisy opírající se o „plnou důvěru a uznání“ vlády USA. Jak v roce 2012 uvedl jeden investiční stratég: „Když mají lidé strach, všechny cesty vedou k dluhopisům USA.“

Dobrý příklad nabízí prasknutí americké realitní bubliny v roce 2007. Nikdo nepochyboval, že epicentrem globální finanční krize byly USA. Kapitál ale odtud neprchal, naopak se do USA valil. V posledních třech měsících roku 2008 čisté nákupy aktiv USA dosáhly půl bilionu dolarů – trojnásobku úhrnu za předchozích devět měsíců.

Tento zájem o dolar vycházel částečně z faktu, že zahraniční banky a institucionální investoři potřebovali americkou měnu na pokrytí vlastní potřeby poté, co se zadrhly mezibankovní a ostatní velkoobchodní krátkodobé trhy. Stěží to však byl jediný důvod, proč se správci portfolií hrnuli do USA. Značný díl zvýšené poptávky pramenil z čirého strachu. V době, kdy nikdo nevěděl, jak zle se situace může vyvinout, byly USA všeobecně považovány za nejbezpečnější sázku.

Skvrnky špíny na dolaru

To však bylo před příchodem amerického prezidenta Donalda Trumpa, jemuž se podařilo důvěru v dolar v nebývalé míře podlomit. Kromě odklonu od jakékoli představy fiskální zodpovědnosti strávil Trump první dva roky ve funkci napadáním mezinárodních institucí a vyvoláváním šarvátek s americkými spojenci.

Důvěra v dolar utrpěla ránu už před Trumpem, když agentura Standard & Poor’s v roce 2011 o stupínek snížila rating cenných papírů USA poté, co málem došlo k zastavení financování federálních institucí. Tuto epizodu vyvolala rozmíška mezi tehdejším prezidentem Barackem Obamou a republikánskými kongresmany nad rutinním návrhem na zvýšení federálního dluhového stropu.

Dnes však mají investoři ještě větší důvod obávat se úvěrového rating americké vlády. Jen v roce 2018 došlo k zastavení financování americké vlády třikrát a v „shutdownu“ zůstává dodnes kvůli Trumpovu požadavku financovat vybudování „velké, nádherné“ zdi na hranici s Mexikem.

Skomírající alternativy na Západě

Kam mohou investoři jít, když ne do USA? Logickou alternativou by se mohla zdát eurozóna. Po dolaru je světově nejpoužívanější měnou právě euro. A kapitálové trhy 19 členských států eurozóny se v součtu velikostně blíží americkému trhu. Jenže Evropa má své vlastní problémy. Hospodářský růst zpomaluje, zejména v Německu, a na obzoru se rýsuje bankovní krize v Itálii – čtvrté největší ekonomice eurozóny.

Ještě horší je nejistota ohledně brexitu, který by se mohl ukázat jako velice rozvratný, pokud se Spojené království katapultuje z Evropské unie bez rozvodové dohody. Netřeba dodávat, že jako bezpečné útočiště lze vyloučit i Británii, přinejmenším než se vyřeší fiasko s brexitem.

Co švýcarský Frank? Jeho přitažlivé rysy jsou sice zřejmé, ale švýcarské finanční trhy jsou na to, aby posloužily jako adekvátní náhrada USA, prostě příliš malé.

Přístavy na Východě

Zůstává ještě Japonsko. S tamní hojnou nabídkou státních dluhopisů se jedná o největší jednotný trh s veřejným dluhem mimo USA. Otázka pro správce portfolií však tkví v tom, zda je opravdu bezpečné investovat do země, kde vládní dluh přesahuje 230 % HDP.

Pro srovnání uveďme, že v USA je poměr veřejného dluhu k HDP kolem 88 % a že ani v sužované Itálii nepřesahuje 130 %. Pravda, trh s japonským vládním dluhem je stabilnější než většina ostatních, jelikož velkou část drží domácí střadatelé (je tedy bezpečně schovaný pod matrací). Japonsko je ale stárnoucí země s ekonomikou, která už čtvrt století téměř stagnuje. Investoři udělají dobře, budou-li si klást otázku, kde najde prostředky k další obsluze svého obřího dluhového převisu.

Dále je tu Čína a její národní trh s třetím největším veřejným dluhem na světě. Nabídka aktiv v Číně je dozajista bohatá. Čínský trh je ale tak přísně řízený, že je v podstatě opakem bezpečného útočiště. Bude ještě dlouho trvat, než globální investoři začnou alespoň uvažovat o tom, že by do čínských cenných papírů mohli vložit větší důvěru.

Ve světě, kde bezpečných přístavů začíná být jako šafránu, budou investoři čím dál nervóznější. Při sebemenší známce nebezpečí budou mít tendenci přesouvat své prostředky, což podstatně zvýší volatilitu trhů. Nynější hrbolatý terén tak pravděpodobně přetrvá.

Autor: Benjamin J. Cohen vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře a naposledy vydal knihu Currency Power: Understanding Monetary Rivalry (Měnová moc: Jak rozumět monetárnímu soupeření).

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 
 
 

Čtěte více:

ECB varuje před napětím na italském trhu dluhopisů i před fiskální expanzí USA
29.11.2018 13:18
Rostoucí napětí na italském trhu dluhopisů by mohlo ovlivnit další zad...
ECB oznámila konec programu nákupu dluhopisů, sleduje hrozící rizika
13.12.2018 14:09
Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc ukončí program nákupu dluho...
Investiční strategie, disciplína a selský rozum
31.12.2018 5:48
Konec roku obvykle vybízí k bilancování. Nicméně tentokrát to bude ješ...
Vrátí se někdy Evropa k normálu?
02.01.2019 12:04
Podle hlavního ekonoma investiční banky Natixis Patricka Artuse jsou n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m